Близнаков припомня ангажимента на България за участие с осем процента от Сухопътните войски 1600 души в задгранични операциистраница1/6
Дата22.07.2016
Размер1.07 Mb.
  1   2   3   4   5   6
отбрана в същите размери и вид както досега. Формулата, която се споменава много често, е по-малка, по-мобилна и по-добре обучена армия.“ Още веднъж другаря Близнаков говори за това как няма нужда да отбраняваме Родината си, че това вече не е задача на армията (чудно на кого ли). Той явно си представя армията като някаква римска гвардия покоряваша света, заедно със своите приятелчета от НАТО...за жалост истината е по различна...питайте народа....Друг момент, който се опитват постоянно да ни набиват в главите за малката добре обучена армия вместо голяма и не толкова добре обучена, визирайки БА отпреди реформите (която беше толкова „зле“ обучена че взимаше страха на всички на полуострова). За такива неолиберали имам само един въпрос - дали познават случай в световната история в който малката добре обучена армия е спряла голямата „зле“ обучена армия. Мисля че ияма....Примери от сорта на спартанците и Леонид не вървят.

Близнаков припомня ангажимента на България за участие с осем процента от Сухопътните войски - 1600 души в задгранични операции : Засега не можем да изпълним това задължение поради липса на финансови ресурси и способности. Хем не можем да осигурим 8 %, хем обаче намаляме още армията...странна логка. Предвижда се още най-малко 90 процента от военните имоти с отпаднала за армията необходимост да бъдат предлагани на търг и най-много 10 процента - за замени. Близнаков изразява и тревога по отношение на липсата на интерес към военната професия, което определя като проблем, и добавя, че ще бъде направен опит за актуализиране на заплащането на професионалните войници. Близнаков обявява още, че ще стартира дългоочакваната продажба на заводите “ТЕРЕМ“. Той уточнява, че заводите няма да се приватизират, а стратегията за развитие предвижда продажба до 75 % от активите им. Което е почти същото.

В края на 2007 от комунистите и антибългари от БСП идва ново предложение не просто за актуализация на план 2015 за българската армия, а за нов план за развитие на българските въоръжени сили. Председателят на комисията по отбраната в парламента Ангел Найденов изтъква, че виждането на социалистите е за намаляване числеността на Българската армия до параметри 0, 3-0, 4 от общата численост на населението като в момента това съотношение е 0, 63 от всички българи....Странното в случая е че тези думи идват от хората, които така борбено защитаваха правата на армията по време на Костов и Сакскобурготски. Всичко се оказва лъжа, а политиката на регрес в армията се оказва последователна независимо от управляващите!

Какво става след обявяването на новите съкращения в армията през 2007....Чисто и просто армията заприличва на бит пазар - униформените завъртат търговия с джипове, камиони и танкове. Веселин Близнаков пуска на безценица машините на войската. Най-голям интерес предизвикват военните джипове “Газ 69“и щастливи ловци стават горди собственици само срещу хиляда лева. Близо 500 от тях взимат високопроходимите машини на атрактивни цени между 1000 и 3000 лева в зависимост от състоянието на джипа. Армията масово разпродава военна техника заради предстоящите поредни огромни съкращения. Наред с джиповете на търгове се обявяват и камиони ЗИЛ по 2000 лева средно, които се купуват масово от хората по селата, където се секат гори на поразия, за да се извозва дървесината. По гарнизонните центрове се правят борси. Наред с возилата се продават и танкове. През 2006 са били продадени 300 бройки. Собствениците на бронираните машини плащат за тях по $6000. Така от продажба на военна техника Министерството на отбраната печели по 4-5 млн. лева годишно. Освен с продажба военните и през 2007 не спират с масовото унищожаване на бойна техника. Самолети, танкове, БТР-и се режат и отиват на скрап. Бойният прехващач МиГ-23, снет от въоръжение и отлежаващ в поделенията, минава под оксижена. Същата съдба очаква и част от изтребителите МиГ-21, които все още служат на униформените ни летци. Машините години наред са се съхранявали под строга охрана в поделенията в Добрич, Чешнегирово, Доброславци и Граф Игнатиево.

Камиони в движение за продажба/унишожаване


През 2007 Министерството на отбраната закупува от “Форд“ 25 джипа SAND CAT за 400 хил. лв. единият, а по-късно се бронират от израелската фирма Plasan. Военното ведомство дава около 800 хил. лв. за бронирането на всяка машина. Един джип е излязъл на българския данъкоплатец по 1.2 млн. лв.(общо 30 милиона лева). Според оръжейни посредници това са неимоверно много пари за такъв тип кола и бронировка. За сравнение ще кажем само, че един реиновиран танк Т-72 втора ръка струва между 200-250 хиляди долара. С тези пари можеха да бъдат закупени 86 такива танка. Първият договор за доставка на 17 машини от “Форд“ е бил подписан в края на 2007 г. от тогавашния шеф на служба “Сигурност - Военна полиция и ВКР“ ген. Николай Николов. Посредник в сделката е бил собственикът на оръжейната фирма “Берета трейдинг“ Денислав Делев. В началото на 2009 г. две фирми и един консорциум печелят да си разпределят 27 721 874 лв. за унищожаването на около 15 000 тона излишни боеприпаси. Един от печелившите е именно консорциум между фирмите “Берета Трейдинг“ ООД и “Векс“ ООД. Другите две са ТЕРЕМ ЕАД, която е собственост на МО и “Дунарит“ АД...Явно комисионните пак са текли на някъде...

Седемнадесет танка-Т-72 от състава на 9-и бригаден щаб, приемник на разформированата на 1 юни 2007 9-а бронетанкова бригада, са ешелонирани и превозени от жп гара Горна баня до гара Сливен. До 22 август 2007 поделението в града на стоте войводи приема от 9-и бригаден щаб още 49 танка. С изпълнението на това нареждане на старшия щаб танковото оръжие в гарнизон София остава
единствено в летописите на историята, съобщава не без гордост и стаена злоба към поделението заместник-командирът по логистиката на 1-ви механизиран батальон в 9-и бригаден щаб майор Красимир Вакарелски. Старшият офицер добавя, че от началото на 2007 колегите им в гарнизон Сливен са приели още 14 танка Т-72, а други 13 танка са снети от въоръжение и са предадени в Изпълнителна агенция “Държавна собственост на МО“.

На 31 май 2007 военното поделение в Момчилград е закрито. Близо 400 декара на които то е изградено пустеят, а сградният фонд се руши - както във всички закрити поделения. Кметът Ердинч Хайрула - човек на ДПС изпитва огромно желание да сложи ръка върху него, както правят неговите другари в Кърджали и Крумовград, където военните имоти са прехвърлени безвъзмездно на общините от предишното предателско правителство. Планът на догановия наместник е районът да се превърне в индустриална зона контролирана от обръчи турски фирми, тъй като е запазена цялата инфраструктура - сграден фонд, пътища, водоснабдяване, електрификация, намираща се в съседство ж.п. гара и пр.

В Крумовград пък е изработен подробен план за бившият казармен район, който е разположен на територия от 133 декара в центъра на Крумовград. Там е предвидено строителство на автогара. Кметът на общината Себихан Мехмед заявява, че са осигурени началните пари и реално откриването на автогарата ще е през 2010. Там щяло да има кооперативен пазар, зелена зона, която ще се свърже със стария градски парк, осем жилищни блока с приземна търговска част - офиси и търговски магазини, дори и хотел. Отреден е и парцел за обособяване на 200- метрова уличка на старите занаяти.

Другият пример е Кърджали - на мястото на казармата до автогарата вече са се настанили по неизяснен начин обекти на големи търговски вериги. На мястото на казармата до централната градска градина пък щяло да бъде изграден градски парк “Арпезос-Север“, който на югозапад ще гледа към “водното огледало“ на Арда, а на изток щял се свърже със старата градска градина.

Ето това е съдбата на стражите на българския суверенитет.

Като цяло за 2007 година отчета на МО е следния:

През 2007 г. приключват мероприятията от първия етап по организационното изграждане и модернизация на въоръжените сили да 2015 г. Той се характеризира с редуциране на числеността на армията, оптимизиране на командната структура на оперативно и стратегическо ниво и реорганизиране на поделения. Налага се и промяна на План 2015, породена от различни фактори. През годината са формирани 3 поделения, реорганизирани - 53, разформирани - 18, и предислоцирани - 6.

През 2007 г. са назначени 3901 войници на кадрова военна служба, освободени от кадрова военна служба са 3468 военнослужещи. Основни проблеми по окомплектоването с личен състав са: несигурността и липсата на ясна перспектива в кариерното развитие; ниската конкурентоспособност на професията; чести организационно-щатни промени и др.

През 2007 г. в СВ са проведени 10 конкурса. Кандидатствали са 4785 души - 2766 мъже - и 2019 жени. На кадрова военна служба са приети 2888 души, (при

предвидени за професионализиране 2774 длъжности), от които 2185 мъже и 703 - жени. С това броят на кадровите войници в СВ е достигнал 9281 - 7532 мъже и 1749 жени. Некомплектът към настоящата 2007 от 1909 кадрови войници се дължи на голямото текучество през 2006 г. и 2007 г., каза генерал-лейтенант Добрев.Тревожна е тенденцията за увеличаване броя на напускащите армията. Ако през 2006 г. броят на напусналите СВ кадрови войници е 474, то през 2007г. броят им нараства на 888. Средно на седмица от началото на 2007г. 17-20 души са се уволнявали по собствено желание. По специалности най-голям е процентът на уволнилите се шофьори - 24 на сто. Поради изтичане срока на първия тригодишен договор на 944 кадрови войници и допълнителните споразумения на 615 души - общо 1559 през настоящата година, се очаква тази отрицателна тенденция да се запази.

Въпреки постоянните молби за напускани от редови военни, при управлението на Николай Цонев като министър на отбраната, се оказава че в агенция „Социални дейности“ работят 800 души, а в МО - 1400 - огромен административен апарат, който генерира само и единствено разходи берз никакъв приход.

ген.майор Пламен Студенков е доволен, че не разузнаваме почти никой от "комшиите ни"

На 13 .01.2008 във филм на “Бтв репортерите“ ген.майор Пламен Студенков - директор на Военна информация в МО ( военното разузнаване) казва възможно най-предателските думи: „Не е тайна че до 1990, Турция и Гърция бяха най- разузнаваните държави от нас. Откакто сме съюзници е НАТО, повече с разузнаване в тези две държави не се занимаваме.“ Да, господин генерал, но тези две държави продължават да се занимават с разузнаване в България. Подобно предателство от страна на тайните служби, от страна на правителствтото на която и да е държава по света не е чувано или виждано. Та съвсем наскоро в началото на 2011 излезнаха наяве секретни грами от посланика на САЩ Пардю в които той говори, че и след влизането на България в НАТО, САЩ трябва да продължат да търсят подземни тунели и инсталации на територията на България. Нали и САЩ са наши съюзници. Щом те го правят - съвсем естествено е и Турция и Гърция да го правят.
Близо 1000 военни от Сливен и Нова Загора получават пък известия за уволнение по Гергьовден. От 1 юни около 400 души са съкратени от танковата бригада в Сливен, последното останало бойно поделение. Закрива се целият артилерийски дивизион със 122-милиметровите гаубици. Механизираната, сапьорската и химическата рота стават взводове. В Нова Загора пък са уволнени 600 души. Изцяло се закрива местният свързочен полк, както и базата за съхраняване на имуществото. “Направих всичко възможно да се преборя, но не успях да запазя военните ни. Това ще струва скъпо на града ни“, казва кметът Николай Грозев.

Повечето от съкратените са професионални войници, наети в последните години. “През 2007 г. бързахме да ги наемем, за да отчетем 100-процентова професионална армия, а сега ги съкращаваме“, ядосват се офицери.

В края на юни 2008 във Варна се състои церемония по спускането на флага на подводница „Надежда“ - една от двете подводници, с които разполага дивизион „Подводници“ към Военноморска база - Варна. Нейното изваждане от експлоатация става по заповед на командващия Военноморските сили вицеадмирал Минко Кавалджиев. От 10 години подводница „Надежда“ е в състояние, което не позволява плаване, но въпреки това е служила за обучение на матросите в базата.

Ние никога не сме приемали подводницата като тонове желязо, а като кръв и плът, затова днес ни боли“, заяви в своето слово командирът на осми дивизион „Подводници“, кап. I ранг Камен Кукуров. Пак във Варна военният министър Николай Цонев обявява, че повече съкращения в армията няма да има.

Няколко дни по-късно, в началото на юли, зам.-министърът на отбраната Спас Панчев зявява лукаво, че започва предислокация (разбирай закриване) на последното военно поделение в Разградска област. Чуваме за поредин път заученото оправдание, че съкращенията се налагат понеже България била на четвърто място в света по брой на военнослужещи на глава от населението...Странно - явно стиковката в говоренето на глупости не се е състояла по план - в началото се твърдеше, че сме били на пето място по брой служещи! Но има ли значение - оправданията не интересуват никого!

В края на 2008, армията ни получава 52 американски военни автомобила “Хамър“ на стойност 17 милиона долара, осигурени от САЩ по линия на фонд “Солидарност за коалиционните сили в Ирак. Странно в случая е, че нашия съюзник и по-голям брат ни залъгва с джипчета, докато ние си нарязахме всичкото

въоръжение, докато имаме нужда от нови танкове, хеликоптери, самолети които

едва ли някога ще ни ги даде....Позната роля на по-малък брат...само че преди танковете и ракетите бяха за сметка на влакови композиции с домати и компоти!

Отново в края на 2008, обществеността разбира, че веригата супермаркети Кауфланд са си харесали бившето военно поделение на КЕЧ в Дупница и ще участват в търга за продажба на военния имот. Представители на немската търговска верига са направили оглед на имота в началото на ноември. Обявената първоначална цена за бившия КЕЧ в Дупница е 1 116 822 лв. Върху терена с площ

12 дка са разположени 28 едноетажни сгради. “Очаквахме повече кандидати, тъй като в сравнение с цените на недвижимите имоти в центъра на Дупница началната тръжна цена на бившия КЕЧ е много ниска, излиза по-малко от 100 евро на квадрат“, коментира инж. Дорянов - експерт в Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ - офис Дупница. За сравнение, цените на имотите в центъра на града били около 700 евро на квадрат. Представителите на “Кауфланд“ са останали доволни от огледа на имота, както и от факта, че той е определен според кадастралната карта на Дупница за жилищно и административно строителство. Междувременно става ясно, че Министерството на отбраната е обявило за продажба още 10 от най-атрактивните си имоти в Югозападна България, които са с обща начална цена около 2 млн. лв. Търговете с тайно наддаване за тях трябва да приключат до края на 2008. Най-атрактивни имоти са бившите казарма и военен лагер в местността Завоя в землището на село Кресна. Бившата казарма е с обща площ 78 920 кв. м. със 27 сгради и начална тръжна цена е 945 269 лв. Бившият военен лагер е с площ 63 650 кв.м., и начална тръжна цена 436 348 лв. В Кресна се продават още кафе-сладкарница, хотел и сутерен. Бившият изнесен команден пункт в село Илинденци също е обявен за продажба. Той е с площ 5 534 кв. метра и сграда от 76 кв. и е оценен на 12 618 лева. Магазин в центъра на Благоевград с площ 78, 86 кв. м е оценен на 42 834 лева. Други по-малки бивши военни обекти, които ще бъдат разпродадени до края на 2008, са в Симитли, село Логодаж и град Сандански....

Както във всяко едно правителство така и тук в последните месеци от мандата си тройната коалиция пришпорва процедурите по закупуване на каквото и да било. Месеци преди изборите кабинетът “Станишев“ решава да побърза и да капарира военни сделки за около 2 млрд. евро. Това са проектите за придобиване на нов изтребител за българските ВВС (прогнозна стойност около 1 млрд. евро), нови корвети (при 4 бр. също около 1 млрд. евро) и нова комуникационна система . Изненадващо шефът на парламентарната група на БСП и доскорошен председател на комисията по отбрана Ангел Найденов обявява, че до края на 2009 започват разговори за купуване на ескадрила нови изтребители (около 20). Перспективите за българските ВВС са оптимистични нак-накрая - 16 самолета МиГ-29 могат да бъдат ремонтирани до април 2009 г. като разчетите са тези машини да служат на страната ни поне до 2029 г. - поне така твърдят от ВВС (това, както става ясно не се осъществява).

Две седмици след пришпорването на този проект премиерът Сергей Станишев обяснява пред офицери във Военната академия, че скоро трябва да приключи и проекта за осигуряване на “Тактическа комуникационно- информационна система на БА“. Правителството е одобрило да бъдат похарчени около 220 млн. евро и в началото на декември 2007 г. разрешава стартирането на процедура за възлагане на обществена поръчка по приоритетен инвестиционен проект за модернизация на БА. Той трябва да бъде реализиран до 2022 г. със средства, които ще се залагат всяка година по бюджета на МО. Конкурсът обаче не стартира много време, тъй като експертите от МО и ГЩ не могат да зададат правилните параметри. По-просто казано, че не знаят точно какво искат. На

българския пазар за телекомуникации се предлагат множество услуги, които биха вършили работа на военните за много по-малко пари от 220 милиона евро - мобилни връзки и безжичен интернет. Експерти, какво да ги правиш.... Армията има един злополучен опит от миналото, когато се налага няколко пъти да се преработва прословутата система ПИКИС. В края на 1998 г. тогавашният военен министър Бойко Ноев подписва с американската фирма “Маркони Комюникейшън Дивижън“ договор за изграждане на комуникационна системата ПИКИС. Стойността на цялостния проект е близо 1 280 000 долара, а изграждането трябва да завърши до 30 септември 2000 година. Към 2009, още не е довършена. Войската и до ден днешен дава финансови средства за нейното доработване, адаптиране и осъвременяване, за да върши работа. Многократно са били надхвърляни заложените за нея финансови средства.

Прокуратурата пък неоткрива виновни за лошата сделка. Странно отново... .ако се тегли чертата и се определят финансовите загуби за държавата и армията, сигурно ще има самоубийства!

Най-безумен си остава проектът за изграждане на нови корвети

Ако техният брой е четири, то за построяването им ще отидат около 1 млрд. евро. Премиерът Станишев обещава на президента на Франция Никола Саркози при посещението му в България, че поръчката ще бъде възложена на френската компания “Армарис“. Според актуализирания План 2015 военният ни флот разполага с 6 бойни кораба - фрегатите “Смели“, “Дръзки“ и “Горди“, както и корветите “Мълния“, “Бодри“ и “Решителни“. ВМС има и четири ракетни катера, но те са по-леки от 500 тона и не влизат в клас кораби. Всички те притежават достатъчен боен капацитет за участие в операции на НАТО в акваторията на Черно и Средиземно море. Имаме и 16 кораба за бойна поддръжка - повечето от тях миночистачи, и 6 спомагателни кораба. Тяхното предназначение е за опериране в Черно море. Стои въпросът за какво са ни нови съдове, като и сегашните не ги

използваме. И по-добре, тъй като единствената двумесечна мисия на фрегатата ни “Дръзки“ до бреговете на Ливан излиза около 2.8 млн. лв. Хубавото е, че тази мисия е компенсирана от ООН.

В различните страни има различни изисквания колко дни в годината един военен кораб трябва да плава. Повечето са над половин година. България не може да си позволи такова нещо, но не е ясно защо трябва да се обвързва финансово и технически със супермодерни корвети, които трябва да са непрекъснато в мисии. А на България най-просто й трябват по-висок клас катери, които да дават дежурства в Черно море.

Единствено сметката в цялата история е ясна. Всяка една компания дава около 10% комисиони на различните посредници в сделките. При стартиране на процедурите също има “възнаграждения“. Ясно е, че този кабинет не може да се радва на новите придобвки, но не пречи да постави мини за следващите правителства, както и става..

В същото време, докато правителството сключва безумни договори за безумни цени от Генералния щаб настояват да се купят за армията ни нови 30 бронирани колесни машини М 1117 “Гардиън“. (тук ни се иска пак да отворим скобата и да кажем че за тези пари могат да бъдат закупени около 170 реиновирани танка Т-72). За тази сделка трябва да бъдат намерени 60 млн. лева. Единствената пречка това да не става, е че американската фирма “Текстрон Марин & Ланд Систъмс“ не е изпълнила стар контракт. Над една година се точи доставката и оборудването на 7 бронирани машини от същия клас. 6 БТР-и “Гардиън“ седят в двора на база “Инвикта“ в афганистанската столица Кабул, а една машина е паркирана в поделението в Стара Загора. В края на 2008 военният министър Николай Цонев обявява, че за едногодишното забавяне американската фирма е платила неустойка от 112 630 евро. Една година обаче фирма “Текстрон Марин & Ланд Систъмс“ не може да достави и монтажа на система за оптикоелектронно противодействие, както и на преносим компютър за две от бойните машини. Договора с американската фирма е подписан за много кратко време и на тъмно в края на 2007 г. Тогавашният военен министър Веселин Близнаков твърди, че тази фирма е избрана, тъй като е обещала да достави най-бързо машините в Афганистан, за да патрулират българските военни. Месеци по-късно следващият министър - Николай Цонев, обяснява, че конкурсът е нагласяван многократно от специалната комисия, за да спечели точно тази фирма. Председателят на комисията ген. Иван Добрев, който е и шеф на Сухопътни войски, пък обяснява, че заданието е променяно в 16 пункта - под натиск на зам. военните министри. Какво се оказва в крайна сметка - някой по линията пак е прибрал пари, а за военните отново нищо.


М 1117 “Гардиън“ - 2 милиона лева за безполезна купчина желязо


В края на мандата на правителството на тройната коалиция стават ясни и десетките далавери въртяни в МО и по-специално в агеницята им за имоти. Далавери покривани от брата вътрешния министър Румен Петков - ген. Володя Цветанов. Американската посланичка по това време Нанси Макълдауни предупреждава с грама от 7 юли 2009 г дипломацията в САЩ, че държавният глава на България Георги Първанов назначава за висши военни хора със спорна репутация и зависимости, които имат за цел да контролират хода на реформите в армията ни. Специално внимание е обърнато на ген. Володя Цветанов и назначението му за шеф на Главния инспекторат на Министерството на отбраната. В прав текст щатската дипломатка обявява родственика на Румен Петков за рушветчия. Като шеф на Главния инспекторат на МО ген. Володя Цветанов опъва чадър върху скандалния полковник Стоян Стоянов-Стуци. Въпреки констатирани нарушения и кражби за над 20 млн. лв. от военния - притежател на ламборджини, Стоянов не става клиент на Военна прокуратура. Прословутият строеж на „военното НДК“ ръководен от него, също не е разследван, а Стуци тихомълком подава молба за напускане. За да се замаже скандала ген. Цветанов е изпратен на служба като военен аташе в Киев, но не изкарва дълго и е отзован заради агентурното си минало. Оказало се, че братът на Румен Петков е вербуван от Трето управление на ДС през 1984 г. и е действал с агентурото име Меркурий.Какъв обаче е случаят на полковник Стоян Стоянов - Стуци - той бива обвиняван в нанасяне на щети вариращи от 10 до 20 милиона лева. Той пък от своя страна обвинява министър Цонев в същото. Може би и двамата се оказват прави....Интересно е да се прочете обаче как той вижда бъдещето на недостроеното “военно НДК“ в интервю от 2009 - „ От миналата година, откакто съм отстранен от длъжност, гаражът можеше да се пусне в експлоатация. Той събира 1000 автомобила, на три нива под земята е. По 2 лв. на час, ето ти 2 хил. лева. Това е касичка за пари, само го отвори и започваш да печелиш. По 100 200 хил. лв. могат да се изкарват на месец само от този паркинг. На покрива има летен ресторант, направо убиец. Можеше да се открие 100 пъти до сега и да му

се иска минимум 100 хил. лв. на месец наем. Има и други помещения като конферентни зали, които могат да се използват и да носят печалби. А тези средства да се реинвестират в цялостното завършване на комплекса. Но не знам защо замразиха всичко. Сигурно новото ръководство ще предприеме по-добра стратегия за този обект. “Явно някой има интерес армията да не се самоиздържа и да пропада все повече и повече....

Забелележителна всеотдайност към съсипването на българската армия няма край. За това говори не без гордост към 1 август 2009 и началникът на Щаба по подготовката на СВ генерал-лейтенант Иван Добрев и по-точно - „5 изпълнение на “План за организационното изграждане и модернизация на ВС“ са трансформирани формирования от Сухопътните войски, както следва:  • разформировани са изцяло -11 формирования;

  • закрити са като самостоятелни 3 формирования. “

Пак според него в началото на 2009 г. поделенията на сухопътни войските са окомплектовани на 78 % с войници. Проведени се три конкурса за прием на войници през месец февруари, май и октомври. Общо са постъпили 2198 души, с което процентът на окомплектоване на Сухопътните войски с войници е достигнал 93, 8 %. Последната цифра не съответства на официалните данни. Странно....

Каква е съвсем беглата равносметка за мандата на тройната коалиция:

Само в периода 2007-2009 войската са напуснали близо 10 000 души. Българската армия е извадила от въоръжението си над 9300 броя бойна, автомобилна и спомагателна техника. Между тях - 39 самолета и хеликоптера и 14 кораба. Над 90 хил. броя са другите видове въоръжение, което е описано като ненужно на армията ни. В тази бройка - и отпадналите от необходимост автомати и пистолети. Отпадналата техника се качва от военните на стоковата борса за продажба. Желаещите имат възможност да наддават с цел да си купят джипове, високопроходими камиони, както и някои кораби и катери, които могат да се използват за цивилни цели. През времето на промени в армията са били освободени и над 100 войскови района, в това число казарми, складове и различни полигони. Общо армията има 320 такива района.

Най-голям проблем в армията обаче си остава набирането на обикновени войници. И в момента (2011) войската не е окомплектована изцяло. В периода 2007-2009 са били освободени 9450 кадрови военнослужещи, от които по собствено желание от армията са си тръгнали 5972. Като цяло армията през 2009 е около 29 000 души. Войсковият състав е запълнен 86%. През 2008 и 2009 ръководството на МО харчи стотици милиони левове по различни социални програми с цел да се задържат бойците. Вдигнати са заплатите и се раздават допълнителни суми като 13-а заплата, но това не мотивира мъжете да постъпват в армията. За сметка на тях обаче все повече жени проявяват желание да постъпят на работа под пагон. В момента (2011) в армията са заети над 14% жени. Те са доволни от заплатата, най- вече от това, че при забременяване им се полага всичко, което е по кодекс на труда. Военните експерти на ГЕРБ смятат, че бъдещето на армията е да бъде намалена числеността на цивилните и на чиновниците в МО и агенция “Социални дейности“

за сметка на повишаване на качеството на боеспособността на армията. Дали такива са истинските им тайни желания ще видим по нататък. От години армията не изпълнява редица свои обещания при приемането на България в НАТО - едно от тях е да се поддържат 8% от числеността на войската в задгранични мисии, а повечето от поделенията дори не са сертифицирани за работа в алианса.

Като за финал ни се иска да поговорим с ген.Златан Стойков -началник на Генщаба от 2006 до 2009 - останал в историята като последния началник на Генералния щаб на Българската армия и първия началник на отбраната (според новия закон). Той е поредния човек редящ заучени фрази и бисери за това колко много работа била свършена при неговото управление и как всичко се модернизирало, а странно защо - досега никой не бил забелязал. Ето и част от интервю дадено за в.Българска Армия на 9.7.2009:  • В какво се изразяваха организационните промени?

  • Организационните промени обхванаха 330 поделения и военновременни формирования, от които над 100 бяха разформировани. Реорганизирани бяха Генералният щаб, главните щабове на видовете въоръжени сили и командванията на стратегическата КИС u наМТО. Разформировани бяха петте командвания от състава на Сухопътните войски (Командване „Изток“, Командване „Запад“, Командване на силите за специални операции) и Военновъздушните сили (Командване на тактическата авиация и Командване на противовъздушната отбрана).

  • Как се променяше численият състав на армията?

  • В резултат на тези промени, мирновременният числен щатен състав беше редуциран с 25%, което включва 10 хиляди длъжности за военнослужещи и над 1600 за граждански лица. Реално бяха освободени 9450 кадрови военнослужещи, от които по собствено желание 5972. Списъчният състав на Въоръжените сили е 32156 души.

  • Всичко това наложи освобождаване от излишни войскови имущества, обекти и райони.

  • Този процес заангажира значителен административен, човешки и времеви ресурс. Най-натоварени бяха поделенията пряко подчинени на Генералния щаб и тези от състава на Сухопътни войски. Бяха сдадени напълно над 100 войскови района и близо 25 обособени части от войскови райони (БА се разполага в 320).

Човек има чувството че този човек едва ли не се хвали с това колко народ е уволнил, колко поделения е закрил и колко скъпоструващо оръжие и техника е унищожил....Но да продължим напред към следващите антибългари!
Каталог: gallery -> albums -> userpics -> 12122
12122 -> Унищожаването на 2011 Българската Армия
12122 -> Радиоводещият в българия
12122 -> Инициативен комитет за написване на книгата
12122 -> Осло. Полетите над Северна Норвегия в сряда вечерта бяха забранени поради опасения, че облаците пепел от възможното изригване на вулкан в Исландия могат да намалят видимостта, предаде афп
12122 -> За „коментари и анализи” Форсаж и после изведнъж падна Желязко Тенчев, в. Дума
12122 -> Българин на борда на най-големия круизен кораб в света
12122 -> Проектът genesis е най-скъпият в историята на корабостроенето!


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница