Бразилия постигна невероятен напредък в развитието си, като за период от 10 години близо 40 милиона души бяха подпомогнати, за да излязат от състоянието на бедностДата18.06.2018
Размер42.97 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 12 юни 2014 г.ЕС започва кампания в рамките на Световното първенство по футбол за борба срещу сексуалното насилие над малолетни и непълнолетни лица

Днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу постави началото на нова кампания, която има за цел да повиши осведомеността по отношение на сексуалната експлоатация на малолетни и непълнолетни лица в Бразилия по време на Световното първенство по футбол.

Кампанията „Не поглеждай встрани“ (или „Não Desvie o Olhar“ на португалски) се подкрепя от известни бразилски футболисти като Кака и Жуниньо Пернамбукано и е насочена към бразилци и чужденци, посещаващи Световното първенство по футбол през 2014 г., и има за цел да повиши осведомеността относно това, че сексуалната експлоатация е престъпление.

Проектът се състои в организиране на семинари за обучение на управленски кадри в публичния сектор и обсъждания по темата във всеки град – домакин на футболни мачове по време на Световното първенство по футбол, както и в увеличаване на подкрепата за борбата срещу сексуалната експлоатация и в осведомяване на жертвите относно техните права. Той включва популяризиране на горещата линия „Call 100“, която дава възможност на всеки, който стане свидетел на сексуална експлоатация на малолетни или непълнолетни лица, да подаде сигнал.

Комисарят по развитието Андрис Пиебалгс заяви: „Бразилия постигна невероятен напредък в развитието си, като за период от 10 години близо 40 милиона души бяха подпомогнати, за да излязат от състоянието на бедност. Въпреки това някои слоеве на обществото все още не се ползват от правата на човека, които ние приемаме за даденост. За да промени това положение, Европейският съюз работи в 12 града – домакини на футболни мачове по време на Световното първенство по футбол, по ключови проекти, свързани например с предоставяне на подкрепа за защита на правата на младите хора във фавелите на Рио, с овластяване на общностите на коренното население в Куяба или със закрилата на най-бедните работници в Сао Паоло“.

Международната кампанията „Не поглеждай встрани“, организирана от делегацията на ЕС в Бразилия, се провежда в повече от 15 държави съвместно с мрежата ECPAT (End Child Prostitution, Pornography and Trafficking – Прекратяване на детската проституция, детската порнография и трафика на деца за сексуални цели). Кметовете на 12-те града – домакини на мачове от Световното първенство по футбол, подкрепиха горещо кампанията с оглед на по-нататъшното подобряване на защитата на децата и юношите по време на Световното първенство по футбол през 2014 г. и по време на други важни събития, като например Олимпиадата през 2016 г., която също ще се проведе в Бразилия.Контекст

Човешките права представляват една от основните области на дейност на ЕС в Бразилия. Европейският съюз провежда ключови проекти в 12-те града – домакини на мачове от Световното първенство по футбол.

Те включват:


  • Проект за защита на жените от насилие в Параѝба (щат, разположен южно от Натал) – в рамките на проекта жените се подпомагат да участват в нормотворческия процес и получават обучение по въпроси, отнасящи се до насилието, половете, расата и политическото участие. Жените, които участват в проекта, включват жени - земеделски стопани,групи от коренното население и жени на събирачите на рециклирани отпадъци в областта.

  • Нова програма за защита на правата на децата и юношите в Салвадор, насочена към подчертаване на проблемите, свързани с домашното насилие, сексуалното насилие, лошото отношение, кражбите и трафика на наркотици в областта. В рамките на проекта за 1 120 деца и юноши ще бъдат осигурени заведения за дневни грижи и за пребиваване, а повече от 15 000 граждани ще бъдат запознати с драматичните последствия, които сексуалната експлоатация и сексуалното насилие имат върху младите жертви на тези престъпления.

  • Проект за предоставяне на правна помощ на коренните жители Xingu в Куяба и в други области в щата Мато Гросо и на общностите Quilombos в долината Рибейра, в Сао Паоло за защита на техните териториални права. Общностите Quilombos са засегнати от липсата на признаване на техните териториални права и на идентичността им като общност. В рамките на проекта се наблюдават съдебни производства, които застрашават правата на коренното население върху техните традиционни територии, и населението се информира за промените в тази област (като например относно спорове по вече одобрени граници).

В периода 2007 — 2013 г. Европейската комисия предостави 61 млн. евро за финансиране на отношенията между ЕС и Бразилия (напр. в областта на търговията, правата на човека, икономическото и социалното развитие и околната среда).

В периода 2014 — 2020 г., Европейската комисия ще предостави 7,5 млн. евро за финансиране на отношенията между ЕС и Бразилия (в областта на висшето образование посредством „Еразмус Мундус“ и проект за секторни диалози, който включва, наред с други теми, правата на човека, околната среда и науката и технологиите).

Новият Инструмент за партньорство (ИП), чийто проекти са в процес на подготовка, също ще допринесе с нови ресурси за сътрудничество с Бразилия в няколко сектора, като например изменението на климата, енергията от възобновяеми източници, публичната дипломация и насърчаването на търговията и инвестициите, наред с други области.

За повече информация:

Като част от кампанията в рамките на Световното първенство по футбол, ще бъде предоставена поредица от информационни документи — по един за всеки град домакин, относно ключовите проекти на ЕС в областта на правата на човека.

Връзка към информационните документи:

http://www.eidhr.eu/side-panels/what-s-on/events/eidhr-campaign-world-cup-2014/fact-sheets/fact-sheets?LANG=bg

Пет видеоклипа, основаващи се на проекти в градовете, в които ще се играят финалите, полуфиналите и четвъртфиналите, също ще бъдат достъпни на адрес:http://www.eidhr.eu/events/eidhr-campaign-world-cup-2014?LANG=bg

Уебсайт на европейския комисар по развитието Андрис Пиебалгс:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Уебсайт на ГД „Развитие и сътрудничество“ — EuropeAid:http://ec.europa.eu/europeaid/index_bg.htm

За контакти:

Alexandre Polack (+32 2 299 06 77)

Maria Sanchez Aponte (+32 2 298 10 35)

За гражданите: Europe Direct на телефон 0080067891011 или на електронния адрес на информационната служба

IP/14/667

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница