До: Ректора на всу “Л. Каравелов” София доц д-р инж. Георги Годинячки писмо-декларацияДата26.08.2017
Размер25.78 Kb.
#28816


До: Ректора на ВСУ “Л.Каравелов” София

доц. д-р инж. Георги ГодинячкиПИСМО-ДЕКЛАРАЦИЯ

Относно отказът на преподавателите по архитектурно проектиране

от по-нататъчна преподавателска дейност

по специалността „архитектура”

във ВСУ „Любен Каравелов

Уважаеми г-н Ректор,


Считаме за свой дълг да Ви уведомим относно следното:

Въпреки трудностите в началото на създаването на факултета всички ние се увлякохме от идеята за създаването на остров на качественото архитектурно образование в България. Според нас в лицето на предлаганата от МАА методика на преподаване по архитектурно проектиране има всички предпоставки за реализацията на тази смела идея. Желанието ни да постигнем успех се увеличи и от постигането на резултати при самата работа със студентите – с всяка измината година проектите са по-добри, студентите са все по-запалени и амбицирани за постигането на успехи, започна да се получава приемственост между курсовете и конкуренция между студиата. Спечелването на престижната студентска награда Студент на годината от студент 3-ти курс е резултат от ползотворнен творчески обмен между студенти и преподаватели.

Натрупването на “недоразумения” и компромиси с качеството на образованието обаче буди нашето пълно недоумение. Това натрупване прерасна в тенденция и доведе до необходимостта от преразглеждане и актуализация на рамковия договор между ВСУ и МАА. Неведнъж ръководството на ВСУ изтъкна въпроса за “законността” на исканата актуализация. Смятаме, че при цялата безкористност, с която професор Попов и всички ние като преподаватели сме се отдали толкова време и усилия на идеята за качествено образование, подобна реакция е най-малкото смущаваща и обидна. Впечатлението, което остава у нас е по-скоро като от отстъпление и абдикация от проблемите; имаме усещането, че закона се търси и се изтъква като средство да се подчертаят различията, но така и не се проведе колегиален диалог за намирането на законовите начини за преодоляването на препятствията. Никой от нас не е юрист, ние сме екип от идеалисти и ще останем такива. Именно като идеалисти вярваме, че добрият климат в отношенията е особено важен за всяка дългосрочна работа. Но като посветени на една тежка и творческа професия, в която се работи в екип, знаем и друго – този добър климат не се постига само чрез добри пожелания, трябват и сериозни дела, трябват мъдри решения и понякога компромиси. Разбира се не компромиси със закона, не с качественото образование, не с бъдещето на цвета на българската младеж.

За съжаление, след като всички възможни срокове за решаването на въпросите бяха преминати и отношенията с административното ръководство подчертано не са партньорски, ние не виждаме перспектива за решаването на каквито и да е въпроси занапред. При липса на ясен и точен документ, определящ взаимоотношенията в сложния взаимен процес на управление на факултета и при пълното отсъствие на разбиране от страна на ръководството на ВСУ по въпросите за особеностите на архитектурното образование, не виждаме бъдеще за преодоляването на тази ситуация.

Оттеглянето ни от образователния процес е изпълнено с много съжаление от това, че няма да продължим работа с нашите студенти – според нас те заслужават максималното. Въпреки желанието ни за работа с тях и въпреки тяхното ясно изразено желание да продължат досегашното си обучение с нас като техни преподаватели и за напред, ние сме убедени, че работата ни в такива условия е обречена на сигурен неуспех.

10.01.2008г.


С уважение:
Каталог: pueron -> publikacii -> statii
statii -> Приносът на Айн Ранд за каузата на свободата
statii -> Програмни системи с изкуствен интелект в правото. Функции. Проблеми. Някои решения
statii -> Кои са академизираните олигарси в бан?
statii -> Първа награда на конкурса на боис за студентско есе „Просперитетът обича свободата” Просперитетът обича свободата
statii -> Закон за научните степени и научните звания, който да регламентира правилата за кариера в науката [21]
statii -> Унсс – университетът, който пречупи представите ми Анелия Попова – III курс “Журналистика и масмедии”
statii -> Д-р Дроздстой Стоянов: бан е развъдник за пенсионери
statii -> Има ли някой, на когото да не му е ясно? попита Уайнънд
statii -> Дискусията в “Студентски глас” продължава: Отговор на Екатерина Атанасова


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница