Добрата сполукастраница1/5
Дата25.01.2018
Размер451.72 Kb.
  1   2   3   4   5

ДОБРАТА СПОЛУКА

ДОБРАТА СПОЛУКА

Фернандо Триас Де Бес


Десетте правила , поуката от историята и новите извори на добрата сполука

заб. из “Добрият късмет” на Алекс Ровира и Фернандо Триас де Бес, изд. “Изток и запад”, София, 2004г.


 1. Късметът не трае дълго, защото той не зависи от вас. Добрата Сполука се създава от всеки от нас: ето защо тя продължава вечно

 2. Мнозина са тези, които искат Добрата Сполука, ала малцина са онези, които са готови да я преследват.

 3. Ако в момента нямаш Добра Сполука, причината би могла да е в това, че условията ти на живот не са променени. За да постигнеш Добра Сполука, трябва да създадеш нови условия.

 4. Да открием нови възможности за Добра Сполука не означава да търсим единствено това, което ще донесе полза само на нас самите. Създаването на условия за подпомагане на другите хора, прави постигането на Добрата Сполука по-вероятно

 5. Ако отлагаш изграждането на нови условия, Добрата Сполука никога не идва. Да градиш нови условия понякога е трудна работа, но ... го направи днес!

 6. Понякога, дори когато като че ли всичко е извършено правилно, Добрата Сполука все пак не идва. Тогава потърси привидно излишните, но необходими подробности в дребните детайли.

 7. На тези, които вярват единствено в шанса, това, че трябва сами да изградят обстоятелствата, им звучи абсурдно. Онези, които сами изграждат обстоятелствата, не се притесняват за шанса

 8. Никой не може да ти продаде Добра Сполука. Добрата Сполука не се продава. Не вярвай на тези, които продават щастие

 9. След като си създал всички условия, бъди търпелив и не се отказвай. З а да се появи Добра Сполука, трябва да имаш вяра.

 10. Осигуряването на Добра Сполука се състои в подготовката на условията, необходими за сбъдването на възможността. Ала самата възможност няма нищо общо с късмета или шанса – тя винаги е налице.

Поука от приказката:

Осигуряването на Добра Сполука се изразява единствено... в създаването на условията за нейното проявяване.


Новото начало на Добрата Сполука


Изграждането на Добра Сполука включва създаването на условията за нейното проявяване... Добрата Сполука зависи само от теб. Започни от утре и ти също ще можеш да постигнеш Добра Сполука

Приказката за Добрата Сполука....

.... никога не идва при теб случайно
Първо правило на добрата сполука:

Късметът не трае дълго, защото той не зависи от вас. Добрата Сполука се създава от всеки от нас: ето защо тя продължава вечно
Легендата за вълшебната детелина

 1. Предизвикателството на Мерлин

Някога много отдавна в едно далечни кралство магьосникът Мерлин събрал всички рицари от околността. Отвел ги в градините на замъка и им казал:

  • Дълго време мнозина от вас искаха да им определя някакво изпитание за преодоляване. Някои ми предложиха да организирам турнир между всички рицари в кралството. Други поискаха да проведа състезание, което да докаже уменията ви в боравенето с копие и меч. Така или иначе, аз реших да ви предложа едно по-различно предизвикателство.

Напрежението силно нараснало. Мерлин продължил:

  • Чух че след седем дни, броени от днешния, в нашето кралство ще израсне Вълшебната детелина.

Рицарите зашушукали помежду си. Не ги свъртало на едно място. Някои знаели за какво говори магьосникът, а други не. Мерлин изшъткал на всички:

  • Тихо! Тихо! Оставете ме да обясня какво представлява Вълшебната детелина. Това е единствената четирилистна детелина, която осигурява на притежателя си уникален дар: неограничен късмет. Нито времето, нито пространството му поставят предели. Той дава успех в битката, в работата, в любовта, в трупането на богатства... щастие без граници!

Силно развълнувани, рицарите отново започнали да говорят помежду си. Всеки един от тях искал да намери Вълшебната четирилистна детелина. Някои дори се изправили и надали победни викове.

Мерлин отново успял да ги укроти и продължил:  • Запазете тишина! Тихо! Още не съм ви казал всичко. Четирилистната детелина ще израсне в Омагьосаната гора, отвъд дванадесетте хълма, оттатък Забравената долина. Не зная точното място, но детелината ще се появи някаде в онази гора.

Цялото въодушевление, което рицарите проявили в началото, се изпарило. Внезапно настъпила тишина, а след това взели да се чуват обезкуражени гласове. Омагьосаната гора на големина била колкото цялата обитавана площ на кралството. Това били стотици акта гъсталак. Та как можело една мъничка четирилистна детелина да бъде намерена на такава огромна територия? Откриването на игла в купа сено щяло да бъде сто пъти по-лесна задача. Това с иглата поне щяло да бъде разумно предизвикателство.

Изправени пред такова непреодолимо изпитание, повечето от рицарите започнали да напускат кралскоя замък, като мърморели и хвърляли неодобрителни погледи към Мерлин, когато минавали край него.  • Обади ми се, ако ти дойде на ум някакво по-приемливо предизвикателство – казал един.

  • Ако знаех за какво става въпрос, въобще нямаше да си правя труда да идвам – рекъл друг.

  • Ама че изпитание! Защо не ни изпрати в пустинята, за да ти донесем синьо зрънце пясък? Това щеше да е по-лесно – подхвърлил иронично трети рицар.

Един след друг рицарите напускали градината и се връщали при конете си. Накрая останали само двама.

  • Е – попитал Мерлин, - вие няма ли да си тръгвате?

Единият рицар на име Нот, който носел черна перелина, отвърнал:

  • Знам, че ще е трудно. Омагьосаната гора е огромна. Ала аз познавам някой, който може да ми помогне. Смятам, че мога да намеря онази детелина. Ще потърся Вълшебната четирилистна детелина – и тя ще бъде моя.

Другият рицар, чието име било Сид и бил загърнат в бяла перелина, запазил мълчание, докато Мерлин не погледнал към него, за да разбере какво е мнението му. Тогава казал:

  • Щом казваш, че Вълшебната четирилистна детелина, която дарява безграничен късмет, може да бъде намерена в гората, значи със сигурност е така. Вярвам ти. Затова ще отида в гората.

И така, двамината рицари се отправили към Омагьосаната гора – Нот върху черния си кон, а Сид на гърба на своя бял кон.


Каталог: Books
Books -> Тайнствената сила на пирамидите Богомил Герасимов Страхът на времето
Books -> В обятията на шамбала
Books -> Книга се посвещава с благодарност на децата ми. Майка ми и жена ми ме научиха да бъда мъж
Books -> Николай Слатински “Надеждата като лабиринт” София, Издателство “виденов & син”, 1993 год
Books -> София, Издателство “Българска книжница”, 2004 год. Рецензенти доц д. ик н. Димитър Йончев, проф д-р Нина Дюлгерова Научен редактор проф д-р Петър Иванов
Books -> Николай Слатински “Измерения на сигурността” София, Издателство “Парадигма”, 2000 год
Books -> Книга 2 щастие и успех предисловие
Books -> Превръщане на числа от една бройна система в друга
Books -> Тантриското преобразяване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница