Експресна стенограма!Дата24.07.2016
Размер30.87 Kb.
#4048

ЕКСПРЕСНА СТЕНОГРАМА!


РУМЕН ПЕТКОВ (КБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми господин министър, дами и господа народни представители! И при коментара на първо четене стана дума за един излишен текст, който ще цитирам: „Да не извършва дейности, изрично възложени само на нея със закон или с нормативен акт”. Този текст е откровено насочен срещу една от работодателските организации и той би могъл да има един по-простичък запис – да бъде извадена Българската търговско-промишлена палата от Съвета за тристранно партньорство. И аз, а и някои други от колегите, още тогава казахме, че от 1990 г. насам никое правителство и никое мнозинство не си е позволявало такъв агресивен удар върху най-старата работодателска организация – не просто една от работодателските организации, а най-старата работодателска организация в България. Тогава при дискусията, а и впоследствие в заседанията на комисията очевидно няма консенсус по въпроса, а това е една от Вашите теми, господин министър, че Съветът за тристранно партньорство независимо от усложнената ситуация, независимо от кризата, независимо от трудностите, независимо от стачките и стачните действия, работи при относително висока степен на консенсус. Тук очевидно има противопоставяне, очевидно има тежки различия.

Ние продължаваме като Народно събрание да не си даваме сметка, че не просто посягаме на най-старата работодателска организация. В случая с редица други записи – за изрични пълномощни, ние всъщност създаваме прецедент за един абсолютен хаос в следващите години – не в следващите месеци, във взаимоотношенията на правителството с работодателските организации.

Тук поне прозря намекът при първата дискусия, че става дума за зависимост. Много по-голяма е зависимостта на тези работодателски организации, които работят преки проекти с правителството и които по този начин получават финансиране от него. Много по-голяма е зависимостта на работодателските организации, настанени в правителствени сгради и офиси, защото там това е възможно за пряко влияние върху политиката и поведението в определени случаи на една или друга организация.

Когато се възприема един подход към синдикатите, който ние, разбира се, подкрепяме, да се свалят под първоначалния замисъл за регистрационния режим – от 100 000 на 75 000, тук се налага едно изрично репресивно решение спрямо една от работодателските организации, една-единствена от работодателските организации, и то работодателска организация, която в годините, но не в годините 1944-1989 г., а в стогодишната си история е завоювала достатъчно сериозен авторитет зад граница. Тя е единствената в световен мащаб легитимна българска работодателска организация. Подчертавам, в световен мащаб! В европейски мащаб имаме още една - Българската стопанска камара.

На тази организация, която има легитимност в световен мащаб, ние казваме, че тя няма да участва в Съвета за тристранно партньорство. Вие по-добре от мен знаете какъв е режимът на регистрацията на чуждестранни представителства в България. През тези години на криза, в които очевидно чуждестранните инвестиции не са върхът на копието на правителството и на мнозинството, въобще на страната ни, ние казваме, че тази организация, в която легитимно участват чуждестранните представителства, чуждестранните фирми, тази организация, която издава редица лицензи и на българските производители, тя няма да има трибуна в Националния съвет за тристранно партньорство. Кого обслужва това? Един разумен довод – кого обслужва това? Или ние трябва да създадем една конюнктура, в която една или две работодателски организации като кихне сутринта правителството – до вечерта ще му пожелават „наздравчици”. Не е това подходът.

Пак казвам, тези, които Ви стимулират към такова мислене, трябва да си дават ясна сметка, че едно следващо мнозинство, ако има същият вандалски подход, какъвто прилагате Вие към Търговско-промишлената палата, ще постъпи с тях по същия унизителен начин.

Защо не поканихме представителите на работодателските организации, в това число и на Търговско-промишлената палата в пленарната зала? Нали искаме да имаме една сериозна дискусия? Нали искаме да имаме една дискусия, която да ни даде отговор на въпросите за мотивацията на тези текстове? С този текст ние ще берем ядове. Аз Ви четох предния път писмото на президента на работодателските организации до министър-председателя, не зная дали то му е представено.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Времето изтече, господин Петков.

РУМЕН ПЕТКОВ: Вие ще поставите под съмнение диалогът на българското правителство със Световната организация на работодателите. Нещо повече, Вие ще ни поставите в условия на нарушение на текстове на международни конвенции. И много енергично Ви съветвам, господин министър, да оттеглите този нелеп текст.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви, господин Петков.

РУМЕН ПЕТКОВ: Благодаря Ви и аз.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Реплики? Няма.За изказване – господин Мартин Димитров.

КБ/НП 236.

Каталог: bulgarian -> parliament
bulgarian -> Божествено откровение за Времето изтича! Мери К. Бакстър
bulgarian -> Програма по европейска интеграция към Центъра за европейски изследвания и информация в София и в програма по публична администрация в американските университети „Джорджтаун" и „Джордж Вашингтон"
parliament -> Докладчик драгомир стойнев: Постъпило е предложение от народния представител Менда Стоянова за създаване на § 3а
parliament -> Експресна стенограма!
parliament -> Експресна стенограма!
parliament -> Експресна стенограма!
parliament -> Експресна стенограма!
parliament -> Експресна стенограма!
parliament -> Експресна стенограма!


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница