Финансова подкрепа за доброволно връщане в Армения Варненското Сдружение „за теб” е партньор по проект „Център за реинтеграция Армения”Дата25.01.2018
Размер59.77 Kb.Финансова подкрепа за доброволно връщане в Армения

Варненското Сдружение „ЗА ТЕБ” е партньор по проект „Център за реинтеграция Армения” (RECEA), чиято цел е подпомагане на арменски граждани да се завърнат обратно в родината си. Освен дейности, свързани с връщането, по проекта ще бъде изграден адаптационен център в арменската столица Ереван, който ще действа като звено за реинтеграционни мерки с акцент върху семействата и непълнолетни.

RECEA започва на 1-ви декември 2012 г. и продължава 18 месеца. Страните-партньори в този проект са Германия, Полша, Армения и България. Средствата по проекта се осигуряват от Европейската комисия чрез Европейски фонд за връщане.

Този проект дава възможност на легални или нелегални имигранти от Армения, пребиваващи на територията на Германия, Полша или България , да се завърнат доброволно в родината си.Какво е доброволно връщане и какви са неговите предимства?

В житейския си път имигрантите могат да изпаднат в ситуация, в която са изгубили правата си за пребиваване в България или пък нямат предоставен легален статут. Поради лошата икономическа обстановка и административните пречки, гражданите на трети страни често не могат да си намерят работа или пък не разполагат с достатъчно финансови средства. Тази ситуация може да доведе до загуба правата за легално да пребиваване в България. В такива случаи, имигрантите трябва да напуснат България в определен от миграционните власти срок. В случай, че не го сторят те стават нелегални и губят правото си на достъп до образование, работа, здравеопазване или социално подпомагане. Дори и кандидати за бежански или хуманитарен статут, често достъпът им до образование, работа, медицински и социални услуги е ограничен. Икономическите затруднения могат да бъдат причина и за легално пребиваващите в страната имигранти да живеят зле.

При тези условия доброволното връщане обратно в родината е възможност за хората да подобрят своята житейска ситуация – да се върнат на място където имат дом и близки, могат да ходят на училище и да посещават лекар, могат да получат пенсия и социални помощи, могат по-лесно да бъдат наети на работа.

Има случаи, в които имигрантите не разполагат с достатъчно средства да пътуват обратно до дома си, не разполагат с дом където да останат или пък домът им трябва да бъде ремонтиран, имат нужда от лечение, имат нужда да продължат образованието си. Възможно е дори толкова отдавна да не са живели в родината, че децата да са забравили родния език или пък да не го владеят добре. Понякога те не поддържат контакти с приятели у дома и нямат живи роднини. Ето защо наличните програми за доброволно връщане предоставят на желаещите освен консултация за връщане, така и финансови средства според нуждите на всеки човек – средства за пътуване до дома, средства за издръжка за първите месеци, средства за ремонт на жилище и медицинско лечение, средства за преквалификация и продължаване на образованието. Освен тези мерки, проект „Център за реинтеграция Армения ” предвижда и нефинансова подкрепа обратно в родината, под формата на психологическа подкрепа, курсове по Арменски, консултация за издаване на документи и търсене на работа. Допълнително желаещите да стартират малък бизнес, могат да получат финансиране и по предварително изготвен бизнес план да реализират идеята си.

Доброволното връщане на имигранти обратно в страната им на произход е и алтернатива на принудителните административни мерки. Ако имигрантите пребивават нелегално на територията на България или пък нямат валидни документи, те могат да бъдат задържани от Миграционните власти и принудително настанени в специални домове за чужденци или пък принудително отведени до границата на България. Със сигурност всеки Арменец в България е чувал за някого изпаднал в такава ситуация.

Задържането на хора в домове за временно настаняване на чужденци е наистина травмиращо преживяване. Обикновено тези домове не са със свободен режим, което означава, че хората настанени там не могат свободно да напускат дома. Условията често са лоши: през нощта стаите се заключват, не се предоставят достатъчно хигиенни материали, в стаите са настанени по 15 човека наведнъж, няма условия за малки деца, липсва медицински персонал и др. Въпреки че това са домове за временно настаняване т.е. за период до 6 месеца, има случаи, в които задържаните прекарват затворени повече от година.

Принудителното отвеждане до границата на Р България също е неблагоприятна ситуация за всеки. Българските власти отговарят за чужденеца до напускането на границата на Р България. От там нататък всеки да се оправя както може. С какви средства ще продължи пътя си, какво ще яде и къде ще живее това вече не е грижа на властите.

За разлика от принудителните административни мерки, доброволното връщане позволява на имигрантите да получат подкрепа според нуждите им, а не да бъдат затворени или изведени от страната без яснота за тяхното бъдеще. Процедурите на доброволно връщане следват принципите на недискриминация, уважение на личността и спазват правата на човека. Доброволното връщане не цели да изведе имигранта от страната, а да осигури на всеки възможност за подобряване на живота му чрез различни краткосрочни или дългосрочни мерки за реинтеграция: финансова помощ, образование, медицински грижи, психологическа подкрепа, езикова подкрепа, създаване на условия за самоиздръжка, подновяване на документи. Доброволното връщане подпомага хората да създадат условия за по-добър живот, било то в родината или пък в друга страна за в бъдеще.Истинска история за връщане

Р. Ч., мъж на 63 г. от Армения, обущар. Живее от 1995 г. в България заедно със семейството си. В България господин Ч. е развивал дребна търговия, но поради широкото разпространение на стоки от Китай бизнесът му замира. През 2007 г. той получава заповед от полицията да напусне страната. Когато се свързва със Сдружение ЗА ТЕБ, Р. Ч. няма легален статут за пребиваване в страната, а е кандидат за хуманитарен статут.

Р. Ч. е направил вноска за апартамент в Ереван, но поради дългото му отсъствие и неплащане на останалите вноски за апартамента, държавата решава да препродаде апартамента на друго лице. И така г-н Ч. трябва се върне обратно за да уреди този въпрос.

В рамките на предишен проект на Сдружение „ЗА ТЕБ” – проект „Мостове за добросъседство”, Р. Ч. получи еднопосочен билет за връщане и 250 Евро първоначална финансова помощ. В Армения той получава подкрепа за намиране на работа и подкрепа за намиране адвокат. Подкрепата в родината е осигурена от местния партньор по проекта организация Hope & Help.

 

Р. Ч. получава еднократна финансова помощ в офиса на организация Hope & Help в Ереван, Армения .

Р.Ч. се връща в Армения през лятото на 2010 г. В последствие той подготвя бизнес план за стартиране на обущарско ателие и получава 2000 евро за да започне. Със средствата закупува машини и материали, и започва работа. В момента той живее заедно със свои близки и работи в ателието си.

 

Р.Ч. в ателието си в Ереван .

Каква подкрпепа предоставя проект RECEA на желаещите да се завърнат в Армения:


  • Консултация и подготовка преди завръщането: индивидуална оценка, проучване на възможностите за реинтеграция след завръщане, подкрепа при подготовка на документи за пътуване.

  • Съдействие и подкрепа по време на връщането – организиране на пътуване, придружаване до място на отпътуване, придружаване по време на пътуването при необходимост.

  • Финансова помощ в размер до 2000 евро на човек/семейство: според индивидуалните нужди желаещите ще получат средства за пътни разходи до дома, средства за издръжка за първите месеци, лечение и др.  • Подкрепа за реинтеграция след завръщането: педагогически и психологически услуги за непълнолетни деца и техните семейства; насоки за издаване на документи, търсене на работа и ползване на социални услуги.

  • Възможност за стартиране на собствен бизнес в Армения: средства в размер до 3000 € за стартиране на малък бизнес след завръщане. Средствата се предоставят след подготовка на индивидуален бизнес план и одобрение от страна на координиращата организация

Всички тези мерки са създадени така, че да помогнат на хората успешно да се включат в икономиката, да придобият стабилност и независимост, след тяхното завръщане у дома.

В случaй, че желаете да получите повече информация и консултация за доброволно връщане, моля свържете се със :

Сдружение ЗА ТЕБ

ул. Македония 157

9000 Варна

052/600 765office@foryoubg.org

www.foryoubg.org

http://int.awo-bremerhaven.de/index.php?id=312

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница