Галилео“: Европа извежда в орбита първите си спътници за интелигентна система за навигацияДата25.10.2018
Размер31.58 Kb.
#97904

Европейска комисия — Съобщение за медиите


Галилео“: Европа извежда в орбита първите си спътници за интелигентна система за навигация

Брюксел, 21 октомври 2011 г. — Днес Европа прави важна крачка в своята история: в 12:30 ч. централно европейско време от Куру, Френска Гвиана, се изстрелват първите два оперативни спътника по програма „Галилео“ с ракета носител „Союз“, които ще достигнат орбита на височина 23 000 km. Сега Европа е по-близо до това да притежава собствена интелигентна система за спътникова навигация, което ще се превърне в източник на многобройни ползи за нашите икономики и ежедневие. Европейската промишленост е в изгодна позиция за оползотворяване на предимствата от програмата „Галилео“, предоставяйки на бизнеса и гражданите пряк достъп до осигуряван в Европа спътников навигационен сигнал.

От 2014 г. новата мрежа от спътници ще направи възможно подобряването на такива услуги, като по-прецизна автомобилна навигация, ефективно управление на автомобилния транспорт, услуги за издирване и спасяване, по-сигурни банкови трансакции, както и надеждно осигуряване на електроенергия — всички те разчитат до голяма степен на ефикасността на технологиите за спътникова навигация. Общото икономическо въздействие през следващите 20 години се оценява на около 90 милиарда евро.

Заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни, отговарящ за промишлеността и предприемачеството, заяви: „Това е повод за гордост за всички европейци; днешното изстрелване в космоса е доказателство за успеха на Европа в областта на космическите дейности. Приканвам европейската промишленост и малките и средните предприятия възможно най-бързо да се възползват от важните икономически възможности, които тази система предлага. Сега е моментът да бъдем иновативни! Нека европейските граждани да имат готовност – „Галилео“ скоро ще стане част от нашето ежедневие“.

За повече информация:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/galileo/index_en.htm

Галилео“: усъвършенствана глобална система за спътникова навигация за Европа

По програма „Галилео“ се разработва усъвършенствана глобална система за спътникова навигация, която предоставя много точно и надеждно определяне на местоположението. От 2014 г. тя ще предлага три услуги — общодостъпна услуга (безплатна), публично регулирана услуга (ПРУ) и услуга за издирване и спасяване. По-късно към тях ще бъдат добавени допълнителни услуги, като търговската услуга и услугата за безопасност на човешкия живот, с цел постигане на по-висока скорост на пренос на данни и по-голяма точност при удостоверяването на данни.

Днешното изстрелване е първото действие на практика за разполагане на пълната мрежа от спътници, благодарение на която предоставянето на основните услуги ще започне до 2014 г. Двата спътника, оборудвани с най-точните мазерни атомни часовници, които съществуват — с грешка от една секунда на три милиона години, предполагат ускоряване на валидирането на бъдещата мрежа от 30 спътника.

„Галилео“ е оперативно съвместим със системата GPS.

Очаква се „Галилео“ да донесе допълнителни приходи за промишлеността в размер на 90 милиарда евро

Без съмнение Европейската система за спътникова навигация вече е на път да влезе в експлоатация, затова сега вниманието следва да се насочи към предоставянето на услугите в полза на европейските граждани и икономиката в съответствие със стратегията на Комисията „Европа 2020“. Посредством своите услуги системата допринася за развитието на много отрасли на европейската икономика: електрически мрежи, дружества за управление превозни средства, финансови трансакции, корабоплаване, спасителни операции, мироопазващи мисии — всички те ще извлекат полза от безплатната общодостъпна услуга, публично регулираната услуга и услугата за издирване и спасяване.

В допълнение програмата „Галилео“ гарантира европейското ноу-хау за технология, която придобива решаващо значение, включително в области като разпределението на електроенергия и далекосъобщителните мрежи. Очаква се изградената чрез „Галилео“ система да донесе 90 милиарда евро за период от 20 години под формата на допълнителни приходи за промишлеността, както и положителни обществени и социални ефекти.

EGNOS (Европейската геостационарна служба за навигационно покритие) е регионалната система за повишаване на точността на GPS сигналите в Европа. Тя е предшественикът на системата „Галилео“. Общодостъпната услуга на EGNOS е оперативна от октомври 2009 г., като Комисията неотдавна приведе в действие друга услуга на EGNOS — „Безопасност на човешкия живот“ за въздухоплаването (IP/11/247).MEMO/11/717

За контакти:

Carlo Corazza +32 2 295 17 52IP/11/1220

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница