Христо ботев 1871



Дата21.01.2018
Размер124.05 Kb.
#49436
О Т Ч Е Т Е Н Д О К Л А Д

ЗА ДЕЙНОСТТА НА НЧ”ХРИСТО БОТЕВ-

1871” С. ЯБЪЛКОВО ПРЕЗ 2016 ГОДИНА
Уважаеми читалищни членове, дами и господа, добре дошли днес 16 март 2017 г. на годишното отчетно събрание. Измина още една година от нашата съвместна дейност на НЧ“Христо Ботев-1871“ с. Ябълково. Продължихме традицията да работим по културния календар, приет на Заседание на читалищното настоятелство. Годината измина с упорита дейност, с много изяви в родното ни село и в страната. Дейността беше многообразна, подчинена на 145 годишнината от създаването на читалището. Приетата програма в чест на юбилея донесе голямо разнообразие в нашата дейност и радост и гордост за всички жители на Ябълково. Ще започна отчета с библиотечната дейност.
Библиотечна дейност:

Библиотеката в Ябълково е най-голямата селска библиотека в община Димитровград / и като помещения и като книжен фонд./ Единствена в региона, която има самостоятелен детски отдел. Разполага с 12 061 библиотечни единици. Библиотеката за 2016г. е закупила 134 книги. Благодарение на Павел Валериев Боянов, който всяка година ни предоставя книги от издателствата от София на много ниски цени. За сумата от 531. 99лв. не бихме купили повече от 50 книги. Читателите през 2016г. са 162. Раздадената литература за 2016г- 3012 заети библиотечни документи.

Благодарение на компютърния кабинет/по проект „Глобални библиотеки”/ посещенията в библиотеката се увеличиха- 5782посещения за миналата година. /предимно деца, ученици в горен курс и студенти./ Проведените мероприятия в библиотеката са предимно с ученици от местното училище.

-рецитали

- беседи

-маратон на четене

-обсъждане на детски приказки

-витрини с материали свързани с различни събития и дати

- здравни беседи

- литературни четения

- Вечер на твореца

През годината в библиотеката се проведоха следните мероприятия:

От 5 до 10 януари- витрина от книги „Безсмъртния Ботев“

От 11 до 20 януари- витрина с материали за Стоян Михайловски по случай 160 год. От рождението му.

От 14 до 20 февруари – витрина "Безподобния Апостол" по случай 143г. от неговата гибел

19 февруари – „Безсмъртния Левски”( рецитал с децата от кръжока по худ. слово)

20 март- по случай „Денят на водата“ беседа на тема „Чистотата е здраве“

От 16 до 22 април витрина за Георги Сава Раковски по случай 195 год. От рождението му.

20 април- вечер посветена на Априлското въстание. Децата от кръжока по худ. Слово представиха рецитал.

27 април- литературна вечер посветена на Пенчо Славейков- 150 години от рождението му.

От 1 до 10 юни- витрина с материали за Ботев по случай 140 год. От героичната му смърт.

От 10 до 20 юли- витрина с материали за Васил Левски по случай 179 год. От рождението му.

От 1 до 11 ноември витрина „Български възрожденци“ по случай „Денят на народните будители“

15 декември Коледна украса в библиотеката от кръжока по худ. слово
Художествена самодейност:

През изтеклата година работеха:

-народен хор

-фолклорна група

-група за църковни песни

-кръжок худ. слово

-група за народни танци

-детска група



21 януари- „Бабинден” –се проведе в библиотеката на читалището в празника участваха народния хор, кръжока по худ. слово, те поздравиха месния д-р Тасев, подляха му вода според обичая и му пожелаха догодина да има повече родени деца!

/присъстваха 35 човека/



19 февруари- по случай 143 год. от смъртта на В. Левски- съвместно с Пенсионерски клуб „Васил Левски“ с. Ябълково бе изнесен рецитал и слово.Проявата се състоя пред паметната плоча в центъра на селото. В памет на Апостола бяха положени венци от читалището, пенсионерския клуб и цветя от жители на с. Ябълково.(присъстваха 50 човека)

Същия ден децата от кръжока по худ. Слово към читалището гостуваха на село Сталево и представиха рецитала на тяхното тържество.



1-ви март- „Баба Марта бързала, мартенички вързала“ в детската градина в с. Ябълково

3-ти март- Тържество посветено на 138 години от Освобождението на България от турско робство. В него участваха кръжока по худ .слово, смесената фолклорна група. Положени бяха венци и цветя на паметника на Ябълковския таен революционен комитет от кметство с. Ябълково, НЧ“Христо Ботев-1871“ с. Ябълково, Пенсионерски клуб с. Ябълково, цветя от Пчеларско дружество „Медна роса“ с. Ябълково, жители и гости на с. Ябълково.

(присъстваха 60 човека)

Същия ден смесената фолклорна група участва във Втори регионален празник посветен на Освобождението на България от турско робство.

Групата бе оценена с бурни аплодисменти от публиката, а председателя на журито академик Крум Георгиев ни награди с бронзов медал.



8-ми март- Международния ден на жената. В него се включиха кръжока по худ. Слово и смесената фолклорна група. Тържеството завърши с празнични хора и танци. (присъстваха 40 човека)
13 март - „Сирни заговезни”. Поради лошите метеорологични условия празника се проведе в читалищния салон. В него участваха фолклорната група, танцовия състав, танцов състав „Гайтани“ Димитровград, индивидуални изпълнители Пламен Панчев и Дарина Димчева. След програмата в читалището времето позволи да се запали обредния огън, които се пали от незапомнени времена. Вярва се, че със запалването на огъня ще се прогонят злите сили. Млади и стари го прескачаха за здраве и дълголетие. Празника завърши в библиотеката с „хамкането на халва“. Децата поискаха прошка от по-възрастните. Теодора Тодорова и Славка Кръстева поздравиха гостите и присъстващите с обща песен.

На 16 март бе проведено – Годишно-отчетно изборно събрание.

19 март- фолклорната група участва в традиционния събор „Битката при Клокотница 1230г.“ с. Сталево.

19 април- читалищни дейци, църковно настоятелство, членове на пенсионерския клуб и жители на с. Ябълково почистиха черковния двор и храм „Св. Димитър“ с. Ябълково за предстоящите Великденски празници.

23 април-награда екскурзия за учениците участвали във викторината за Априлското въстание. Тъй ката първата пушка е гръмнала в Копривчица бе избран маршрута - Копривчица, Клисура и Сопот.

3 май- в библиотеката на читалището се проведе часът по физкултура. На децата от 3-ти клас бе представено Пайдушко хоро, Тракийско и Елено моме.

6 май- участие на смесената фолклорна група и групата за хора при читалището в празника на с. Горски извор „Заедно на Гергьовден“.Празникът беше посветен на 120год. от създаване на читалището.

10 май- в библиотеката на читалището се проведе часа по физкултура с децата от 4-ти клас. Те разучиха Пайдушко и Тракийско хоро.

17 май- читалищното настоятелство посетиха гр. Батак и участваха в поклонението на Баташките мъченици. Присъстваха 7 Митрополита от различни области на България, Негово Светейшество Неофит Патриарх Български, миряни от цялата страна.

22 май- участие на танцовия състав в празника на с. Зетьово.

24 май- читалищното настоятелство взе участие в общински празник „Ден на славянската писменост и култура“.

1 юни- „ Ден на детето“в читалището бе организиран празник на най-малките самодейци към читалището.

2 юни- „Ден на Ботев и загиналите за …“ пред паметника на загиналите в Първата и Втората Световна война се проведе възпоменателно тържество . в него участваха кръжока по худ. Слово, читалищни дейци, пенсионерския клуб. Венци бяха поднесени от НЧ“Хр. Ботев-1871“ с. Ябълково, цветя от кмета на с. Ябълково,пенсионерския клуб, жители на с. Ябълково.

11 и 12 юни- групата за хора участва в ІІІ-ти фолклорен танцов фестивал „Девин Денс Фест“ гр. Девин. Групата получи голяма кошница с млечни продукти от Родопа планина и купа за отлично представяне. В празника участваха 28 танцови състава от различни краища на България.
18 юни- Групата за Стари градски песни взе участие и спечели Златен медал на журито в конкурса на Старата градска песен провела се за втори път в с. Крум.

А, нашата самодейка Христона Добрева взе също първо място в конкурса за плетиво.



20 юни- с празнична литургия и водосвет бе почетен църковния празник „Св. Дух“ в едноименния параклис.
1 юли- Кметство с. Ябълково, църковното и читалищното настоятелство организираха църковния празник „Козма и Дамян“, провел се в местността с. Врач, край р. Марица. Едноименния параклис бе обновен изцяло благодарение на група ентусиасти от селото, които се заеха безвъзмезно да направят ремонта. Обновения параклис през 2016г. навърши 80 години от построяването.

16 юли- за 18 поредна година се проведе Регионалния празник „Ден на славянското единство“. Празника бе посветен на 55 години от първото му честване. В програмата участваха смесената фолклорна група, група за хора „Алма“, група за хора „Хоротропци“ гр. Кърджали и фолклорна формация „Родопска песен“ Асеновград.

20 юли- църковното настоятелство и читалищното ръководство организираха църковния празник „Илинден“ в местността „Илинден“.

27 юли- читалищното ръководство взе участие в дарителска кампания „Заедно можем да помогнем за Ивка“

31 юли- фолклорната група и групата за хора участваха в Международен фолклорен фестивал с.Дорково.

14 август- групата за хора участва в Национален фолклорен фестивал с. Добрич.



26 август- двете групи участваха в празника на минералната вода с. Минерални бани. Танцовия състав спечели бронзов медал.

30 август- по покана на община Димитровград, танцовия състав участва в празничната програма на града.

4 септември- самодейците от читалището присъстваха на освещаването на църковния храм в с. Върбица.

5 септември- фолклорната група участва в празника „Гласовете ви чувам“ с. Брод.

15 септември- съвместно тържество с училището по случай откриването на учебната година.

17 септември- танцовия състав участва в празника „Панаир на занаятите“организиран пред Спортна зала „Младост“ Димитровград от Танцов Ансамбъл „Звездица“ Димитровград.

18 септември- участие на двете групи в 5-ти Национален фолклорен фестивал „На хорото и фолклорните умения“ с. Узунджово.



26 октомври-Откриване годишнината на читалището. Отец Георги Тодев отслужи празничен водосвет.

Във фоайето на читалището бе подредена изложба за Михаил Лермантов. Лекция за живота на автора изнесе г-н Васил Стайков- председател на „Сдружение Славянски Свят“ гр. Пловдив. Кръжока по худ. слово поднесе на публиката рецитал със стихове на Лермантов, които не са публикувани до сега.

Гвоздея на програмата бяха Денс център“Галаксико“ Димитровград с рък. Тихомир Митев. Те изпълниха 13 танца-„Катюша“, „Кукла“, „Калинка“, „Вечната Тина“ и др.

27 октомври-Вечерта бе посветена на театъра.

След 20 годишно прекъсване отново се вдигна ябълковската завеса за театрално представление.

Секретаря на читалището Славея Грозева поднесе трогателно приветствие към г-жа Тонка Георгиева за дългогодишната и читалищна дейност, като ръководител на ябълковския театрален състав. Развълнуваната комедийна артистка получи голям букет, медал и юбилейна грамота.

Нашите приятели от НЧ“Св. Св. Кирил и Методий“гр. Първомай ни представиха спектакъла „Госпожа Министершата“ от Бранислав Нушич.

За професионалното изпълнение самодейните артисти получиха бурни аплодисменти, кошници с цветя от Кметство с. Ябълково, от НЧ“Христо Ботев-1871“ с. Ябълково кошница с плодове, кошница със сладки изкушения подари ЗКПУ“Ябълково“

Сред официалните гости бяха от отдел „Култура и вероизповедания“ Димитровград; г-жа Станка Вичева- главен счетоводител г-жа Светлана Николова- старши експерт ; г-жа Валентина Костова от същия отдел, кмета на с. Ябълково, г-н Генади Нанев- общински съветник и ген. Грозю Грозев родом от Ябълково.


28 октомври- В празничната вечер гостуваха самодейни колективи от община Димитровград Представителен хор при НЧ“Селска пробуда1927“ с. Крепост, фолклорен Ансамбъл за песни и танци при НЧ“Събуждане“ с. Радиево и танцовите състави на селата . Крепост, Бодрово, Горски извор, Черногорово.

НЧ “Н. Й. Вапцаров“ кв. Черноконево и НЧ“Народен будител“ с. Върбица ни поздравиха с песни.



29 октомври- Заключителен концерт

Под тържествените звуци на Духов оркестър Димитровград се поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на основателите на читалището. Програмата продължи в читалището с много песни, музика и танци.

В концерта се включиха Духовия оркестър на Димитровград, народния хор и танцовия състав към читалището, Пенсионерския клуб на с. Ябълково, нашите приятели от танцов състав „Хоротропци“ гр. Кърджали.

Всички бивши председатели, секретари и библиотекари получиха медали и юбилейни грамоти, юбилейни грамоти получиха и всички бивши и настоящи самодейци.

Тържеството уважиха г-н Славейко Иванов общински съветник в Община Димитровград и кметове на населени места в общ. Димитровград.

10 ноември- Групата за хора се включи в благотворителен концерт организиран от НЧ“Христо Ботев-1902“ гр. Димитровград .

17 декември- По покана на община Димитровград читалището участва в традиционната Коледна трапеза. В нелеката надпревара спечелихме ІІ- място с „Ябълковски барсак“

Вечерта от 18.00ч. в салона на читалището се проведе Коледен концерт. В него участваха : фолклорната група, танцовия състав, кръжока по худ. Слово, пенсионерския клуб, деца от детската градина и деца от училището.



23 декември- Детски коледен карнавал. Секретаря на читалището с приветствени слова откри празника, децата от детската градина изнесоха коледен спектакъл, наситен с много стихове, песни и танци. Сурвакари сурвакаха за здраве и берекет кметовете на селата Ябълково, Сталево и Скобелево, директора на училището г-жа Елза Видева, директора на детската градина г-жа Антония Илиева.

Дядо Коледа раздаде подаръци на всички деца. Учениците от местното училище поздравиха малчуганите. Празникът завърши с кръшно тракийско хоро.



24 декември- По стар ябълковски обичай рано сутринта на 24 декември детската коледарска група коледува по домовете. Благославяше за берекет, плодородие и здраве на стопани и животни. Просълзените стопанки ги даряваха с плодове, кравайчета и сладки изкушения.
Освен културно просветна дейност читалището извършва и социална дейност.
СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ ПРЕЗ 2016г.

  • изпълнение на здравни книжки и рецепти;

  • придружаване до Здравната служба на трудно подвижни хора;

  • изготвяне на Автобиографии /за работа/;

  • носене на книги по домовете на трудно подвижни читатели;

  • ксерокопиране на лични документи, телк и др.;

  • издирване и печат на исторически забележителности на известни личности;

  • събиране на група за хоспитализиране в СБР-Несебър

  • 25 ноември – беседа в библиотеката с населението на здравна тема”Сибирско здраве и активност”

  • Лекция на тема ползата от Застраховане на имуществото и застраховка живот

Това са мероприятията проведени през изминалата 2016г. Очакваме да дадете преценка за нашата работа и ако нещо е пропуснато да го споделите с нас.
През изминалата 2016г. се проведоха всички мероприятия които бяха залегнали в плана за културните прояви на читалището. Читалищното настоятелство се отнасяше с нужната сериозност към проблемите и тяхното решение. Заседанията на читалищното настоятелство през годината наброяват 18 на които се разглеждаха въпроси свързани с дейността на читалището, определяне дата, час, място за провеждане на събранието, избиране на представител в комисията за разпределение държавната субсидия на читалището за 2016г., промяна в месечното възнаграждение на секретаря на читалището, гласуване и определяне участието на групите в прегледи и фестивали, провеждането на празниците и тяхното финансиране.
През 2016 год. Се извърши частичен ремонт на сцената и осветлението на читалището. Ремонтира се фоайето на читалището, смениха се дограмите на входните врати и прозорци и част от сградата от вън бе ремонтирана. Надяваме се тази година ремонта да продължи да се подновят столовете и да се шпакловат и боядисат стените на кино салона, да се довърши сцената.

Благодарим на кмета г-н Антон Илиев, които успя да извоюва миналата година 15 000.00лв за ремонт на читалището, а тази година да се надяваме, че ще бъдат повече. Искам да благодаря на Генади Нанев, който лобира в общинския съвет за Ябълково и за читалището. Помага финансово при провеждането на традиционните празници и събития. И двамата миналата година преди изборите обещаха, че ще помагат на читалището, ще съдействат при провеждането на културните събития в селото. И както всеки сам може да се убеди те изпълняват своите обещания. Защото е много лесно и всеки обещава по време на избори, но когато отминат всички забравят какво са обещали. Но двамата господа Антон Илиев и Генади Нанев са неотлъчно до хората и се вълнуват от културния живот в с. Ябълково. Нито едно мероприятие не е проведено без тяхно участие. От името на читалищното ръководство им благодаря.

И не на последно място искам да благодаря на Димитър Димитров, председател на НЧ“Хр. Ботев-1871“ с. Ябълково., който винаги е на разположение, помага за провеждането на културните прояви в читалището и извън него. Винаги ще намери повод да зарадва самодейците. Много рядко се срещат такива хора, като нашия председател, като нашия кмет и като нашия общински съветник. Да ни са живи и здрави!

Уважаеми дами и господа това не са хвалепствени слова, а самата истина.

Благодарим още на Земеделска кооперация с. Ябълково, която също ни помага финансово, на мебелна фабрика „Камбо“, на земеделските производители, които ни помогнаха при посрещането на гостите за юбилея на читалището. Благодаря на учителския колектив при ОУ“Васил Левски“ с. Ябълково в лицето на госпожа Елза Видева, и учителския колектив на детската градина за съвместната ни работа.

Благодаря на Иванка Дамянова, която дари повече от 200 книги от личната си библиотека на читалищната ни библиотеката, на жените от пенсионерския клуб,които се включват в нашите мероприятия

Благодаря на цялото читалищно ръководство и на членовете на проверителната комисия, че отделят от личното си време и присъстват на заседанията на читалището.

Читалището е било, е и ще бъде културен център, където трябва всички да се наслаждаваме на онова, което ни предлагат културните дейци с изявата на своите таланти.

Призовавам всички читалищни членове, всички присъстващи да се включват в читалищните инициативи, за да бъде нашето село водещо както беше някога.

Благодаря на всички самодейци които участват в самодейността на читалището, на Галя Петрова Димитрова, която ръководи групата за хора и благодарение на нея танцовия състав е на ниво и печели престижни награди, на Славка Кръстева Николова, която ръководи смесената група без да и се заплаща за това, на всички които полагат грижи и труд- безвъзмезно, за да представяме Ябълково на различни фестивали и конкурси.

Благодаря за вниманието!

Секретар



/Славея Грозева/

18.03.2017г.
Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Отчет за изразходените средства през 2016 Г. Закупуване на 2 шатри и 3 комплекта маси и пейки 674 лв
2017 -> Народно читалище “искра 1898 г.” село калейца, община троян
2017 -> Програма за дейността на читалището през 2017 Г. Основна цел
2017 -> Доклад за дейността на нч "христо смирненски 1935" пловдив през 2016 година
2017 -> Национална изложба конкурс "Трифон зарезан" февруари 2017, Сунгурларе. Международен конкурс на тема „С очите си видях бедата",април 2017, мон, София. Национален конкурс „Възкресение Христово", одк варна, април 2017
2017 -> Програма за дейността на Народно читалище "Светлина-1952"- с. Света Петка 2017 г. Основни приоритети
2017 -> Народно читалище"Христо Ботев"-1931г


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница