Информация за рализираните мероприятия свързани с културния календар на община гълъбово за 2017гДата01.03.2018
Размер138.21 Kb.
#60583
ИНФОРМАЦИЯ

ЗА РАЛИЗИРАНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ СВЪРЗАНИ С

КУЛТУРНИЯ КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ГЪЛЪБОВО ЗА 2017г.
Планирането на културната дейност на община Гълъбово се извършва в началото на годината с приемането на културен календар, приет и утвърден на заседание на Общинския съвет. И през изтеклата година той бе реализиран със съдействието на читалищата от общината, училищата и детските градини, които винаги са се отзовавали на нашата покана. Успешното партньорство между отделните институции създават възможност да реализираме по- добри културни продукти, които популяризираме сред местната общност.

Настоящата информация цели да представи реализираните културни прояви и инициативи от Културния календар за 2017 год., като продължи да работи за провеждането на политика по създаване, разпространяване и опазване на култур-ните ценности. Основни акценти в календара бяха национални фестивали, конкурси и празници, официални празници, бележити дати и юбилеи, празници от обредния календар.През 2017 година успешно бяха реализирани следните културни прояви:

На 06.01.2017 г.в град Гълъбово, традиционно бе отбелязан Йордановден. Светият кръст бе изваден от Живко Колев на 36 години от Стара Загора. Архимандрит Трендафил отслужи водосвет и освети водите при м.„Чайка” на яз.„Розов кладенец”. Живко Колев получи наградата от 100 лв. на Кмета Николай Тонев и Богоявленска икона от Община Гълъбово. Наградите бяха връчени от зам.кмета инж.Пламен Бараков. Живко сподели с присъстващите, че се съревновава за втора поредна година. Той работи от 5 години за „Язовири и каскади” Гълъбово.

В навечерието на празника Трифон Зарезан на 11.02. беше спазен обичаят зарязване на лозите в Априлово. В селото има много майстори-винари, затова с музика и танци, те си пожелаха здрава и плодородна година. Началото на празника сложи кметът на с.Априлово Иванка Аширова. Извърши се обичаят „Зарязване”. След това тържеството продължи в ритуалната зала. И на финала на празника хората извиха кръшно българско хоро, почерпиха се с хубаво вино и си пожелаха берекет.

Празник на Лозаря и Винаря се състоя и в град Гълъбово, организиран от Общината и Дома на културата „Енергетик” на 12.02.2017 год. Присъстваха любители и производители на хубавото българско вино. Приветствие към всички присъстващи отправи г-н Димитър Василев. Традиционният в този ден конкурс за бели, червени и розе вина се проведе под зоркото око на инж.Златко Аладжов - технолог от „Домейн Менада” град Стара Загора. Той оцени най-добрите вина по качество, аромат и вкус. В програмата взеха участие оркестър „Настроение” гр.Раднево, ДТС „Гълъбчета” и ТШ „Шарени мъниста” към Дома на културата. Спечелилите призове в 3-те категории вина, бяха наградени от зам.кмета Димитър Василев. Тържеството продължи до късните часове в КП „Пейо Пеев”.

На 14 февруари за първи път в Гълъбово бе отбелязан Денят на любовта. Празникът се организира благодарение на съвместната инициатива на библиотеката към Дома на културата и Художествената галерия. Всички, които присъстваха на събитието получиха балони, валентинки и много снимки за спомен от фотографката Теодора Иванова. От 16.00 до 18.00 ч. площадът пред Дома на културата бе огласен от лирични любовни песни.

На 17.02. в голямата зала на ДК ”Енергетик” тържествено бе отбелязана 114 годишнина от обесването на Васил Левски и патронен празник на СУ „Васил Левски”. В залата присъстваха много бивши учители, ученици и граждани. Приветствие към всички поднесе г-жа Нели Кючукова - директор на училището. Зам.кметът Димитър Василев връчи поздравителен адрес и голям букет от името на Кмета г-н Николай Тонев. Тържеството продължи с концерт поднесен от възпитаниците на СУ „Васил Левски”. Всяка година това събитие се радва на голям обществен интерес, превръщайки се в общоградско тържество в памет на Апостола.

По случай баба Марта във фоайето на Дома на културата беше подредена изложба от мартеници, изработени от децата на всички училища в Общината. Изложбата донесе много настроение както на децата, така и на възрастните. Тя бе отворена за посещение 15 дни.

На 1 март по традиция бе отбелязан Денят на художествената самодейност. На сцената на Дома си дадоха среща всички самодейци от община Гълъбово – индивидуални изпълнители на народни песни и групи за автентичен и обработен фолклор.

Поздрав по случай баба Марта поднесоха и децата от двете детски градини в Гълъбово „Наталия” и „Радост”. В програмата се включиха 17 групи или повече от 170 участници. За първи път на деня на художествената самодейност се изявиха Общински театър при ДК „Енергетик” и ТШ „Шарени мъниста”. В програмата участваха всички читалища и пенсионерски клубове в общината с малки изключения. Всички участници получиха грамота за участие от организаторите.Жителите от община Гълъбово посетиха масово и възторжено 139-та годишнина от Освобождението на България от турско робство. На 3-ти март от 11.00 ч. на площада пред Дома на културата започна ритуал по вдигане на националното знаме. Приветствие към всички присъстващи поднесе зам.кметът на община Гълъбово г-н Димитър Василев. На тържеството присъстваха още г-жа Светла Боянчева - Председател на Общинския съвет, общински съветници, директори на училища, детски градини и институции, много гости и граждани. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на освободителите и паметника на загиналите във войните. Тържеството продължи в голямата зала на Дома на културата с тематичен концерт.

С голям концерт балет „Мания” отбелязаха своя десетгодишен юбилей. Публиката в залата дълго аплодира младите танцьори, които демонстрираха за-видни умения в различни стилове и добро сценично присъствие. Да поздрави празнуващите гост на тържеството бе фолк-изпълнителя Джулиано. Поздравления балет „Мания” получи и от Кали и Галин. Спектакълът завърши с много цветя, подаръци и нестихващи аплодисменти.

Подобаващо и тържествено бе отбелязан Международният ден на жената 8-ми март в голямата зала на Дома на културата. На концерта присъстваха жени живеещи и работещи на територията на община Гълъбово, а именно: „Контур Глобал Марица – изток 3”, „Брикел”, местни училища, детски градини, общинска администрация. Гост на тържеството бе г-жа Светла Боянчева – Председател на Общински съвет. В продължение на час и половина присъстващите в залата жени имаха удоволствието да се насладят на изпълненията на младата Вокална група „Петте сезона” с музикален продуцент Стефан Диомов. Момичетата и момчетата от Бургас донесоха със своите песни полъх от морския бриз, огненото „Сиртаки” на Гърция, фолклора на България. В залата се изви кръшно българско хоро. Празнуващите жени наградиха изпълнителите с бурни и нестихващи аплодисменти.

По традиция и тази година беше отбелязан Международният ден на ромите – 8-ми април в кв.„Лозенец”. За доброто настроение на ромската общност се погрижи народен оркестър „Диаманти” с ръководител Славчо Мирков. Ромите бяха поздравени от Кмета на Общината г-н Николай Тонев с поздравителен адрес. Променливото време помрачи донякъде празника. Но въпреки всичко до късния следобед звучеше музика и се танцуваха темпераментните ромски танци.

Във връзка с Великденските празници на 12.04.2017 г. в голямата зала на Дома на културата „Енергетик” беше организиран концерт на обичания от няколко поколения българи изпълнител Веселин Маринов. Много бяха желаещите дошли да се насладят на вечните песни на изпълнителя. В продължение на 90 мин. гражданите се радваха на великолепния глас на Веселин Маринов и на пре-красните танци изпълнени от балетна формация „Модел” - София. Концертът завърши с много настроение и нестихващи аплодисменти.

На 19 април пред изпълнената до краен предел голяма зала на ДК „Енергетик” се състоя премиерата на Общински театър гр.Гълъбово на постановката „Посещение на млада дама” от Зденек Подскалски. Премиерата предизвика голям интерес, а гълъбовци за пореден път доказаха, че не са безразлични към това изкуство и оцениха по достойнство труда и таланта на актьорите. Новата постановка също е дело на режисьора Петър Тосков, а сценограф отново бе Теодора Лазарова. Ролите си блестящо изиграха: Красимира Господинова, Здравко Личев, Владимир Желев, Памела Даулова, Естел Иванова, Стефани Жекова, Ангел Георгиев и Костадин Балъкчиев. Много смях, емоции, цветя и настроение – това създадоха от сцената актьорите за да зарадват публиката, а тя плака и се смя едновременно. С „Посещение на млада дама” Общинският театър към Дома на културата представи града ни в Национални и Международни фестивали на любителските театри.

Мания” спечели 4 медала на Dance Cul” с това заглавие вестник „Гълъбови вести” отбеляза успеха на балет „Мания” – танцова формация към Дома на културата. На 29 април в ДК „Искър” гр.София се състоя един от най-престижните фестивали на Атанас Месечков. В него взеха участие балет „Мания” и 30 балетни школи от градовете София, Пловдив, Варна и Бургас. Пред огромната конкуренция, „маняците” от Гълъбово представиха общо 6 танца. Балетът се завърна с едни от най-големите награди. „Мания” грабна общо 4 медала - 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов, както и Купа за цялостно представяне на формацията.Националният фолклорен фестивал „Янко Петров” се състоя за 27-ми пореден път на 13 и 14 май 2017 г. 1373 гъдулари, певци и танцьори се състезаваха два дни в атмосфера на веселие и радост. За първа година фестивалът се проведе в новооткритият Младежки център. С общи усилия беше създадена една много добра атмосфера. 27-мото издание на фестивала беше открито от зам.кмет инж.Пламен Бараков.

Участниците бяха оценявани от компетентно жури с председател професор д-р Тодор Киров.

И тази година участниците получиха призове в отделните категории, медали, грамоти и парични награди, осигурени от община Гълъбово.

На 16 май във фоайето на ДК „Енергетик” се състоя изложба от снимки на туристическото дружество „Еделвайс 57” по повод 60-тата годишнина от създаването му. Снимките са събрани от Председателя на дружеството Боян Палазов. На откриването присъстваха представители на общинското ръководство, общински съветници, членове на ТД, гости и приятели на природата. Изложбата е част от календара на майските дни на културата в община Гълъбово. На нея бяха наградени основоположници на туристическото движение и туристи с особени заслуги за развитието на туризма.

16.05.2017 г. –Общински театър Гълъбово с награда за най-добра женска роля на Красимира Господинова от Международен театрален фестивал –Тополовград 2017 г. Нашият състав спечели и номинации за най-добра мъжка роля на Владимир Желев и за най-добър спектакъл.

Любителите на Магията наречена театър имаха възможността в майските дни на културата да се насладят на три спектакъла. На 10.05. за втори път беше представена пиесата „Посещение на млада дама” от Зденек Подскалски на Общински театър към Дома на културата. На 19 май Драматичен театър Пловдив гостува в Гълъбово с постановката „Тоскография” от Алексей Кожухаров. На сцената видяхме режисьора на Общински театър Гълъбово – Петър Тосков и чухме неговия вътрешен глас. На 20 май пред публиката на град Гълъбово се изяви Одески драматичен театър от Република Украйна с постановката на Станислав Стратиев - „Живот, макар и кратък”.

Община Гълъбово за поредна година организира и покани всички абитуриенти на Бална вечер в ресторант „Вила Верде”. На 23.05.2017 г. в 20.00 ч. абитуриентите бяха посрещнати пред ресторанта от Кмета на Общината г-н Николай Тонев, Председателя на Общински съвет - г-жа Светла Боянчева, зам.кмет Димитър Василев и г-жа Емилия Гочева –гл.експерт „Образование”. Приветствие към всички присъстващи отправи Кметът на Общината. Той поздрави и подари цветя на директорките на двете гимназии г-жа Нели Кючукова и г-жа Петронка Цветковска.

Вечерта продължи с много забавни игри, конкурси, изненади и разбира се подаръци. И тази година гвоздеят на вечерта бе конкурсът Мис и Мистър Бал 2017 г. С бурни овации и аплодисменти беше посрещнато и специалното участие на Борис Дали. Със своите жизнени песни, той успя да вдигне градуса на настроение. Купонът продължи до ранни зори с много танци, песни и весело забавление.На 24 май в центъра на града се състоя манифестация на учениците от всички училища в Община Гълъбово и децата от детските градини в града. Толкова празничен градът не е бил от години. Толкова цветен и красив. По повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, в голямата зала на Дома на културата се състоя награждаване на учители и дейци на културата за високи постижения. Бяха връчени 8 индивидуални награди и 2 колективни. Отличителен знак Първа степен на Община Гълъбово, грамота и парична награда получиха всички наградени. Наградите на отличените бяха връчени от г-жа Светла Боянчева. Тържеството продължи с голям концерт, изнесен от учениците от всички училища.

45 свещички грейнаха на тортата на ДГ „Радост” на 31 май в голямата зала на ДК „Енергетик”. Детската градина отбеляза своя юбилеен рожден ден в присъствието на родители, гости, учители и приятели. Тържеството беше почетено специално от г-жа Илияна Аргирова - ст.експерт при Регионално управление на образованието Стара Загора и г-н Алесандро Морети - Директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“. На сцената, пред стотици погледи на родители и роднини блестящо се представиха всички деца от детската градина. Малчуганите изнесоха истински спектакъл под надслов „С България в сърцето”, който дълго ще се помни.

Забавна програма с много танци, дресура на екзотични животни и люби-ми детски герои подари ЕЙ и ЕС България на децата от Гълъбово по случай 1-ви юни- Международен ден на детето. За осма поредна година на този ден компанията организира празник на децата от общината, за да даде повече усмивки на техните лица. За първи път тази година тържеството се проведе на откритата сцена на новооткрития Младежки център, а в него взеха участие над 300 деца от детските градини и училищата от общината. Всички деца бяха почерпени от организаторите с минерална вода и сладолед.

На 2 юни в Гълъбово бе подобаващо отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Традиционният събор по този повод, организиран от ДК „Енергетик” се състоя на сцената на Младежкия комплекс. Участие в програмата взеха фолклорните групи към всички пенсионерски клубове в общината, които изпълниха патриотични песни и рецитираха стихове на Ботев.Точно в 12.00 часа прозвуча сирената в знак на всенародна почит към делото на загиналите за България.

Домът на културата „Енергетик” и есперантско дружество „Гълъб на мира“ организираха изложба в памет на Генчо Минчев /Художника/ . Тя бе открита на 9 юни във фоайето на Дома от зам.кмета инж.Пламен Бараков. Поводът за мероприятието бе навършването на 5 години от кончината на Генчо. На изложбата присъстваха негови приятели и съмишленици и много граждани.

С най-голям интерес гълъбовци очакваха дните, посветени на празника на град Гълъбово - 27 август. Многообещаващият афиш предизвика заслужен интерес сред жителите и гостите на града. Тържествата започнаха на 21.08. 2017 г. с традиционното дамско рали, в което взеха участие 15 дами. За първи път тази година ралито се проведе на ново трасе. Гости на изявата бяха Кметът на община Гълъбово - г-н Николай Тонев, зам.кметовете г-н Пламен Бараков и г-н Димитър Василев, Председателя на Общински съвет - г-жа Светла Боянчева, общински съветници и др. Старта на ралито бе даден от г-Николай Тонев, като по този начин той откри празниците посветени на 48 години от обявяването на Гълъбово за град. Всички участнички получиха награди и ваучери за 10 литра гориво.

Във вторник Общински театър имаха възможност за 3-ти път през тази година да зарадват своите почитатели с пиесата „Посещение на млада дама“ от Зденек Подскалски. Те се раздадоха на своята публика и тя ги дари със заслужени аплодисменти. Артистите получиха поздравления от своите приятели и цветя от Кмета на Общината г-н Николай Тонев.

В рамките на празниците бяха проведени и две срещи-разговори с Митко Динев и Христо Танев. Пред пълната малка зала в ДК „Енергетик” гълъбовецът Митко Динев представи последната си книга „Няма нищо лошо в това понякога да се прави и добро”. Хората присъстващи в залата го слушаха в захлас и сякаш времето беше спряло. На срещата присъстваха Кметът на Общината г-н Николай Тонев и зам.кмет г-н Пламен Бараков.

Във фоайето на Дома на културата се проведе и среща-разговор с големия художник и хералдик Христо Танев, автор на символите на града – неговите герб и знаме. Тази среща се проведе заедно с откриването на втората самостоятел на изложба на самоукия дърворезбар Стойчо Андреев.

За любителите на народната музика на 25.08. на сцената в Младежкия център свириха оркестър „Пловдив” с ръководител Славчо Александров. Техните колоритни изпълнения накараха публиката да се хване на кръшно българско народно хоро. Една незабравима вечер както за гражданите на Гълъбово така и за гостите на града.

Концертът на обичаната от всички гълъбовци поп-фолк изпълнителка Емилия също бе част от тържествата посветени на празника на Гълъбово. Тя изпълни най-емблематичните си хитове и представи някои от най-новите си песни. Съгражданите на Емилия я посрещнаха топло, а тя си направи снимки с най-запалените фенове и всички желаещи.

За първи път на сцената на Младежки център в Гълъбово на 26 август гостуваха рок група Д2. Те бяха гвоздеят на програмата, организирана по повод 48 годишнината от обявяването на Гълъбово за град. Групата изпълни своите най-популярни хитове между които: „Ледено момиче”, „Сто години”, „Две следи”, „Тук и сега” и др.

След края на концерта цветни илюминации осветиха небето над града. Гражданите и гостите на Гълъбово дълго ще помнят тази невероятна, вълшебна, празнична заря.На 12.09.2017 г. в село Мъдрец се отбелязаха 110 години от основаването на Народно читалище „Христо Ботев - 1907 г.”

Тържеството се проведе в залата на читалището. Гости бяха г-н Димитър Василев зам.кмет на Община Гълъбово, г-н Тодор Янков – кмет на село Мъдрец и др. Приветствие към присъстващите отправи г-жа Милена Минкова, секретар на читалището. В програмата взеха участие малките танцьори на Мъдрец, певческите групи на село Главан, Априлово и Искрица. Тържеството завърши на площада пред читалището с кръшно българско хоро, на което свириха оркестър „Росна китка” от с.Помощник. Всички гости опитаха от вкусната празнична торта.През настоящата 2017 г. танцовите формации към Дома на културата взеха участие в редица фестивали. Някои от наградите които спечелиха. ДТС „Гълъбчета”: Първа награда и златен медал от Национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири” – гр.Болярово, 03.06. 2017 г. Първа награда за най-добро изпълнение от Национален събор „Света троица” – гр.Тополовград, 04.06.2017 година.

Първа награда носител на почетен знак и най-голямата награда „Златен орфей” от Международен фолклорен фестивал „Евро фолк – Черно море 2017“. Втора награда от Национален събор „По стъпките на Света Богородица” – с.Добрич , област Хасково.

Втора награда и сребърен медал със звание „Световни шампиони” от Световния шампионат по фолклор „Евро фолк 2017”. Първа награда и златен медал от ФФ „Обручище пее и танцува”- с.Обручище.

ТШ „Шарени мъниста“: Почетно звание от Фестивала за народни хора „Хайдушка софра” – гр.Хасково, 18.03.2017 г. Първа награда в категория „Надиграване по двойки” и Втора награда в категория „Хореографска разработка” от Национален фестивал на българското хоро „Веселяшки хоровод”- град Свиленград, 22.04.

На 2 ноември във фоайето на ДК „Енергетик” беше открита ретроспективна изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Първия професионален фотограф в Гълъбово – Жельо Сокеров. Десетки приятели, роднини, почитатели и граждани разгледаха изложбата. Гости на изявата бяха г-н Николай Тонев – Кмет на община Гълъбово, г-жа Светла Боянчева – Председател на Общински съвет, зам.кмет г-н Димитър Василев. Бяха прочетени негови стихове и епиграми. Присъстващите споделиха мили спомени за живота и професионалната дейност на Жельо Сокеров.

На 1 декември г-жа Светла Боянчева – Председател на Общински съвет запали светлините на Коледната елха в Гълъбово и обяви Коледните и Новогодишни празници в общината за открити.

На тържеството присъстваха Общински съветници, служители от общинска администрация Гълъбово, множество жители и гости на града. Празничен концерт изнесоха децата от всички училища. Атракцията на вечерта бе огненото шоу в изпълнение на Дуо „Барбароните” от град София. Специален гост на вечерта бе дядо Коледа.На 4 декември от 17.30 часа бе открита изложба във фоайето на Дома на културата посветена на 100 години от смъртта на Лудовико Заменхоф - създател на езика Есперанто. Заместник-кметът на Гълъбово г-н Димитър Василев откри изложбата и връчи златна значка със знака на Община Гълъбово на пожизнения почетен председател на ЕД „Гълъб на мира” полк.оз Каньо Канев и сребърна значка на сегашния председател на Есперантското дружество в Гълъбово – Ради Радев. Езикът Есперанто се счита в цял свят за Езикът на мира и Езикът на всички народи.

Подобаващо бе отбелязан и Международния ден на хората с увреждания на 5 декември 2017 г. В програмата взеха участие КП /клубове на пенсионера/ от град Гълъбово и танцовите състави на Дома.

За втора поредна година библиотеката към Дом на културата „Енергетик проведе „Читател на годината”. За изминалата 2017 година са раздадени повече от 3000 тома книги на различна тематика. Най-младият посетител на библиотеката е на 4 години, а най-възрастния - на 77. Наградата за най-малък читател отиде при Георги Георгиев на 9 г. Семейство прочело най-много книги за 2017 г. – 40 е сем.Боянчеви. Читател на годината 2017 е Таня Тончева, която е прочела над 100 книги за годината.

Спектакъл в Дома на културата „Енергетик” зарадва жителите и гостите на общината на 18 декември вечерта. Тържеството бе посветено на най-светлите дни през годината, а участниците в него внесоха Коледна магия и настроение у присъстващите. Приветствие отправи зам.кметът на Гълъбово инж.Пламен Бараков. В програмата взеха участие ДТС „Гълъбчета”, ТШ „Шарени мъниста” и 30 възпитаници на детските градини „Наталия” и „Радост” в град Гълъбово.

Проведените мероприятия от Културния календар за 2017 година значително допринесоха за разнообразяване ежедневието на местната общност.

Работата ни с широк кръг различни по възраст, социален статус, принадлежност и интереси хора допринасят за по-интересни и по-качествени продукти. Това е колкото трудно, толкова и благодарно. Затова ще продължим да го правим така, че поне децата, младите и по-зрели хора да останат удовлетворени от онова, което им даваме, за да продължат да искат от културните институции винаги нещо повече.

Информацията изготвиДияна Сокерова

Директор на ДК ”Енергетик”


Каталог: sites -> default -> files -> docs
docs -> Програма за управление на дейностите по отпадъците
docs -> План за действие
docs -> Наредба №10 от 30 март 2007 г за условията и реда за съобщаване, регистриране, докладване и предаване на информация за сериозните нежелани реакции и сериозните инциденти и за блокиране, изтегляне и унищожаване на тъканите и клетките
docs -> Програма за управление на дейностите по отпадъците
docs -> З а п о в е д №913 12. 09. 2016 г гр. Гълъбово
docs -> Д о к л а д от 29. 05. 2017г. Относно: Проведено изслушване на допуснатите кандидати за съдебни заседатели към Районен съд гр. Гълъбово, мандат 2017-2021г. Уважаеми дами и господа общински съветници, Със свое решение
docs -> Информация за състоянието на спорта и туризма в община гълъбово за 2017 г. Уважаеми дами и господа общински съветници


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница