Какво е “Великолепната шесторка”?Дата03.07.2017
Размер75.49 Kb.
#24930
Какво е “Великолепната шесторка”?:
“Великолепната шесторка” е нов телевизионен формат, който bTV посвещава напълно на децата в дома в с. Могилино. Предаването е продуцирано от „Global Films”, а режисьор е Магърдич Халваджиян.

“Великолепната шесторка” ще се излъчва по bTV всеки понеделник и четвъртък от 14 януари до 21 февруари от 20.00 часа. В него по време на серия от концерти популярни български изпълнители - Мариана Попова, Деси Добрева, Рени, Дичо, Данчо Караджов и Веселин Маринов - ще пеят в дуети с известни личности от публичното пространство - Николай Свинаров (бивш министър на отбраната), Тити Папазов (треньор по баскетбол и кандидат кмет за София), Мартин Захариев (издател и продуцент), Мариана Векилска (журналист), Нели Иванова (Survivor) и Румяна Маринова (Мисис България). Водещ ще бъде Наталия Симеонова. Зрителите ще могат да гласуват за любимите си дуети на посочени в предаването телефони, като приходите от вота ще отиват изцяло за каузата на децата от дома в с. Могилино. В предаването ще бъде обявена и банкова сметка за допълнително набиране на средства.

Идеята за формата "Великолепната шесторка" принадлежи на един от най-добрите режисьори и филмови творци в Латвия - Андрес Екис, реализирал успешно над 20 собствени продукции. Концепцията на шоуто привлече интереса на bTV още през октомври 2007 г.
Каква е целта на “Великолепната шесторка”?:
„Великолепната шесторка” ще набира средства, за да осигури грижа за децата от дома в с. Могилино, която е близка до семейната. Средата, в която расте и живее едно дете е от огромно значение за неговото цялостно развитие. Само когато то е поставено в семейна или такава близка до семейната среда, детето може да се развива пълноценно, да бъдат спазени всички негови права, както и да достигне пълния си потенциал. Набраните средства ще бъдат предоставени на УНИЦЕФ, тъй като bTV е убедена, че тази международна организация ще ги използва по най-целесъобразен начин в подкрепа на децата от дома в с. Могилино.

УНИЦЕФ ще инвестира средствата в „Малка къща за деца”, в която първоначално максимум 15 деца ще бъдат преместени в среда, близка до семейната. Средствата ще подпомогнат и обучението на специалисти, които ще работят с децата за цялостното им развитие. Ще бъде закупено и специализирано медицинско и рехабилитационно оборудване за нуждаещите се от такова деца.

„Малката къща за деца” ще бъде построена в населено място, което може да предостави възможности за качествени социални и здравни услуги, както и местни специалисти.

Чрез предаването „Великолепната шесторка”, bTV ще подкрепи част от изпълнението на плана за действие, разработен от Агенцията за социално подпомагане (АСП) към МТСП за поетапното закриване на дома в с. Могилино и намирането на подходящи решения за децата. Той е част от по-мащабния план на Правителството на Република България за деинституционализация на децата, настанени в домове в България, и отглеждането им в среда, близка до семейната.


Защо развлекателен формат за подобна кауза?

bTV, Global Films и УНИЦЕФ смятат, че, развлекателният характер на “Великолепната шесторка” е подходящ за въвличане на цялата българска общественост в мащабната инициатива в подкрепа на децата от дома в с. Могилино и процеса на деинституционализация в България. Чрез този телевизионен формат каузата ще достигне до по-голям брой хора, като в никакъв случай няма да замести нуждата от сериозни дискусии върху ситуацията на децата в домовете в България.

“Великолепната шесторка” ще накара максимален брой хора да обърнат внимание и да се замислят за съдбата и живота на изоставените деца. Участието на хора на изкуството ще допринесе за увеличаване въздействието върху аудиторията.

Защо „само” дома в с. Могилино?

Филмът на BBC “Изоставените деца на България” и начинът, по който децата живеят в дома с. Могилино предизвика изключително повишаване на обществената чувствителност към състоянието на грижата за деца и млади хора в институциите в България. В редакцията на bTV постъпиха хиляди обаждания и писма от зрители, пожелали да помогнат на децата в Могилино след излъчването на филма. Телевизията реши да отдели значително програмно време за този проект, като в същото време се ангажира дългосрочно с каузата за деинституционализаия в България. Този ангажимент няма да приключи с края на първия сезон на предаването „Великолепната шесторка”.

В изявление по повод филма на BBC и подкрепата на децата в дома, УНИЦЕФ отново призовава за ускоряване на усилията за деинституционализация и реформа на системата за благосъстояние на децата в България. Детският фонд на ООН подчерта, че „спешни усилия незабавно трябва да се насочат към превенция на институционализацията и към подобряване на подкрепата за деца, лишени от родителска грижа”. УНИЦЕФ заяви, „че ще продължи да оказва съдействие на правителството на България в развиването на услуги, в подкрепа на семействата, целящи превенция на изоставянето на деца. УНИЦЕФ ще „подпомага и общините в създаването на подходящи услуги за деца и насочването на нужните финансови средства за деинституционализация”.

След като само 15 деца от дома в с. Могилино ще бъдат настанени в “Малката детска къща” какво ще се случи с останалите?

Набраните средства от “Великолепната шесторка” ще подкрепят една част от плана на АСП за закриване на дома в с. Могилино. Основна дейност по този план е да се осигурят подходящи алтернативни услуги в общността за всички деца и младежи от дома, за които се търсят средства от други източници.Какво е деинституционализация и защо е толкова необходима?

Деинституционализацията е процес на извеждане на децата и младежите от домовете (институциите) и осигуряването на подходяща грижа за тях в среда близка до семейната.

Според международни изследвания за всеки 3 месеца престой в институция (дом) се наблюдава 1 месец забавяне в развитието на детето. За съжаление, системата за отглеждане на деца в големи домове не функционира в интерес на детето. Децата там не получават индивидуално внимание и грижа и не могат да развият пълния си потенциaл. По-голямата част от тези, прекарали почти целия си живот в институции, не познават живота извън дома. Ежедневните дейности, като пазаруване, общуване със съседи, пресичане на улица, игра навън, разходки, контактуване с приятели, за тях остават чужди.

Основните елементи на деинституционализацията са превенцията на изоставянето на децата, чрез подкрепа на семейството и предоставяне на грижа в среда близка до семейната. По този начин се гарантира правото на детето да живее в семейна среда и да развие пълния си потенциал.Какво са алтернативните социални услуги в общността?

Алтернативните социални услуги в общността представляват услуги в семейна среда или такава близка до семейната. Това е средата, която позволява на детето да живее по начина, по който живее „у дома” – да ходи на училище, да има съседи и приятели, да получава нужното внимание и загриженост.Какво се случва в дома в с. Могилино?

АСП разработи план, чиято крайна цел е закриването на дома в с. Могилино. Планът се изпълнява в партньорство с УНИЦЕФ и алианс от неправителствени организации.

УНИЦЕФ подпомага изпълнението на плана в три главни области:

1. Оказване на спешна помощ за подобряване качеството на грижата за децата, живеещи в дома;  1. Извършване на индивидуална оценка на нуждите на всяко дете, изготвена от мултидисциплинарен експертен екип (състоящ се от педиатър, логопед, социален работник, рехабилитатор, психолог). Въз основа на оценката, екипът ще разработи индивидуални планове за грижа за всяко дете.

  2. Планиране и развитие на алтернативни социални услуги, подходящи за децата.

За първи път в България се обединяват толкова много организации и партньори, които поставят най-добрият интерес на детето на първо място и създават един нов модел за закриване на институция. Амбицията е моделът да се прилага в по-нататъшната реформа на домвете в България.

Вече повече от 2 месеца и половина екип от специалисти по социални дейности и медицински експерти работи в дома в с. Могилино. Те предоставят спешна грижа и стимулиране на децата и младежите. Беше направена оценка на здравното състояние на всички деца и младежи. Четири деца и едно от лицата над 18 г. възраст бяха настанени в болнични заведения за венозни вливания, терапия и поставяне на актуална диагноза. Планирани са постъпванията в болница и на останалите деца, нуждаещи се от терапия и/или оперативна намеса. Трима рехабилитатори започнаха работа с децата и младежите. Подготвени бяха първите 15 индивидуални оценки на деца и младежи от дома. Проследяващият педиатър подобри храненето в дома с. Могилино. Премина се на 4-5 хранения на ден, както и приемането на специални хранителни добавки, за да се облекчат последиците от недостатъчното хранене и се заздравят организмите на децата. Те реагират добре на новия режим на хранене, показват по-голяма жизненост и наддават на тегло.


Какво е “Малка къща за деца”1?

Концепцията:

Малката къща за деца е алтернативна социална услуга в общността, в която малка група деца (максимум 15) живеят в среда близка до домашната – те ходят на училище, имат съседи, играят и се срещат с приятели в квартала. Детето и неговите потребности са в центъра на живота в Малката къща. Всяко дете, което живее в Малката къща е уникално и неповторимо и ще му се предоставят най-благоприятните възможности за развитие.


Малката къща има за цел да даде възможност на децата за по-добро бъдеще, като им предоставя индивидуална грижа и внимание. Тя ще помогне на децата да говорят за чувствата и желанията си, за миналото, което трябва да разберат, за привързаността, за надеждите и мечтите си, за бъдещето.

Къщата ще има малък обгрижващ персонал, който ще осигурява непрекъсната специализирана грижа за децата настанени там. Персоналът ще включва различни специалисти – медицински лица, социални работници, психолози, логопеди, рехабилитатори и/или други специалисти. Децата ще бъдат включвани в обсъждането на решенията за своето бъдеще и протичането на живота им в Малката къща. Ще бъде закупено и специализирано медицинско и рехабилитационно оборудване за нуждаещите се децата.

„Малката къща за деца” ще бъде построена в населено място, което може да предостави възможност за достъп до качествени социални и здравни услуги, както и местни специалисти.

Защо “Малка къща за деца”?

Съгласно международни изследвания за всеки 3 месеца престой в институция (дом) се наблюдава 1 месец забавяне в развитието на детето. За съжаление, системата за отглеждане на деца, лишени от родителска грижа в големи домове, не функционира в интерес на детето. Децата в големите домове не получават индивидуално внимание и грижа. По-голямата част от децата, прекарали почти целия си живот в институции, не познават живота извън дома. Ежедневните дейности, като пазаруване, общуване със съседи, пресичане на улица, игра навън, разходки, контактуване с приятели, за тях остават чужди, като част от последствията са, че децата не успяват да станат независими, пълноценни личности за себе си и за общността. Малката къща дава шанс това да не се случи.

Специализирана работа с деца с изоставане в развитието:

Децата, които ще се настанят в Малката къща имат забавяне в развитието вследствие на липсата на достатъчно грижа и стимулиране. Специалистите в Малката къща ще бъдат специално обучени в използването на образователни играчки и игри. Те ще работят с децата за достигането на пълния им интелектуален капацитет.1 Център за настаняване от семеен тип, уреден в чл. 36, ал. 2, т. 7 в Правилник за прилагане на Закона за социално подпомагане.
Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница