Курсова задача по учебната дисциплина „Технологични системи в туризма" На тема: Expedia Изготвили: Научен ръководител: Екип 1, Група 1210 Доц. Е. Великова сп. „Икономика на туризма"Дата03.04.2017
Размер279.17 Kb.
#18388
ТипЗадача
ФАКУЛТЕТ „ИКОНОМИКА НА ИНФРАСТРУКТУРАТА”
СПЕЦИАЛНОСТ „ИКОНОМИКА НА ТУРИЗМА”

КУРСОВА ЗАДАЧА


По учебната дисциплина
„Технологични системи в туризма”
На тема:

Expedia


Изготвили: Научен ръководител:

Екип 1, Група 1210 Доц. Е. Великова

сп. „Икономика на туризма”

III курс
София, 2011г.
ИЗГОТВИЛИ:
Точка 1 – Обща характеристика

Клара Викторова Ф№ 285260

Искра Томова Ф№ 285253

Вероника Денизова Ф№ 285259


Точка 2 - Приложение и използваемост

Ива Гацина Ф№ 285252

Теодора Павлова Ф№ 285244

Валерия Михайлова Ф№ 285248


Точка 3 - Елементи на Глобалната дистрибуционна система Експедия

Маринела Георгиева Ф№ 285247

Лидия Бобева Ф№ 285268

Красимир Атанасов Ф№ 285245


Точка 4 – Приложение в България

Иван Желязков Ф№ 285257

Росица Савова Ф№ 285250

Иво Цонев Ф№ 285251

Любен Стаев Ф№ 285269

Съдържание:

Увод .........................................................................................................................4


 1. Обща характеристика

  1. История и факти за компанията.............................................................5

  2. Корпорация „Expedia“.............................................................................5

  3. За Expedia.com..........................................................................................6

  4. Разрастването...........................................................................................10

  5. Резултати .................................................................................................10

2. Приложение и използваемост…………………………………………………10

3. Елементи на Глобалната дистрибуционна система Експедия ...................13

3.1. Expedia.com®...........................................................................................13

3.2. Hotwire......................................................................................................14

3.2.1. Управление……………………………………………………14

3.3. Venere Net.................................................................................................14

3.4. Egencia™...................................................................................................15

3.5. TripAdvisor® Media Network...................................................................15

3.5.1.История........................................................................................16

3.5.2. Критика.......................................................................................16

3.6. Expedia Local Expert.................................................................................17

3.7. Classic Vacations........................................................................................17

3.8. eLong™......................................................................................................17

3.9. Expedia Media Solutions............................................................................17

4. Приложение в България......................................................................................17

Заключение.................................................................................................................22

Използвана литература……………………………………………………………23
Увод

Туристическият бизнес е един от най-бързо развиващите се в условията на съвременната конкуренция за пазари и потребители. Това означава, че вече не е достатъчно да предложим на клиентите си само пътуване или нощувка. Тези продукти трябва да бъдат обогатявани, разширявани и детайлизирани, така че да бъдат от максимална полза както за нас, така и за нашите потребители. Системите за онлайн резервации предлагат широка гама от услуги, съобразени и с най-малкия каприз на туриста, и комбинирани така, че максимално да се доближат до индивидуалните потребности на всеки пътуващ.

С представителствата си по целия свят и с разнообразното си портфолио, включващо повече от 90 локализирани уеб-страници, Expedia е най-голямата туристическа онлайн компания. Услугите, които системата предлага, са добре диференцирани и включват богат избор на хотели, авиокомпании, транспортни фирми, рент-а-кар компании и много други. Макар все още да заема малък пазарен дял в страните от Централна и Източна Европа, Expedia е доказала предимствата си сред най-отбраните клиенти от цял свят, включително от държави в азиатския и тихоокеанския региони.

Настоящата курсова задача има за цел да представи в подробности основните характеристики, начини за използване, опции за резервации и други предимства на системата Expedia. Освен това ще бъде засегнат и въпросът за разпространението и приложението на онлайн услугите на компания и в България.
 1. Обща характеристика

1.1. История и Факти за компанията 1

През 1996г. малко поделение към компанията “Microsoft” стартира сайт за онлайн резервации Expedia.com®, което предоставя на потребителите нов и революционен начин за проучване и резервиране на пътувания. Три години по–късно “Експидия” бива отделена от Microsoft и се превръща в публично търгувана компания на NASDAQ под символа EXPE. Междувременно останалите търговски марки от портфолиото на днешната компания, биват основани самостоятелно и започват своя курс на развитие.

В първите години на новото хилядолетие “Eкспидия” става, и все още си остава, водеща онлайн туристическа компания в световен план. До 2001 г. тя придобива редица други туристически компании, а през 2002 г. InterActiveCorp (IAC) закупува контролния й пакет акции. “Експидия” се разраства в рамките на IAC и нейните връзки с останалите туристически дружества, дъщерни фирми на компанията майка, стават все по–очевидни. През 2005 г. IAC отделя туристическия си бизнес под наименованието “Expedia,Inc” /корпорация “Експедия”/. Днес Expedi,Inc е дружество майка на глобално портфолио от водещи потребителски марки. Корпоративното седалище на Expedia,Inc е разположено в Белвю, щата Вашингтон, с офиси в Северна и Южна Америка, Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион.

В Expedia,Inc работят 7960 души на пълен работен ден и служители на непълен работен към мрежата й от търговски марки навсякъде по света, в това число около 1770 души персонал на eLong, Inc, Китайско дъщерно дружество.


Финансови показатели

Общо резервации за 2009 г: $ 21.8 милиарда

Общо приходи за 2009 г :$ 2.95 милиарда
1.2. Корпорация “Експидия” 2

Еxpedia, Inc. /корпорация “Експидия”/ е най-голямата туристическа онлайн компания с богато портфолио, която включва повече от 90 локализирани уебсайтове с марките Expedia.com®-Hotels.com®, водещият американски сайт за пътнически отстъпки Hotwire®; водещата агенция и хотелска компания Venere.com™; Egencia™, петата по големина управляваща туристическа компания; най-голямата в света туристическа общност ripAdvisor® Media Network; доставчика на дестинационни дейности ExpediaLocalExpert®; специалиста по луксозни пътувания Classic Vacations® и вторият по големина сайт за резервации в Китай eLong™. Компанията доставя на своите клиенти стойност под формата на почивки и бизнес пътувания, насочва нарастващото търсене и директните резервации към доставчиците на туристически услуги и осигурява на рекламодателите голямата възможност да достигнат до най-ценната аудитория сред потребителите на пазара на туристическите услуги чрез TripAdvisor Media Network and Expedia Media Solutions. “Експедия” също така ръководи резервациите за водещите авиокомпании и хотели, най-добре познатите потребителите марки, висококачествени уебсайтове и хиляди активни партньори чрез Expedia® Affiliate Network. Мисията на компанията е да изгради най-големия и най- интелигентния туристически пазар в света, свързвайки повече туристи с най-добрите резервационни услуги и с информацията за съответната дестинация, както и предоставянето на добавена стойност на доставчиците на туристически услуги, а и на компании, които също искат да достигнат до несравнимата публика.

Като цяло, търговските марки на компанията Expedia, Inc./корпорация “Експидия”/ покриват почти всеки един аспект от проучването, планирането и резервирането на едно пътуване – от избора на най-хубавото място в самолета, през преглеждането на туристически брошури на хотели, до планирането на заниманията при пристигането. Портфолиото на компанията е полезно и за отпочиващи и за работещи пътешественици с вкусове и бюджет, вариращи от скромни до луксозни. “Експидия” е най –големият доставчик на хотелски резервации в света, предоставяйки потребителското търсене, от почти всеки континент, на повече от 130,000 хотели и стотици авиолинии, туроператори, рент-а-кар компании и на други фирми, доставчици на услуги, свързани със съответната дестинация.

1.3. За Еxpedia.com 3

“Експедия” предоставя на клиентите всичко, от което те се нуждаят за проучване, планиране и закупуване на цяло пътуване. Компанията осигурява директен достъп до една от най – обширните селекции от туристическите продукти и услуги чрез уебсайта си в Северна Америка, имащ локализирани версии из цяла Европа и с широк кръг от партньорства в Азия. Обслужваща много и различни потребителски сегменти – от семейства, резервиращи лятната си ваканция, до индивиди, уреждащи бързо бягство през уикенда, “Експидия” предоставя на пътуващите възможността да проучват, планират и да регистрират всестранните си пътнически нужди. Уебсайтовете с марката “Експедия” предлагат самолетни билети, хотелски резервации, наемане на автомобили, круизи и много други услуги по дадена дестинация, предоставени от селекция от подбрани партньори. “Експедия” може да бъде намерена на уебсайт : www.expedia.com. Expedia.com, водещият в света сайт за интернет резервации, предоставя на пътниците възможността да проучват, планират и да резервират това, от което се нуждаят - самолетни билети, хотелски резервации, наемане на коли под наем, круизи, ваканционни пакети и други услуги по определена дестинация .

Уебсайтове на марката “Експедия”, обслужващи пътници, има в 20 страни – Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Дания, Франция, Германия, Индия, Ирландия, Италия, Япония, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Испания, Швеция, Великобритания, САЩ.

Създателите на интернет сайтове често цитират страницата на Expedia като пример за сайт с опростен, но много добър дизайн. Опциите, които страницата предоставя са изключително функционални и сработват с всеки браузър, с който потребителят реши да работи. 4

Заглавната страница е лишена от излишни картинки и банери, които да ви разсеят от основната ви цел – да намерите най-подходящото за вас пътуване и настаняване. В секцията „Създай собствено пътуване” потребителят просто и лесно уведомява Expedia какво точно иска да направи – „Само полет”, „Само хотел”, „Само кола”, „Круиз”, или пък някаква комбинация от всичко това. Следващата стъпка вече ви отвежда до индивидуалните ви предпочитания и нужди.

Що се отнася до хотелите в системата Expedia, достатъчно е само да въведете дестинацията, към която сте се насочили, да посочите датите на пристигане и заминаване, броят стаи, които ще заемете, броят на възрастните и броят на децата. След като попълните тези данни, ще ви бъде предоставена цялостна информация за възможностите за настаняване. Можете да класирате избора на хотел по различни критерии – цена, име по азбучен ред, брой звезди, град или няколко критерия наведнъж. Може да изберете и вида настаняване – хотели, мотели, вили и др. в зависимост от дестинацията. За повечето хотели ще видите снимки и кратка, но изчерпателна информация. Хотелите, с които Expedia работи не са непременно най-скъпите, защото системата ви позволява да намерите дори и малки гостоприемни хотелчета, които предлагат също толкова удобство, колкото и луксозните. Сайтът предлага също информация за най-близките възможности за превоз, карта на околностите, както и маршрутите до близките забележителости.

Интересно да се отбележи още е, че когато видите обозначението „Expedia Special Rate”, трябва да знаете, че съответният хотел предоставя специални такси за своите услуги единствено на клиентите на системата Expedia. Тези такси и цени, разбира се, са значително по-ниски от онези, които бихте получили при директна резервация в самия хотел.

На някои резултати ще видите „ Офертата е с ограничено време за клиентите на Expedia”. Това показва, че може би има добра сделка за нея. Също така, понякога може да се случи да резервирате пакет с услуги, да отидете да го потвърдите и да видите, че цената се е променила, понякога доста драстично. Това може да бъде във ваша полза или не, но при всички положения имате възможността да се откажете от резервацията. Вие не сте приковани към даден пакет до момента, в който не преминете през процеса на закупуването му с потвърдена кредитна карта.

Може да се запишете да получавате известия за пътувания, за сделки за пътувания в последния момент или да прочетете мненията за множество дестинации на вече пътували хора.

Резервацонният процес:

Резервационният процес започва с натискането на бутона „Резервирай”, активен в листа с хотелите. Expedia разполага също с телефонен номер, на който може да позвъните за вашата резервация, ако не желаете да я направите по интернет. Трябва да разполагате с акаунт в сайта, за да направите онлайн резервация, но и това не е толкова сложно, тъй като за регистрация е необходимо да въведете единствено име, имейл и да изберете подходяща парола. След като вече сте се регистрирали, можете да запазвате своите предпочитания за евентуални бъдещи пътувания (като например ако предпочитате място до прозореца или до пътеката в самолета, меню за вегетарианци и др.). Когато изберете да резервирате стая, ще попаднете на списък с всички допълнителни такси в хотела, какъвто не се вижда на главната страница при разглеждане на опциите за настаняване. Същата информация ще се появи поне още един път по време на вашата резервация, за да бъдете сигурни в крайната цена на използваните от вас услуги. При поява на това съобщение имате опцията да изберете „Без допълнителни такси”, при което ще резервирате единствено стая без допълнителни услуги в хотела. Друга опция ви предлага да платите тези услуги предварително, така че да не ви се налага да го правите в хотела. Също по време на резервацията ще бъдете уведомени за правилата и забраните в хотела. След като се запознаете с информацията за правилата и допълнителните услуги, продължавате към посочването на предпочитанията ви за стая, където ви е позволено да добавите и допълнителни изисквания. За да завършите резервацията, ще ви е необходима кредитна или дебитна карта. Системата поддържа работа с много и различни карти (American Express, Carte Blanche, Diners Club, Discover, MasterCard, and Visa). След завършване на регистрацията получавате имейл за потвърждение от Expedia, който съдържа част от основната информация за вашето пътуване и резервация.

Expedia.com неведнъж е печелил награди в областта на онлайн услугите, включчително "Webby" през 2001г. за най-добър сайт за пътувания и наградата на PC World „Най-добър сайт за онлайн резервации” през 2004г.

Какво е GDS хотел? 5

Абривиатурата GDS означава Global Distribution System или Глобална система за дистрибуция. GDS е компания която предоставя автоматично услуги на продавачите на туристически услуги, като хотели, авиокомпании и компании за даване на коли под наем. Материалната база от хотели и коли под наем на GDS е достъпна и може да бъде резервирана от всеки пътнически агент, който се регистрира в GDS.

Expedia работи с две системи на GDS: Worldspan и Pegasus. Хотелите участват с едната или двете системи на GDS през техните вериги от хотели (или чрез представители на обектите за хотелите без вериги).

GDS пренася цените на хотелите и отговаря за определени резервации на сайта на Expedia, когато клиентите ги направят. Expedia пренася информацията за резервацията през GDS до хотелите, а хотелите след това уреждат плащането директно с клиентите.

Информацията относно мястото за настаняване (адрес, снимки, телефон, описание, удобства и др.) се съхранява на сайта на Expedia под формата на пакети, които може да свалите с помощта на GDS.
1.4. Разрастването 6

Всички резервации през сайта на Expedia наброяват 2.5 милиарда долара в третото четиримесечие на годината, като това представлява 36% от световните резервации, което е добро продължение на предходната година. Международните приходи наброяват 398 милиона долара, което представлява 40% от световните приходи, в съответствие с предходната година.

„Дълбоко концентрирани сме върху международните ни възможности” заяви Косрошахи, като конкретно избра да говори за азиатския тихоокеански регион. „Пазарните възможности там са огромни и в много страни неизчерпаеми. Днес годишният пазар за пътувания в този регион е над 200 милиарда, от които само около 20% са онлайн. Общият ни размер на резервациите са едва 1 милиард долара, като това представлява едва половината от дела на пазара за пътувания, сравнено с почти 7% в САЩ. Така че ние планираме да увеличим инвестициите си тук, за да бъдем сигурни че сме позиционирани правилно и можем да увеличим дела си с времето” заяви Косрошахи. „Голяма част от тази инвестиция ще дойдат под формата на по-добре локализирани продукти, по-голям брой хотели и засилен маркетинг, придружен с нови места за продажба. Expedia, Hotels.com, eLong, TripAdvisor и Egencia силно се опитват да се наложат на азиатския тихоокеански регион. И докато тези усилия биха ощетили краткосрочните печалби в региона, то ние очакваме те да се отплатят в дългосрочен план” добави той.

1.5. Резултати

Печалбите от третото четиримесечие на годината скочиха с 51%. Компанията обяви печалба от 176.6 милиона долара, в сравнение с 117 милиона долара миналата година. Печалбата се покачи с 16% до 987.9 милиона долара.


2. Приложение и използваемост

Expedia води началото си като оръжие на софтуерния гигант "Майкрософт" през 1995 година. Microsoft вижда възможности в онлайн пътуването, и като един от пионерите за пътувания, организирани посредством интернет, легитимира покупката на пътуване онлайн. Expedia продължава да бъде основен играч в онлайн пътуванията и ръководи портфолио от марки, включително Hotels.com, Hotwire, Egencia, TripAdvisor и Classic ваканции.

Чрез Expedia е лесно да се намерят най-добрите предложения за дестинации по света. Независимо дали човек търси полет, престой в хотел, кола под наем, почивка или туристически пакет, Expedia гарантира, че ще получите най-ниската цена всеки път, когато планирате пътуване. Всеки човек може да намери и all inclusive почивки, семейни и други интересни възможности за почивка и начин на организиране на свободното си време.

Expedia предоставя на потребителите всичко, което им е необходимо за проучването, планирането и заплащането на цялото пътуване. Фирмата осигурява директен достъп до избиране на туристически продукти и услуги чрез своите уеб сайтове в Северна Америка, из цяла Европа, както и обширни партньорства в Азия. Обслужваща различни сегменти на потребители - от резервиране на лятната ваканция на семейства до уреждането на индивидуални бързи пътувания през уикенда, Expedia дава на своите пътници възможността за изчерпателно проучване, планиране и резервиране на пътуване, удовлетворяващо техните потребности. Уеб –сайтове, с марката Expedia се занимават със закупуване на самолетни билети, правене на хотелски резервации, взимане на коли под наем, круизи, както и много други услуги, свързани с избраната от тях дестинация.

Марките, които включват Expedia, Inc оперират със сайтове за продажба на техните услуги в повече от 90 места в над 60 страни по света.


 • В над 20 страни по света Expedia има сайтове за продажба на националния език. В България също има такъв сайт.

 • Марката Hotels.com оперират със своите местни уеб-сайтове в 73 страни, в Северна и Южна Америка, Европа, Близкия изток и азиатско-тихоокеанския регион.

 • Egencia (марка на Expedia), петата по големина туристическа компания в света за корпоративно управление има сайтове на национален език в 39 страни по света.

Expedia е най-големият доставчик на хотелски резервации в света, предоставяйки на потребителското търсене пътувания от почти всички континенти в повече от 130 хиляди хотели и стотици авиокомпании, туроператори, рент-а-кар компании и други услуги, възникнали по време на самото пътуване. Като най-голямата онлайн туристическа агенция в света, Expedia е в състояние да получава отстъпки от партньорите си, които пък тя, от своя страна, предоставя на клиентите си.

Що се отнася до резервацията на хотели, Expedia предлага различни улеснения за клиентите си, както и значителни намаления, в зависимост от времето а резервацията. Търсене на хотели от Expedia по местоназначение или тема дава възможност да се намерят в последната минута по-ниски цени на хотелски оферти. Expedia е партньор с хотелски марки като Westin, Best Western. Хилтън, Шератон, Omni, Quality Inn и още много хотелски вериги, бутици и заведения. Най-често запазваните хотели са в следните дестинации: Америка, Канада, Великобритания, Франция, Испания, Италия, Германия, Китай, Ирландия, Холандия и др.

С Expedia е лесно да се запазят коли под наем на страхотна цена. Клиентът може да си запази кола и да я вземе от летището, от центъра на града, или от предградията. Може да се избира между 11 вида автомобили, включително хибриди, ванове и икономични размери.

Самолетните билети, които Expedia предлага са на най-ниски цени както на традиционните авиокомпании, така и на редица лоукост компании. Чрез Expedia може да се резервират самолетни билети за компании като Lufthansa, Air France, British Airways, Air Canada, Air Asia, Turkish Airlines. Czech Airlines и други. Редом с тях могат да се закупуват самолетни билети и за low cost- компаниите, каквито са Wizz Air, Swiss, EasyJet и други.

Самолетни компании, с които работи Expedia :


 • AIR FRANCE,ALITALIA,AUSTRIAN,AIRKENYA EXPRESS

 • AIR MALTA,AIR ITALY,AEROFLOT,AEROSVIT AIRLINES

 • BRITISH AIRWAYS,BULGARIA AIR,HAHN AIR,HEMUS AIR,CHINA

 • SOUTHERN AIRLINES,CZECH AIRLINES CSA

 • QATAR AIRWAYS, ROYAL JORDANIAN,ROSSIYA-RUSSIAN AIRLINES,UTAIR AVIATION JSC,AEGEAN AIRLINES,GULF AIR,EL AL ISRAEL AIRLINES

 • VIAGGIO AIR,BRUSSELS AIRLINES,CYPRUS AIRWAYS

 • SINGAPORE AIRLINES,SIBERIA AIRLINES,SRILANKAN AIRLINES,EMIRATES,ETHIOPIAN AIRLINES

 • KENYA AIRWAYS,KLM ROYAL DUTCH AIRLINES

 • LUFTHANSA,LOT POLISH AIRLINES,MALEV HUNGARIAN AIRLINES,IBERIA,OLYMPIC AIRLINES

 • TAROM,TURKISH AIRLINES,UNITED AIRLINES

 • KD AVIA,MALAYSIA AIRLINES

С онлайн резервационна система Expedia може да се закупуват самолетни билети за целия свят. Използвайки услуги на компанията потребителите получават следните предимства:

 • Само с няколко кликвания сами могат да резервират самолетен билет до желаната от тях дестинация в предпочитания от тях ден и час.

 • Спестяват пари. Цената на самолетен билет резервиран онлайн винаги е по-ниска от цената по телефон или на място в офис.

 • Спестяват време като не ходят от агенция на агенция.

 • Не са зависими от работно време тъй като Expedia работим 24/7.

 • Плаща се в най близкия до клиентите банков клон или с кредитна карта.

 • Получават електронния си билет на email или факс.

 • Професионално обслужване от травъл консултанти на Expedia.

3. Елементи на Глобалната дистрибуционна система Експедия

Портфолиото на Еxpedia, Inc. /корпорация “Експедия”/ включва Expedia.com®-Hotels.com®, американския сайт за пътнически отстъпки Hotwire®; агенцията и хотелска компания Venere.com™; туристическата компания Egencia, туристическата общност tripAdvisor® Media Network; доставчика на дестинационни дейности ExpediaLocalExpert®; специалиста по луксозни пътувания Classic Vacations® и вторият по големина сайт за резервации в Китай eLong™. .Друг елемент е Expedia Media Solutions.

Последователно ще разгледаме всеки един от тях.

3.1. Expedia.com®

С най-висока познаваемост на марката на сайт за онлайн пътуване, Expedia.com е надежден източник за потребителите. На свой ред, Expedia е идеалното място за рекламодателите да достигнат до целеви купувачи, които се изследва или планирате пътувания, от проучването по целия път до крайния кликнете покупка, потребители се насочват към Expedia.3.2. Hotwire

Hotwire стартира през 2000 г. от Ерик Grosse, Карл Питърсън, Грег Brockway и Спенсър Rascoff и от шест големи авиокомпании: American, Northwest, Continental, America West (понастоящем САЩ Airways), и Юнайтед. Те са финансирани от водеща частна инвестиционна компания, Texas Pacific Group (TPG), при първоначално $ 75 милиона инвестиции. Преди да започне официално, той е с кодово име Пърпъл Demon.

През септември 2003 г., IAC / InterActiveCorp обявява придобиването на Hotwire.com за $ 663.00 милиона долара. (Expedia отърва "от структурите за вътрешен одит през 2005 г.). Hotwire сътрудничи на партньорите си в структурите за вътрешен одит, включени градскотърсене, Evite, HSN, Ticketmaster, LendingTree, RealEstate.com, Entertainment.com и Match.com.

Hotwire за първи път рабити с непрозрачни самолетни билети. Те започнаха да продават непрозрачни хотел и коли под наем няколко месеца по-късно. Пакет предложения започна през 2003 година. През 2004 г. Hotwire започна да предлага продукти на дребно за пътуване.3.2.1. Управление

Първият главен изпълнителен директор Hotwire е Карл Питърсън, един от четиримата основателите Hotwire's. От 2006 г. Hotwire е под надзора на главен финансов директор от2004-2006 Ерик Grosse. Grosse е възпитаник на Harvard Business School. През януари 2009 г. Ерик Grosse стана главен изпълнителен директор.

Hotwire работи с един управител и шест заместник-председатели на неговия екип. Hotwire започна с 4 служители, след което нарасна до 80 в рамките на месеца. В момента има 210 Hotwire служители.7

3.3. Venere Net

Venere.com, лидер на пазара в онлайн хотелски резервации, предлага приблизително. 53000 квартири с онлайн резервации. Хотели 1-5 звездни хотели лукс, б & б е, къщи за гости, почивка под наем, вили и др. Venere.com функционира в реално време, цени, наличност, специални оферти и най-добрите сделки в интернет. Всичко това с помощта на над 655 000 хотела прегледи.

Основана през 1995 г., Venere Net е онлайн туристическа агенция, която работи в световен мащаб, и е единствената, която се съсредоточава изцяло върху хотелски резервации.Контролирана (100%) от Expedia Инк., придобива компанията през септември 2008 г. от частния капиталов фонд Advent International и 4 учредителите, през последните пет години venere.com е регистрирала среден ръст от 70%.В допълнение към централата си в Рим, Venere Net има офиси в Лондон (Venere UK LTD) и Париж (Франция Venere SARL).8

3.4. Egencia™

С глобално присъствие в Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и Северна Америка, Egencia осигурява глобална услуга за пътуване подкрепена от иновативни технологии и интуитивен специален екип от експерти, работещи за нуждите на днешния бизнес и техните пътници. Ние оптимизираме програмите за пътуване, за да отговорим на нуждите на всеки клиент - от малки и средни предприятия до 100 фирми Fortune.

Нашите интегрирани онлайн и офлайн решение за пътуване управление намалява сложността и предлага на клиентите изключителна стойност и безпрецедентен избор на доставките инвентаризация подкрепени от световния пазар на експертни мнения.

С незабавно отчитане на наличността на данни и отчети по поръчка, които са интегрирани в световен мащаб, Egencia помага ефективност увеличи бизнеса и спестяванията - овластяване клиенти с по-голяма проницателност и контрол върху тяхното пътуване програми.93.5. TripAdvisor® Media Network

TripAdvisor Медия Груп "разполага със 17 пътни марки, включително TripAdvisor, Airfarewatchdog, BookingBuddy, автопилот критиката, семейна почивка на критиката, FlipKey, Къща под наем, Почивка Watchdog, Индипендънт Traveler, някогашен, SeatGuru, SmarterTravel, SniqueAway, Пътуване библиотека, TravelPod, VirtualTourist и Kuxun.cn . TripAdvisor поддържа уебсайтове, в международен план, включително в САЩ, Великобритания, Франция, Ирландия, Германия, Италия, Испания, Индия, Япония, Португалия, Бразилия, Швеция, Холандия, Канада, Дания, Турция, Мексико, Норвегия, Полша, Австралия, Сингапур, Тайланд, Русия, Гърция, Индонезия, и в Китай под марката daodao.com и kuxun.cn. TripAdvisor е със седалище в Нютън, Масачузетс.3.5.1. История

TripAdvisor е основана през февруари 2000 г. от Стивън Kaufer. Оригинален финансирането е получено от водещи предприятия, на вързала група и частни инвеститори. Компанията е закупен от "Интерактивна Corporation през 2004 г. Структурите за вътрешен одит се отърва" пътуване група от предприятия в рамките на Expedia, име Инк. "през ​​август 2005 година. През май 2007 г. TripAdvisor, придобити по-разумни Travel Media оператор на SmarterTravel.com и BookingBuddy.com; SeatGuru.com; TravelPod.com и Travel-Library.com Също през май 2007 г., TripAdvisor, придобити "Индипендънт Traveler, Inc ., издател на Круз Critic.com и IndependentTraveler.com През февруари 2008 г., TripAdvisor, придобити Holiday Пазителят на потребителско генерирано сайт за пътувания в Обединеното кралство През юли 2008 г., TripAdvisor, придобити Virtualtourist, за пътуване, сайт с над 1 съобщенията млн. регистрирани членове и OneTime.com сайт за пътувания сравнение. През юли 2008 г. TripAdvisor придоби мажоритарен дял в FlipKey.com, почивка-а-кар сайт. През октомври 2009 г., TripAdvisor закупени Kuxun.cn, Китай е вторият по най-големият потребител на сайта за пътуване и хотел и двигател полета за търсене. През юни 2010 г., TripAdvisor, придобива на Обединеното кралство най-голямата независима ваканция под наем уеб сайт, holidaylettings.co.uk. През септември 2010 г., SmarterTravel, част от TripAdvisor Медия Груп, стартира SniqueAway, първите членове само за мястото, където всяка туристическа Сделката е одобрена от народа.3.5.2. Критика

TripAdvisor е критикувана за допускане на коментари да бъдат публикувани от всеки, за всеки хотел, без да е необходимо за подпомагане на доказателства. През септември 2010 г. група от над 420 гостоприемство оператори считат като TripAdvisor съдебно дело срещу неоснователни и нередактиран коментари публикувани от сайта посетители.

TripAdvisor твърди, че коментарите са от систематичен преглед на собственост инструменти TripAdvisor е сайт, който непрекъснато се обновява. Техните големи и страстен общност от над 40 милиона посетители месечно помага да се съобщава подозрително съдържание. Също така, с екип от специалисти за осигуряване на качеството разследва подозрителни коментари.10

3.6. Expedia Local Expert

Това са локални центрове, разположени на различни места, с цел подпомагане на почивката на хората с препоръки, вечери, резервации и много други услуги. Офиси има на Хавайските острови – Биг Айланд, Кауаи, Мауи и Оаху; Орландо, Мексико, Лас Вегас, Сан Диего, а също така се предлага и виртуален напътственик, с който можете да се свържете по телефона. За всяка от дестинациите има различен телефон. Дейностите и услугите, предлагани от Expedia Local Expert са разделени на три части – За приключение, За семейството и Романтични.3.7. Classic Vacations

Създаден е, за да подпомага туристическите агенти в предоставянето на почивка за клиентите с възможно най-добри условия. Луксозните туристически агенции знаят, че могат да разчитат на Класическите Ваканции, за да доставят от световна класа настаняване, изключителни привилегии, и несравнимо обслужване на своите клиенти. Това е разликата между една добра почивка и една изключителна почивка.Дестинациите, в които се предлагат почивки са Австралия, Карибите, Коста Рика, Европа, Фиджи, Хавай, Мексико, Нова Зеландия и Таити. Ваканциите са разделени на теми- All inclusive, Семейна почивка, Голф Ваканции, Романтична ваканция и Спа ваканция.3.8. eLong™

Това е вторият по големина сайт за резервации в Китай, филиал на Експедия в Азия, работещ с клоновете на Експедия по целия свят, за да достави най-добрите изживявания на потребителите на туристически услуги. Целта на eLong е да осигури най-добрата почивка, на най-ниската възможна цена, с най-лесната транзакция и най-интелигентната информация. Връзката между eLong и Експедия се засилва и нараства с всеки изминал ден. Услугите, които предоставя eLong са вътрешни полети, вътрешни хотели, международни полети и международни хотели.3.9. Expedia Media Solutions

Създаден е през 2007г. с цел изграждането на онлайн и офлайн медийни партньорства за пътнически и непътнически марки рекламатори и да им даде възможност да увеличат уникалната медийна стойност на мрежата от водещи пътнически марки и глобални търговски обекти.Expedia Media Solutions предлага глобален опит с партньори от дестинации по целия свят, от TurEspaña и Малтийското Туристическо общество до Мексикански Туристически борф и Visit Jamaica.Настоящите мащабни партньорства включват първата кампания за Египетско Туристияческо общество, което ще оперира на 5 международни Експедия сайтове в Щатите, Великобритания, Германия, Франция и Италия, мултипазарно творческо сътрудничество с Южно Африканския туризъм, както и три-годишен договор с холандския съвет за туризъм и конвенции.


4. Приложение в България

Експидиа ЕООД 11  е онлайн туристическа агенция регистрирана от Държавната агенция по туризъм с лиценз №05763. Тя е дъщерно дружество на Expedia, Inc., което има за цел да организира и поддържа българската локализирана версия на сайта на фирмата (www.expedia.bg) и да обслужва българските й клиенти на български език.

Чрез Експидиа ЕООД от България могат да бъдат резервирани хотелски стаи, да се закупят билети за пътувания с различни транспортни средства и да се наемат коли под наем, както в рамките на страната, така и в целия свят. На клиентите се предлагат самолетни билети на най-ниски цени, както на традиционните, така и на редица лоукост авиокомпании.

Използването на услугите на агенцията става изцяло чрез интернет сайтът им. При работа с него клиентите срещат следните предимства на фирмата:


Предимства:

 1. Само с няколко кликвания всеки може сам да резервира самолетен билет до желаната от него дестинация в предпочитания ден и час.

 2. Цената на самолетен билет резервиран онлайн винаги е по ниска от цената по телефон или на място в офис.

 3. Спестява се време, тъй като не е необходимо клиентите да ходят от агенция на агенция.

 4. Обслужването на клиентите не зависи от работно време, тъй като сайтът оперира 24 часа на ден 7 дни в седмицата.

 5. Плащането може да стане в най близкия банков клон или с кредитна карта.

 6. Електронните билети се получават на e-mail или факс.

 7. Клиентите получават професионално обслужване от обучените травъл консултанти на фирмата.

Това всичко на пръв поглед изглежда много обещаващо, но след кратък преглед на сайта, който е и своеобразният „магазин“ на компанията се забелязват и следните недостатъци:

 1. Сайтът няма модерен облик.

 2. Труден за ориентация сайт, отсъства линк към всички предложения.

 3. Липса на конкретни предложения, навсякъде се използват епитети от тип: изгодно, евтино, атрактивно, но няма цифри.

 4. В менюто „Изберете желаното място за почивка” отдел „Топ оферти” има само една възможна дестинация.

 5. Не е изградено функциониращо меню на български и при желания да се поръча някакъв вид услуга, сайтът препраща потребителите към основният сайт на фирмата (expedia.com), който е на английски

 6. С изключение на централният офис в Плевен, няма други офиси в България.

 7. Тестването на системата показва че тя не работи добре по отношение на дестинациите в България.

Със сигурност една подобна фирма има място на нашият пазар, тъй като всеки един клиент желае зад него да стой стабилна фирма, която да му подсигури пълно удовлетворяване на изискванията му. Такава би могла да бъде Експидиа, наложила се туристическа агенция с име на световния туристически пазар. За момента съществуват други агенции, които действат по-иновативно на българския пазар и успяват да печелят клиенти с модерния си и атрактивен облик.

Един кратък експеримент, който може всеки да си направи, също води до този извод.

За пример ще посочим българската версия на търсачката на „Google“. След изписване на ключови дума „почивка”, „ваканция”, „отдих”, „хотел”, „резервация”, „пътуване” и различни комбинации между тях, излизат имената на множество туристически агенции, но не и на Експидиа. Ще отбележим, че expidia.bg излиза като резултат при търсене на „самолетни билети”, но не и на първа страница в резултатите. Това показва липсата на достатъчно желание и инвестиции на този етап за развитието на марката на българска територия. Нейното популяризиране би отворило врати към много повече потребители в страната, които очакват качествено обслужване на добри цени.12 Развитието на системата в България е затруднено и от друг не по-маловажен фактор, а той се явява именно в лицето на самите интернет потребители. Като система, осъществяваща дейността си единствено посредством интернет технологиите Експидиа е силно зависима както от тях, така и от интернет потребителите. След като системата не е достатъчно позната в интернет пространството и дори не е сред водещите резултати при търсене на туристически продукти онлайн, пред Експидиа е застанал сериозен проблем. Отражението му в България е повече от красноречиво. Малцина са онези, които са използвали системата някога, а редица други дори не подозират за съществуването й. Проблемът с непопулярността на Експидиа е продиктуван преди всичко от сравнително ниското ниво на използване на интернет от българските граждани и уменията им за работа със съответната технология. В проучването "Индекс на потребителските пазари" на Европейския съюз, в което се изследва пазаруването онлайн, нашата страна се нарежда на предпоследно място, а последна е Румъния. Изследването показва, че българите, които редовно ползват мрежата, са почти два пъти по-малко, отколкото в останалите европейски страни. Не малък е броят на хората, които никога не са се докосвали до мрежата. Изостават значително проектите за електронно правителство и онлайн услуги и финансови операции. Най-голямата разлика с ЕС е при онлайн банкирането - средно в Съюза една четвърт от хората се възползват от тази възможност, докато в България - едва 2 процента. Според данните от проучването миналата година само 5% от българите са пазарували онлайн, а едва 4% от румънците са правили онлайн покупки. Средният показател за страните от европейския съюз е 40%. На първо място в интернет пазаруването е Дания с 68%, следвана от Великобритания и Холандия с по 67%. В проучването се констатира също, че все повече търговци предлагат възможности за онлайн пазаруване, като през миналата година делът им е достигнал 26%. България и по този показател е в края на класирането, но след нея този път освен Румъния е и Латвия. Все пак добрата новина е, че броят на напълно неуките у нас намалява всяка година, което въпреки всичко показва някакъв стремеж за промяна и опит на българското общество за технологична интеграция в XXI-ви век. Неприятен е фактът, който и проучването констатира, че макар вече не малка част от българите да притежават личен компютър с интернет достъп, те не се ползват за онлайн пазаруване или резервиране на почивки, както е и случаят с Експидиа. Това говори, че българинът все още не е осъзнал реалната полезност от интернет технологията и не я използва с цел да осигури собственото си удобство. Ако този факт се промени в близко бъдеще, системи като Експидиа биха имали неимоверния потенциал да се разраснат до такава степен, че дори да се опитат да изместят съществуващи туроператорски агенции.

Удобството и удоволствието, което се предлага на потребителите, а именно сами да организират пътуването си по всяко време на денонощието и във всяка точка на света чрез онлайн резервиране, привлича всяка години нови клиенти, а също така си създава и постоянни такива. Разбира се, тази тенденция е валидна за определени страни, които според посочената статистика, имат висок дял на онлайн търговията. За съжаление, както стана ясно в България този дял е твърде малък. Това се дължи на все още голямата недоверчивост на българина към информационните технологии, която може би произтича по-скоро от недоверие в сигурността на данните, които предоставяме при разплащанията, от колкото на нежеланието на българите да използват съвременните методи за резервация и разплащане. Наистина, в България Експидиа не е популярна за масовия потребител. Фирмата разчита по-скоро на редовно пътуващи клиенти от България към чужбина и обратно и на специалисти, които имат предварителна информация за системата и са свикнали с нейната употреба. Само за пример ще отбележим, че хотелите в България, които са предоставили данни за базата данни на Експидиа, са едва 256. Тяхната категоризация е от три звезди нагоре, като хотелите три звезди са по-малобройни, което е ясен показател към каква целева група са насочени. За разлика от останалите страни, както вече се отбеляза, в чиято база данни има места за настаняване от много евтино до изключително скъпо, за да се покрият изисквнията на всеки пазарен сегмент. България е малка страна, с недотам платежоспособно население, което може би оправдава липсата на заинтересованост от страна на компанията да инвестира за реклама на дейността си, което би я превърнало в лидер на онлайн туристическия пазар у нас. И все пак дори и малко средства вложени за популяризиране на Експидиа у нас, биха били от полза, поради простата причина, че веднъж запознат с компанията и редицата преимущества, които предлага, българинът ще я използва.Заключение

В крайна сметка стигнахме до извода, че туризмът, във всичките му разновидности и пътуванията, които се осъществяват благодарение на него, е един от двигателите на прогреса във всичките му измерения. С развитието на информационните технолгии и интернет, настъпи нова ера в туристическото предлагане и начините, чрез които то достига до потребителите. Компании като Експидиа, притежаващи редица търговски марки са започнали със сравнително малки пазарни дялове в началото, за разлика от днес, когато тези резервационните онлайн системи са водещи при реализацията на пътуванията на хора от цял свят.


ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

1. http://news.sagabg.net/item_7429.html Наско Атанасов „България все още изостава в използването на интернет“

2. http://www.expediainc.com/ - Company Facts & History

3. http://www.expediainc.com/ - Expedia Inc.

4. http://www.expedia.com/daily/service/about.asp - About Expedia.com

5. http://www.epinions.com/content_138923642500 - Got Me the Cheapest Rate - Even Cheaper than Calling the Front Desk!

6. http://www.eyefortravel.com/news/asia/what-going-differentiate-expedia%E2%80%99s-product-offering-over-long-term

What is going to differentiate Expedia’s product offering over the long term?

7. http://en.wikipedia.org/wiki/Hotwire.com

8. http://www.venere.com/aboutus/?lg=en

9. http://www.egencia.com/en/about-egencia/

10. http://en.wikipedia.org/wiki/TripAdvisor11. www.Expedia.bg / За нас


1 http://www.expediainc.com/ - Company Facts & History

2 http://www.expediainc.com/ - Expedia Inc.

3 http://www.expedia.com/daily/service/about.asp - About Expedia.com

4 http://www.epinions.com/content_138923642500 - Got Me the Cheapest Rate - Even Cheaper than Calling the Front Desk!

5 http://www.expedia.com/daily/home/vendor/gds.asp - GDS хотелите

6 http://www.eyefortravel.com/news/asia/what-going-differentiate-expedia%E2%80%99s-product-offering-over-long-term - What is going to differentiate Expedia’s product offering over the long term?

7 http://en.wikipedia.org/wiki/Hotwire.com

8 http://www.venere.com/aboutus/?lg=en

9 http://www.egencia.com/en/about-egencia/

10 http://en.wikipedia.org/wiki/TripAdvisor

11 www.Expedia.bg / За нас

12 http://news.sagabg.net/item_7429.html Наско Атанасов „България все още изостава в използването на интернет“


Каталог: Music,%20Movies,%20Videos,%20Games%20and%20more... -> Lekcii
Lekcii -> Да се разширява ли чрез франчайзинг (продаване на права) към Южно -американския пазар?
Lekcii -> Особености на иновациите и иновационния процес в индустриалното производство
Lekcii -> Глобализация на търговията тенденции и влияние върху българския пазар
Lekcii -> Изложение описание на обекта и предмета
Lekcii -> Т е с т №1 за провеждане на изпит (іv-2005 г. Ббо)
Lekcii -> “top rope”, “all free”, “yo-yo”, “red point”, “flash”, "on sight" и “solo”
Lekcii -> Скалното катерене
Lekcii -> Управление и контрол на качеството в туристическата фирма – общи постановки качеството в туризма като обект на фирмено управление
Lekcii -> Професионална автобиография
Lekcii -> Сигурност във фирма за разработка на


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница