Михаела Янкова, випуск 2007, Брой 2, година 9 Карлсон, който живее на покриваДата19.11.2018
Размер16 Kb.
#105580

Михаела Янкова, випуск 2007, Брой 2, година 9

Карлсон, който живее на покрива


Отломки от миналото или обещания за бъдещето, някои приказки в живота просто нямат щастлив край. Така и някои приказни герои са съвсем обикновени хора, които просто е по-удобно да си представяме като пясъчни часовници, надянати в абсурдността на емоционалния ни космос, отколкото като хора, които вървят по улицата. Часовници, които отмерват безпомощността ни да се справим с истинското в измисленото от самите нас и обратно. Часовници, за които ни е срам или страх да си признаем пред света, но не можем да ги накараме да спрат да тиктакат. Така и Карлсон от покрива не е любимата ми детска приказка, защото не получих нищо приказно, а изгубих нещо детско. Не живее на ничий покрив, не е закръглен и глуповат и съвсем не кръжи наоколо, носен на малките си жужащи крилца. Усмихвам се тъжно. Слагам точка. А може би не?

Когато свалянето на звезда от един съвпадне със сърцето на друг, резултатът е избирателна слепота за неопределено време, която ти позволява да виждаш единствено сиянието на своята звезда. Което пък напомня на не по-малко опасния феномен на променливата гравитация, който може практически, а в много случаи и психически да покоси едно същество. Интересно как хората търсят приют, когато животът им стигне до точката на душевното замръзване и физическата нула. Търсят нещо топло, нещо наивно, защото то лесно запълва празнините, оставени от някои сблъсъци със света. Подслон на билото на някаква си тяхна планина. Утеха за един, зима за друг. Затова аз казвам, че трябва да се постанови закон за всички хижи във всички планини на света. Всяка да сложи над вратата си табела с отчетлив надпис: "Скитнико, ти който търсиш спасение от своята виелица, ела и се сгрей тук, но внимавай каква виелица оставиш зад себе си!"

Броили ли сте за колко секунди пада една звезда? А колко силно бие сърцето ти, когато под кожата ти е влязла някаква тръпка? Разликата е ни повече, ни по-малко едно безкрайно очакване. Много влудяващи мисли, много забрани от ума за сърцето, много пъти малките ми пръсти свити в юмруци. Много сложени точки. Слагам още една. Когато си някъде там далече е лесно да сложиш многото удивителни и да затвориш прозореца. Но аз оставам до моя, а навън пак е нощ. И аз се питам какво е било това, което окото не е видяло, а дланта не е докоснала? Някаква мания или някакво наказание. Нищо на фона на океана на бъдещето или нещо необятно, защото няма аналог.
"Всеки си е сам под слънцето!" изскача в главата ми, без да знам откъде, като доказателсвто на всеобщата ни неповторимост. Което на свой ред изобщо не дава право на някого да идва изневиделица с повея на вятъра. А още повече да си отива не по-малко изневиделица, с повея на следващия вятър.
Аз съм ужасно упорито същество. Когато нещо влезе в мислите ми, не мога да го пропъдя дни и месеци наред. Нищо не надвива нещо първоначално абсурдно, което ме е привлякло, но си е останало абсурдно. И нищо не намира място, там където не е имало никога, колкото и да искам да не е така. Но аз знам как свъшва филмът. Защото съм виждала края му достатъчно пъти през затворените си очи. Ще прелети тромавата жужаща фигура край мен, а аз ще се извърна и ще я подмина. Защото животът не предлага повече от веднъж някои от своите играчки.

Краят на един стар филм. Совите не са това, което са! Един урок повече, една илюзия по-малко.Хоп-хоп!
Каталог: demo -> websites -> green-tomato -> Izbrano
Izbrano -> Професия „Музикант”
Izbrano -> Форумът на Английската
Izbrano -> Никола Петров, випуск 2006, Брой 4, година 8 Мy Personal Essay
Izbrano -> I'd ask you about love, you'd probably quote me a sonnet. But you've never looked at a woman and been totally vulnerable. Known someone that could level you with her eyes, feeling like God put an angel on earth just for you ”
Izbrano -> И мъка и щастие се дави в алкохол или една съвременна приказка за любовта и виното
Izbrano -> Лудите години, укротяване на опърничавите или как се каляваше стоманата
Izbrano -> Интернет общуването-бабини деветини, начин на живот или просто нещо полезно
Izbrano -> Програма за изкуствен интелект на него. Програмата трябва да изкарва резултат над 150 на обикновен тест за интелигентност и да пуска на всеки кръгъл час казанчето в тоалетната
Izbrano -> В кого да се влюбя (кратък размисъл над разновидностите на понятието “момче” в навечерието на Св. Валентин)
Izbrano -> Книга на Уилям Сароян "Нещо като нож, нещо като цвете и нещо като нищо на света". Дано големият американски белетрист, дори от отвъдното, не ми се разсърди, че


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница