Нивото на ангажираност на служителите е обратно пропорционално на големината на компаниите, в които работят, сочат резултатите от 2014 годинаДата19.08.2017
Размер247.24 Kb.
#28322
www.econ.bg, 21.11.2014 г.

http://econ.bg/l.a_i.612432_at.1.html
Ангажираността на служителите в България скача с 10% за година
Най-висока е ангажираността във фармацевтичната индустрия, следвана от ИТ сектора
Мария Стоянова

Спрямо 2013 година се наблюдава 10% скок в нивото на ангажираност на служителите в България и за 2014 година то е 64%. Най-добрите компании успяват да задържат високото ниво на ангажираност на своите служители и средно то е 83% за 2014 година (бележи ръст с 1% спрямо 2013 година). Това показва проучване на Аон България сред 14 500 служители и 456 топ мениджъри.

Нивото на ангажираност на служителите е обратно пропорционално на големината на компаниите, в които работят, сочат резултатите от 2014 година. При малките компании средното ниво на ангажираност е 66%, Средни компании – със 64% ангажирани служители и Големи – 44%.

Едва 4 % от анкетираните директори човешки ресурси планират намаление на персонала. 42 на сто смятат да увеличават постепенно броя на служителите в компанията, а 54% ще задържат настоящата численост на персонала.

Проучването показва още, че най-ангажирани са служителите от фармацевтичната индустрия, следвани от ИТ сектора и сектор Производство. Най-слабо ангажирани са служителите в банковия сектор и “outsourcing” сектора.


22.11.2014 г., с. 7
Според проучване
Всеки втори работодател увеличава персонала
Най-доволни са трудещите се във фармацията и ИТ бранша
Близо половината фирми у нас ще увеличат персонала си с до 10% през следващите години. Същевременно съкращения планират само 4% от работодателите. Това показва проучване на консултантската компания „АОН България“, проведено сред 56 дружества, като анкетирани са били близо 14 500 служители и 456 топмениджъри.

Най-доволни се оказват служителите от фармацевтичната индустрия, следвани от работещите в ИТ сектора и производството. Повече от половината служители в тези компании говорят положително за своя работодател, искат да продължат да работят при него в дългосрочен план и влагат много повече допълнителни усилия всеки ден, което допринася за

успеха на бизнеса

показва изследването.

Предоставените от работодателите допълнителни придобивки се оказват ключови през 2014 година за удовлетвореността на служителите. Най-желани сред бонусите са здравната застраховка, допълнителното пенсионно осигуряване, ваучери за храна и покриване на транспортни разходи.

Проучването показва още, че нивото на удовлетвореност на служителите е обратно пропорционално на големината на компаниите, в които работят. Така при малките дружества средно 66% от служителите са доволни, при средните - 64%, а при големите - само 44%.

Най-недоволни от работата

пък са младежите на възраст между 25 години и 29 години. Те дават най-ниски оценки за заплатите си и признанието, което получават от шефовете. От друга страна отношението с колегите и подкрепата на преките ръководители са сред факторите, които получават висока удовлетвореност.

В същото време половината анкетирани считат, че компанията открива и развива талантливите си служители и че растат в йерархията тези, които допринасят най-много за успеха й. Само 46% от служителите са съгласни, че заплащането, което получават, съответства на приноса им в компанията. За работещите е важно прекият им принос да се отразява на парите, които получават, и да има ясни правила за заплащането.


24.11.2014 г.,с. 12
Аптеки "Марешки" съдят здравната каса за общо 10 млн. лв.
Става въпрос за 74 дружества с аптеки, които търсят надценки и пропуснати ползи от 2008 г. досега
Националната здравноосигуритена каса (НЗОК) каса често е обект на съдебно преследване от партньорите си особено когато им наложи глоби. Рядко обаче исковете са за милиони и представляват съществена част от бюджета й. Преди години например тя дълго време блокираше плащане от 14 млн. лв., докато изчака съдебното решение дали те се полагат на фармацевтична компания или на нейния дистрибутор.

Сега обаче касата е изправена пред много странен казус. За първи път аптеки се обединяват и търсят правата си срещу нея за особено голяма сума – 10 млн. лв. Става въпрос за аптеки от веригата "Марешки", които са упълномощили дружество на собственика си Веселин Марешки да търси правата им.

Казусът

През 2008-2009 г. за около година и половина здравната каса плащаше на аптеките само половината от законовата надценка по онова време. През 2009 г. обаче Върховният административен съд отмени документите, на чиято основа се случваше това, а през 2012 г. Комисията за защита на конкуренцията осъди касата за злоупотреба с монополно положение.Оказва се, че в края на петгодишния период, в който може да има претенции към касата по Закона за отговорност на държавата и общините към гражданите, само една верига аптеки е решила да иска пари от НЗОК и това е най-голямата в България – на варненския бизнесмен Веселин Марешки, който освен това притежава и един от четирите най-големи национални търговци на едро. Това обаче става с леко заобикаляне на разпоредбите от съда. Законът дава право на гражданите на бърз процес срещу държавата на две инстанции и без да плащат 4% от претендираната сума, както е по останалите дела, а само такса – около 50 лв.

Вместо всяка аптека да води собствен иск, както е по закона, който дава право на гражданите да търсят отговорност на държавата само срещу административна такса, аптеките се обединяват. "Варнафарма–М" води делото от името на общо 74 дружества – 44 собствени дружества, които са я упълномощили, и 30 аптеки, които са прехвърлили бъдещите си вземания от касата чрез цесия на "Варнафарма".

Законът дава възможност делото да се води лично, а след като си прехвърлил вземанията си, няма как фирма да се ползва от облекчения процес. Административният съд в София обаче не обръща внимание на това – признава исковете, включително и цесиите за бъдещи неприсъдени вземания, и осъжда касата. В момента делото е на втора инстанция във Върховния административен съд и датата на провеждането на заседанията се мести няколко пъти – от януари 2015 г., през декември тази година, а след това през октомври. Юристи смятат, че такова местене на датата, и то назад във времето, е присъщо на процесите, при които делото трябва да се реши в полза на жалбоподателя.

Малки съдебни пропуски

Юристи, които познават практиката на съда, смятат, че досега са допуснати няколко пропуска. По принцип съдебната практика е, че действието за отменения акт на здравната каса е само напред след обнародването на решението на съда на 10 май 2009 г. Съдът обаче приема, че здравната каса е виновна за случилото се назад във времето.

Освен това съдът е допуснал след първото заседание изменение на иска и "Варнафарма-М" го увеличава на по-късен етап, а това е недопустимо по Гражданско-процесуалния кодекс. Размерът на иска е нараснал до 10 млн. лв. не само заради претендираните надценки от аптеките и законовата лихва от 2008 г. досега, а и защото съдът е приел експертиза, в която на аптеките се плащат и надценките за търговец на едро, които са калкулирани в цената. "Проблемът е, че касата я съдят дружества, собственици на аптеки, а не търговец на едро, и няма как неговата надценка да се търси от тях. С тези нарушения решението е незаконосъобразно и по основания, и по размер", коментира юрист пред "Капитал".

Съществува и още един проблем – през 2008 г. най-големите вериги аптеки подписаха споразумение със здравната каса, че приемат намалените надценки и по силата на тези договори делото не би трябвало да съществува.

От НЗОК отбелязаха, че са страна по дело от множество аптеки, но не пожелаха да коментират развитието му, преди съдът да се произнесе. Собственикът на

Марешки не беше открит на телефона си за коментар.

Това е вторият случай, в който държавна институция получава такъв голям иск от него. Първият беше в края на управлението на ГЕРБ, когато 9 млн. лв. бяха дадени на ВМА извънредно, за да покрие иска на купения от него търговец на едро "Хигия", а останалите кредитори на болницата не получиха нищо.

През последните години Марешки беше известен с това, че начело на лекарствения регулатор - Изпълнителната агенция по лекарствата, бяха директори, които по един или друг начин са близки до фирмата му. Оказа се, че в агенцията освен това работят като инспектори леля му, личната му адвокатка, техникът на фирмата, касиер в аптека и др., назначени в разрез с изискванията за държавни служители.
Снимка на три колони – През 2008-2009 г. за около година и половина здравната каса плащаше на аптеките само половината от законовата надценка по онова време.


24.11.2014г., с. 14-15
Стотици домашни цехове забъркват дрога
Бум и на оранжерии за „Холандец" по тавани и мазета, за 10 месеца разбити над 140 лаборатории, още поне толкова бълват наркотици
БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Стотици българи са започнали да правят малки лаборатории за метамфетамин или домашни оранжерии е марихуана.

От началото на годината полицаи са разкрили около 100 домашни оранжерии по мазета и тавани, поне още толкова работят. Открити са и над 40 миницехчета за синтезиране на дрога.

В момента масово младежи купували от Турция свободно продаващите се медикаменти против грип „Хюмекс" и „Цирус", от които лесно се извличал псевдоефедрин, сочат данните на МВР. Правели се малки количества дрога до 50 грама еднократно, от които при продажба се печелят около 3000 лева.

Продавачите на марихуана пък си засаждат средно по 15 до 30 растения, сорт „Холандец", от които четири пъти в годината изкарват реколта от около 1 кг и печелят около 30 хил. лв., от всяка реколта, сочат данни на разследващите.

Близо двойно се е увеличила употребата на марихуана и синтетика, предупреждават от полицията. Сред най-търсените наркотици са тревата тип „Холандец", която се продава за около 30 лева за грам, и метамфетамин, който се пласира по 60 лева за 1 грам.

Средната възраст на хората, които се заемат с дребно нелегално производство и продажба на дрога, е 25 години, сочат още данни на Криминална полиция.

В последните 10 месеца са разкрити домашни лаборатории за синтезиране на дрога в Сливен, Ямбол, София и Бургас. Всички тези мини цехчета правели средно по около 50 до 100 грама метамфетамин еднократно и чак след като продадат стоката на дребно - грам по грам, произвеждали ново количество. Така печалбата варирала от 3-4 хиляди лв. до месечни доходи от 20 000 лв. за по-оборотните продавачи на синтетика в София и по-големите градове.

Най-модно в тези среди е купуването от южната ни съседка на два вида свободно продаващи се лекарства, от които лесно се извлича псевдоефедрин. „Един блистер „Хюмекс" или „Цирус" струва в Турция около 5 лева, но за да синтезират между 20 и 50 грама синтетична дрога "химиците" трябва да се сдобият с 5 пъти повече от съответното лекарство, или поне 250-300 грама", обясняват експерти от МВР. Най-рисково в този вид нелегална дейност било пренасянето на лекарствата от Турция до мястото, където ще се извлича необходимата съставка.

В последната около половин година МВР е заловило няколко по-големи пратки с псевдоефедрин от 90, 15 и 10 килограма, пренасяни наведнъж. Но по-дребните количества между 1 и 5 килограма от забранената у нас съставка се засичат много трудно и в повечето случаи минават безпроблемно през границата, разкриват разследващите.

Вторият вариант, по който „наркохимиците" се сдобивали с необходимата съставка, е да успеят да си купят ампули „Ефедрин" с рецепта от аптеки у нас, но това било по-трудно и се правело по-рядко.

Веднъж щом базовата съставка за химичното производство на дрога се достави до съответното полево цехче, самото синтезиране не било сложно. Необходимо е само да има няколко основни съставки и да се знае последователността на действията.

„Доста хора се научиха как се прави самата технология. Вече далеч не е необходимо да има специално химик със сериозни познания, научават един, той научава друг, той трети и т.н.", разкриват полицаи.

Част от необходимите съставки за синтеза били съвсем достъпни средства, като фосфора, който се купува свободно у нас.

За стартиране на химическата реакция много от „бъркачите" ползвали и част от стар вид батерии за фенерче

„Трябва да се разглоби батерията и да се извади една миниатюрна лентичка, която спомага да се случи необходимата химическа реакция. Още в момента, в който се сложи тази лентичка и се разбъркат съставките, сместа започва да присвятква, което значи, че процесът е започнал", обясняват още полицейски експерти.

След като получат между 20 и 50 грама готов метаамфетамин „химиците", го разпределят на пакетчета по един грам и ги продават по около 60 лева. В момента този вид синтетична дрога бил много потърсен от стандартните амфетамини заради по-силния ефект, твърдят полицаи. Много от младежите, които синтезирали и продавали тази дрога, също така я употребявали, сочат още данни на МВР.

В момента най-масовият проблем с употребата на дрога е с марихуаната, категорични са от Криминална полиция.

„Има увеличение на потреблението и пада възрастовата граница. Все повече и повече хора започват да отглеждат марихуана в домашни условия.

В последната година освен традиционния Благоевградски регион, където МВР жъне тонове марихуана, из цялата страна масово започнаха да се правят домашни оранжерии", разкриват криминалисти.

За първите 10 месеца на 2014 година иззетото количество марихуана е около 55 тона, а за цялата 2013-а са конфискувани 30 тона трева, сочат данни на МВР.

В последните няколко години на всеки 12 месеца се регистрират между 4 и

5 хиляди нови продавачи на дрога, които най-често пласират марихуана и синтетика и едновременно я употребяват.

Тенденцията за правене на домашни оранжерии се разраства лавинообразно от началото на 2014 г., като се смята, че освен разкритите 100 цеха за трева в момента работят поне още 100 из страната.

Между 5 и 10 хиляди лева струва едно цялостно оборудване на малка оранжерия за производство на марихуана, сочат оперативни данни, като тези пари се избиват още след три месеца, когато е готова първата „реколта". Основното е да се изгради напоителна и вентилационна система.

„Една стая от 15 - 20 кв. метра може да събере 50 растения. 3 месеца са необходимо в домашни условия, за да може растението да порасне, получава се реколта 4 пъти в годината. Поръчват се специални торове, в зависимост от сорта. Най-много садят от т.нар. „Холандец", защото е по-силен, има по-високо съдържание на тетрахидроканабинол и после могат да го пласират по-скъпо - продава се 25-30 лева за грам. От един грам могат да се направят 2-3 цигари. Семената изцяло се поръчват по интернет най-често от Холандия, като продажбата им не е извън закона, защото в семената не се съдържа активното вещество с наркотичен ефект, разясняват още експерти. Проверка на „24 часа" откри десетки обяви и специални сайтове, които продават различни сортове канабис, а цените варират от няколко евро до 20 - 30 евро, предлагат се основно „женски" растения, от които се правят цигарите с марихуана. Канабисът вирее навсякъде и много бързо расте.

„От около 15 растения, зависи от сорта и растението, може да се изкарва крайна продукция около 1 килограм марихуана, 1000 грама по 30 лева се получават 30 хил. лева печалба", разкриват разследващи. Интересно е, че дори някой „производител" да бъде хванат със семената, нищо не може да му се случи. Според оперативни данни всеки месец някъде из страната се отварят поне още няколко оранжерии. Правят ги в града, за да им е по-лесно после пласирането - в мазета, в гаражи, в къщи, в тавански помещения.

Ползват се вече много помещения под наем, в много от случаите крадат

ток.

В една от най-модерно и хитро направените оранжерии, разкрита в последните месеци, е в Байлово. Там до една кооперация била изкопана дупка в плоча и отдолу в едно огромно мазе оборудвана оранжерия за трева.В София също има много случаи на домашни оранжерии, сред които последните разкрити от полицията са в мазе в къща в Железница, в апартамент в „Надежда", както и цял втори етаж на къща в „Овча купел". Преди четири дни пък полицаи в Хисар спипаха 38-годишен пловдивчанин, който на тавана на къщата на родителите си отгледал 120 растения канабис.

За отглеждането на марихуана наказанието е от 1 до 5 години затвор, ако няма суха марихуана, тоест приготвена за продажба, обясняват експерти. Обаче ако има и суха маса - дори и 2 грама, вече наказанието става до 8 години.
20.11.2014 г., с. 10
Плоският данък остава, ДПС каза „да"
Депутатите запазиха ДДС-то за храни, лекарства и учебници
Ива Георгиева

Плоският данък от 10% остава. Народното събрание отхвърли вчера два отделни законопроекта за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, внесени от БСГ и „Атака" Срещу предложенията гласува ДОС.След близо два часа дебати бяха отхвърлени и двата сходни законопроекта, които по същество отменяха плоския подоходен данък от 10% и въвеждаха различни прогресивни скали за данъците върху доходите на физическите лица. Срещу предложенията на БСП и „Атака" гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС l Реформаторския блок, а „за' бяха народните представители от вносителите и тези на Патриотичния фронт, „Български демократичен център" и АБВ. Проектът на „Атака" предвиждаше 7 ставки за годишните доходи, като тези до 4800 лв. на година да са необлагаеми .Депутатите от БСП предлагаха до размера на минималната заплата доходите да са необлагаеми. От 340 до 1000 лв. да се облагат с 10%, от 1000 до 2000 - 66 лв. плюс 12% за горницата над 1000 лв., от 2000 до 5000 лв. - 186 плюс 15% за горницата над 2000 лв., и над 5000 лв. - 636 плюс 20% за горницата над 5000 лв. Веднага след гласуването Йордан Цонев обяви, че въпреки отказа на ГЕРБ от подкрепа на ДПС, именно неговата парламентарна група е направила така, че това гласуване да не бъде успешно за вносителите. Вносителят на проекта Михаил Миков заяви, че данъчното облагане е част от усещането на гражданите за несправедливост. НС отхвърли и предложение на „Атака" за промени в Закона за ДДС - да се въведе нулева ставка на ДДС за стоки, произведени у нас, като храни, лекарства и учебници. Илиан Тодоров от „Атака" посочи, че гражданите на най-бедната страна в Европа не трябва да плащат един от най-високите ДДС на храни и лекарства. „Целта ни е да намалим цената на лекарствата за български граждани", каза той и добави, че редица лекарства, произведени в България, са по-скъпи, отколкото в Гърция, Македония, Турция и Сърбия. Лъчезар Иванов от ГЕРБ изчисли, че това предложение ще струва на държавния бюджет 1,2 млрд. лв. Той уточни, че към 2020 г. то може да бъде въведено. Валери Симеонов от ПФ разкритикува, че законопроектът е изключително непрофесионално подготвен.

21-27.11.2014 г., с. 6
АТАКА ПОИСКА БЪЛГАРСКИТЕ ХРАНИ И ЛЕКАРСТВА ДА ПОЕВТИНЕЯТ
ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ, ДПС И БСП ОТХВЪРЛИХА
Петър Дучев

С 13 гласа „За”, 74 „Против” и 52 „Въздържал се” управляващата хунта от Четворната коалиция ГЕРБ, АБВ, Реформаторския блок и Патри­отичния фронт, заедно с ДПС и БСП – Лява България отхвърлиха народополезния законопро­ект на АТАКА за премахване на данък добавена стойност за стоки от първа необходимост, лекарствата, учебниците и учебните помагала, произведени в България. По този начин парламентарно представените партии за пореден път доказаха, че не работят в името на българския народ, а в тази на обръчите си от фирми и колонизаторите на държавата.

В мотивите към законопро­екта на националистите се из­тъква, че „икономическата криза засегна най-вече гражданите с ниски доходи. Цените на стоките от първа необходимост каквито са хлябът и лекарствата растат неконтролируемо. Всяка година поскъпват и учебниците, което поставя под въпрос възможността за образование на учениците и студентите”. Те изтъкват, че тези проблеми са им поставени по време на срещи с български граждани, които на­стояват изпълнителната власт да предприеме мерки за спиране на поскъпването и да направи така, че цените да бъдат свалени.

Според експерти нулевата ставка ще свали цените до допустими нива. По този начин ще се об­лекчи и стимулира по­купателната способ­ност на българските граждани и ще се генерират по-големи обороти на търговците. От друга страна, родното производство ще бъде предпочитано от потребители. Така българските предприятия ще получат „свеж” капитал и ще могат да се модернизират и конкурират с чужди фирми.

„В същото време поевтиня­ването на лекарствата пък ще позволи на много от здравните заведения и на НЗОК да получат възможност за финансово ста­билизиране. С премахването на ДДС върху учебниците ще се подпомогнат семействата, кои­то имат ученици и студенти, а също така ще намалеят разхо­дите на самото образователно ведомство”, се казва още в мотивите към законопроекта на единствената социално от­говорна партия у нас АТАКА. Те припомнят, че основна заслуга за лавинообразното обедняване на българските граждани и рязкото намаляване на покупателната им способност имат ГЕРБ през първия им управленски мандат в периода 2009-2013 г. Тогава пен­сии, заплати и социални плащания бяха замразени, а „цените на хранителните стоки в страната ни отбелязаха един истински ценови бум”.

Националистите припомнят, че у нас има въведена диферен­цирана ставка за ДДС единствено за туристическия бранш, която е 9%. Те задават въпроса защо това не бъде направено и за хранителни продукти, лекарства и учебни пособия, от каквито реално има нужда бедният български данъкоплатец. Атакистите се аргументират, че такива практики са познати и се използват в редица държави от Европейския съюз като Белгия, Италия, Унгария, Румъния, Великобритания, Финландия и други.

„В момента нулева данъчна ставка фигурира в Малта, къде­то минималната работна заплата е около 700 евро”, посочи от парламентарната трибуна депутатът Николай Александров при представянето на проектозакона на депутатите. Колегата му Илиан Тодоров даде и пример с друга европейска страна – Люксембург, където ДДС за храните е 3 на сто, а най-ниското възнаграждение е 1920 евро. „Нормално ли е в България с 350 лв. заплата или със 150 лв. пенсия ДДС върху храните да е 20%?”, попита Тодоров.

„Патриотът” Валери Балевски смята, че българските производители не трябва да бъдат толерирани

Според националистите от­падането на ДДС ставката за продукти от първа необходимост ще балансира в известна степен несправедливото раз­пределение на европейските субсидии за български производители. Ще се намали и дъм­пингът на вносни стоки, което допълнително ще стимулира вътрешната ни икономика. Осо­бено сега, когато ЕС налага необясними санкции на Русия, която е огромен пазар за европейска стока. В момента тя не може да бъде продавана там заради наложено ембарго от Кремъл и се пренасочва към „алтернативни” пазари като българския. „Не може да толерираш местни производители. Това противоречи на европейското законодателство”, изказа антибългарската си позиция и Валери Симеонов, с което потвърди принадлежнос­тта на Паричния фонд на ГЕРБ. „Това трябваше да чуят вашите избиратели, да видят, че вие сте против интересите на българските производители, защото защитавате чуждите”, възмути се депутатката от АТАКА Магдалена Ташева.

Що се отнася до косвения данък за лекарствата, Тодоров също даде примери с различни развити европейски държави, където той е малък процент или изобщо го няма. Той припом­ни и че по данни на Световната здравна организация смъртността в България е сред най-високите в света и надминава дори държави като Либерия, Сиера Леоне, където бушува епидемия от ебола. Чрез премахването на ДДС върху медикаментите ще бъде облекчен не само бюджетът на НЗОК и болниците ще разполагат с повече препарати, но най-вече лекарствата ще са по-достъпни за населението и то ще може да се лекува. Ще се елиминира и до голяма степен пазаруването на медикаменти от съседни държави, където са в пъти по-евтини, отколкото у нас.

По въпроса с учебниците и учебните материали, ако беше отпаднала ДДС ставката, дос­тъпът до образование на младите поколения щеше да се улесни. Закупуването на необходимите школски пособия щяха да облекчат семейния бюджет на родителите. Освен това разходите на Министерството на образованието и науката щяха да бъдат значително намалени, тъй като ведомството купува големи количества учебници. Спестените средства можеше да се дадат за заплати на учителите или подобряване на материалните бази на учебните заведения.

АТАКА ще продължи да се бори за интересите и достойния живот на българските граж­дани, въпреки съпротивлението на цялата държавна машина.

22-23.11.2014 г., с. 15
Хепатитът не боли, но...
Обществото ни все още не е достатъчно информирано за различните типове на заболяването
Той е на Христова възраст.

От две години, откакто знае за заболяването си, единствената му мечта е да види булки дъщеричките си.

През какво чистилище е минал и през какъв ад минава, за да каже днес с привидно спокоен тон "Аз съм с хепатит С".

За болестта му знаят само той, съпругата му и лекуващият лекар. Децата и дори родителите му не знаят нищо. Между другото споменава, че знае няколко чужди езика, заема високопоставен и отговорен пост в международна компания, печели добри пари. Ходи на работа, но никому не може да признае истинското си заболяване, защото у нас все още мнозина (независимо от степента им на интелигентност и образованост) вярват, че хепатит С е "болест на наркоманите и проститутките". "Единственото място, откъдето може да съм се заразил, е зъболекарският кабинет - преди повече от 8 години се наложи дълго време да ми бъдат провеждани стоматологични манипулации", спомня си мъжът.

Заболяването му е в етап, в който вече не помага обичайното интерфероново лечение. Единствен шанс му остава новооткрито лечение. Няколко фармацевтични компании разработват медикаменти без интерферон за лечение на хепатит С. Засега медикаментите имат регистрация само в САЩ, но все още не и в Европа. Въпреки че според правилата на Евросъюза едно лекарство бъде ли регистрирано в една от 28-те страни, то става достъпно и за останалите 27, регистрацията и определянето на цената в България ще вземат поне още година. Докато лекарството няма регистрация в страната ни, нито един лекар няма право да го изписва на пациентите си. Моят герой не е единственият български гражданин, за когото е от жизнена важност да получи това лечение. Десетки са като него. И десетки трябва да кажат на болестта си:

"Изчакай 2 години за лекарството"

Има нарочна програма, но и в нея младият човек не може да бъде включен, тъй като тя е предназначена само за пациенти, които са на смъртен одър и вече се нуждаят от палиативни грижи...

Смята се, че около 107 хил. български граждани са с хепатит С, но едва 3% от тях знаят за заболяването си и се лекуват. При останалите още не са се проявили симптомите на болестта. Така се случило и с 33-годишният мъж, който не си спомня за никаква медицинска манипулация, освен за поредица от посещения при зъболекар преди 8-9 години.

Медицинската наука е установила, че при около 20% от заболелите болестта ще се прояви, когато е много късно за лечението й и вече ще са развили цироза, а останалите с годините ще развият хронична инфекция. Според специалисти по чернодробните болести по целия свят през следващите 10-20 години смъртността от нелекуван хроничен хепатит ще се увеличи 2 до 3 пъти.

Затова не само лекарите, но и от сдруженията за борба с хепатита "Хепасист" и "Хепактив" призовават:

"Изследвай се за хепатит!"

Национално представително проучване показва, че нашенецът не само не прави разлика между хепатит В и С, но и бърка хепатит С с хепатит А. Показателен е фактът, че 2/3 от анкетираните са убедени, че с редовното миене на ръцете си са защитени от хепатит С. Най-голямо объркване има при въпроса за проявите на симптоми за хепатит С - само 10% от участниците са посочили, че доста често симптоми при заразяване с болестта няма, което е точният отговор.

Едва 10% от хората са се изследвали за хепатит С през изминалата година, а 64% никога не са се тествали за заболяването.

Докато вирусът от тип В в 60% от случаите се предава по полов път, то при тип С в около 65% от случаите заразата е пренесена по кръвен път - при медицински и козметични манипулации, при т.нар. инжекционни наркомани, при татуиране, пиърсинг, ползване на обща четка за зъби или обща самобръсначка, обеци и пр. Не използвайте едни и същи сламки или тръбички за смъркане на кокаин, препоръчват специалисти. Не са застраховани и медицинските специалисти - преди няколко години зъболекарка се зарази с хепатит С от пациент, независимо че е работила с маска и ръкавици, но нямала очила.

По думите на проф. Константин Чернев

едва в 5 до 6% заразяването е по полов път.

За хепатит С, за разлика от типовете А и В, няма ваксина. Затова единствен шанс за предпазване е информирането и периодичните изследвания. Проф. Чернев подчертава, че хората до 50 г. добре е да се изследват поне веднъж на 5 години, а по-възрастните може и по-рядко.

Хепатит С не се предава чрез обичайни контакти като прегръщане, споделяне на прибори за хранене, храна или вода.

"Когато вирусът на хепатит С (за по-кратко HCV) влезе в тялото ви, вашата имунна система освобождава химикали във вашия кръвен поток, които да помогнат да се справите с вируса на хепатит С. Тези химикали се наричат антитела. Ако вие имате HCV антитела, това означава, че вие сте били инфектирани с HCV, но това не означава, че имате активен HCV. При някои хора (2 до 4 на всеки 10) естествената защита на тялото може да успее да се справи с вируса, но при останалите 6 до 8 души, тялото не успява да убие вируса", обясняват от "Хепактив". Оттам уточняват, че има два типа тестове, които се използват, за да се определи дали някой е инфектиран с хепатит C - Elisa и Riba. Но, за да се установи дали вирусът на хепатит С е активен, трябва да се направи друг кръвен тест, който се нарича тест за вирусно натоварване.

Ако се окаже, че сте инфектиран, желателно е незабавно да се обърнете към най-близкия център за лечение на хронични вирусни хепатити. Те са 12 в страната.

Всичко минава през черния дроб

Черният дроб е най-сговорчивият и търпелив орган в човешкото тяло. Колкото и да го тормозим, той не ни предава. Дори когато е много изтерзан, дава ни възможност да го заменим, но пак не предава стопанина си, казва доц. д-р Йордан Генов от Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

Черният дроб е разположен в десния горен квадрант на коремната кухина, под купола на диафрагмата. Той е най-големият орган в човешкото тяло, като теглото му е около 1500 г, а в кръвонапълнено състояние теглото му достига 2400 грама. При възрастните масата му е 1/50 от масата на цялото тяло, а при децата е 1/18 до 1/20.

Вашият черен дроб осъществява над 500 важни функции. Почти всичко, което ядем, пием, пушим, гълтаме или абсорбираме през кожата, преминава през черния дроб.

Най-увреждащото нещо за черния дроб е алкохолът.
22.11.2014 г., с. 12
Ебола за един ден
Фалшивата тревога показа, че паниката е по-страшна от всяка зараза
Руслан Йорданов

"Това беше стрес-тест, който показа, че България може да отговори на такова предизвикателство. Въпреки това ние ще засилим цялата система от мерки, за да можем да бъдем спокойни." Успокоението дължим лично на здравния министър Петър Москов, след като медиите заливаха половин ден страната с новината "Ебола в София!". Новият титуляр на здравеопазването или притежава особено чувство за хумор, или България се е превърнала в полигон за психоексперименти с населението.

Задължение на правителството е да провежда изпитания за готовността на институциите да реагират при смъртоносна епидемия. Учебните тревоги обаче са едно, а зомбирането на публиката с несъществуващи заплахи за живота и здравето е нещо коренно различно.

Вирусът ебола, погубил вече над 5700 души в Западна Африка, бе обявен за опасност номер 1 пред света от президента на САЩ Барак Обама от амвона на ООН. Повишената параноя на американците, включително и от терористични актове с вируса, обаче изобщо не е повод българските власти да плашат населението с хипотезата, че ще умре мъчително от болест, която предизвиква кръвоизлив и повръщане.

Познатите от 1976 г. взривове на еболата никога досега не са излизали извън Африка. Вирусът се разпространява единствено на Черния континент в места, лишени от всякаква хигиена и представи за медицинско обслужване и профилактика. Пренася се при обмен на кръв и телесни течности със заразени хора, а не по въздушно-капков път. Фармацевтите съобщават, че са на прага на създаването на ефективни ваксини и лекове за коварния вирус. В африканските страни лечението и изолацията на заразноболните са затруднени от местните културни особености. Мнозина от носителите на вируса се страхуват, че лекарите ще ги убият, бягат,

сменят си самоличността и се укриват

в различни градове в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия. Друга част от местното население вярва, че болестта се дължи на проклятие и пакости на зли духове, и ходят по врачки да им развалят магии и по знахари да ги мажат с чесън и лимон.

Естествено съществува теоретична възможност българи да се заразят с ебола и не бива да се допускат каквито и да е рискове за разпространяване на заразата у нас. В същото време е ясно, че подобни масови психози се раздуват понякога съвсем съзнателно и предизвикват неоснователен страх и контролирани реакции у хората. Някои съзират конспирация на световните фармацевтични концерни, но е факт, че в последните години се надуват балони за злокобни опасности, които впоследствие се оказват несъстоятелни. Такива бяха масовите истерии около пандемиите на

птичия грип, вирусните заболявания SARS и MERS

които за седмици обезлюдиха азиатски и американски градове и изсипаха "златен дъжд" върху производителите на илачи. После се разбра, че обикновеният грип е доста по-смъртоносен от популяризираните от медиите "нови чуми".

В случая министър Москов се възползва и от една срамна слабост на българските и световните медии - стремежа към търсене на апокалиптични и зловещи сюжети, които гъделичкат чувството на страх у публиката. Лаконичните съобщения се разляха в описания на картини от края на света и съвети за индивидуално оцеляване.

Слава Богу, на следващата сутрин тревогата бе отменена, в противен случаи по улиците на София вече щяха да се движат хора със скафандри и хирургически маски. Занапред е важно държавниците да действат с повече грижа и за психическото равновесие на нацията, вместо от детинското желание да я стреснат.


http://zdrave.net, 21.11.2014 г.

http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=qkxPms%2fGSSM%3d
Из пресата: Промяна в таксата на пенсионерите, индивидуални пакети в доболничната помощ
Очаквано, пресконференцията на новия екип в МЗ е централната здравна тема в пресата днес. Ежедневниците избират различни акценти от нея, но преобладават заглавия, свързани с възможна промяна в стойността на потребителската такса за пенсионерите.

„Намалената на 1 лев такса преглед при джипито за пенсионерите вероятно ще бъде променена. "Не съм против социално слаби и пенсионери да получават помощ за здравни услуги, но не е това начинът", каза здравният министър Петър Москов вчера“, пише „24 часа“.

„Труд“ се спира на достъпа до извънболнична помощ. „Направленията за преглед при специалист ще отпаднат. Джипитата повече няма да ни отпращат с "Няма талони, елате следващия месец". Всеки пациент ще има ясен лимит за доболнична помощ“, четем в изданието.

„Министърът съобщи, че ще има различни пакети в доболничната помощ, които ще покрива НЗОК. А достъпът до тях ще става чрез здравен идентификатор, най-вероятно карта. "Ако вие сте осигурен, възрастен и с 4 различни заболявания, ще имате един собствен лимит от определено количество прегледи, лабораторни и образни изследвания. А д-р Ваньо Шарков (министърът посочи заместника си), който е млад, здрав и прав, ще има право на по-малък такъв пакет", обясни д-р Москов. Ако се окаже, че пациентът има нужда от още изследвания, те могат да се договорят допълнително чрез доброволните фондове“, допълва публикацията.

И още: „Основен проблем за мен и българите, които плащаме вноски и издържаме системата, е, че когато имаме нужда от нея, нямаме достъп. Моята здравна карта ще бъде моят достъп, моето право за лечение и аз сам ще си го нося. Моят лекар само ще установява медицинската целесъобразност на изследването", заяви д-р Москов.“

В друга публикация четем: „За да се извършат всички описани промени, екипът на здравния министър подготвя два пакета от законови промени - краткосрочни и дългосрочни. Първите трябва да дадат ефект върху системата през 2015 г., сред тях са нововъведения в контролните функции на МЗ и НЗОК (касата ще проверява за качеството на лечение с лекарския съюз) и за провеждането на търговете за лекарства. "За един и съши медикамент при сходни обеми в две различни болници има разлика в цената на лекарството от 200-300%, т. е. с по 2000 до 7000 лв.! Дори при най-простите консумативи има драстични разминавания. Подготвяме конкретни нормативни промени и те ще бъдат въведени още догодина там, където може", каза д-р Москов. Вторият пакет е свързан с кардиналните промени в системата като тези в структурата на НЗОК и за надграждащия модел на здравното осигуряване, т.е. допълнителните фондове.“

„Все още не е ясно за какъв бюджет за 2015 г. настоява Москов. Според него сигурно било, че парите няма да се намаляват спрямо актуализираните през т.г. нива“, пише пък „Сега“.

„Капитал Daily“ се спира на очертаните промени в осигурителния модел. „Въвеждане на надграждащ втори стълб на здравното осигуряване предвижда в дългосрочните си мерки екипът на здравното министерство. Това обяви Петър Москов, министър на здравеопазването, на пресконференция за представянето на екипа и основните приоритети. По думите му това означава, че освен основния пакет медицински услуги, които плаща здравната каса, вероятно от 2016 г. ще има и втори пакет, който ще се покрива от допълнителния здравен фонд. Той даде пример - всеки пациент ще има своеобразен лимит от прегледи и изследвания в доболничната помощ, а ако те не са достатъчни, за тях ще плаща допълнителният фонд, като така се сложи край на липсата на направления“, пише изданието.www.btv.bg, 21.11.2014 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/direktorat-na-pirogov-a-ako-samnenijata-za-ebola-bjaha-v-pazardzhik.html
Директорът на „Пирогов”: А ако съмненията за ебола бяха в Пазарджик?
Проф. Стоян Миланов похвали властите за реакцията, но настоя за еднакво качество на здравеопазването навсякъде в страната
Реакцията при съмненията за първи случай на ебола в България показа, че системата е добра и има капацитет за справяне с извънредни ситуации, но здравеопазването страда от липсата на еднакво ниво на качество навсякъде в страната. Това подчерта директорът на най-голямата спешна болница „Пирогов” проф. Стоян Миланов. „Ако пациентът с ебола беше в Пазарджик?”, попита той и нарече „добро съвпадение” това, че случаят е бил в София, близо до ВМА.

„Качеството на здравеопазването трябва да е еднакво навсякъде”, настоя директорът на „Пирогов”.

Вирусологични изследвания отхвърлиха съмненията за ебола в София57-годишен български гражданин, завърнал се от Сиера Леоне, вдигна температура

Той нарече ситуацията „успешен тренировъчен ден”. „Пробойна има основно в посланието към хората – всява се паника, без да има основание за това. Еболата е преекспонирана в световен мащаб. Има нездрав интерес от страна на фармацевтичните фирми”, допълни още проф. Стоян Миланов.

По думите му, хората боледуват от съвсем други болести и умират от тях всеки ден. „Има пациенти в инфекциозни отделения, които боледуват много по-тежко, отколкото от ебола”, подчерта той.

„Само за днес от травми ще заболеят 70 милиона души, от които ще умрат 15 000, колкото са всички заболели от ебола за цяла година. Около 300 000 ще бъдат приети в болница, а около 5 милиона души ще преминат през спешни центрове”, посочи проф. Миланов с настояване за фокус върху тежки проблеми в глобален план.

„Травмата засяга най-вече младите, нанасят най-голяма вреда в сравнение с всички други заболявания. Травматичните увреждания, настъпили при млад човек, ограничава възможностите му за развитие”, изтъкна още директорът на „Пирогов”.

Той коментира, че финансирането остава един от основните проблеми на „Пирогов” и на здравеопазването в България въобще. „Изтичането и източването са термини, които аз не мога да приема. В България за здраве се дават 20 пъти по-малко средства, отколкото в западни страни. Системата е добра, когато качеството е еднакво на всички нива”, категоричен бе проф. Миланов.На фона на заявките за спешна реформа в Спешната помощ на новото ръководство на Министерството на здравеопазването, директорът на „Пирогов” посочи, че Спешната помощ не може да бъде „една добра транспортна служба, която просто да стига навреме някъде”. „Спешната помощ беше патерица на цялата реформа и тя обра негативите на цялата здравна реформа”, коментира още Миланов.

Относно идеите за „заплащане на резултат” за медицинските услуги той заяви лаконично, че „медицината не е автосервиз” и не може да се очаква резултат от лечение като при ремонт на автомобил.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница