Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължаваДата23.07.2016
Размер52.61 Kb.
#2619
VINF 11:48:01 11-11-2014

MH1147VI.018

Бюджет - актуализация - Петър Москов

Кабинетът актуализира бюджета на МЗ

с 43, 6 млн. лв, а на НЗОК - със 100 млн. лв,

каза министър Петър Москов

София, 11 ноември /екип, БТА/

Кабинетът актуализира бюджета Министерството на

здравеопазването с 43,6 млн. лв., а на НЗОК - със 100 млн. лв.

Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов , който

напусна

преди малко Министерски съвет.

Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов

продължава.


www.klassa.bg, 11.11.2014 г.

http://www.klassa.bg/news/Read/article/246692
Наш завод за лекарства със сертификат от FDA
Заводът за лекарства на американската фармацевтична компания „Актавис” в Дупница получава сертификат за качество от FDA (Американската агенция по храните и лекарствата). „Одитът приключи успешно в края на лятото“, съобщи изп. директор Иван Урумов.

Компанията разполага с над 60 производствени площадки в целия свят, като повечето от тях са в Северна Америка и Европа. Фармацевтичният завод в Дупница обаче е един от най-големите и най-добрите в цялата производствена система на американския гигант. С подобен сертификат разполагат производствата в още няколко европейски държави, сред който са Италия и Малта.

„Фармацевтичният завод в Дупница е един от най-старите у нас – открит е през 1954 г. от държавната по онова време компания „Фармация”. През 1999 г. е приватизиран от „Балканфарма”, разказа Урумов. Три години по-късно българската фармацевтична компания се слива с исландската „Делта” и придобива ново име - „Фармако”. През 2004 г. новите собственици на компанията я преименувана на „Актавис”.

Инвестицията от 2000 до 2014 г. възлиза на 195 млн. долара, като само през последната година в производството са вложени 49 млн. долара. Изграден е пилотен Център за научни изследвания и Учебен център за подобряване на квалификацията на служителите в завода.

„В момента годишната пазарна капитализация на „Актавис” е 600 млрд. щ. долара”, съобщи още Урумов. По думите му в завода за лекарства в Дупница се произвеждат общо 198 продукта от 105 лекарствени групи, покриващи основните терапевтични категории. Капацитетът му е около 6 млрд. таблетки и капсули годишно.

През тази година заводът ще произведе 5,8 млрд. таблетки, като 7% от тях са за покриване на нуждите на вътрешния пазар, а 93% се изнасят за 59 държави. Най-голям е износът за страните от ЕС – 64% от продукцията. Любопитен е и фактът, ченад 100 други фармацевтични компании възлагат свои поръчки за медикаменти на завода в Дупница, въпреки че на пазара те се продават под друга марка.

„При приватизацията на завода в него са се произвеждали едва 2% нови медикаменти, докато в момента те заемат 73% от общия обем на продуктовата ни гама”, похвали се още Урумов. Оказа се, че от новите продукти най-голям дял заемат тези за лечение на сърдечносъдовите заболявания.

Мария Василева


12.11.2014 г., с. 6
Отварят аптеки без диплома за фармацевт
Излишно е изискването собственикът на аптека да е магистър-фармацевт, както и забраната за съществуването на вериги аптеки. Това става ясно от становище на Комисията за защита на конкуренцията. Ненужни са и някои забрани за ветеринарните лекари да упражняват професията си. Една от тях например задължава ветеринаря да работи поне на 30 км от клиниката, в която е стажувал, докато е трупал опит.

Въвеждането на минимални цени на някои услуги, извършвани от инженерите, проектантите, архитектите, одиторите, ветеринарите и творците нарушава правилата на конкуренцията, смятат още от Комисията. От КЗК предлагат дори премахването на минималните цени, защото те не гарантират качество. Комисията счита за излишно и ограничението легализираните преводи да се извършват само от фирми с офис и персонал. Вместо това те могат да се изпълняват и от добри преводачи.

„Някои ограничения пречат на хората, упражняващи свободни професии, сами да решават как да организират дейността си”, показва анализът на регулаторът. Пример затова е забраната за съвместна дейност на архитекта с тази на строителя, строителния предприемач или консултанта. Комисията установи още и прекомерно завишени условия за стаж и опит в различните свободни професии.

През последните години премахването на ограниченията за конкуренцията в областта на свободните професии е важен приоритет в дейността на КЗК, пише още в становището.
12.11.2014г., с. 21
Откривателят на нивалина
100 години от рождението на проф. д-р Димитър Пасков
Кирил МОМЧИЛОВ

Можем ли в България да забравим страшната епидемия от полиомиелит (детски паралич), връхлетяла ни в средата на петдесетте години на XX век, когато бе прекъснат животът на не едно и две деца, а мнозина остави недъгави за цял живот? Не можем да забравим и появата на вълшебното лекарство нивалин, което върна вярата в душите на родители и деца, че рожбите ще живеят, че парезите и парализите ще бъдат само временни! Ала колко от нас знаят и помнят изобретателя проф. д-р Пасков?

Димитър Спасов Пасков е роден на 18 октомври 1914 г. в с. Горно броди, в Гърция. Медицината е била истинското му призвание, а науката го направи известен не само в България, но и в света. През 1959 г. успешно защитава докторат, а в 1961 г. е избран за професор. Две години по-късно му бе поверена Катедрата по фармакология към Висшия медицински институт в София, която оглавява до 1977 г. (Преди него на този пост е бил бележитият български фармаколог проф. д-р Петър Николов.)

Професор Пасков е автор на повече от 120 научни труда в областта на фармакологията, както и на учебник за студенти и медици. Признат е за един от

основоположниците на съвременната българска експериментална фармакология. Като доцент от Института по експериментална медицина през 1956 г. д-р Пасков, заедно с Лилия Иванова-Бубева, екстрахира антихоли-нестеразната съставка от листата и цветовете на блатното кокиче (Галантус Нивалис) - алкалоид, който нарече галантамин. Изолирана в чист вид тази съставка получи наименованието нивалин.

Димитър Пасков бе щастлив да изследва и да внедри най-известния в страната и в чужбина оригинален български препарат. През онези години нивалинът намери особено голямо приложение в неврологията при лечението на полиомиелита. Лекувани бяха деца в Инфекциозната болница, преболедували от полиомиелит с различна степен на остатъчни явления, т. е. отсъствие на активни движения Препаратът показа изключително добри резултати - рязко подобрение на двигателната функция; отзвучаване пораженията на лицевия нерв, на глаукомата, като същевременно се е понасял добре от пациентите.

Ще посочим още, че нивалинът намери успешно приложение и при прогресивна мускулна дистрофия, миастения, миопатии, родови парализи у новородени и др. Той се оказа препарат с голяма терапевтична ширина, позволяваща "меко" проявяване на ефекта му при индивидуално дозиране според заболяването на отделния пациент. Многообразието на фармакологичните реакции на алкалоида нивалин дава възможност за използването му при лечението на редица заболявания на нервната система и скелетната мускулатура, особено при нарушение на провеждането на нервните импулси в синапсите и нервните проводници. Днес нивалинът се прилага в различни области на медицината: анестезиология, където се използва неговото антикурарно действие; в хирургията - за лечение на следоперативни парези на червата и пикочния мехур; в психиатрията - за лечение на олигофрения; във физиотерапията - за лечение неврит на слуховия и лицевия нерв. Нивалинът се прилага при лечение на неврити, ангионеврози, невродермити. В токсикологията - при отравяне с морфин и неговите аналози. В рентгенологията се използва за улесняване на функционалната диагностика на стомашно-чревния тракт, хо-лецистография, холангиография и др.

На основата на опита на първото българско оригинално лекарство нивалин бяха разработени и добре познатите ни лекарствени форми: карсил, трибестан, фитин, пефлавит, глаувент.Името на лекаря, фармаколога, учения и изобретателя проф. д-р Димитър Пасков е свързано и с препаратите нивалет, ИНХА-17 и др. Той е автор на 20 изобретения и оригинални лекарствени форми; основател и пръв председател на Републиканското научно медицинско дружество по фармакология (1975). Заслужилият лекар и изобретател е носител и на Международната награда за наука "Оскар" (1961).
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседание на новото ръководство на фонда се очаква те да бъдат разпределени, посочи още премиерът


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница