Отчет за касовото изпълнение на бюджета За периода 01. 01. 2012 г. 31. 12. 2012 г



Дата31.12.2017
Размер115.43 Kb.
#38420
ТипОтчет



Българска академия на науките

Институт по физиология на растенията и генетика

ул. “Акад. Г. Бончев:, бл. 21, 1113 София

Директор: 02-8728170; Зам. Директори: 02-9792611 или 02-9746228 вътр. 281

Ел. поща: doncheva@bio21.bas.bg; Интернет: http://www.bio21.bas.bg/ipp/

ОБЯСНИТЕЛНА ЗАПИСКА



НА ИНСТИТУТ ПО ФИЗИОЛОГИЯ НА РАСТЕНИЯТА И ГЕНЕТИКА

Към отчет за касовото изпълнение на бюджета

За периода 01.01.2012 г. – 31.12.2012 г.

І. Предмет на дейност на ИФРГ.
Институтът по физиология на растенията и генетика провежда фундаментални и приложни изследвания в областта на растителната физиология, биохимия и генетика, с ключово значение при решаването на актуални проблеми на съвременното общество, най-важният от които е изхранване на населението в условията на протичащи неблагоприятни климатични промени.

Приоритети в научноизследователската дейност на Института са свързани с изучаване на основните жизнени процеси на растенията и функционалната организация на еукариотния геном при нормални и стресови условия на околната среда. Съществен дял от изследванията са насочени към проучване и обогатяване на растителните генетични ресурси, съхраняване на биоразнообразието и подобряване на сортовия състав на икономически важни култури. Провеждат се и изследвания в медико-биологичната област, насочени към проучване на генетичната природа на социално значими заболявания при човека.

Усилията ни са насочени към създаване на оптимален баланс между фундаментални и приложни изследвания, както и постигане на оптимална финансова възвращаемост на научните изследвания чрез практически ориентирани разработки, обслужващи широка мрежа от партньорства, както с частния бизнес, така и с национални и международни изследователски колективи.
Научни области, постижения и внедрявания
Основни тематични направления:
Създаване на нови растителни форми за растениевъдния отрасъл, хранителната и фармацевтичната промишленост, здравеопазването и опазването на околната среда.

Изследвания на физиологичните и биохимични механизми на регулация на растителния метаболизъм и защитните механизми в растенията, спомагащи за преодоляване на неблагоприятните въздействия на околната среда и повишаване на тяхната устойчивост.


Проучвания на организацията и механизмите на функциониране на наследствените структури с цел характеризиране и обогатяване на генетичните ресурси и използването им за подобряване на икономически важни за страната растителни видове.
Основните приоритети в проблематиката на института са в съответствие с целите и задачите в Програмите “Конкурентноспособност на българската икономика и на научния иновационен капацитет”, “Качествено и конкурентоспособно обучение”, “Качество на живота и интердисциплинарни изследвания на човека и живата природа”.

НАУЧНИ СТРУКТУРНИ ЗВЕНА:

Експериментална алгология

Научно-изследователската дейност на секцията е в областта на физиологията и биохимията на микроводорасли и цианопрокариоти от различни таксони при норма и стрес; биосинтез на фикобилипротеини, мастни киселини, стероли, полизахариди, летливи вещества, въздействие на абиогенни и биогенни фактори (бактерии и гъби). Нови технологии за производство и преработване на водораслова биомаса се появяват като следствие от изследователската дейност.


Минерално хранене и воден режим на растенията

Изследванията по физиологията на минералното хранене включват изучаване на механизмите на поглъщане, транспорт, метаболизъм и натрупване на минералните елементи при някои видове културни и медицински растения при норма и стрес. Ролята на симбиотрофните взаимоотношения микроорганизъм-висше растение за ефективността на храненето на растенията. Регулация на водообмена на растенията при засушаване и връзката му със сухоустойчивостта на генотипа. Приложение на минералните и биологични торове /листни и коренови/ за ефективността на храненето и влиянието им върху количеството и качеството на добива от растенията.


Молекулярна биология на растителния стрес

В Секцията се проучват молекулярни, биохимични и физиологични промени в моделни и културни растения под въздействие на абиотични стресови фактори (засушаване, високи температури и заблатяване), и механизмите на толерантност на устойчиви сортове и видове растения. Извършва се идентифициране и функционален анализ на гени, свързани с развитието на растенията и устойчивостта им към стрес, както и на стрес-индуцируеми протеини (дехидрини, белтъци на топлинния шок, протеази и др.), използвани като молекулярни маркери за устойчивост/чувствителност към абиотичен стрес.
Молекулярна генетика

В секцията се изследват репаративните механизми в растителния геном, генетичните и епигенетични механизми на регулация на туморно супресорни гени, импринтирани гени и протоонкогени, структурната и функционална организация на еукариотния геном, разработват се ДНК маркери за генна и геномна идентификация при растенията.



Приложна генетика и растителни биотехнологии

Основни направления на изследванията в секцията са създаване и проучване на растителен материал с ценни стопански и биологични качества чрез отдалечена хибридизация, директна и индиректна растителна регенерация; генетичен контрол на важни стопански признаци; проучване на популационното разнообразие на фитопатогените; създаване на линии културни растения с комплексна устойчивост към икономически важни болести. Прилагане на биотехнологични методи за обогатяване на генофонда на икономически важни растителни видове и съхраняване на биоразнообразието от ценни лечебни видове.


Регулиране на растежа и развитието на растенията

В секцията се изследват фитохормоните и растежните регулатори в растенията при норма и стрес; изучава се оксидативният стрес и възможностите за преодоляването му чрез приложение на екологично чисти вещества; създават се и се изпитва биологичната активност на растежни регулатори от синтетичен и природен произход и се разработват технологии за приложението им с цел подобряване на устойчивостта, продуктивността и качеството на растенията; разработват се in vitro и иновативни техники (на базата на биотехнологията, биоинформатиката и нанотехнологиите) за скрининг на устойчиви генотипове.


Фотосинтеза

Проблематиката на секцията е свързана с изучаване на структурната организация и механизмите на основните фотохимични и биохимични реакции на фотосинтетичния апарат. Приоритетните направления са свързани с изучаване на: реакциите на фотосинтетичния апарат към абиотичен стрес (засушаване, засоляване, ниски и високи температури, фотоинхибиране, тежки метали, повишена канцентрация на СО2, UV-радиация) и механизмите на адаптация на растенията; защитната роля на някои биологично активни вещества и стрес-сигналната функция на салициловата киселина (СК), изопрена и азотния оксид (NO); връзката между процесите фтосинтеза и стареене и мханизмите на регулация на стареенето.


Предоставяни продукти и услуги

Идентификация на гени, контролиращи развитието на растенията и тяхната устойчивост към стрес; Белтъчни и небелтъчни маркери за оценка устойчивост/чувствителност към абиотичен стрес; Анализ на скоростта на асимилацията на CO2, кислородното отделяне, електронния транспорт през ФС1 и ФС2 и цикличните електрон-транспортни потоци, активността на антиоксидантните ензими, промените в белтъчния и в липидния състав на фотосинтетичните мембрани за оценка на влиянието на абиотични стресови фактори; Методи за подобряване на селекцията по отношение на ефективността на храненето, водообмена и качеството на стопански важни култури; Фиторемедиация на замърсени почви и води с използване на нови линии културни и медицински растения с потенциал за акумулиране на тежки метали; Неинвазивни оптични методи за регистриране на ранни симптоми на стреса при растенията; Молекулярни основи на мутантното генетично разнообразие и механизми за поддържане на геномния интегритет при житните; Нови биологично-активни вещества от синтетичен или природен произход със селективна активност и специфично приложение; Механизми на действие на нови екологично чисти биологично-активни вещества; Синтез на растежни регулатори от ново поколение (нанобиопрепарати), приложими в устойчивото земеделие; молекулярно-генетични механизми на социално значими болести при човека.


За успешното реализиране на политиката на ИФРГ са необходими увеличаване на финансовите ресурси, като бюджетната субсидия отпусната от БАН е на ниво обезпечаващо размера на ФРЗ, стипендии и въоръжена охрана и нарастване на собствените приходи чрез активизиране на участието на учените в международни и национални проекти и от по-ефективното използване на възможностите на експерименталните бази на института. Това ще допринесе за успешното провеждане на приложни и фундаментални изследвания в областта на физиологията, биохимията на растенията и генетика и подобряване на условията на труд в института с цел достигане на европейските стандарти.


ІІ. АНАЛИЗ НА ПРИХОДИТЕ, РАЗХОДИТЕ И ОСТАТЪЦИТЕ
А. Дейност „Научно-изследователско дело”
1. Приходи 184941 лв.

1.1 Приходи от услуги – общо по & 24-04 - 69702 лв.,

  • Наем зала – 760 лв.

  • Гама облъчване и др. – 660 лв.

  • Договор с фирма „Опал Зи”ООД, относно предоставяне на изключителни права за производство на хибридни семена домати от сорт „Наслада”– 1000 лв.

  • Договор с фирма „Лабко” ЕООД, относно предоставяне на рекламни материали – 1000 лв.

  • Договор с фирма „Тевио” ООД, относно провеждане изследвания за инвитро размножаване на растения от стевия – 1800 лв.

  • Договор с ОСЗ – Кърджали, относно методическа помощ за семепроизводство на ориенталски тютюн – 600 лв.

  • Договор с ЛТУ, относно изследване на биохимични параметри в листа от бук взети от различни местообитания. – 3000 лв.

  • Договор с Алгае Фарм АД, относно изготвяне на технологично задание за изграждане на предприятие за производство на биомаса от Спирулина. – 8100 лв.

  • Договор с ЗП Кирил Стоичков, относно съвместна обработка на земите, находящи се на 13 км. за 2011 г.-2012 г. – 12507 лв.

  • Продажба на продукция от научносравнителни опити- пшеница, ечемик и семена домати „Бонония”, „Трапезица”и „Бела”- 37000 лв.

  • Продажба на списание “ Genetics and Plant Physiology” - 144 лв.

  • Продажба на материали под прага на същественост – 3131 лв.


1.2 Приходите от наеми на имущество с 22 броя наематели са в размер на 165169.05 лв., след облагане с данък върху приходите от стопанска дейност съобразно разпоредбите на ЗКПО и 50% от реализираните приходи от наеми в размер на 69787.94 лв. са отчислени и преведени към партида „Развитие” БАН ЦУ т.е & 24 - 05 – 95381 лв.

1.3 Приходите от наеми на земя с 10 броя наематели са в размер на 49040.31 лв., след облагане с данък върху приходите от стопанска дейност съобразно разпоредбите на ЗКПО и 50% от реализираните приходи от наеми в размер на 24631.26 лв. са отчислени и преведени към партида „Развитие” БАН ЦУ т.е & 24-06 – 24409 лв.

1.4 Др. неданъчни приходи – продажба на бракувани материали (предадени на вторични суровини)по & 36-19 – 5917 лв. и продажба на тръжна документация . 162 лв.

1.5. Внесен ДДС и др. данъци върху продажбите- -31742 лв.


  • Внесен ДДС - -25615 лв.

  • Данък ЗКПО - - 6127 лв.

1.6. Приходи от продажба на нефинансови активи -9864 лв. в т.ч

- продажба на др.оборудване, машини и съоръжения – 3672 лв.

- продажба на транспортни средства – 4464 лв.

- продажба на стопански инвентар – 1728 лв.



1.6. Помощи, дарения от страната &45-01 – 11250 лв.

- От фирма „Табак Трейдинг и Партнър” ООД за ремонт на селскостопанска техника, консумативи и текущи разходи Г – 5000 лв.

- От Павел Николов Ангелов за канцеларски разходи и консумативи – 100 лв.

- От Георги Ангелов Нетовски за консумативи и текущи разходи – 50 лв.

- От Веселин Сашов Веселинов за ремонт на селскостопанска техника, консумативи и текущи разходи – 800 лв.

- От фирма „Фамилекс” ООД за ремонти, консумативи и текущи разходи – 1700 лв.

- От фирма „МДЛ Сервиз” ООД за ремонт на селскостопанска техника, консумативи и текущи разходи – 100 лв.

- От фирма “Бултайм” ООД за ремонти, консумативи и текущи разходи – 300 лв.

- От Иван Петров Величков за консумативи и текущи разходи – 1800 лв.

- От „Дистрикт 2482”към Ротари Интернешънъл за първа и втора награда „Годишно ротарианско отличие на името на акад. Методий Попов”– 900 лв.

- От Ротари клуб София център за трета награда „Годишно ротарианско отличие на името на акад. Методий Попов”– 300 лв.

- От Ротари клуб Благоевград Център за награда „Годишно ротарианско отличие на името на акад. Методий Попов”– 100 лв.-

- От Ротари клуб Благоевград за награда „Годишно ротарианско отличие на името на акад. Методий Попов”– 100 лв.-

2. Анализ на разходите

За отчетния период 01.01.2012 г. – 31.12.2012са извършени разходи в размер на 2084002 лв.

С най-голям относителен дял в общия размер на разходите са разходите за заплати и други възнаграждения за персонала.

&01-01 Изплатен ФРЗ за периода - 1151975 лв.

&02-02 Изплатени хонорари по д-ри с МОН, защити и др.- 165 бр. – 64613 лв.

&02-08 Изплатени обезщетения - 54908 лв. в т.ч.


  • Чл.222 от КТ – обезщетения 10 бр. - 37845 лв.

  • Чл.224 от КТ – обезщетения 4 бр. - 1768 лв.

  • Чл.220 от КТ – обезщетения 3 бр. - 15295 лв.

&02-09 Изплатени болнични от работодател – 122 бр. - 6817 лв.

&05-00 Осигурителни вноски за ДОО, ЗОВ и ДЗПО по заплати и хонорари- 222727 лв.

&10-11 Храна – 256 лв.

&10-12 Медикаменти – 19 лв.

&10-13 Постелен инвентар и облекло – 94 лв.

&10-14 Учебни и научно-изследователски разходи – 86191 лв.

&10-15 Материали - 44908 лв.

&10-16 Разходи за вода, горива и енергия – 166123 лв.



&10-20 Външни услуги- въоръжена охрана със СОТ на база 13 км и база „Рупите”, пощенски разходи, разходи за подръжка на софтуер и хардуер и др.външни услуги – 160159 лв.

& 10-40 Платени данъци и такси – 26904 лв.в т.ч:

- Данък сгради – 11583.15 лв.

- Такса битови отпадъци – 12254 лв.

- Данък МПС – 476.66 лв.

- Държавни и общински такси – 146.37 лв.

- Такси за съдебни дела с фирми наематели – 3730 лв.

- Възстановени данък сгради и такси битови отпадъци от фирми наематели. – 1286.18 лв.

&10-51 Командировки в страната – 10031 лв.

&10-52 Командировки в чужбина – 10354 лв.

&10-62 Разходи за застраховки в т.ч застраховки на МПС и селскостопанска техника и здравни застраховки за командировки в чужбина–865 лв.

&10-69 Други финансови услуги – 527 лв.

&10-92 Разходи за глоби, неустойки, наказателни лихви и съдебни обезщетения – 989 лв.

&10-98 Други разходи – 180 лв.

&40-00 Стипендии – 4 броя докторанти - 21600 лв.

&52-01 Компютри и хардуерно оборудване съгласно справка – 5850 лв.

&52-03 Придобиване на друго оборудване, машини и съоражения –27972лв.

&53-01 Придобиване на програмни продукти – 378 лв.

&93-00 Друго финансиране – -7378 лв. в т.ч

- Гаранции от фирми наематели – -2941 лв.

- Връщане на бюджетни средства от разчет - -4437 лв.

3. Остатък в левови текущи сметки от предходен период – 407063 лв.

4. Анализ на трансферите

- Получени трансфери от Фонд „Научни изследвания” - &61-01

За отчетния период 01.01.2012 -31.12.2012 година по разработени научни проекти с финансиране от Фонд „Научни изследвания” е получено финансиране 50808 лв. по проект ДМУ 02/2 на тема „възстановяване на почви, увредени от нефтопродукти, чрез торене с микроводораслови култури” – 17920 лв., ДФНИЕ 01/0001 на тема „Анаеробна билдеградиция на лигноцелулозни отпадъци с получаване на биогаз и оползотворяване на въглеродния диоксид в него от микроводорасли” – 17500 лв., ДНТС Германия 01/0001 на тема „Механизми на устойчивост на възкръстващото растение към засушаване в условия на силна светлина” – 15388 лв.. и са възстановени на Фонд „Научни изследвания” погрешно преведени от тях средства в размер на 10000 лв.

- Вътрешни трансфери - &61-09

За отчетния период 01.01.2012 -31.12.2012 година са получени следните вътрешни трансфери:

БАН ЦУ – 18255 лв.

И-т по Полимери – 870 лв.

и предоставени вътрешни трансфери:

ИОХЦФ – 1118 лв.



&75-00 Възстановен безлихвен заем;

Възстановен безлихвен заем на БАН – ЦУ в размер на 20000 лв.


Б. Дейност „Международни програми, споразумения, дарения и помощи от чужбина”.

1. & 24-04 Приходи от продажба на услуги – 72132 лв.в т.ч

- По международен проект по VІІ рамкова програма № 282910 – 37810 лв.

- По международен проект с Магате-Виена №15481 – 17602 лв.

- По международен проект с Германия ERA 226/01 – 16039 лв.

- Получени средства от МААЕ, Виена за осъществяване на научна специализация – 681лв.

2.& 95-02 Остатък от преходен период – 68256 лв.

3. Разходи - общо : 89892 лв. в т.ч.

&02-02 Изплатени хонорари - 7550

&05-00 Осигурителни вноски за ДОО, ЗОВ и ДЗПО – 540 лв.

& 10-14 Учебни и научно-изследователски разходи – 24602 лв.

& 10-15 Материали и консумативи – 3413 лв.

&10-16 Разходи за вода, горива и енергия – 819 лв.

&10-20 Външни услуги – 6026 лв.

&10-51 Командировки в страната – 1012 лв.

&10-52 Командировки в чужбина – 12404 лв.

&10-62 Разходи за застраховки – 15 лв.

&10-69 Други финансови услуги – 259 лв.

&52-03 Придобиване на друго оборудване, машини и съоръжения – 33252 лв.
4. Остатък в края на периода в левова равностойност - -47698 лв. в т.ч преоценка - - 373 лв.

В.Дейност ЕСФ – ОП”Човешки ресурси”

1. & 63-01 Получени трансфери – 158383 лв.

2.Разходи - 10238 лв. в т.ч:

&02-02 Разходи по граждански договори – 3272 лв.

&02-09 Други плащания и възнаграждения /втори тр. договор/ -1933 лв.

&05-00 Разходи за ДОО,ЗО и ДЗПО – 668 лв.

&10-20 Външни услуги – 2565 лв.

&40-00 Стипендии– 1800 лв.

& 63-01 Получени трансфери – 158383 лв.

&69-05 Трансфери за поети осигурителни вноски за ДОО – 684 лв.

&69-06 Трансфери за поети осигурителни.вноски за ЗО – 351 лв.

&69-07 Трансфери за поети осигурителни.вноски за ДЗПО – 128 лв.

&69-08 Корективен трансфер за поети осигурителни вноски - -1163 лв.



3. & 88-03 Средства на разпореждане - 148145 лв.

Гл.счетоводител: Директор:

/Ст.Витанова/ /проф.д-р.Сн.Дончева/


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница