Отговорният бизнес у нас с план за действие по Целите за устойчиво развитие на ООН среща–дискусия за Глобалните цели на ООН под надслов „бизнесът – сила за добро”Дата10.02.2018
Размер28.87 Kb.
#56297
Отговорният бизнес у нас с план за действие по Целите за устойчиво развитие на ООН
Среща–дискусия за Глобалните цели на ООН под надслов „БИЗНЕСЪТ – СИЛА ЗА ДОБРО” се проведе за първи път у нас, само 5 месеца след приемането им на Срещата на върха в Ню Йорк. Събитието беше със специалното участие на Президента на Р България, г-н Росен Плевнелиев, който представи своето виждане за включването на страната ни в работата по изпълнение на Целите.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН организира дискусията, за да заяви, че съзнава отговорността и възможността да докаже на обществото, че бизнесът има важна съзидателна роля и ще бъде проактивна страна в начертаването на пътя и постигането на Целите.


Днес ние представяме нашия Стратегически план пред държавния глава, пред другите заинтересовани страни в обществото за работа и постигане на Целите за устойчиво развитие. Защото искаме да получим съвет дали посрещаме очакванията към отговорния бизнес, дали нашите виждания ще са от полза за обществото. Защото искаме да мотивираме държавата, работодателските и профсъюзните организации, образователните и други обществени институции, неправителствения сектор, младежките организации да изработят и споделят своите планове, да работим и постигнем заедно същия синергизъм, който получаваме с колективните действия на Мрежата“, Огнян Траянов, председател на НС на БМГД на ООН.
Панелистите в дискусията, г-н Спирос Номикос, Солвей Соди АД, г-н Тим Курт, Аурубис България АД, доц. д-р Григорий Вазов, Висше училище по застраховане и финанси, г-н Гари Левсли, КонтурГлобал Марица-изток,г-н Сашо Дончев, Овергаз Инк. АД и г-н Стефано Коста, Девня Цимент АД, обсъдиха целите, които отговорният бизнес е разпознал като актуални за България и около които е обединил усилията си за реализация.

Днес отговорният бизнес е основна двигателна сила за напредъка на обществото. Българската мрежа е пример за организация на бизнеса, която работи по темите за устойчиво развитие и колективните й проекти трансформират традиционната корпоративна социална отговорност (CSR) в друго ниво – колективна (collaborative) социална отговорност.

Президентът г-н Плевнелиев даде висока оценка и ясно изрази своята подкрепа за Стратегическия план на Българската мрежа:

Вие сте част от легитимния, смисления начин, по който да се изработи план за действие по стратегията ни за развитие. Искам да ви стисна ръката, защото вие водите, вие поехте инициативата и работите по Целите. Българската държава е част от този план. Трябват действия, отговорно изпълнение, да, трябва план, но трябва и реализация.Българският бизнес е стълб в обществото. Правя разлика между отговорния бизнес и сенчестия бизнес. Вие имате кауза за една модерна България, в която правилата са над всичко, и в която имаме обща споделена отговорност.

Добрите, смислени идеи имат свойството да придобиват ефекта на доминото. Аз стоя зад вас. Аз съм един от вас“, Росен Плевнелиев, Президент на Р България.

Г-н Траянов, заедно с участниците в дискусията връчиха на Президента персонализиран екземпляр 01 от Стратегическия план 15+, като гаранция за неговото изпълнение.Във втората част на събитието беше отбелязана и 5-тата годишнина от създаването на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Днес мрежата обединява 28 компании и организации, чиито членове вярват, че:

  • мисията на човека е да бъде полезен;

  • свободният труд е творчество;

  • само създавайки за другите, могат да създадат себе си, и

  • по този начин могат да бъдат пример за децата си.


*****
България се присъедини към новите цели за устойчиво развитие на ООН на Срещата на върха, която се състоя на 25 септември 2015г. в Ню Йорк, в централата на ООН. Новият дневен ред на ООН, озаглавен "Трансформиране на нашия свят: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие” за първи път включва и личното благополучие на всеки един гражданин на планетата като обща цел на обществото. Със стратегията 2030 ООН стартира глобално и всеобхватно усилие светът да се извади от бедността и да се постигне устойчиво развитие с грижа за всички живи същества на планетата, отчитайки екологичната страна на въпроса.
Каталог: wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> Биография: Цироза е траш група от град Монтана. Началото й дават Валери Геров (вокал/китара), Бойко Йорданов и Петър Светлинов (барабани) през 2002година
2014 -> Албум на Първични Счетоводни Документи 01. Фактура
2014 -> Гр. Казанлък Утвърдил
2014 -> 1. Do you live in Madrid? A
2014 -> Брашно – тип „500” седмична справка: средни цени за периода 3 10 септември 2014 Г
2014 -> Права на родителите: Да изискват и получават информация за развитието, възпитанието и здравословното състояние на детето, както и информация за програмите, по които се извършва възпитателно-образователната работа в одз№116


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница