Програма на бки прага за месец октомври 2011 10. 2011



Дата28.10.2018
Размер36.02 Kb.
#103285
ТипПрограма
Програма на БКИ – Прага за месец октомври 2011
4. 10. 2011

Откриване на изложба “Съкровища на български икони XV. – XIX. век“ от сбирката на Градската галерия в Пловдив


Място: Рожемберски дворец, Pražský hrad, Praha 1


Патронаж над изложбата поеха: г-н Вацлав Клаус, Президент на Чешката република; Министерство на културата на република България; Министерство на културата на Чешката република. Изложбата ще бъде открита в присъствието на Г-н Вацлав Клаус, Президент на Чешката република, г-н Бойко Борисов, Министър-председател на България и на г-н Вежди Рашидов, Министър на културата на България. “Съкровища на български икони XV. – XIX. век“ ще продължи 3 месеца.
Тази информация не важи като покана за официалното откриване.

7. 10. 2011, 16 ч.

Българско участие на 44. Международен филмов фестивал за документални филми с туристическа тематика TOURFILM (www.tourfilm.cz).



Място: Карлови Вари, Lázeňský hotel Thermal - Malý sál


Филмът “Срещу течението“ на режисьор Златина Русева бе класиран между 100 най-добри филма на фестивала измежду 493 филма от 135 държави.



10. 23. 10. 2011
Българско участие на 5. Meждународен фестивал за архитектура и урбанистика Architecture week


  • 10. 10. 2011, официално откриване

Представяне на град София на Arch Cities - Международна изложба на архитектурата и урбанизма, представяща столици от целия свят чрез модели, фотографии и мултимедийни презентации.
Място: Летния дворец на кралица Ана на Pražský hrad, Praha 1



  • 11. 10. 2011, 18 ч., официално откриване

Изложба ”Българският Модел. Архитектура на кризата” – арх. Ясен Марков, куратор: Йово Панчев
Място: Галерията на БКИ, Klimentská 6, Praha 1


Изследвайки самобитното архитектурно наследство арх. Ясен Марков и Йово Панчев дестилират и кристализират универсален репертоар от стратегии и комбинации на архитектурния дизайн. Това е Българският Модел. На базата на 20 видеоинтервюта с някои от най-популярни български личности, Марков създава индивидуални архитектурни проекти за всеки събеседник, като материализира неговите/нейните мечти, предпочитания и вкус. Изложбата включва около 20 пикселни визуализации и е съвместен проект с Гьоте Институт.



  • 19. 10. 2011, 18 ч., презентация с участието на автора и проуцента

Изложба ”Анонимни зони” – фотографии на технически сгради в покрайнините на големия град, Никола Иванов. Продуцент: Филмовата академия на ЧР - FAMU
Място: Галерията на БКИ, Klimentská 6, Praha 1


Цикълът Анонимни зони отразява актуални социални проблеми като не копира общите тенденции. В представените фотоси Иванов показва чувство за детайл и способност да улови атмосферата. Условна отправна точка на целия проект са индустриалните зони, възникващи в големите градове. Основният критерий при възникването на сградите в тези зони е възможно най-голяма полезност, което автоматично потиска каквито и да било художествени и архитектурни амбиции. Тези сгради са без връзка с регионалния контекст на района, което неминуемо води до глобализация и анонимност.


  • 19. – 20. 10. 2011
    19. 10. Сутрешен блок: 10,30 -13 ч. Следобеден блок: 15,00 -17,30 ч.
    20. 10. Сутрешен блок: 10,30 -13 ч.

Международна кръгла маса на тема „Градското наследство и съвременния град”. Съвместно с Университета по библиотекознание и информационни технологии в София.
Място: Залата на БКИ, Klimentská 6, Praha 1

Настоящата кръгла маса има за цел да разшири професионалното сътрудничество на основата на споделения опит, полезни практики и методи използвани в европейските градове, богати със своята индивидуалност благодарение на съхранените градски ценности от отминалите епохи и тяхното включване в съвременния ритъм на живота. Поканени са за участие както преподаватели от УНИБИТ и специалисти в областта на археологическото и архитектурно наследство от София , така и наши партньори от Министерство на културата и комуникациите на Франция- инспектори по опазване на архитектурното наследство, от университета и кметството на Загреб - Хърватия, Грац - Австрия, Одрин - Турция и др.
24. 10. 2011, 18 ч.

Среща-разговор с българския журналист и издател Калин Манолов. Представяне на Издателска къща „МаК“.


Място: Залата на БКИ, Klimentská 6, Praha 1


Калин Манолов има дългогодишен опит като репортер, водещ, и анализатор в Българското национално радио, Дарик радио, Радио “Свободна Европа”, Радио “Нова Европа” и печатни медии. Той е един от водещите журналисти на Радио “Свободна Европа”, където работи от 1990 г. до 2004 г. От 2005 г. води курс „Либертарианството: философия на свободата” в Нов български университет.
Издателска къща „МаК“ издава стойностни книги, написани от автори с уникална гледна точка и завладяващ стилт. Книгите на МаК промотират свободата във всяка сфера на живота, политиката, икономиката, правото, науката и образованието. Те обясняват света, вдъхновяват и провокират, възбуждат обществен дебат.



Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница