Програма на бки прага за месец януари 2012 Продължава изложбата "Съкровища на български икони XV. XIX век"Дата13.10.2018
Размер39.83 Kb.
ТипПрограма
Програма на БКИ – Прага за месец януари - 2012
Продължава изложбата “Съкровища на български икони XV. – XIX. век“ от сбирката на Градската художествена галерия в Пловдив.
Посещение на International Women's Association of Prague.

Място: Рожемберски дворец, Pražský hrad, Praha 1

Патронаж над изложбата поеха: г-н Вацлав Клаус, Президент на Чешката република; Министерство на културата на република България; Министерство на културата на Чешката република. Изложбата бе открита в присъствието на Г-н Вацлав Клаус, Президент на Чешката република, г-н Бойко Борисов, Министър-председател на България и на г-н Вежди Рашидов, Министър на културата на България. “Съкровища на български икони XV. – XIX. век“ ще продължи до края на месец януари 2012 г.
10.1.2012, 18 ч.

Откриване на изложба-фотография "Лица на Маски - Маски за Лица" на Нели Гаврилова.Място: Галерията на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha 1


“Лица на Маски - Маски за Лица” е проект, който цели да популяризира българския фолклорен обичай “Сурва” – културен феномен, продължаващ и до днес една от най-старите и непреходни традиции в българската обредност. Този обичай е поставил началото на най-значимия Фестивал на маскарадните игри на Балканския полуостров, провеждан от 1966 г. до днес в град Перник.

В резултат на едногодишна работа, изследване и заснемане е издаден албум и е подготвена фотоизложба с най-характерните съвременни маски и костюми, отразяващи духа на сурвакарския обичай. Част от творбите са били представени в Европейския парламент в Страсбург в рамките на честването на Българската Коледа и традиции, а през 2009 година колекцията бе представена в Националната художествена галерия в София.
12.1.2012, 18 ч.

"България и Великоморавия между Константинопол и Рим" - лекция на проф. Владимир Вавржинек д-р х.к. от Чешката академия на науките. Уводно слово ще произнесе проф. д-р Кина Вачкова.
Официално начало на честванията, организирани от БКИ-Прага по повод 1150-та годишнина от Великоморавската мисия на Св. св. Кирил и Методий.

Място: Залата на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha 1

Проф. Владимир Вавржинек д-р х.к. e виден чешки учен – византолог, бивш дългогодишен директор на Института по славистика към Чешката академия на науките. В края на 2011 г. известният учен стана доктор хонорис кауза на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, заради изключителните му постижения като изследовател на делото на Кирил и Методий и старобългарските литературни паметници.

Проф. Владимир Вавржинек е завършил история и класическа филология в световноизвестния Карлов университет в Прага. Научната област на проф. Вавржинек са византийско-славянските изследвания, в частност Кирилометодиевите. Известни са студиите му върху житията, славянската литургия, християнските мисии при западните славяни. Най-зрелите си творчески години той посвещава на интензивна редакторска и научно-организационна дейност. В продължение на 30 години е редактор и главен редактор на най-престижното в света списание за византоложки и славистични изследвания „Византославика“.

17.1.2012, 19 ч.

Първо представление на театралния моноспектакъл „Секс, наркотици и рокенрол“ – на български език. Актьор: Георги Даверов, Режисьор: Михаил Миков. В проекта участват български режисьор, живеещ в Прага и чешки музиканти.
Вход: 50 чешки крони

Място: Залата на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha 1

20.1.2012, 19,30 ч.Второ представление на театралния моноспектакъл „Секс, наркотици и рокенрол“ – на английски език. Актьор: Георги Даверов, Режисьор: Михаил Миков. В проекта участват български режисьор, живеещ в Прага и чешки музиканти.
Вход: 150 чешки крони /100 чешки крони за студенти.

Място: Малък Винохрадски театър/Malé Vinohradské divadlo, Záhřebská 21, Praha 2
Изразът "секс, наркотици, рокендрол" бе като татуиран върху живота ми

през последните двадесет и пет години. Всъщност, доста време си

мислех, че "секс, наркотици и рокендрол" е самият живот. Всеки, който

не се движеше със скорост от сто и петдесет километра в час под

звуците на ревящата музика не беше жив. Ако не слушаше рокендрол, не

беше между живите.

В действителност излезе точно обратното. Наркотиците и СПИН отнесоха много хора, много приятели. Изразът "секс, наркотици и рокендрол" не звучи толкова купонджийски като преди петнадесет години. От време на време той предизвиква мъртвешки танц.

Ерик Богосян
26.1.2012, 18 ч.

Прожекция на документалния филм “Срещи с Иречек”, режисьори и сценаристи: Асен Владимиров и Юли Стоянов. Повторна прожекция поради голям интерес към филма.
Вход: безплатен.

Място: Залата на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha 1
Срещи с Иречек”, 2009 г., 78 мин. Режисьори и сценаристи: Асен Владимиров и Юли Стоянов. Водещ и диктор: Ицхак Финци
Филм за живота на чешкия професор по история Константин Иречек, който е автор на първия академичен труд по история на България, а през 1881-1882 година е български министър на народното просвещение. Иречек често е наричан “приятел на България”. Но той не е само герой на Алеко Константинов, на когото Бай Ганьо гостува, а част от нашата история с верен поглед за действителността от миналото, много близка и до днешната...

"Нарекох София Боклукополис", пише Константин Иречек в дневника си няколко дни след пристигането си в столицата през 1879 г. И още: "В цялата камара едва има 12 души, които биха могли да работят по някой законопроект. Само празни приказки, откъслечни полунаучени неща в чужбина, никаква идея как работите да се оправят“. Нелицеприятни записки като тази не са рядкост. И може би именно заради това, той е един истински приятел на България, с когото трябва да се срещаме по-често.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница