Програма на бки-прага за юли 2014 ГДата21.01.2017
Размер27.37 Kb.
#13232
ТипПрограма
ПРОГРАМА НА БКИ-ПРАГА ЗА ЮЛИ 2014 Г.

ПРОДЪЛЖАВА АВТОРСКАТА ИЗЛОЖБА „КОСТЮМИ, СКИЦИ И ИЛЮСТРАЦИИ“ НА ЮЛИЯН ТАБАКОВ

Галерията на БКИ-Прага, ул. Климентска 6, Прага 1

Юлиян Табаков е сценограф, режисьор, дизайнер и илюстратор. Завършва Средното художествено училище за приложни изкуства в София със специалността Детски играчки, по-късно – специалността Сценография в НХА и Скулптура в ENS des Beaux-Arts.

Изложбата включва костюми от няколко театрални представления в България и чужбина - Столичния куклен театър, Градския театър на град Упсала, Театъра „Вестернорланд“, Сундсвал, Швеция.

Скиците са от представленията по Уилям Шекспир и от The Total Fucking Death Experience (колективен проект на екипа на Театър „Гильотин“, Швеция). Изложбата включва и илюстрации от книгата „Детска стая“, която съдържа цикъл песни от композитора М. Мусоргски.

Изложбата продължава до 4.7.2014 г.


УЧАСТИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ СЪСТАВ „ГАЙТАНИ“ НА ФОЛКЛОРНИЯ ФЕСТИВАЛ „ПЪТЯТ НА КРАЛЕТЕ“ (JÍZDA KRÁLŮ)

От четвъртък до неделя, 3.-6. 7. 2014, Долоплази, област Оломоуц
Фолклорният състав „Олешница“ от Долноплази (Моравия) ежегодно организира тържествата, наречени „Пътят на кралете“. Събитието привлича традиционно много състави и гости цяла Европа. Фолклорният празник се състои от пищно шествие на коне, а през следващите часове на деня тържествата включват участието на всички гостуващи състави от Чехия и чужбина. Един от тях е фолклорният състав „Гайтани“, който ще пристигне от Бургас по покана на организаторите.

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА „STREET ART INSIDE“ НА САШО СТОИЦОВ

Вторник, 8.7.2014 г., 18 часа

Галерията на БКИ-Прага, ул. Климентска 6, Прага 1

Авторът представя концепцията на своята изложба по атрактивен начин: „Когато поставиш нещо върху друго вече съществуващо нещо, то придобива друго значение. Това е и привлекателността на изкуството на улицата, но същият ефект може да се постигне и в зала. В тази изложба поставям нищо незначещи "живописни" елементи върху рекламни материали максимално наситени с информация. Така "безинформационните" елементи получават различен смисъл, а също променят и същността на основата.“

В изложбата ще бъдат показани 30 творби, акрил върху рекламни материали, 65 х 95 и 45 х 65 см.

Художникът Сашо Стоицов е роден през 1952 г. Започва кариерата си като живописец. Тръгнал от Благоевград, където е роден, минал през образование за дигитални изкуства, днес той живее на двата бряга на Атлантическия океан – в Ню Йорк и София, като прави истински мост между проектите у нас и в САЩ.

Известният български изкуствовед проф. Свилен Стефанов определя Сашо Стоицов като „най-чистият адепт на фотореализма в българската живопис” от периода на 80-те години. Друг български изкуствовед – Борис Данаилов, оценява изявите на С. Стоицов като „може би единствената (при това напълно автентична) проява на „соц-арт“-а в българското изкуство”.

Изложбата ще продължи до 8.8.2014 г.БЪЛГАРСКИ СЛЕДОБЕД В GARDEN CAFÉ TAUSSIG

Четвъртък, 10.7.2013, от 16 до 20 часа

Garden Café Taussig, ул. „Влашска“ 25, Прага 1

Кафенето Garden Café Taussig предоставя възможности на хора с умствени увреждания да развият основни трудови и социални умения и по този начин спомага за тяхното социализиране. За втора година по време на българския следобед ще представим българската култура на хранене с типични храни и напитки, както и духовната ни култура. Ще опитате традиционна българска кухня и хубави български вина, ще звучи разнообразна българска музика.БКИ-Прага ще представи част от културно-историческото наследство на страната ни и България като дестинация на културен туризъм. Очаква се участниците в Българския следобед да доведат нови почитатели на българското, тъй като през 2013 г. първото издание протече успешно.

www.cafe-taussig.cz

БКИ-Прага си запазва правото на промени в програмата.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница