Програма в областта на цифровите технологии: проучване разкрива силните и слабите страни на програмите за родителски контролДата15.10.2018
Размер86 Kb.
ТипПрограма


IP/11/32

Брюксел, 13 януари 2011 г.Програма в областта на цифровите технологии: проучване разкрива силните и слабите страни на програмите за родителски контрол

Резултатите от изследване, публикувани днес от Европейската комисия, разкриват, че макар и окуражаващ дял (84 %) от тестваните софтуерни програми да позволяват на родителите да блокират достъпа до определени уебсайтове, те са по-малко ефективни при филтрирането на така нареченото съдържание Web 2.0, като сайтовете за социални мрежи или блоговете. Освен това много малко от наличните на пазара продукти позволяват филтриране на интернет съдържанието при достъп през мобилни телефони или конзоли за видеоигри, когато всяко четвърто дете в Европа ползва интернет именно по този начин. Същевременно проучването EUKIdsOnline, финансирано също по Програмата на ЕС за по-безопасен интернет, разкри, че само една четвърт от родителите в ЕС използват софтуер за родителски контрол, за да упражняват надзор, да проследяват или да ограничават действията на децата си в интернет. Публикуването на тези проучвания цели да се привлече вниманието към това колко е важно децата да бъдат защитени от определено съдържание в интернет и да се позволи на родителите да преценят обективно кой софтуер за родителски контрол е най-ефикасен. Комисията се е ангажирала да съдейства родители и деца да ползват безопасно интернет и това е част от Програмата в областта на цифровите технологии за Европа (виж IP/10/581, MEMO/10/199 и MEMO/10/200).

Публикуваното днес проучване анализира 26 програми за родителски контрол за персонални компютри, 3 за конзоли за видеоигри и 2 за мобилни телефони. Според него съществуващите софтуерни продукти успешно ограничават достъпа до интернет съдържание за възрастни, но в един от пет случая все пак остава вероятно филтрите да не засекат неподходящо за деца съдържание, по-специално в случаите, когато подрастващите биват подтиквани към опасно за здравето им поведение (сайтове, пропагандиращи анорексията, самоубийството или самоосакатяването). Едновременно с това съдържанието на сайтове, проектирани специално за деца, бива блокирано. Едва няколко програми са способни да филтрират Web 2.0 съдържание (социални мрежи, форуми, блогове), да блокират съобщения в реално време, т.е. чат протоколи, или да филтрират списъци с контакти.

Колкото до родителския контрол за „интелигентни“ телефони (смарт телефони) и конзоли за видеоигри, то не всички продукти на пазара са в състояние да филтрират интернет съдържание, въпреки че 31 % от децата в Европа ползват интернет през мобилните си телефони, а 26 % — през конзоли за видеоигри.

Английският е най-широко застъпен при програмите за родителски контрол и изборът на други езици е ограничен.Само една четвърт от родителите ползват програми за родителски контрол

Публикуваното днес проучване EUKidsOnline посочва, че около една четвърт от родителите блокират или филтрират уебсайтове (28 %) и/или следят какви сайтове посещават децата им (24 %). Същевременно е налице значително различие между държавите-членки — 54 % във Великобритания и 9 % в Румъния.

Освен използването на такива програми 70 % от участвалите в проучването родители са заявили, че говорят с децата си за това какви сайтове посещават. 58 % от родителите заявяват, че остават в близост до децата си, когато те ползват интернет. Над половината от родителите вземат и положителни мерки, като например съветват децата си относно поведението им онлайн (56 %) или си говорят с тях открито за това, което може да ги смущава (52 %).

В рамките на Програмата на ЕС за по-безопасен интернет Комисията ще продължи да финансира прегледа на програмите за родителски контрол на всеки 6 месеца до края на 2012 г. и ще следи за постигнатия напредък. Родителите могат да потърсят програмата за родителски контрол, която най-добре съответства на нуждите им в базата данни на адрес www.yprt.eu/sip.

Комисията също така подкрепя предоставянето на повече възможности на деца и родители като финансира центровете за по-безопасен интернет, в които ще се празнува Деня на по-безопасния интернет във вторник, 8 февруари 2011 г. Събитието ще включва ред мероприятия на местно и национално равнище из цяла Европа и по света. Те ще бъдат насочени към детската аудитория, но и към родителите и учителите, които искат да научат как могат да опазят децата в интернет.

Контекст

Проектът за „Класация на програмите за родителски контрол за защита на децата в интернет“ се финансира по Програмата на ЕС за по-безопасен интернет от 2006 г.

Включените в проекта програми бяха анализирани по параметри за две възрастови групи: за деца до 10 години и за тези над 11 годишна възраст на английски, френски, немски, италиански, полски и испански, между септември и октомври 2010 г. Програмите бяха оценявани по 4 критерия:


  • Функционалност: съвместима ли е програмата с операционните системи (Windows, Linux, Mac OS)? Може ли да филтрира съдържание по ключови думи, теми или интернет адреси? Може ли да блокира или да следи достъпа до интернет, електронна поща, чат, съобщения в реално време?

  • Сигурност: може ли програмата да бъде изключена или заобиколена от технически грамотни младежи?

  • Ефективност: може ли програмата изцяло да блокира уебсайтове с неподходящо за деца съдържание или достъпът до тези сайтове остава възможен? Блокира ли също и подходящо за деца съдържание? Програмата налична ли е на познати на потребителите езици? Може ли успешно да прилага филтър на блогове, форуми и социални мрежи?

  • Използваемост: могат ли едновременно начинаещи и напреднали потребители да инсталират програмата на своя компютър? Сложен ли е процесът на инсталация? Лесно ли разбират родители и деца кога даден уебсайт е бил блокиран?

Проучването EUKidsOnline бе проведено в 25 страни и в него участваха 25000 деца и един от техните родители между април и август 2010 г. То е част от проекта EUKidsOnline II, финансиран по програмата за по-безопасен интернет и се координира от London School of Economics and Political Science. Първите резултати бяха оповестени през октомври 2010 г. (виж IP/10/1368).

За повече информация:

Пълният доклад по програмата за по-безопасен интернет относно „Класацията на програмите за родителски контрол за защита на децата в интернет“ се намира на адрес:http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/projects/filter_label/sip_bench2/index_en.htm

Пълният доклад EUKidsOnline е на разположение на адрес:www.eukidsonline.net

Информация относно Деня за по-безопасен интернет — 2011 г. ще намерите на адрес:http://saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day-2011-kit

Приложение:

Фигура 79: Родителско използване, по страни, на програми за контрол или на средства за блокиране или филтриране на определени видове уебсайтове

QC331: Използва ли някой от родителите ти някое от следните средства? Програми за родителски контрол или средства за блокиране или филтриране на определени видове уебсайтове.

QP224: Използваш ли ти някое от следните средства? Програми за родителски контрол или средства за блокиране или филтриране на определени видове уебсайтове.

Респонденти: Деца, които използват интернет у дома и един от техните родители.
Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница