Програма за електронно разпределние на съдебните дела по принципа за случайно разпределение, което е силен възпиращ фактор за превенция на корупциятаДата11.01.2018
Размер37.41 Kb.
ТипПрограма
Център на НПО

в РазградПроект „ПРАВОСЪДИЕ БЛИЗО ДО ХОРАТА: втора фаза”
Изх. № Ц-88/03.09.2012г.
ДО

НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОМИСИЯ ПО ПРАВНИ ВЪПРОСИ

ГРАД СОФИЯСТАНОВИЩЕ

за г-н Димитър Костадинов Узунов

кандидат за изборен член на Висш съдебен съвет от квотата на Народното събрание
Господин Димитър Костадинов Узунов е професионален юрист с над 15 години стаж в съдебната система. От 2001г. г-н Узунов е председател на Районен съд – Сандански. Единадесет години за достатъчен срок за един професионалист да демонстрира лидерски умения, висока отговорност, смела решителност и сериозен юридически потенциал.

Запознахме се с дейността на съда в град Сандански и с неговия председател през лятото на 2011г., когато проучвахме потенциални съдилища за участие в нов проект за гражданско наблюдение на съда. Лично екип на Центъра на НПО в Разград посети Районен съд – Сандански и се срещна с председателя Димитър Узунов.

Допълнително впечатление за личните качества за г-н Узунов придобихме през месец януари 2012г., когато той участва в тренинг за обучение на председатели на съдилища, съдебни служители и координатори на екипи по проект „Правосъдие близо до хората: втора фаза”, финансиран от фондация „Америка за България”.

При посещение в Районен съд - Сандански прави впечатление ремонтираната сграда с повишена енергийна ефективност, различни информационни материали в помощ на гражданите, електронни монитори с обявен график за насрочените съдебни заседания пред двете съдебни зали.

Прави силно впечатление използването на високи технологии с съдебната дейност и в съдебните процеси. От седем години в РС – Сандански се използва програма за електронно разпределние на съдебните дела по принципа за случайно разпределение, което е силен възпиращ фактор за превенция на корупцията.

През месец март 2012г. в съда са монтирани две ПОС-терминални устройства за безкасово заплащане на дължимите съдебни такси, което значително облекчава гражданите и им спестява излишни банкови такси. Нововъведението изпревари останалите съдебни органи и ВСС при вземане на решение как да облекчат гражданите да не заплащат излишни суми.

Съдебните зали на съда са оборудвани с монитори, на които граждани и адвокати могат да проследяват в реално време съставянето на протоколите от съдебни заседания. Много малко съдилища в България са въвели тази технология в улеснение на гражданите.

Районен съд – Сандански, като част от Благоевградски съдебен район, предоставя на адвокати дистанционен достъп до деловодната система на съда за запознаване с документите и направа на копия. Нововъведението от края на 2011г. спестява време и средства на гражданите и техните представители.

Впечатлени сме от Концепцията на г-н Димитър Узунов, която е представена в Комисията по правни въпроси към Народното събрание. В добре структурирания и аргументиран документ, в рамките на 45 страници, са сериозно анализирани всички проблеми в съдебната система. Коментирани са различни публични позиции на неправителствени организации и решения на ВСС. Специално място е отделено на Доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество в областта на правосъдие и вътрешен ред. Съдия Димитър Узунов предлага свои идеи по всеки важен въпрос, което показва сериозно познаване на процесите в съдебната система.

От името на Център на НПО в Разград подкрепяме предложението г-н Димитър Костадинов Узунов да бъде избран за член на ВСС от квотата на Народното събрание и смятаме, че той притежава необходимите високи нравствени и професионални качества!
3 септември 2012г.

град Разград

Георги Милков

Председател на УС

Центърът на НПО в Разград разработва и прилага пилотни програми в подкрепа на съдебната реформа от 2004г. До момента са осъществени седем проекта за гражданско наблюдение на съда и подкрепа на съдебната система в България. В момента реализира проект „Правосъдие близо до хората: втора фаза”, подкрепен от Фондация „Америка за България”. Главната цел на проекта е да подобри отчетността, прозрачността и етиката в съдебната система в България чрез механизъм за успешно гражданско наблюдение на съда на национално ниво. Центърът на НПО в Разград създаде през 2007г. Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда в България, в която участват над 50 неправителствени организации: www.watch.ngo-rz.org

С подкрепата на Фондация „Америка за България”

Фондация „Америка за България” подпомага развитието и растежа на динамичен частен сектор в полза на свободна и демократична България.  Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.


Носител на Златен ключ 2007 за достъп до обществена информация
Сдружение "ЦЕНТЪР НА НПО В РАЗГРАД" е регистрирано в съответствие с ЗЮЛНЦ, решение по ф.д. №37/1997 г. на РОС

БУЛСТАТ: 116019267, жк. “Освобождение” 34, пк 237, Разград 7200, БългарияТел./Факс: (+359 84) 661694, Е-mail: office@ngo-rz.org, www.ngo-rz.org
Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница