Програма за лични асистенти изтича този месец. В нея бяха включени 14 000 души с увреждания от страната. Да бъдат асистенти са поискали 34 500 душистраница1/10
Дата26.02.2017
Размер0.98 Mb.
#15769
ТипПрограма
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
22.02.2016
Национални вестнициМосков вдигнал заплатите в спешното, скоро - и на други


24 часа  стр. 6  

От тази година сестрите и лаборантките от спешните приемни отделения в болниците получават по 900 лв., а лекарите - по 1500 лв., извън това, което получават по някакви начини, които им осигуряват болниците. Това обяви здравният министър Петър Москов пред Нова тв. Освен това, ако болницата има трима лекари, а е с щат за 6-има, ще получава не 3x1500, а 6x1500, уточни министърът.

През март започва централизираният търг за лекарства през електронна платформа, което значи край на картелните споразумения, подчерта той. Спестените пари ще остават в болниците вместо да отиват във "фармацевтични схеми и други игри", подчерта министърът.

Болници със статут на "защитени" - като училищата, искат от държавата общинари


Валентин Хаджиев

24 часа  стр. 4  

Да бъде въведен статут на защитени болници в труднодостъпните и гранични общини - така както има защитени училища.

Това поиска в декларация общинският съвет на Златоград.

На извънредно заседание с представители и на общините Кирково и Неделино и с участието на РЗОК - Смолян, и ръководството на МБАЛ "Проф. д-р Асен Шопов" съветниците настояха да се запази броят легла за активно лечение на болницата в града. Тя обслужва и 3-те общини.

По новата здравна карта леглата падат от 75 на 33, а клиничните пътеки - от 46 на 27. Това може да доведе до самозакриването й, притеснени са местните власти. А алтернатива в района няма. Те са възмутени, че мнението им не е взето предвид при изготвянето на картата.

Наемат лични асистенти


24 часа  стр. 6  

 в община Монтана. Документи се приемат от март по проект "Независим живот" на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за 497 000 лв., каза кметът Златко Живков. Броят на досегашните 182-ма потребители обаче вероятно ще бъде намален, тъй като МТСП променя модела. Личните асистенти ще бъдат наемани за 18 месеца на 4-часов работен ден с възнаграждение 230 лв. Възможно е един асистент да разделя тези 4 ч между двама потребители, уточниха от екипа на проекта. 1/3 от нуждаещите се са деца, а 90% от всички са инвалиди. Старата програма за лични асистенти изтича този месец. В нея бяха включени 14 000 души с увреждания от страната. Да бъдат асистенти са поискали 34 500 души.Община Русе иска медицинска апаратура от закрития дом


24 часа  стр. 6  

"Майка и дете" за 277 402 лв. за МБАЛ Русе. За целта обаче е нужно съгласието на здравния министър д-р Петър Москов, който се очаква тази седмица в града. Сред неизползваното оборудване има кувьози за недоносени бебета, от каквито АГ комплексът се нуждае, но по наредба при ликвидация на лечебните заведения МЗ преценява къде да се изпрати техниката.

Д-р Москов отложи пръстовото разпознаване за след юни


Славена Димитрова

Сега  стр. 2  

Здравният министър Петър Москов отложи срока за влизане на пръстовия отпечатък като идентификатор за посещения при личния лекар, в болниците и аптеките. "През юни трябва да завърши тестовият период и да започне навлизането в действие на системата за пръстовия идентификатор, който ще служи за посещения при личния лекар, в болници или в аптеки", заяви пред БНР министърът, като уточни, че плановете са през тази година системата да заработи в болниците и аптеките. Последният даден от Москов срок бе това да се случи още през април. Първоначално идеята бе пръстовият отпечатък да се снема при посещение при личния лекар.

В търга за разработване на системата за разпознаване участват две фирми - "Консорциум Стемо Гама Консулт" и "Контракс АД". Победителят ще изработи софтуера за системата, която ще регистрира пациентите и ще съхранява и обработва информация за здравноосигурените. Получените оферти надвишават десетократно първоначалните сметки на министър за цена от 20-ина евро за четец. Едната фирма предлага четци за 228 лв. с ДДС за бройка, а другата - за 286.80 лв. с ДДС.

Москов посочи още, че над 640 хил. нови направления за преглед при специалист ще се осигурят с влизането на новия рамков договор от април. Пред Нова телевизия здравният министър бе категоричен, че нито една болница тази година няма да получи по-малко от обема, който е изработен през миналата година.Бай Ганьо си поигра на вот на недоверие, а сега се ослушва


Властта у нас пада само ако телефонът звънне “международно"

Диян Божидаров

Сега  стр. 9,10  

Този път вотът на недоверие бе толкова нелеп, че опозицията, като се погледна в огледалото..., видя единствено себе си. Против кабинета гласуваха само депутатите на БСП, ДПС и "Атака" (плюс трима независими), което показва, че този политически акт е бил напълно безсмислен. Ясно бе, че вотът няма да мине. Но щеше да има смисъл, ако от парламентарната трибуна се бе чул поне един факт или идея за здравеопазването, която ние не знаем. Не стана. Щеше да има смисъл, ако поне един глас от иначе разноликото мнозинство на гербери, реформатори, полуреформатори, фронтоваци и прокурорски запасняци (АБВ) бе "поддал". И това не се случи.

Може би си мислите, че при наличието на внушително мнозинство вотът на недоверие задължително е една дребна досада. Още повече че в такава я превърна "парламентарната практика". Не сте прави!

Всичко зависи от багажа, който носи

инициаторът - багаж и в главата, и в джоба. Първият те прави далновиден или не, вторият, според характера му, те прави свободен или зависим.

Че в здравеопазването цари огромен батак, е факт неоспорим. Че има хиляди поводи да се иска оставката на Петър Москов - също. Вярно е обаче, че батак цари в почти всяка друга сфера, а оставка с основание може да се иска на всеки министър. БСП и ДПС избраха да атакуват Москов по две причини - надяваха се на чуваемост в обществото по най-болезнената сфера и искаха да дискредитират "новата опозиция" - Радан Кънев и ДСБ, на които щеше да се наложи да гласуват за съпартиеца си. Над тези цели, разбира се, бе главната - да "откъртят" поне 1-2 гласа от мнозинството, та да се завърти колелото "Управлението се срива".

Да се мъчиш обаче да докажеш, че ДСБ не е опозиция чрез атака на собствения им министър, е като да вкараш гол от тъч - невъзможно и крайно нелепо. Също и несъстоятелно като идея - разбира се, че Кънев ще подкрепи Москов, той все пак е негов човек, предложен е от ДСБ. Логично, естествено и правилно е да го подкрепи! А сега си представете, че вотът бе поискан за несправяване в областта на образованието. Където на "моралните" десебари щеше да се наложи да гласуват за припознаваната наново от тях като "кукувица" Меглена Кунева? Или за Танев (ако не бе отстранен), нежелан както от среди в ДСБ, така и в "България на гражданите". Имаше ли мотиви за недоверие в образованието? Разбира се. Дори скандалът "махат робството" гръмна няколко дни преди внасянето на вота. БСП и ДПС не отиграха тази топка. Вот в областта на образованието след приемането на спорен просветен закон, при наличието на, меко казано, дискусионни учебни програми, измислени още при първия мандат на ГЕРБ, поставяше в значително по-неловка ситуация ДСБ. Също и Патриотичния фронт ("робството"!). Увеличаваше шансовете мнозинството да се пропука. За самата Кунева щеше да е крайно дискредитиращо от парламентарната трибуна да се изявява в материя, която изведнъж "по целесъобразност" й се налага да разбира.

А сега си представете, че вотът бе в областта на правосъдието. Та не бяха ли там най-големите скандали? Не е ли там най-голямата драма? Нали такъв вот

директно щеше да бъде изстрел от упор

към "новата опозиция" - или-или. Позицията на Радан Кънев тогава наистина щеше да е интересна. Щеше да е и на Христо Иванов, на западните посланиците, на гражданските групи, недоволни от неслучилите се промени - ако са принципни, следваше да подкрепят опозицията. Но БСП и ДПС не пожелаха да сритат управлящите в кокалчетата, защото това значеше да сритат и статуквото в съдебната власт - а зависимостите им не го позволяват (сритването всъщност е утопия - нали те, досущ като АБВ, са негов запас, военен резерв; специално в социалистическата партия пасивността по съдебните проблеми се поставя открито, например от Георги Пирински). Заради всичко това БСП и ДПС се изхитриха да поискат вот по "най-консенсусната" тема. И получиха такъв резултат, какъвто заслужаваха - никакъв.

А иначе гласуването по вота показа и друго - с всичките си проблеми Бойко Борисов продължава да кара влака, уж големите скандали вътре в управлението са като сцена от "Бай Ганьо пътува". Помните вагона, нали - един си проси винце, друг - круши, мляскат, ядат, оригват се, от време на време се посбутват, но все намират как да се сместят; тази дребна селска идилия пътува във влака за Европа. Даже има една парламентарна група - БДЦ, която гласува "въздържал се" и показа, че

няма против да се качи в движение

Но има и нещо интересно в цялата тази работа - в един момент ще почнат да слизат. Може и сам машинистът да ги (се) свали. Кога - не е ясно, моментът очевидно не е назрял. Ганьо знае, че тая работа не узрява покрай вотове в българския парламент. Знае го и другият Ганьо, опозиционният. Поиграха си на вот на недоверие и се ослушват - да не би телефонът да звънне "международно". Властта в България пада само тогава.


Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница