Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациентистраница1/20
Дата22.07.2016
Размер0.91 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20
19.02.2015
Национални вестнициЗдравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти


Кандидатите за управител ще минат през 2 изслушвания в НС

24 часа  стр. 6  

Има риск здравната каса да забави плащанията към болници, аптеки, лични лекари, както и протоколите за скъпоструващо лечение, заради липсата на длъжностно лице, което да разпише нужните документи. Това предупредиха от осигурителната институция вчера, след като мандатът на управителя д-р Румяна Тодорова изтече на 12-и.

До 19-и е срокът за плащане на отчетената от аптеките дейност за първите 15 дни на януари. На 25-26 февруари трябва да се преведат парите за дейността през януари на всички договорни партньори: джипита, специалисти от извънболничната помощ, лаборатории, зъболекари, болници. На следващия ден е срокът за заплатите на служителите в централното управление.

Болниците няма да успеят да се разплатят с доставчиците и ще забавят заплатите, напомнят още от НЗОК. Ще се забавят и протоколите, с които се отпускат безплатно най-скъпите лекарства - например за хепатит, лупус, артрит и други.

Също вчера депутатите решиха, че ще изберат новия управител на НЗОК с явно гласуване. Процедурните правила бяха подкрепени от 125 депутати, без нито един "против" и с двама "въздържал се".

Кандидатите на всяка парламентарна група ще бъдат изслушани в здравната комисия по 15 минути, след което допуснатите ще защитят вижданията си и в пленарната зала. За избран се счита този, който е получил одобрението на повече от половината присъстващи депутати. До понеделник номинациите трябва да бъдат внесени в здравната комисия с необходимите документи.

Депутатът от БСП д-р Емил Райнов се възмути, че съгласно правилата ще минат поне три седмици, преди парламентът за избере нов управител, а през това време онкоболни трябва да прекъснат лечението си. Лъчезар Иванов от ГЕРБ успокои, че забавени плащания няма да има, понеже работата може да свърши подуправител.

Според председателя на здравната комисия проф. Стоян Тонев от ГЕРБ още на 25 февруари парламентът ще избере нов шеф на здравната каса.Кабинетът с концепция за живот до 80 години


Виктор Иванов

24 часа  стр. 6  

Очакваната продължителност на живота след 65-годишна възраст да се увеличи до 16 години и 4 месеца, или средната продължителност на живота у нас да стигне 80 г. Това предвижда приетата вчера от правителството концепция "Цели за здраве 2020". Ако целта бъде постигната, продължителността на живота в България ще е същата като в останалите държави от ЕС.

В концепцията са предвидени и цели за намаляване на смъртността в различните възрастови групи. При бебетата е предвидено смъртността да се намали до 6,8 промила спрямо сегашните 8. Смъртността на хората в икономически активна възраст пък трябва да е 4,19 промила.

Концепцията предвижда и въвеждането на три здравни пакета - спешен, който се плаща от бюджета, основен, който се плаща от НЗОК, и трети, при който ще има листи на чакащи пациенти.Частна болница обучава студенти


24 часа  стр. 6  

Частната болница "Сити клиник" в София бе определена вчера от правителството за университетска. Така болницата вече ще трябва да участва в обучението на студенти и специализанти, обясниха от правителствената информационна служба.

Болницата, чийто медицински директор е известният кардиолог Иво Петров, е с отлична оценка от акредитацията си, а и освен това разполага с изключително модерна апаратура. Според правителството така студентите по медицина вече щели да се обучават как да лекуват по съвременен начин.

Глобиха с 1500 лв. циганин, набил лекарка в Раковски


Радко Паунов

24 часа  стр. 6  

1500 лв. глоба наложи Пловдивският районен съд на 36-годишния Стоян Костадинов.

На 14 декември м.г. той наби д-р Божидара Пеевска по време на дежурство в Бърза помощ в Раковски. Заедно с жена си и тъщата си Стоян закарал на преглед двегодишното си дете, което погълнало перилен препарат.

Лекарката ги пратила в пловдивската токсикология, но бащата настоял тя да реши проблема на място. Шамаросал я. Д-р Пеевска си извади медицинско, според което Костадинов й е нанесъл травма и кръвонасядане в главата. Няколко дни след инцидента полицията го издирваше.

"Абсолютно не съм й посягал на докторицата. Двете с жена ми се бутаха, а аз отидох да ги разтърва. Тогава тя започна да ни обижда: "Цигани мръсни, махайте се", каза в съда Костадинов. Той обясни, че лекарката му поискала 15 лв., за да прегледа детето, и понеже нямал, тя отказала. Прокурорът пледира за 3000 лв. глоба. Не можел да поиска ефективна присъда, защото Стоян бил реабилитиран по предишни 2 осъждания за хулиганство и шофиране без книжка.

Глобата не е окончателна, може да се обжалва.Близки на болен нападнаха линейка


24 часа  стр. 6  

При инцидент до автоборса на ул. "Банска" в Хасково в 8 ч вчера. Според роднините на мъжа с мозъчен тумор докторите закъснели. Те тръгнали да го транспортират със собствена кола от с. Татарево и по пътя срещнали колата на парамедиците. "Линейката е била в часова норма, въпреки че в момента е бишла единствената на разположение. Между страните освен ругатни и побутвания не е имало побой, каквато информация бе разпространена в електронни медии", заяви шефката на спешната помощ д-р Петя Радева.58 745 са абитуриентите, вузове искат 70 000 нови студенти


Всяка година около 5500 зрелостници отиват да учат в чужбина

Ярослава Прохазкова

24 часа  стр. 1,7  

58 745 са 12-класниците в този випуск, съобщиха от министерството на образованието. Приемът на първокурсници в университетите миналата година бе около 70 000. Ако и тази година бройката се запази, първокурсниците ще са с около 11000 повече от абитуриентите.

"Все още е твърде рано да се каже какъв ще е приемът. Все още се събират заявки от висшите училища и работодателите, в края на април предложението ще бъде внесено в Министерския съвет", каза доц. д-р Мария Фъртунова, шеф на дирекцията за висше образование в министерството.

Някои вузове щели дори да свиват местата. Пък и не само току-що завършилите са потенциални кандидат-студенти, има неприети от минали години и такива, които искат да надградят образованието си, допълни Фъртунова.

Общият брой на студентите у нас е 251468. Те са в редовна, задочна и дистанционна форма в държавните и частните вузове.

Когато финансирането на университетите спре да бъде на калпак, а според рейтинговата система, картината ще е съвсем различна, коментира ректорът на Медицинския университет в София и председател на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев.

Всяка година между 10 и 15% от завършващите абитуриенти у нас се насочват към образование в чужбина, казаха от консултантската фирма "Интеграл". Тенденциите били съобразно броя на пътуващите студенти по "Световно образование", броя на преведените и легализираните дипломи в годишен план и данни на Националния статистически институт за завършващите студенти.

Най-много българчета се обучават във Великобритания и Германия. Следват Холандия и Франция. Имало интерес и към САЩ. Италия и Испания били по-слабо застъпени поради по-малкото специалности на английски език.


Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> 9 януари 2014 г. 09. 01. 2014 г., с. 3 94 шефове на болници са работили за дс


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница