Прокуратурата готова с обвинения за разкопаната могила Златна колесница изчезна от СинеморецДата11.01.2018
Размер78.07 Kb.
#44371
http://www.monitor.bg/main/article?sid=&aid=93025&cid=1&eid=820
Брой: 2676, Сряда, 30 Август 2006

Прокуратурата готова с обвинения за разкопаната могила

Златна колесница изчезна от Синеморец

Кметът на Царево я видял лично, археоложката Даниела Агре отрича

БОРИСЛАВА РАДОЕВА АСЕН ЙОРДАНОВ

Хотелиерът Недялко Гинин: Щях да се гръмна, ако бях съсипал гробницата


Недялко Гинин

"Ако знаех, че могилата е паметник с ценни археологически находки, никога не бих посегнал на нея. Нито в Царево, нито в Синеморец имат документ за могилата. Тя е изоставена преди 10-12 г като празна и аз исках да рекултивирам терена". Това твърди хотелиерът от Синеморец Недялко Гинин. На въпрос, какво би станало, ако багерът, пратен от него, не е спрян и е съсипал цялата гробница, той отсича: "Ами щях да се гръмна! Аз имам 2 висши образования, строител съм, не съм иманяр. Строил съм Шератон.. Чувствам се виновен, въпреки, че не съм знаел и съм получил разрешение за изравняването."
Гинин се възмущава, че ако могилата е била ценна, археолозите или държавата не са обозначили обекта. "Поне една табелка да бяха поставили, нямаше да падне буца пръст", обяснява хотелиерът. Той твърди още, че няколко месеца преди да посегнат на тумбата са се обадили на и на Божидар Димитров.

Коя е д-р Агре


Даниела Агре

Даниела Агре е археолог към БАН. Участва предимно в разкопки, свързани с траките. Името й нашумя в последните години след няколко съкровища, на които попаднаха ръководените от нея експедиции. През 2001 г. край Етрополе екипът й откри два златни орнаментирани нагръдника в една от могилите над града. През лятото на 2005 г. Агре стана известна на всички след откриването на т.нар. второ Панагюрско съкровище край Златиница. Тогава бяха намерени 29 златни розети върху уникален златен венец на тракийски владетел в т.нар. Голяма могила. Отделно от това на мястото имаше уникален сребърен параден наколенник с позлата и изобразени сцени от тракийската митология, както и сребърни ритони с глава на елен.
Агре е сред предпочитаните за работа археолози на шефа на НИМ Божидар Димитров. Той не крие симпатията си към нея.
В началото на 2006 г. Агре бе в делегацията на президента, която откри в Рим изложбата "Съкровищата на България от неолита до Средновековието".
Справка в информационната система Дакси показва, че Даниела Агре участва в две фондации. Едната е "Фондация Тракийски древности", в която тя е управляваща заедно с Генадий Агре, Кирилка Цветанова и Деян Дичев. Втората е Фондация "Астея", в която Агре управлява заедно с две лица, свързани с небезизвестния в близкото минало шеф на фалиралата банка "Славяни" депутат и собственик на телевизия "7 дни" Георги Агафонов. Това са 68-годишния Иван Колев, един от шефовете в телевизията, който между другото има участие като управляващ в още 16 фирми и фондации, а отделно от това има собственост в 2 фирми. Другият колега на Агре е 55-годишната Елена Ангелова, която пък управлява 19 фирми и фондации и има собственост в 2.
Фондация "Астея" пък е 100% собственик на фирма "Астеос", която има предмет на дейност търговско посредничество с разнообразни стоки. Неин управляващ отново е лицето Иван Колев. Отделно от това фирма "Астеос" има 50% собственост в небезизвестния до неотдавна "Канал 2001".

Кметският наместник Петко Костадинов: Не знаех, че тумбата е паметник на културата


Петко Костадинов"Всичко стана случайно. Не знаехме, че е паметник на културата. Тука Божидар Димитров копа преди 10 г. и каза, че няма нищо. Дори знам от Агре, че има протокол за това, че тумбата - ние й викаме тумбата на могилата - е празна. В дупката се развъдиха комари и когато Гинин ме попита, дали може да разчисти терена аз му позволих, защото мислех, че тя е вече изоставена. Написах докладна до Общината в Царево, че Гинин ще направи в замяна парк." Това е разказът на кметският наместник на Синеморец Петко Костадинов. Той обаче не отрича, че от 1996 г когато бившият шеф на НИМ е изоставил обекта той е бил посегателство на многобройни иманяри. Намерени са специални иманярски "шишове", с които изоставената от археолозите гробница е била сондирана. Какво е намерено и извадено оттам през изминалото време никой не може да каже.

Археоложката пред “Монитор”: Мястото не е ограбвано по-рано

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА

- Д-р Агре, откъде според Вас идва разминаването между информацията, която давате Вие за откритието и подадената от Бургаския музей?
- Няма разминаване относно информацията.
- Вчера  казахте, че сте открили фрагменти от златен венец, останки от златна огърлица и сребърни апликации…Отрекохте да сте намерили златни наушници, за които Цоня Дражева твърдеше, че са два броя.
- Наушниците са намерени по-рано и са предадени в полицията в Царево. Всъщност добре запазеният златен наушник е един, с изображение на миниатюрно конче, което е около два сантиметра. Вторият наушник е пострадал много. Има и златна диадема с миниатюрни листчета и плодчета, тя също подлежи на реставрация.
- Какви друго намерихте?
- Сред нещата са две амфори, два керамични съда, един лакримарий, едно ойнохое. Има и едно желязно ключе, както и много интересна бича глава с перфектна изработка. Сред накитите бяха открити и сребърни дискове, които консервирахме на място.
- Според Вас дали преди влизането с багера през юни могилата е била ограбвана?
- Не мисля, че е била ограбвана по-рано. Могилата беше много напукана и след вчерашните дъждове буквално за часове успяхме да спасим предметите. Намереното тук е нещо изключително за България, въпреки че имаме и други предмети от елинистичната епоха. Сега тъкмо идвам от среща с председателя на БАН акад. Иван Юхновски, той каза, че е изключително впечатлен от проявения професионализъм. Казвам това, защото съм огорчена от публикации в пресата и предавания, в които се опитаха да въвлекат името ми в скандал.
- Местните хора говорят, че от могилата е била изнесена уникална златна колесница…
- Да, чух за това. Хората говореха, че ние сме извадили коня с колесницата. Това е абсурд - разкопаната площ беше само 80 сантиметра. Но хората са жадни за сензации - стояха зад оградата и в момента, в който ние казвахме "Кон", любопитните вече говореха за много коне и купища злато.

Това е останало от тракийската могила след вкарването на багера в нея от хотелиера Гинин.

Изящна миниатюра на златна тракийска колесница е била намерена в тракийската гробница в Синеморец. Тя е била ювелирна изработка и е уникална.
Била толкова изящна, че дори към днешна дата създаването на нейно копие е невъзможно. Цената й била милиони евро. Това разказаха иманяри от района пред "Монитор" вчера.
Нито един от тях не е виждал колесницата. Но всички знаят за нея. Не казват откъде са научили.
За находката обаче потвърди хотелиерът Недялко Гинин, който се прочу с пускането на багера в могилата, тъй като му пречела на гледката. Гинин съобщи пред "Монитор", че от пръстта е излязла миниатюрна тракийска златна колесница, но тя била апликация. Новината бе потвърдена официално и от кмета на Царево Петко Арнаудов, който добави, че е видял ювелирно изработени конче с колесница.
В същото време д-р Даниела Агре, която от няколко дни копае на мястото, твърди че такова нещо няма. По нейните думи това е абсурд, а хората са жадни за сензации.
От няколко дни местните хора в Синеморец говорят само за тракийската могила. По-точно за златото, открито в нея. Въображението им е особено разпалено след скандала по случая, при който твърденията за находките се оказаха абсолютно противоположни. Според шефката на Бургаския музей Цоня Дражева на място са намерени уникални златни огърлица с касетъчна закопчалка с надпис, по който може да се разчете името на притежателя, златна диадема за глава с масивни тръбни части и две обици тип наушници. В същото време д-р Агре до вчера бе категорична, че в нея са открити само фрагменти от златна огърлица, останки от златен венец и сребърни апликации. По нейните думи те са по 2-3 милиметра и освен това са в лошо състояние.Снимки: МОНИТОР

Археолозите продължават да търсят ценни находки в разкопаната тумба.


"Да, наистина има разминавания. В тази връзка аз отивам в Бургас, за да видя за какво става дума. Вече има заповед на министъра на културата, по силата на която тези находки трябва да бъдат предадени в НИМ. Тук ще бъдат подложени на експертиза и тогава ще кажем за какво става въпрос", обясни шефът на НИМ Божидар Димитров пред "Монитор".


От вчера обаче Бургаската окръжна прокуратурата започна разследване по случая. Там вече са готови с обвинения за лицата, които за съсипали могиления некропол от тракийската епоха, който между другото е със статут на национално значение. Те ще бъдат повдигнати до дни.
До момента разследващите са установили, че основно участие в разкопаването на могилата с багер имат хотелиерът Недялко Гинин и кметският наместник на Синеморец Петко Костадинов. Първият решил, че му трябва пръст да си подравни терена и е най-удобно да я вземе от близката могила. Наместникът пък разрешил устно, тъй като според него могилата грозяла селото. Нито един от двамата не отрича участието си в тази работа. Те не го смятат за престъпление. Или поне така твърдят пред властите към момента.
Целта на разследващите по вече образуваното по случая дело обаче не е само наказание за хората, съсипали могилата. По-съществен в случая е въпросът какво и от кого е изнесено от нея преди влизането на багера. Към момента по този въпрос няма никаква яснота. Шефът на НИМ Божидар Димитров заяви пред "Монитор", че според него в случая преди разкопките с багера не е изнесено нищо от могилата. Той обяснява това с факта, че в такива могили са се правели погребения на знатни хора. Във всяка могила е имало по едно погребение, но то е правено в една част на могилата. В случая багерът е изкопал тази част от нея, в която не е имало погребение т.е. всички уникални находки, които съпътстват подобно погребение, са били запазени. Именно тях намират в момента археолозите. Божидар Димитров дори е оптимист, че откриването на истински ценните неща от могилата тепърва предстоят, тъй като те се намират на мястото, където е бил погребан мъж. А до момента са открити само накити на жена, която е била погребана заедно с него.
Иманярите в района обаче са на друго мнение. Те са категорични, че дори от гробницата да е била изнесена само миниатюрната златна колесница, за която знаят, то това е било най-ценното и то вече не е в България. Или пък е добавено в нечия частна колекция, но никой никога няма да го установи. НАЧАЛОТОБагерът пуснат в гробницата през юниПроверката по скандалният случай в Синеморец започва в Бургаската окръжна прокуратура, след сигнал на шефа на Националния институт по паметниците на културата арх. Угринов от 16 юни т.г. Именно той съобщава, че тракийската могила в Синеморец е унищожена. Това е засечено 10 дни по-рано, когато на мястото минават няколко души от дирекция Природен парк "Странджа" и виждат багер, който разкопава историческата могила и товари пръстта от нея в камион. Те уведомяват незабавно кметския наместник на Синеморец Петко Костадинов. Той обаче съвсем не е учуден. Нещо повече - обяснява на шокираните хора, че лично е наредил могилата да бъде разкопана, защото грозяла селото.
Багерът е спрян, но той вече е ликвидирал две трети от паметника. По-късно багеристът ще обясни, че просто е бил нает от хотелиера Недялко Гинин, чиито комплекс се намирал близо до могилата. Неговият имот се нуждаел от подравняване и пръстта от могилата му била добре дошла. Имало идея дори на мястото да се строи парк. Заради това Гигин поискал разрешение от кметския наместник да изкопае мястото. Той му го дал устно. Въпреки, че е бил наясно с факта, че могилата има историческа стойност, тъй като е знаел за нейно проучване от археолози от 1995 г. Тогава експедиция започва разкопки. Ръководи ги д-р Никола Теодосиев от СУ "Св. Кл. Охридски". Те обаче са частични и скоро приключват поради липса на средства. Днес шефът на НИМ Божидар Димитров казва, че не е заради липса на средства, а защото шефът на експедицията се разболял. Каквато и да е истината за причината обаче оттогава насам могилата не е проучвана. Или поне не по законния начин, при който находките отиват в музея.
Каталог: thracia -> sinemorec
thracia -> Откриха запазен гроб на тракийски владетел, участвал в Олимпийските игри
thracia -> 28 Септември 2005
thracia -> Bulgaria unearths huge hoard of gold
thracia -> Lifestyle: 10 September 2005, Saturday
thracia -> Monitor, Брой: 2323, Неделя, 04 Септември 2005
thracia -> Откриха мавзолея на Орфей
thracia -> Петък, 5 Август, 2005 г., Брой 180, (1422), Година XII
thracia -> Обявиха Перперикон за столица на траките
thracia -> Lifestyle: 26 July 2005, Tuesday
sinemorec -> Скандал за тракийско злато в Синеморец Археолози си противоречат за находката, карат се кой и защо е копал


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница