Рецепта за успех в туризма: четири сезона, високоплатежни туристи, реклама и инвестиции Конференция на бфбл „Държавата и бизнесът в разговор за туризма и инвестициите”Дата30.06.2017
Размер41.02 Kb.
Рецепта за успех в туризма: четири сезона, високоплатежни туристи, реклама и инвестиции
Конференция на БФБЛ „Държавата и бизнесът в разговор за туризма и инвестициите” на

29 ноември 2013 г. в Бургас
2 декември 2013 г., София

Българският форум на бизнес лидерите беше домакин на конференцията „Държавата и бизнесът в разговор за туризма и инвестициите”, която се проведе на 29 ноември 2013 г. в Гранд хотел „Приморец”, Бургас. Амбицията на БФБЛ беше да предостави платформа за конструктивен диалог на всички заинтересовани страни – представители на туристическия бранш и свързаните с него индустрии, на местната и централна власт, които имат отношение към сектора, познават проблемите му и могат да предложат работещи решения.

На конференцията присъстваха над 100 гости – представители на български и интернационални компании и на браншови организации и представители на правителството и общинските власти в Бургас, Варна и Созопол, които обсъдиха възможностите за развитие на туризма, ролята на държавата, законовите рамки, разширяването на сезона, привличането на нови туристи и инвестиции, както и промотирането на България като привлекателна дестинация.

Модератор беше Максим Бехар, член на УС на БФБЛ, който откри събитието с думите: „За 15-те години от съществуването си Българският форум на бизнес лидерите организира различни инициативи, които допринесоха съществено за развитието на бизнеса. Една от тях беше подписването на нашия Стандарт за бизнес етика. Това ни води в Бургас днес – етиката, прозрачността, необходимостта да развиваме бизнеса и необходимостта от диалог между държавата и бизнеса, защото без диалог този така важен за страната отрасъл не би могъл да се развива”. „Туризмът е от индустриите, които са тясно свързани с още 20 индустрии и ако той се развива, ще се развиват и те, и цялата страна. Искаме днес държавата да чуе частния бизнес, а частният бизнес – да чуе държавата”, призова той.


Конференцията започна с изказване на Димитър Николов, кмет на Бургас, който потвърди, че туризмът е мощен стимул за развитието на региона и заяви, че местната власт е изключително активна в повишаването на качеството на услугата и отворена за предложения, препоръки и мнения от бизнес структурите. „В последните години развиваме нови сегменти – орнитоложки, културен, селски, фестивален, археологически, поклоннически туризъм и дори сватбен туризъм. Стремим се също така да подобряваме инфраструктурата”, допълни той.
Изпълнителният директор на БАИ Светослав Младенов заяви, че Бургас е от градовете, които са за пример както в инвестициите, така и в инфраструктурата, а туризмът е с огромен потенциал. Според него възможностите за туризма се крият в четирите сезона, привличането на високоплатежни туристи и още работа в областта на рекламата, за което в последните месеци БАИ полага съществени усилия, като издава месечен бюлетин и инвестиционен каталог. „Искрено се надявам в България в близките 10 години да бъде изграден модел – образец за това как инвестициите могат да повишат жизнения стандарт на хората”, допълни той.
Според кмета на Созопол Панайот Рейзи туризмът отдавна не е само слънце и море. Той даде за пример своя град, който успешно развива културния, историческия, археологически и особено поклонническия туризъм. „За да е успешен бизнес туризмът, не бива да има разделение между държава и местна власт", смята той.
С изказвания се включиха още експертите Мария Иванова, директор на дирекция „Туристическа политика” в министерството на икономиката и енергетиката, Мариела Червенякова, началник на отдел „Стратегическо планиране на регионалното развитие в Югоизточен район” в министерството на регионалното развитие, и Соня Георгиева, директор на дирекция „Туризъм” в община Варна, които отговориха на множества въпроси от аудиторията. В дискусията взеха участие и Максим Алешин, консул в Генерално консулство на Руската федерация във Варна, и Николай Пехливанов, управител на Грийн Лайф Пропърти Дивелопмент. С презентации участваха и Анелия Генова, директор на дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма” в икономическото министерство, Стефан Еленков, член на УС на Българска фестивална асоциация и човекът зад музикалния фестивал Spirit of Burgas, и инж. Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти” в транспортното министерство, които също предизвикаха интерес сред участниците. Конференцията завърши с любопитна презентация на Светослав Младенов , изпълнителен директор на БАИ.
Стилното събитие в Гранд хотел „Приморец” стана възможно благодарение на подкрепата на Грийн Лайф Пропърти Дивелопмент, Челопеч Майнинг и ЮЗИТ КЪЛЪРС и с медийното партньорство на телевизионния Канал 0, информационния портал Инфо Варна (www.infovarna.com), в. „Черноморски фар” и в. „Фактор”.

Конференцията бе отразена от редица електронни и печатни медии. Вижте част от репортажите на следните линкове: БТА, агенция „Фокус”, в. ”Черноморски фар”, в. „Труд”, в. „24 часа”, Зона Бургас, Грамофона, novini.dir.bg, investor.bg, Бургас инфо, ТВ Микс, Бургас топ новини.

Снимка 1:

Кметът на Бургас Димитър Николов (в средата) и Максим Бехар, член на УС на БФБЛ и модератор на конференцията

Снимка 2:

(отляво надясно) Светослав Младенов, изпълнителен директор на БАИ, Мария Иванова, директор на дирекция „Туристическа политика”, МИЕ, Димитър Николов, кмет на Бургас, и Панайот Рейзи, кмет на Созопол

За БФБЛ:

Българският форум на бизнес лидерите е асоцииран с Международния форум на бизнес лидерите и е водещата организация в България, която поощрява и развива корпоративната социална отговорност като задължителен елемент от работата на всяка компания. Членовете на Форума са успешни български и международни фирми и организации, които съзнателно спазват принципите, посочени в Стандарта за бизнес етика, изготвен от БФБЛ. Броят на компаниите, подписали и приели Стандарта като част от своята корпоративна политика, надвишава 1500 в цяла България.

За повече информация: Ани Иванова, Български форум на бизнес лидерите, тел: 986 52 02, GSM: (+359 888) 12 55 04, e-mail: office@bblf.bg, ani.ivanova@bblf.bg и на www.bblf.bg.


Каталог: uploads -> files
files -> Книга на етажната собственост (Загл изм. Дв, бр. 57 от 2011 г.)
files -> П р е д у п р е ж д е н и е от Управителя/Управителния съвет
files -> 10 години движение за социален хуманизъм
files -> Категория : open, индивидуален смесен Хендикап : за жени 8 точки на игра Дати : от 06 октомври до 12 октомври 2008
files -> Xxxv редовна годишна среща „Регионални организации и местни органи 2016”
files -> Списък на застрашените от изчезване местни сортове, важни за селскотостопанство
files -> Наредба №4 от 11 март 2011 Г. За реда и условията за провеждане на конкурси за полски инспектори
files -> Наредба №31 от 11 септември 2008 Г. За сертифициране на хмел и продукти от хмел и за регистриране на договорите за доставка на хмел
files -> Рег.№ Име на фирмата Адрес на управление и телефон
files -> Т е Х н и ч е с к о з а д а н и е технически изисквания и технически спецификации


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница