Решават до месец за пръстовия отпечатъкстраница1/12
Дата21.08.2017
Размер0.73 Mb.
#28477
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
17.03.2017
Национални вестнициРешават до месец за пръстовия отпечатък


24 часа  стр. 7  

Петчленен състав на Върховния административен съд ще реши до месец дали пръстовият отпечатък да остане в болниците. На първа инстанция магистратите отмениха идентификатора, който бе въведен от бившия здравен министър Петър Москов.


Д-р Даниела Дариткова, водач на листата на ГЕРБ в Смолян:

Ще удвоим парите за инвитро


Ще изградим единна здравно-информационна система. Вместо пръстов отпечатък пациентите ще използват карта

Кристина КРЪСТЕВА

24 часа  стр. 16  - Г-жо Дариткова, твърдите, че ако управлява БСП, в системата на здравеопазването ще настъпи хаос. Какво имате предвид? Нали знаете, че от БСП има насрещно обвинение - че вашето управление е насадило хаос в нея?

- БСП нямат ясна визия за сектор "Здравеопазване". Съдя по програмата, която са предложили. Да припомним и двете години на управление на сектора под тяхно ръководство, което съвсем не беше отдавна. Тогава бяхме свидетели на пълно бездействие - и нормативно, и административно. А в заложените от БСП приоритети няма нищо, което да бъде от полза както на практикуващите медицина, така и на пациентите.- Вашият лидер Бойко Борисов намекна, че сегашният здравен министър Семерджиев, който упреква предшественика си Москов за ваксините, всъщност бързал и той да прави търгове за имунизациите. Имате ли повече информация?

- Всяка година трябва да се провеждат в срок търгове за доставка на препарати за имунопрофилактика. Това е задължение на Министерството на здравеопазването и рамкира регулярното изпълнение на имунизационния календар. Проблемът с доставката на ваксини може да възникне, ако тези търгове не са своевременно и адекватно проведени.- Какъв е срокът за обявяването на търговете, след като трябва да се правят година за година?

- Би следвало още в началото на годината да имаме вече търгове, които са в ход на изпълнение, защото препарати за имунопрофилактика трябва да се осигуряват в рамките на календарната година.- Имате ли подозрения за тези търгове?

- Не мога да коментирам. Имам информация, че търговете са протекли и че са се явили кандидати да доставят определени ваксини, а за други няма. Това, което е излизало в медиите.- Какво ще правите с пръстовите отпечатъци, които вече паднаха на първа инстанция в съда? Ако ГЕРБ управлява след 26 март, ще се борите ли да ги запазите, или е по-добре да се намери друга система за контрол на разходите?

- Нашата позиция е, че трябва да се пристъпи към изграждане на единна национална здравноинформационна система, за да може да имаме свързани и работещи едновременно структури в здравеопазването, които да обменят електронна информация. По този начин ще се даде възможност да се наблюдава и контролира системата по-адекватно.- Как точно ще става това технически?

- Планираме достъпът до тази система да бъде с електронна здравна карта или личните документи с чип, които се очакват през 2018 г. Процесът трябва да върви не от идентификатора към системата, а от изградена информационна система към устройство, което да идентифицира пациента.- Значи през 2018 г. това може да влезе в сила с новите документи, така ли?

- Ние имаме ясен план как до 2 г. да се изградят отделните елементи на тази информационна система, а именно електронна рецепта, електронно направление за консултация и изследвания. Те да се свържат със софтуерите на изпълнителите на медицинска помощ, да се свържат с регистрите, да започне изграждане на електронно пациентско досие. И чак тогава вече да говорим за идентификация на пациента и достъп до тази информация. Всъщност картата дава точно това - идентификацията и достъпа до единна информационна система.- Акцент в програмата на ГЕРБ е разширяването на програмата инвитро за всички желаещи, и то дори без таван на опитите.

- Поели сме ангажимент да гарантираме достъпа до инвитро процедури за двойките с репродуктивни проблеми. Това е реална стъпка за справяне с демографската криза, защото ако броят на децата в семейството е личен избор, то двойките, които наистина имат такива проблеми, трябва да бъдат подпомагани финансово, защото процедурите гарантират възможността да се раждат повече българчета. На този етап около 15 милиона в бюджета се отделят за инвитро процедури. По нашите данни има около 4000 двойки, които са записани, но не могат в рамките на този бюджет да получат своевременен достъп до процедури. Затова смятаме, че ако се удвоят средствата, това ще даде възможност на всички двойки с репродуктивни проблеми да получат достъп до инвитро процедури. Разбира се, на базата на медицинска експертиза за това какви са възможностите за всяка една от тях. Финансовият достъп е гарантиран. Разбира се, мнението на специалистите е водещо за практическата реализация.- Била съм свидетел как вие като депутат вече от три мандата сте преглеждала деца и в парламента, и в коли пред парламента. Чувала съм дори, че са ви пресрещали и на магистралата, докато пътувате към София, за да видите лично симптомите на ваш пациент. Това звучи почти като легенда.

- Аз наистина не съм престанала да практикувам професията през всичките години, в които съм и политик. Винаги съм заявявала, че през по-голямата част от времето си като политик аз оставам практикуващ лекар. Това беше ангажиментът, който съм поела през 2009 г. пред моите пациенти че няма да си сменя телефона и няма да ги изоставя- Лично се уверих, че мобилният ви телефон фигурира свободно в интернет.

- Всички имат достъп до него. Аз отговарям на всички, защото основно ме търсят пациенти. Използвам и модерните методи на комуникация имам месинджър, уотсап, вайбър. Комуникирам с пациентите по всички механизми. Чета изследвания по този начин. Даже получавам снимки на обриви или рани, които може да бъдат диагностицирани от разстояние. Наистина за мен практикуването на професията е призвание, от което няма да се откажа заради политиката. Използвам политиката като средство да подредя системата на здравеопазването на базата на натрупания опит. Познавам проблемите от първо лице.- Постоянно напомняте, че акцентът трябва да е профилактиката - нещо, което всеки го знае. Но как ще убедите хората да ходят на профилактични прегледи?

- Профилактиката не се изчерпва с медицинските прегледи. Постулат е, че ти самият можеш да направиш за здравето си много повече от която и да е здравна система. Това означава придържане към принципите на здравословен начин на живот, които пък се възпитават чрез здравното образование - рационално хранене, спорт, избягване на вредните привички. Ангажимент в нашата програма за развитие на профилактиката е разширяването на обема и обхвата на прегледите, включване на нови скринингови програми за ранно откриване на социално значими заболявания, на нови компоненти във ваксиналните програми съобразно добрите европейски практики. Профилактиката, освен личен ангажимент на всеки, е във фокуса на усилията на целия екип на ПП ГЕРБ.

***


  • Родена на 28 септември 1966 г. в Пловдив

  • Магистър по медицина. Завършила Санктлетербургския медицински педиатричен институт

  • Специалист по педиатрия и обща медицина,магистър по здравен мениджмънт

  • Общински съветник в Смолян от 2007 до 2009 г. Член на НИС на "Жени ГЕРБ"

  • Народен представител в 41-ото, 42-ото и 43-ото НС. В 41-ото бе избрана като мажоритарен кандидат. Председател на парламентарната здравна комисия от 11 април 2012 до 14 март 2013 г. и от 26 февруари 2015 до 26 януари 2017 г.

  • Семейна, има син
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница