Сценарий за многосериен филм Приключенията на групата юнаци-смешни изтърсаци с нанизи от масали и майтапи гласът на актьорастраница1/10
Дата24.07.2016
Размер1.29 Mb.
#3020
ТипСценарий
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
МАРИЯ МЕРАНЗОВА

СМЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ

ИЛИ

МОМЧЕ С ПЛИТКАСценарий за многосериен филм

Приключенията на групата юнаци-смешни изтърсаци с нанизи от масали и майтапи
ГЛАСЪТ НА АКТЬОРА:
Роден съм толкова отдавна, в първата половина на двадесетия век и по-точно през 1920 година в Сливен, градът на ветровете, хайдутите и поетите. Хайдутин обаче не станах, защото се родих твърде късно, а поет, защото се родих твърде рано – поетите още не бяха излезли на мода. Родителите ми бяха интелигенти, а аз бих желал да е обратното – аз да съм интелигентът. Но какво да се прави, не винаги човек може сам да избира съдбата си… На четиригодишна възраст се преселих в морския град Бургас, където за свое най-голямо съжаление взех и родителите си. Там те се проявиха в най-неблагоприятна светлина: непрекъснато изискваха от мен да се прибирам рано и да си лягам с кокошките, караха ме да пия мляко и да взимам рибено масло за физическа и умствено засилване, забраняваха ми да се събирам с лоши другари, не ми даваха да ходя сам на морето, да се къпя и плувам без надзор и особено ме пазеха да не припаря до пристанището. А то беше най-интересното място, което можеше да си представи едно момче на моята възраст. Резултатът от забраната беше, че аз прекарах цялото си най-ранно детство именно на пристанището и то беше моята първа житейска школа. Тъкмо тогава обаче на родителите ми хрумна да ме запишат в първоначалното училище и това силно забави духовния ми растеж…”
Според Петър Незнакомов – виждане за първоначалните училища

И след всичките тези първолашки забавени растежи следва още една максима, дълбоко ценена и от мен.


СВЕТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ, ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ!!!
и още
НЕ ПРАВЕТЕ КАТО ТЯХ

ДА НЕ СТАНЕТЕ ЗА СМЯХ!!!

(това пък от кого беше?)


И движен от тези две максими и обръгнал от тяхната житейска школа, ето до какъв правилен извод стигнах: единственото вечно нещо на този свят е – смехът. И сега най-големият спор е: кое е по-първо: смехът или светът, както въпросът за първичността на яйцето и кокошката – но там, според мен, основният проблем е кое от тия две неща ще влезе по-първо в… тенджерата.

Така че тия две световни рожби вече са ги сготвили и остава да се глумим над първичността на смеха и света.


ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА: (На целия сценарий.)
МАРИО НАРОВ

КАРО КАРОВ

ВЛАДО ДАРОВ

НИКО ВИКОВ

ВАНЧО РОБОВ

РОЖО АНЖОВ

КЪДЕ’ СКИТОВ

МОН ВАГОНОВ

МЛАД ЛЕВОВ

РОЗА КОЖЕВ


И сега ще разнищим този въпрос. Въпросният въпрос ще го осмиват, пардон, разнищват четиримата, то ест групата, дето ще разтяга… масали:
МАРИО НАРОВ

КАРО КАРОВ

ВЛАДО ДАРОВ

НИКО ВИКОВ

ВАНЧО РОБОВ
И тая тъй наречена група: групата юнаци – световни изтърсаци или още - отбор юнаци – смешни изтърсаци – се събира всяка събота и неделя да играе файтонджийски балет, не бе, белот, и да си разказват смешни истории. И през цялото това време се шегуват с Марио Наров, който не играе, защото е петият излишен, а подгрява настроението им с масали. Като на края на вечерта четиримата юнаци винаги избират чия шегичка е най-смешна.. И, разбира се, че винаги печели тази, казана от Марио Наров.

А също така четиримата се подгаврят с него, че приличал на момиче, защото имал дълга коса, сплетена на плитка.

В действителност Марио Наров е жена, облечена като момче, с много дълга коса, хваната отзад на опашка.
И така, нашата група – отбор юнаци, смешни изтърсаци – се събира на първата файтонджийска (само не си мислете, че това име на четиримата иде от файтонджийската пиаца, къде им на тях до такова благородство като коня) вечер. Четиримата сядат около квадратната маса, а Марио възсяда по-висок стол (къде им е на тях да възседнат кон) до тях, после непрекъснато се мести и така гледа картите на всички. Когато види, че някой печели, започва да разказва смешна история, за да го разсмее и той, отклонил вниманието си, да загуби играта.
МАРИО НАРОВ:(Първият масал се изиграва.)
ПЪРВИ МАСАЛ
МАРИО НАРОВ (Започва.):

- И на мен, така като ме записаха насила в първо отделение, ми се случи ето това: беше ми пораснала много дълга до кръста коса и майка ми, сигурно заради туй, че не съм момиче, ми плетеше косата на една плитка. И момчетата от все същото това отделение ме дърпаха за плитката, гъделичкаха ме и ми се смееха. И тогава учителката ми, ух, каква беше строга, им се скара.

УЧИТЕЛКАТА

- Оставете момичето намира! Стига сте си играли с плитката му!

УЧЕНИЦИТЕ: (В един глас отговорят.):

- Но, госпожо, ама това не е момиче, а момче. И не се казва Мария, а Марио!”

И веднага от групата на файтонджийския белот се чува дружен файтонджийски смях.

МАРИО НАРОВ (Отговаря веднага.):

- Заслужих си най-дългата луканка и най-дългия рахат-локум.

КАРО КАРОВ:

- Така е, като само разтягаш локуми. Загубих заради тебе, веднага започвай да го ядеш този рахат-локум, дано си запушиш устата, та и ние да рахатясаме от тебе.

ВЛАДО ДАРОВ (Скоча от стола и виква:)

- А, бе, Наров, ти що се казваш така? Ти това име от нара на дядо ти в казармата ли го наследи? А, бе, и ние що нарове през живота си сме видели, но такъв нар като теб за първи път срещам.

МАРИО НАРОВ(Също скоча от стола си, ама щото неговият стол e по-висок, за малко не се пребива и също виква:)

- Ако ти си търкал наровете в казармата, в никакъв случай не искам да кажа в затвора, моето име – Наров – е , както казват, пей сърце, и да ти е сладко. Името Наров идва от плода нар.

ВЛАДО ДАРОВ (Не мирясва):

- И к’ви ги е дъвкал дядо ти по наровите градини, а? В България нарови дървета не растат. Айде, бе, ти що не се казваш ХаджиНаров? ХаджиНаров, ХаджиБаров, все тая… а бе, к’во беше там…

МАРИО НАРОВ (Вкисва с.):

- Я не обиждай! Много си чул ти за хубостите на майката природа, нарове ми дай, нарове, и каква песен ще ти запея… Айде стига почивки, че дойде реда и на втория масал.

Четиримата отново се захващат с файтонджийския си белот. Марио Наров отново е възкачен на стола си, изчаква някой да започне да печели.

МАРИО НАРОВ (Започва да чете подред всеки масал,, а вече масалите с изиграват от актьори като в нямо кино.)
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница