Спин е последната фаза на инфекцията, причинена от вируса на човешкия имунен дефицит, и се проявява чрез клиничните форми на различни опортюнистични инфекции и неоплазми, засягащи всички органи и системи на организмастраница1/9
Дата26.06.2024
Размер221.5 Kb.
#121507
ТипРеферат
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
РЕФЕРАТ СПИН 1056 Document (4)

Тракийски университет – Стара Загора
Медицински факултет
РЕФЕРАТ
Реферат на тема: "Социално терапевтична помощ при пациенти със СПИН"

Изготвил: Проверил: ...........


Магдалена Хаджиева /ас. Преподавател Теодора Тодорова/
Фак.№ 1056
Специалност: Мед. сестра
3 курс- 5 група


СЪДЪРЖАНИЕ:

СПИН е последната фаза на инфекцията, причинена от вируса на човешкия имунен дефицит, и се проявява чрез клиничните форми на различни опортюнистични инфекции и неоплазми, засягащи всички органи и системи на организма, но най-вече имунната система


Етиология
Причинител на заболяването е вирусът на човешкия имунен дефицит (HIV) от семейството на Retroviridae. Има сложен строеж-двойноверижна РНК и специфични ензими. Установени са два типа на вируса - HIV1 и HIV2. HIV е много неустойчив на външни въздействия. Унищожава се от всички дезинфектанти. Особено характерни за вируса са генетичната вариабилност и голямата изменчивост.
Патогенеза
Входна врата на инфекцията са лигавиците на половата система, лигавицата на ануса и кожата След проникване в кръвта, вирусът поразява имунната система, като настъпва „имунен хаос", последващ имунодефицит и хронични инфекции В около 60% от заразените лица е налице първичен невротропизъм на HIV.
Клинична картина
При липса на адекватно лечение HIV инфекцията почти винаги води до разрушаване на имунната система Това прави тялото податливо на едно или повече животозастрашаващи заболявания, които обикновено не засягат здравите хора. Този етап от развитието на HIV инфекцията се нарича СПИН, или синдром на придобитата имунна недостатъчност Специалистите са възприели понятието СПИН в началото на 80-те години на XX век преди откриването на HIV, за да означат новия тогава синдром на сериозно засегнатата имунна система. Днес под СПИН се разбира по-късният етап от HIV инфекцията и развитието на заболяването.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница