Тема на лекцията: Изследвания на пола, история и представи за тялотоДата11.01.2018
Размер56.26 Kb.


Повече информация за участниците и темите:
Барбара Дуден
Тема на лекцията: Изследвания на пола, история и представи за тялото

Барбара Дуден (р. 1942) e завършила История и Английска филология през 70те години на миналия век във Виена и Берлин. По това време става и съучредител на вестникът за жени „Кураж”. През 1986 г. получава докторската си степен от Института за съвременна история в Техническия Университет в Берлин.

Г-жа Дуден е един от пионерите в областта на историята на изследванията на човешкото тяло. Трудовете й оказват съществено влияние при валидизирането и превръщането на човешкото тяло в изследователски обект в сферата на историята.

Преподавала е и история на женските движения и история на науката и технологиите в различни американски университети между 1985-1990. Проф. Дуден е работила също така и в Института за емпирична културология в Тюбинген, Германия. През 1994 тя завършва хабилитационния си труд върху графичното представяне на неродените в периода 1492 - 1799.

Преките й научни интереси са свързани с възприятията за тялото, обезплътяването (разчленяването на тялото) с похватите на модерната медицина, и женските тела като обществено място. Тя също така взема участие в дискусии за генетиката и биомедицината от феминистична гледна точка.

Научните и преподавателските й интереси включват социология на културата, обществена и културна история на женските изследвания и тези на пола, както и история на медицината.

 Повече информация (на немски) на http://www.gps.uni-hannover.de/gender/DUDENneu.htmД-р Димитри Коченов

Тема на лекцията: новите антидискриминационни въведения в правото в ЕС

Димитри Коченов е преподавател (Universitair docent) по европейско право в Катедрата по европейско и икономическо право, Правен Факултет, Университет в Грьонинген (Холандия). В изследователския му фокус попадат теми като международно европейско право, с акцент върху регулациите на присъединителните процеси; гражданството в ЕС; правова защита на човешките права; антидискиминаицонните закони на ЕС; законите за защина на малцинствата и по- неспециализираните теми като демокрацията и върховенството на закона. Д-р Коченов е магистър по право в сферата на сравнителните конституционални изследвания в Централноевропейския Университет в Будапеща (CEU) и е защитил докторантура по право в Грьонинген на тема ‘Провалът на услволността. Пред- присъединителната условност в сферата на демокрацията и върховенството на закона под научното ръководство на проф. Dr. Laurence W. Gormley и проф. д-р. Fabian Amtenbrink (Еразъм Университет, Ротердам). Преди да дойде в Унгария и в Холандия той преподава право и модерни езици в Руската Федерация, дипломирайки се със степени в правото и изкуствата. Д-р Коченов е участвал в различни програми – в Правния Факултет на Амстердамския Университет (UvA); в Университета Pierre-Mendès France в Гренобъл, както и в Института по демокрация и разнообразие към New School University.

Повече информация (на английски) на http://www.rug.nl/staff/d.kochenov/cv

Проф. Mиглена Тодорова

Тема на лекцията: Новите медии – участническата култура

Проф. Mиглена Тодорова се е специализирала в сферата на американските интердисциплинарни и „пост- националистически” науки, както и в обща история. Академичната й подготовка и изследователските й интереси включват историческа теория и методология, социология и културология. От особен интерес за нея е „глобализирането” на културата на американските медии и капитал.

Миглена Тодорова работи и живее в Америка от 1992, където защитава докторска стенеп в Университета в Минесота, където също така прави изследвания и преподава по северноамериканска курлтура и политика в Катедрата по американистика, както и курсове по писане на академичен английски език (content-based English composition classes) в Факултета по английска филология и литература.

Проф. Тодорова се завръща в страната през пролетта на 2007, а от есента на същата година работи като експерт по международни отношения в БНР. В плановете й влиза и подновяване на преподавателската дейност от академична година 2008 в сферата на медии и глобализация и курс по академично писане в катедрата по Европеистика в СУ.
Последните публикации на Миглена Тодорова са “Въобразявайки си междиннитенароди през Атлантика (списание по историческа социология, год 19, бр. 4, дек. 2006) и “Не знам какъв цвят съм, но знам политическата си окраска” гл. 9 от от Hoku Aikau, Karla Erickson и Jennifer Pierce, ред- Феминисти вълни, Феминистки поколения: истории от Академията (Минесота, Университетско Издателство на Университета в Минесота, 2007)
 
Иван Кръстев

Тема на лекцията: Избирателят, Гражданинът и потребителят новият сблъсък по отношение на политиките по човешките права
Иван Кръстев е политолог и председател на Управителния съвет на Център за либерални стратегии, София, България. От април 2004 г. той е изпълнителен директор на Международната комисия за Балканите, председателствана от бившият министър-председател на Италия Джулиано Амато.

Иван Кръстев е директор на проекта „Open Century” на Централно европейския университет в Будапеща. През 2006 г. той бе приет за член на Форума на младите световни лидери, партньорска организация на Световния икономически форум. Неговата последна книга "Shifting Obsessions: Three Essays on the Politics of Anticorruption" е публикувана от Централно европейският университет в 2004 г. Книгата “The Anti-American Century” под редакцията на Иван Кръстев и Алан Макферсон ще бъде издадена от издателството на Централно европейския университет през 2006 г. Иван Кръстев е главен редактор на българското издание на списание “Foreign Policy„.Повече информация на http://www.cls-sofia.org/cgi bin/public/index.cgi?lang=1&topic=users&id=2

Раско Мочник
Тема на лекцията: Социалните права в ерата на глобализацията
Той преподава Теория на Дискурса (Разговора) и Епистемология на човечността във факултета по философия към Люблянския Университет. Завършил социология и сравнителна литература в  университета в Люляна през 1968. Изучавал е семиотика от 1969 до 1975 при l’Ecole pratique des hautes etudes, later Ecole des hautes etudes en sciences sociales (Париж) в Algirdas J. Greimas. Защитил е докторат цикъл по лингвистика – литературна семиотика в университета в Париж X (Нантер). Също докторат по социология през 1983 в Любляна. След-дипломен сътрудник при департамента по философия в Калифорнийския университет в Бъркли през 1985. от 1987 до 1989 зам.ректор на Люблянския Университет – като резултат от кампания, която довела до първия честен и отворен избор на университетско ръководство през тогавашния режим.
Публикации:
- Altercations - essays on "totalitarianism”, the "alternative”, nationalism (Belgrade, 1998, на сръбски);
- How Much Fascism? - essays on post-communist politics (Zagreb, 1998, на хърватски);
- Theory for Our Times. Levi-Strauss, Mauss, Durkheim - a study in three retroactive movements; (Skopje, 1999, на македонски);
- Three Theories - Ideology, Nation, Institution - a rationalised presentation of respective theories and their mutual articulation, (cf., Ljubljana, 1999, на словенски);
- Encounters: histories, transitions, beliefs – essays on the theory of institution, nation, media, contemporary speech-practices, artistic practices and film (Sofia, 2001, на български).

Повече информация (на английски): http://asssu.eu/sites/rodina.zaedno.net/files/u8/CVMocnik.pdf

На английски език, със симултанен превод на български език.

Вход: 2/1 лв.
Входът за журналисти е свободен, но молим да представяте журналистическите си карти.
При предварително заявен от Вас интерес, бихме могли да Ви предоставим още информация, снимки, както и възможност за интервю с участниците.
За повече информация – Десислава Гаврилова, Юлиана Наскова, 9888188, www.redhouse-sofia.org.

++++ ++++ ++++ ++++ +++++

Центърът за култура и дебат “Червената къща ”Андрей Николов” e проект на фондация “Гъливер клиринг хауз”. Червената къща е създадена със съдействието на програма МАТРА на Министерство на външните работи на Холандия, Принц Бернард Фонд и Институт “Отворено общество” – София. Основен партньор на Червената къща е фондация „Комунитас”. Червената къща работи с подкрепата на грант от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

++++ ++++ ++++ ++++ +++++


 

Каталог: content
content -> Сценарий по време на 77-мото издание на Наградите на филмовата академия на сащ заедно с Мишел Гондри и Чарли Кофман за филма "Блясъкът на чистия ум"
content -> Книга на бск категория носители описание
content -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
content -> Програма „Околна среда 2007-2013г. Bg161PO005/10 11/03/19
content -> Дипломна работа за придобиване на образователно-квалификационна степен " "
content -> Рентгенографски и други изследвания на полиестери, техни смеси и желатин’’ за получаване на научната степен „Доктор на науките”
content -> Св. Климент Охридски
content -> 1Уводни разпоредби 1Цел
content -> Акад. Илчо иванов димитров (1931 – 2002) фонд 20 опис 1


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница