Think∙eat∙saveДата28.10.2018
Размер29 Kb.
THINKEATSAVE е кампания насочена към намаляване на хранителните отпадъци и предотвратяването на хранителни загуби, която ни насърчава да намалим своя „хранителен отпечатък“. Според организацията на ООН за храните и земеделието (ОХЗ), всяка година 1.3 милиарда тона храна се изхвърлят. Това се равнява на същото количество, произведено в цяла Субсахарска Африка. В същото време, един на всеки седем души в света си ляга гладен, а повече от 20 000 деца под 5-годишна възраст умират всеки ден от глад.

Като се има предвид този огромен дисбаланс в начина на живот и произтичащите опустошителни последици върху околната среда, тазгодишната тема - THINK∙EAT∙SAVE – ни насърчава да бъдем по-добре запознати с това как избора ни на храна въздейства върху околната среда и ни дава възможност да вземаме информирани решения.

Докато планетата ни се бори да ни предостави достатъчно ресурси, за да поддържа живота на 7 млрд. души (които ще достигнат 9 млрд. през 2050 г.), ОХЗ изчислява, че една трета от световното производство на храни или се изхвърля, или се губи. Хранителните отпадъци източват огромно количество природни ресурси и стават причинител за отрицателно въздействие върху околната среда.

Тази година кампанията разчита на действията на всеки от нас, които започват още от вкъщи. По този начин ще станем свидетели на силата на колективните решения на нас и останалите, които са ги направили, за да намалим хранителните отпадъци, да спестим пари, да намалим въздействието на околната среда от производството на храна и да наложим процесите за производство на храна да станат по-ефективни.

Ако храната се пилее, това означава, че всички ресурси и суровините, използвани в производството на всички храни, също се пилеят. Например, за да се произведе 1 литър мляко са нужни 1000 литра вода, а около 16 000 литра отиват за храна за една крава, за да бъде направен един хамбургер. В резултат на това емисиите на парниковите газове от кравите сами по себе си и от цялата верига на предлагането на храни се отделят напълно напразно, когато изхвърляме храната.

Всъщност световното производство на храни заема 25% от общата обитаема земя на планетата и на него дължим консумацията на 70% от прясната вода, 80% от обезлесяването и 30% от емисиите на парниковите газове. Това е най-големият причинител на загуба на биологично разнообразие и промени в земеползването.Следователно вземането на информирано решение означава, че ние умишлено избираме храни, които имат по-малко въздействие върху околната среда. Такива например са биохраните, чиито производствен процес не включва употребата на химикали. Когато избираме храни от местни производители, ние също спомагаме за намаляването на емисиите, тъй като продуктите не са прелетели половината свят, за да достигнат до нашата маса.

Така, че мислете преди да ядете и помогнете да спасим нашата околна среда!
Каталог: arhiv1 -> docs
docs -> Тестът на Фагерстрьом дава точкова оценка за степента на Вашата никотинова зависимост
docs -> Вирусен хепатит тип а източник на заразата
docs -> Тя е високо технологична и специализирана, отговаря напълно на високите изисквания на инспекцията за качество и професионализъм
docs -> Анализ на здравословното състояние на учениците във възрастова група от 7 до 18 год
docs -> Ден на Земята – 22 април Историята на едно движение
docs -> Предпоставки, улесняващи индивидуалните кризи за самоубийство Самота
docs -> А л г о р и т ъ м за поведение в лечебно заведение за болнична помощ при случай, съмнителен за грип
docs -> Какво трябва да знаем за артериалната хипертония?
docs -> Рискови фактори, които не могат да бъдат избегнати


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница