Задача по Програмата в областта на цифровите технологии за Европа вжДата24.03.2017
Размер34.23 Kb.
ТипЗадача

Европейска комисия – Съобщение за пресата


Програма в областта на цифровите технологии: Комисията предоставя достъп до уебсайта „Европа“ на потребителите, ползващи версия 6 на Internet Protocol (IPv6)

Брюксел, 8 юни 2011 г. На Световния ден на IPv6 уебсайтът „Европа“ на Европейската комисия става достъпен и за потребителите, ползващи версия 6 на т.нар. Internet Protocol, а не само за ползващите версия 4. Интернет функционира чрез предаване на малки „пакети“ от данни независимо един от друг, чийто маршрут в мрежата се определя автоматично съгласно набор от правила за международен обмен на данни, известен като Internet Protocol. През 1984 г. с въвеждането на версия 4 на Internet Protocol (IPv4) бяха предоставени над 4 млрд. интернет адреса, но поради растящите потребности от нови онлайн услуги последният свободен от тях беше усвоен през февруари 2011 г. С въвеждането на IPv6 ще се разполага с практически неограничен брой интернет адреси, което ще позволи бурното разрастване на нови онлайн услуги в бъдеще. Като осигурява достъп чрез IPv6 до своя уебсайт, Европейската комисия дава пример и се надява да насърчи други организации от обществения сектор да се постараят да убедят съответните европейски производители да направят своите нови интелигентни устройства и сървъри съвместими с IPv6, т.е. да могат да прилагат тази версия. Внедряването на IPv6 е предвидено като основна задача по Програмата в областта на цифровите технологии за Европа (вж. IP/10/581, MEMO/10/199 и MEMO/10/200).

Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за цифровите технологии, заяви: „Насърчавам правителствата, доставчиците на интернет услуги и съдържание, както и всички дружества, осъществяващи бизнес по интернет, да преминат колкото е възможно по-скоро към IPv6. В противен случай ще се сблъскаме с нещо, което не можем да си позволим в Европа: огромни пазарни нарушения, по-бавен интернет и отрицателно въздействие върху иновациите.

Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за междуинституционалните отношения и администрацията, заяви: „Европейската комисия дава пример, като на Световния ден на IPv6 прави своя уебсайт „Европа“ достъпен за потребителите, ползващи IPv6. Тази първа стъпка ще предостави големи възможности за установяване на възможни проблеми и за напредък към цялостното внедряване на IPv6.

IPv6 беше въведена, за да се осигурят достатъчно интернет адреси с оглед на бъдещите потребности. Очаква се в хода на разрастването на интернет към тази глобална мрежа да бъдат включени милиони устройства (като смартфони, автомобили, електромери и битови електроуреди). За обмен на данни ще бъдат свързани и милиарди сензори, образуващи т.нар. „интернет на нещата“, което ще доведе до ново поколение от „интелигентни“ услуги. За всяко едно от тези устройства ще бъде необходим отделен интернет адрес. Предоставяните от IPv6 много милиарди такива адреси ще покрият бъдещите потребности за разрастването на интернет.

IPv6 притежава и множество технически предимства като опростено постигане на сигурност, стандартна маршрутизация и възможност за лесно използване от устройства, предназначени за тази версия.

Преминаването към IPv6 е свързано с големи разходи, но е възможно те да бъдат драстично намалени чрез използването на нова информационна техника, която е съвместима с IPv6.

Сега обаче едва около 2 % от целия трафик на данни по интернет е съвместим с IPv6. Поради това се налага съществуващата интернет инфраструктура да бъде модернизирана за преход към IPv6. Така ще се избегне непрекъснато забавяне на работата на интернет, дължащо се на успеха на тази глобална мрежа да привлича все повече потребители. Това забавяне от своя страна би оказало отрицателно въздействие върху икономическия растеж и би намалило възможностите за иновации в областта на новите онлайн услуги и приложения, а препродажбата на вече присъдени, но неизползвани адреси по IPv4 би породила риск за нарушаване на пазарните принципи.

На 17 юни 2011 г. Комисията ще проведе семинар относно IPv6 в рамките на Асамблеята на Програмата в областта на цифровите технологии, а освен това ще финансира голям пилотен проект за стимулиране въвеждането на IPv6 от държавни органи. Европейската комисия вече инвестира повече от 100 милиона евро в научноизследователска дейност и информационни кампании относно IPv6. Европейската научноизследователска компютърна мрежа GEANT вече е изцяло съвместима с IPv6.

Вж. MEMO/11/385

Уебсайт на IPv6:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/ipv6/index_en.htm

Уебсайт на Програмата в областта на цифровите технологии:http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Уебсайт на Нели Крус: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Нели Крус в Туитър: http://twitter.com/neeliekroeseu

Уебсайт на Марош Шефчович:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/sefcovic/

За контакти:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)IP/11/686

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница