Закон за изповеданията, приет и прилаган за този период забраняваше на религиозните общности да поддържат връзки с чужбина, дори и когато това е било канонично изискване, както например за Католическата църкваДата25.01.2018
Размер22.09 Kb.
ТипЗакон
Република българия

КАБИНЕТ НА

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
№……….………………….
……………………. 2016 г.


До
До
ЧРЕЗ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

г-жа ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ДО
НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ

43-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

г-н ДИМИТЪР ДЪБОВ
На Ваш № 654-06-31 от 15.01.2016 г.

Уважаеми господин Дъбов,

Съгласно чл. 13 от Конституцията на Република България „вероизповеданията са свободни, религиозните институции са отделени от държавата, религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели“.

В периода от 1949 г. до 1989 г. рестриктивният Закон за изповеданията, приет и прилаган за този период забраняваше на религиозните общности да поддържат връзки с чужбина, дори и когато това е било канонично изискване, както например за Католическата църква.

С новия Закон за вероизповеданията, в сила от 3 януари 2003 г. това ограничение беше премахнато и се даде възможност чуждестранни свещенослужители да пребивават в страната по покана на централните ръководства на вероизповеданията след становище на дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет. Отговорността за дейността на чуждестранните свещенослужители се носи от поканилите ги централни ръководства на религиозните институции, регистрирани от Софийски градски съд. Броят на чуждестранните служители, пребиваващи в страната, по покана на вероизповеданията е няколкостотин в различни религиозни институции - Католическата църква, Юдейското вероизповедание, Арменската апостолическа православна църква, Мюсюлманското изповедание, евангелските църкви, Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, Свидетелите на Йехова и други, в това число и Българската православна църква.На конкретния Ви въпрос колко свещенослужители на Комитета по религиозните въпроси на Република Турция (Дианет) са командировани в България, Ви уведомявам, че за периода 2014 -2015 г. те са били двадесет и трима. Работещите в Дианета са турски държавни служители и получават своите възнаграждения от Република Турция. Командироването на такива служители на Дианета се практикува в много страни на територията на Европейския съюз, като Германия, Австрия, Холандия, Франция и други.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ:

(Бойко Борисов)

София, бул. “Дондуков” № 1, тел. централа 940-29-99, факс 980-16-58Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница