24 април 2010 г. Тема: здравеопазване таван за лекарства, но не и за заплатистраница1/4
Дата15.10.2018
Размер0.6 Mb.
  1   2   3   4
24 април 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Таван за лекарства, но не и за заплати
Новият здравен министър Анна-Мария Борисова успя да убеди Бойко Борисов на лекарските заплати да не бъдат налаган таван, какъвто кабинетът въведе за възнагражденията в държавните дружества. След откриване на обновената реанимация в "Пирогов" вчера премиерът коментира, че ако има толкова добър хирург, заслужаващ хиляди левове заплата, здравното министерство трябва да намери алгоритъм за плащането им.

Министърът лаконично разясни, че лекарските възнаграждения ще се определят от обема на работата, сложността, квалификацията и всичко останало. Борисова отказа да отговаря на уточняващи въпроси и обяви, че ще направи изявление за наемите на общопрактикуващите лекари в София. От него стана ясно, че е постигнала договореност със столичния кмет докторите да плащат дълговете си за помещения разсрочено и да се направи обща тарифа за наемите им.

По-късно Йорданка Фандъкова каза, че ще предложи на СОС нов тип договори за всички лекари, в които да се включи и клауза за плащане на консумативи и охрана на кабинетите в поликлиниките.

След отказа от лимити на заплатите изненадващо Борисов се обяви за въвеждане на единен държавен таван за цените на лекарствата. "Не може всяка болница да си измисля цени. Затова ще сложим таван на лекарствата за всички", обясни премиерът. Той даде пример с "Пирогов", където намалили месечните си харчове за лекарства от 2 млн. на 900 000 лв.

В момента доставките стават чрез обществени поръчки, но често най-ниската цена се замества чрез възможност за отложено плащане.

Борисов съобщи, че новият зам. здравен министър се казва Гери, която той искал да направи шеф на здравната каса. Надделяло обаче желанието на Борисова тя да стане неин заместник. Оказа се, че въпросната Гери е Гергана Павлова, бивш кадър на "Софарма трейдинг", а в момента е мениджър в анализаторската компания "MS Health - България".

Премиерът обеща другата седмица да предложи нов шеф на здравната каса.


16 часа болници си прехвърлят дете, умира
ИСКРА СОТИРОВА

Двегодишно момченце във Варна издъхна, след като болници го прехвърляха часове наред една на друга.

В понеделник родителите на Данаил - Радостина и Стоян, го завели по спешност в университетската бол­ница "Св. Мари­на", защото полу­чил болки в коре­ма и започнал да повръща. Там обаче въобще не го прегледали, върнали ги, защо­то нямало места. В "Св. Анна" взели проба от черната слуз, която повръщал, и ги препратили пак в "Св. Ма­рина". Там обаче изхвърлили шишенцето с пробата. Направиха му първата рентгенова снимка чак в 8 ч на другата сутрин и после - в 12, разказа през сълзи вуй­чото Драгомир Драганов. Оперирали го 16 часа след като потърсили помощ.

Оказало се, че има вродено трикратно завъртане на тънкото черво. В четвъртък обаче Данаил се влошил, получил сепсис и починал.

"Поредица от немарливости протакаше лечението, а телцето му се е тровило през това време", разказват потресените близки. Те недоумяват как е възможно да ги прехвърлят от болница на болница, след като детето повръща черно.

Две проверки са назначени за лекарски грешки. Ед­ната е разпоредена от окръжната прокуратура, а дру­гата - от проф. Красимир Иванов, управител на УМБАЛ "Св. Марина". Чакат се и резултатите от аутопсията. Семейството ще съди медиците.
ДАНС разследва далавери в лечебни заведения
Таван за цените на лекарствата

Борисова хареса Гергана Павлова за свой заместник
Трябва да се въведе таван на цените на лекарствата, заяви премиерът Бойко Борисов вчера, след като откри изцяло обновената централна реанимация в "Пирогов".

Не може да няма таван и всяка болница да си измисля цени, каквито си поиска, категоричен бе Борисов. Той посочи „Пирогов" като положителен пример за пестене, без това да се отрази на качеството на лечението и заплатите на медиците, и дори като печелившо лечебно заведение. Лекарите там били съгласни с реформата и са намалили цените на лекарствата с 50 на сто. По думите на премиера сега там на месец се

харчат 800-900 хил. лева за медикаменти

Преди това тази сума е била 2 млн. лева. Премиерът обяви, че с намаляването на тези разходи в "Пирогов" са спестили 400 хил. лева само за една година, които са инвестирали в нова и модерна медицинска апаратура.

Бойко Борисов поясни още, че новият здравен министър Анна-Мария Борисова е получила подкрепата му да спре търговете за медицинска апаратура, което тя разписа още в първия ден от встъпването си в длъжност в сряда. По думите на премиера малки лечебни заведения, които не са на печалба и нямат много пациенти, разполагат със скъпа апаратура.

Oт ДАНС ще ми докладват за няколко образувани производства срещу болници, каза още премиерът Бойко Борисов по повод проверките за източване на Националната здравноосигурителна каса и не скри, че са възможни уволнения и в тях. Според него не би трябвало някои директори на лечебни заведения да взимат заплати от по 70 хил. лева.

Логично е заплащането на лекарите да се определя от размера на работата

тежестта на задачите им и тяхната квалификация. Това пък заяви новият министър на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова на откриването на реанимацията. Тя обаче не конкретизира дали трябва да се сложи таван на възнагражденията им.

Гергана Павлова ще бъде новият заместник-министър на здравеопазването, съобщи още министър-председателят Бойко Борисов. Тя беше моята кандидатура, която трябваше да предложим на парламента за директор на здравната касата, ног-жа Борисова я хареса и надделя поясни той.

Премиерът посочи, че вече има две нови предложения за директор на НЗОК. И двете са направени от новия здравен министър и ще бъдат предложени на народните представители до сряда. Той обаче не назова имената им. Премиерът не потвърди спряганите за този пост Нели Нешева ­ главен секретар на Министерството на здравеопазването и Албена Златарева ­ заместник-директор на НЗОК.


Международен икономист поема хапчетата

Новият заместник здравен министър Гергана Павлова вероятно ще отговаря за лекарствената политика в Министерството на здравеопазването, съобщиха фармацевти.

От 2008 г. до момента тя е мениджър за работата с клиенти в световната анализаторска компания за фармацевтичния пазар "IMS Health ­ България". От 2006 до 2008 г. Павлова е заемала ръководни позиции в "Софарма трейдинг". Тя е специализирала "Международни икономически отношения" в УНСС и е завършила "Счетоводство" в Икономическия университет във Варна.


Разследват смъртта на 2-годишния Данаил от Варна

Дете почина след размотаване от медици
ИЛКА КАТРЕВА

Двегодишно момченце почина след операция в Университетската болница "Света Марина" във Варна. До драмата се стигнало след препращане на детето от една болница в друга, твърдят близки на семейството. 2-годишният Данаил Донев бил доведен в спешното детско отделение на "Света Марина" на 19 април. В документацията на отделението в Университетската болница "Света Марина" е отбелязан и часът на прегледа ­ 15,30. Д-р Алиев, който прегледал момченцето, което било отпуснато, отпаднало и повръщало насочил родителите към болница "Света Анна" за приемането на детето. Лекарят бил дежурен същата вечер в "Света Анна". Той е специализант и имал право да работи в спешен център и по трудов договор в болница, уточниха вчера от Регионалния център по здравеопазване във Варна. Родителите се вслушали в съвета му и отишли за хоспитализация в "Света Анна" същия следобед. Състоянието на момченцето обаче се влошило и по спешност в 1 часа през нощта малкият е върнат отново в Университетската болница "Света Марина". Започнатото лечение с антибиотици не дало резултат. Направена му е рентгенография и лекарите преценили, че трябва да го оперират. Твърде вероятно е интервенцията да е закъсняла.

ОПЕРАЦИЯТА ПОКАЗВА ВРОДЕНА АНОМАЛИЯ

Става въпрос за трикратно превъртане на тънкото черво, което е довело до чревна непроходимост и некроза, обясниха вчера от ръководството на Университетската болница "Света Марина". Вроденото заболяване е било открито по време на операцията, съобщиха още от "Света Марина". В крайна сметка обаче състоянието на детето се влошава и на 22 април вследствие на септичен шок двегодишният Данаил издъхва в интензивното отделение.

Вчера лично изпълнителният директор на "Света Марина" проф. Красимир Иванов заяви, че ако се докаже лекарска небрежност и грешка, ще бъде безкомпромисен. „Разпоредил съм аутопсия веднага след случая", коментира още Иванов. Медицинската документация е предадена на органите на досъдебното производство във връзка с образувано дело от Окръжна прокуратура ­ Варна. Оттам вчера съобщиха лаконично, че е образувано дознание за смърт по непредпазливост.

Размотаване от болница в болница

Вуйчото на малкия Данаил ­ Драгомир Драганов, беше категоричен, че според близките на детето вина за неговата смърт имат лекарите. Той се аргументира с това, че момченцето е било разкарвано между двете болници, без да му бъде поставена ясна диагноза. Детето беше зле, повръщаше и имаше болки. Не може в такова състояние лекарите да го прехвърлят от болница в болница. Родителите също ще чакат резултатите от аутопсията и най-вероятно ще си потърсят правата за тежката загуба, предполагат близки до семейството.

До две седмици ще станат ясни резултатите от аутопсията и причините за смъртта на 2-годишния Данаил Донев, съобщи директорът на Университетската болница "Св. Марина" проф. Красимир Иванов. В същия срок ще приключи и вътрешната проверка по случая. .
Майки луднаха от такси за доктор
Ива Димитрова

Майки от Добрич се ошашавиха от различните такси, които джипита им искат, за да издадат служебна бележка за редовни имунизации и профилактични прегледи. Някои ги издават безплатно, други искат по левче на бележка, трети ­ по 2 лева, има обаче и такива, които скубят майките с по 4 лева. „Аз имам две деца, тя ми взе 8 лева. Мисля, че децата до 18 години са освободени от всякакви такси", алармира майка на 7 и 9-годишни момчета. От десетина дни бележките са задължителни при подаването на документи за получаване на детски надбавки от отделите "Социални грижи".

"Всичко, което се иска като документ от общопрактикуващите лекари, се заплаща, с изключение на свидетелство за сключване на граждански брак и медицинско за започване на работа за лица до 18 години", каза в отговор Радка Георгиева, началник отдел "Доболнична помощ" към Районната здравно-осигурителна каса в Добрич. Тя обясни, че няма регламентирани цени за служебните бележки за "Социални грижи" и те се определят от всеки личен лекар. Георгиева посочи още, че няма договореност между Министерството на труда и социалната политика и НЗОК тези бележки да са безплатни. Друг е въпросът, че при заплащането на служебния документ лекарите задължително трябва да издават касова бележка.


НЗОК вече ще плаща инвалидните колички
До 1 юли тази година ще се подготви нов механизъм, съгласно който вече НЗОК ще купува, поддържа и ремонтира помощните средства, които инвалидите ползват. Това заяви Тотьо Младенов, министър на труда и социалната политика в отговор на въпрос на атакиста Любомир Владимиров. Това се отнася най-вече за акумулаторните и ринговите инвалидни колички. "През март издадох заповед, с която създадох работна група, която да разработи механизма, по който ще става плащането на помощните средства от НЗОК. Такава е практика в ЕС - медицинските изделия да се изписват в здравеопазването и закупуването им да се финансира от здравните институти", обясни Младенов.

През август 2009 г. Националната мрежа на хората с увреждания са изпратили предложение за това до министър Младенов. В него се съдържа апел да се купуват по-качествени колички, да се намали срокът на експлоатацията им и да се повиши контрола на държавата върху фирмите дистрибутори и дружествата, които извършват ремонтите, обясни на Любомир Владимиров. Дадени са сигнали за злоупотреби.Борисов слага таван за цените на лекарствата

ДАНС е образувала производства срещу болници, източвали НЗОК
"Трябва да има таван на цените на лекарствата." Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов при откриването на обновения реанимационен блок на "Пирогов". Според министър-председателя този таван е особено наложителен за болниците, които купуват големи количества медикаменти, и не е редно всяко заведение да си измисля цени, каквито иска. "Няма да има таван за обаче за лекарските заплати, въпреки че не е редно докторите да получават по 70 000 лв. месечно", допълни Борисов. Припомняме, че подалият оставка бивш здравен министър Божидар Нанев предложи в края на март да бъде въведен таван от 3500 лв. при заплащането на докторите, след като стана ясно, че в гилдията някои разполагат с месечни доходи от 20 000 до 70 000 лв. Според новия ръководител на Министерството на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова заплащането на лекарите ще се определя от размера на работата, тежестта и квалификацията на лекарите. Премиерът Бойко Борисов допълни, че министерството би могло да намери алгоритъм на заплащане, така че много добри медицински специалисти да могат да получават високи заплати, които са оправдани от тяхната работа и квалификация.

"ДАНС ми докладваха за няколко образувани производства срещу болници", отговори премиерът на въпрос дали има проверки на болници, източвали НЗОК.

Все още няма яснота около името на новия шеф на НЗОК, след като в четвъртък парламентът прие оставката на досегашния ръководител Жени Начева, която прокуратурата отстрани за злоупотреби. "Моята кандидатура, която трябваше да предложим на парламента за шеф на касата, беше Гергана Павлова, но г-жа Борисова надделя", призна премиерът. Вчера Гергана Павлова беше назначена като зам.-министър на здравеопазването.


Чистим отпуски, болничните под контрол
Служителите, натрупали стари отпуски, ще имат възможност да ги изчистят до края на 2011 г. Това е мярката, за която комисията по законодателството към тристранката постигна пълен консенсус.

До редакционното приключване на броя обаче остана под въпрос дали партньорите ще се споразумеят да се въведе тригодишна давност върху неползваните отпуски. Това ще рече, че ако занапред човек не успее да вземе през годината полагащите му се дни, ще има възможност да ги изчисти в рамките на следващите 3 години.

Адмирация от правителството и работодателите получи вчера предложението на КНСБ бюджетните организации и фирмите да изготвят през февруари всяка година графици за излизане в отпуск на служителите им. Това ще създаде ритмичност и няма да позволи натрупване на неползвани дни, са мотивите на синдиката.

Спорно остана предложението на правителството при съкращения да се плаща само неползваната отпуска за съответната година плюс още 10 залежали дни, другото да се губи.


Данъчни с по 150 дни неползвани почивки

Неползваните стари отпуски за минали годинисамо в администрацията са на стойност 400 млн. лв., съобщи в края на м.г. финансовият министър Симеон Дянков. Оттогава никоя институция не си е направила труда да преброи колко са залежалите дни неползван платен отпуск в бюджетната сфера.

Според неофициална информация на НОИ осигурените по трудови и служебни правоотношения в бюджетния сектор и фирмите, които са над 2,5 млн. души, са натрупали около 100 млн. дни, което ще рече по около 40 дни на човек. При минимална надница от 15 лв. това значи дължими по 600 лв. Много от ведомствата като МВР, здравното и т.н. не успяха вчера да предоставят на “Труд” справка колко от хората им имат неизчистени отпуски и за колко пари. От регионалното министерство обаче уточниха, че служителите им, които са над 600 души, са натрупали 32 402 неползвани дни за 1 332 494 лв. В правосъдното министерство до 31 декември м.г. залежалите отпуски са 9174 за 464 877 лв. Във финансовото средно на човек се падат по 75 невзети дни почивка при 650 служители, а в културното са насъбрали 44 000 неползвани дни. Без отдих явно са се трудили и в Националната агенция по приходите - на близо 7-те хиляди служители се падат средно по 150 неизразходвани дни отпуск. В социалното министерство “спестили” от минали години почивки за 2 млн. лв., в икономическото служителите не са ползвали 55 660 дни, а в 13-те агеции под шапката му - 67 399. В екоминистерството 381 души имат залежали дни, като най-много - 277 от тях са натрупали до 30 дни. В изпълнителната агенция по околната среда 319 души са работили, без да си почиват.
Красимир Дачев: Игрите се правят в държавния сектор

“Игрите с отпуските стават в държавните структури. В частните компании този тип упражнения не минават”, коментира собственикът на “Свилоза” Красимир Дачев. Ако вземете всички неизползвани отпуски в държавата, над 85% са в обществения сектор. Трябва да се промени и редът за издаване на болничните. Сега най-корумпирани са лекарите, които грабят с фадроми от бюджета.


Антон Петров: Няма качествена работа без почивка

В нашите заводи нямаме натрупани отпуски, заяви Антон Петров, член на Съвета на директорите на “Стомана индъстри”. Когато една отпуска не се вземе, се влошава качеството на работата. Отпуската се дава, за да бъде ползвана. Нейното натрупване в огромни размери не допринася по никакъв начин за нормалния ритъм на работа. Това са спестени пари, които се провизират при нас като дължими.


Д-р Цветан Райчинов, шеф на Лекарския съюз: 1 свободен ден на 3 месеца ще реши проблема

Ако работникът има право на 1 свободен ден на всеки 3 месеца, то проблемът със съмнителните болнични листове може да бъде решен.

Това съобщи вчера д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС). Той добави, че тези допълнителни 4 свободни дни в годината може да бъдат примерно наполовина платени от работодателя. А това време човек да ползва било то за да извърши задължителния си годишен профилактичен преглед, за да си извади нови документи или каквото му се налага.

Тази възможност е най-лесно да се за пише в Кодекса на труда и така ще важи за всички работодатели, независимо дали фирмата им е държавна или частна, смята д-р Райчинов.

Шефът на БЛС обяви, че досега съюзът не е получавал сигнали за фалшиви болнични. Нито организацията е сезирала прокуратурата за подобни случаи, защото имало съответни органи, занимаващи се с този контрол.

На въпрос дали докторът, издал фалшив болничен, трябва да напуска системата, д-р Райчинов каза: “Не може така да се отнемат права на лекар, който толкова години е учил и се е подготвял. В законите и разпоредбите има достатъчно санкции за нарушенията.”

“Много трудно е да се докаже доколко документът не е верен - дали защото дава право на почивка за повече време, дали диагнозата не е правилна и т.н.”, обясни д-р Райчинов. Според него, за да има контрол, то работодателят трябва веднага да изисква проверка от лечебните заведения с лекарски консултативни комисии. Но ако примерно служителят е взел болнични заради най-обикновена настинка, то ако се направи проверка след 15-20 дни, трудно би се доказало, че по-рано е имал най-обикновена простуда.
Тотю Младенов: Да спрем да се лъжем

“Мерките за болничните и отпуските, които сега дискутираме, целят всички да се дисциплинираме - и работници, и работодатели, и самата държава с нейните контролни институции. И се надявам да спрем да се лъжем един друг, защото 30% от болничните са фалшиви”, заяви вчера социалният министър Тотю Младенов.

Със злоупотребите, които стават с болничните, 17 млн. лв. повече са сумите, които се изплащат от НОИ за първите три месеца на т.г. спрямо същото време на миналата.

“И какво - ние трябва да вдигнем с 1% вноската за болест и майчинство, така ли? Това няма да е добре нито за работодателя, нито за работника”, допълни министърът. И обеща строги санкции за лекарите, които отпускат фалшиви болнични и така се източва фондът за краткосрочни обезщетения.

Обичайна практика било, щом на човек му притрябва един или два свободни дни, да си свърши някоя работа, като “да си прекопае лозето например”, да отиде на доктор и да си издейства необходимата почивка. От това били на сметка и докторите, и мнимите болни. Новата здравна министърка Борисова вчера показа, че познава проблема и отговори - обсъжда се.
Дните ли са много, или не стигат за отдих

Служители трябва да почиват 30 работни дни в годината, в системата на МВР те могат да стигнат и до 50-55, при учителите надминават 40 дни, според задълженията им. Хората на трудов договор, но на ненормиран работен ден, също имат добавки към задължителните 20 дни отпуск. Много от работещите обаче не могат да си ползват дните, твърдят потърпевши.

Тези, които са на ключови позиции, и да излязат в отпуск, ги връщат обратно. А които се скатават, не вземат отпуск и си пестят дните, за да ги получат накуп при уволнение или пенсиониране.


Борисова с две победи срещу Борисов за ден
Премиерът маха табана на докторските заплати, слага на лекарствата в болниците
Диана ТЕНЧЕВА

Две победи срещу премиера Бойко Борисов постигна вчера само за един ден здравната министърка проф. Анна Мария Борисова.

„Г-жа Борисова надделя. Моята кандидатура за шеф на здравната каса - Гергана Павлова, която щях да предложа на парламента, беше взета за зам. здравен министър", призна самият премиер. Павлова е специалист от IMS-България (световната компания за изследване на фармацевтичния пазар).

„Сега имаме две нейни предложения (б.р. - на министърката) и ще ги дадем на депутатите. Ако ги одобрят, до сряда мисля, че ще се справим", обясни Борисов. Диалог по въпроса щяло да има и с другите парламентарни сили. Премиерът обаче отрече за поста да се спрягат д-р Албена Златарева, зам.-шеф на касата, или д-р Нели Нешева, главен секретар на МЗ.

Втората победа на Борисова срещу Борисов бе по отношение идеята на премиера за таван на доходите на лекарите в държавните болници до 3500 лв. „Всичко ще се определя от размера на работата, сложността, квалификацията и всичко останало. Възнагражденията трябва да се подчинят на обективни показатели. Не може да се кажат нито таванът, нито минималните доходи", заяви проф. Борисова.

На въпрос на „Труд" дали някои директори ще продължат да вземат по 70 000 лв. месечно, премиерът отговори: „Не би трябвало, но ако има толкова добър хирург, че за своята дейност толкова пари да е необходимо да му се платят, министерството

ще намери такъв алгоритъм." Според премиера трябва да има таван на цените на лекарствата, а не „всяка болница да си измисля цени, каквито си иска". Затова щяло да се постави ограничение във всички държавни болници.

„Няма как да се постави таван, той ще бъде поредната предпоставка за корупционни практики, а и моментално ще допринесе от пазара да изчезнат определени медикаменти, които не могат да се вместят в този таван", коментира пред „фокус" д-р Ивайло Попов, зам.-шеф на сдружението на общопрактикуващите лекари. Той определи изказването на Борисов като „популистично".

Премиерът съобщи още, че от ДАНС вчера са му докладвали за няколко прокурорски проверки в болници в страната във връзка с източване на касата.

  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница