Г. „Билборд взема рекламата върху трамваи и тролеиДата26.10.2018
Размер127.72 Kb.


10.12.2008 г.

Билборд" взема рекламата върху трамваи и тролеи


„Билборд" беше избрана за ексклузивен рекламен оператор върху транс­портните средства на „Столичен електротранспорт", съобщиха от компания­та вчера. На 5 декември дружеството е сключило договор за ползване на външните части на до 246 превозни средства, от които до 168 трамвайни мотриси и до 78 тролейбуса. Договорът е в сила до края на 2010 г.

С подписването на контракта дру­жеството поема ангажимент и за изра­ботването, монтажа и демонтажа на всички рекламни материали от трам­ваите и тролеите.

Вчера акциите на „Билборд" поевти­няха с 0,67% до 2,96 лева.


10.12.2008 г.

Полицаи се готвят за протест

Новината за безпрецедентното събитие беше съобщена сутринта от председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, бивш служител на МВР, пред Би Ти Ви. Тя беше потвърдена по-късно от генералния комисар на МВР Павлин Димитров пред "Дарик радио".


Миков: ГЕРБ подстрекава полицаите

Източници на "Дневник" съобщиха, че във форума на вътрешната интернет мрежа на МВР служители са обсъждали дали да се включат в демонстрацията, която щяла да мине под формата "масово пушене на цигара", защото полицаите по закон нямат право да стачкуват. Като причината за недоволството се сочели ниските заплати и социално положение на полицаите.

Павлин Димитров - професионалният ръководител във вътрешното министерство, потвърди, че има недоволство. На въпрос на "Дарик" дали ще се присъедини към полицейски протест той отговори: "Вие ми зададохте най-тежкия въпрос. Моето място е там."

От пресцентъра на МВР, цитирани от агенция "Фокус", заявиха, че във форума на МВР разговора водят десетина души и си позволяват да се изказват от името на по-широки маси. Щатните служители в МВР са 63 хил. души, както обяви вътрешният министър Михаил Миков през лятото. По думите му пред медиите вчера наистина министерството са напуснали 2500 души, но толкова били и постъпили. Той нарече съобщеното от Цветанов "провокация" .

Проверка на "Дневник" показа, че не само в София, но и в други големи градове зрее идеята за протести. Полицаи от Велико Търново отговориха, че не само ще участват, но ще вземат и жените, и децата, които търпят лишения. Служители на МВР - Видин, отскоро в системата на МВР, също имат намерение да протестират заради лошите условия, при които работят.

Шефът на националния полицейски синдикат Емил Рашев заяви пред "Медиапул", че е напълно възможно полицаите да излязат на мълчалив протест още в събота, но той няма да е организиран от синдикатите. "Хората са много разочаровани, че няма да получат коледни надбавки, и това създава напрежение. То се усеща във вътрешните интернет форуми на МВР", добави той. Синдикатът внесъл списък с 20 искания до вътрешния министър и се обмислят организирани протести веднага след Нова година, най-късно през февруари.

Полицаите не могат да стачкуват, но имат право да протестират като граждани в извънработно време и без оръжие, така че намерението да пушат в градинката до министерството не е незаконно, обясни вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Бойко Борисов: Съчувствам на полицаите за министъра

Не съм получил уведомително писмо за протестни действия на служители на МВР за 13 декември, каза пред "Дневник" столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Не съм разговарял с нито един служител на МВР и не знам за подобни техни намерения, заяви той. Попитан откъде има информация за недоволство сред полицаите, Борисов отговори, че има своя социология. Няма униформен или цивилен полицай, който последните три години, като ме види да не ми е козирувал и да не ми каже "айде, върни се", каза Борисов. Повтори обаче, че с никого от МВР не е разговарял за протест. Знам проблемите им, каза той и допълни, че им съчувства за това, че Румен Петков и Михаил Миков са им министри.Политици видяха провокация

И управляващото мнозинство, и опозицията видяха провокация на ГЕРБ в намеренията на полицаите да протестират. Според БСП изявлението на Цветан Цветанов за възможни демонстрации е безпрецедентно и грубо провокативно. Поведението на Цветанов като бивш служител на МВР е изцяло укоримо, намеква се за отказ от изпълнение на служебните им задължения, което може да стигне до белезите на Наказателния кодекс, коментира пред "Дневник" зам.-шефът на групата на БСП Георги Юруков. От НДСВ определиха случващото се като пореден фойерверк на ГЕРБ и политическа задявка с нещо, с което не трябва да се заиграва. Винаги ще се намерят 10 провокатори, жадни за политическа кариера в следващо правителство, коментираха от опозицията. Според бившия шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов (ДСБ), ако полицията излезе на улицата, правителството си е отишло. И според него, и според Йордан Бакалов (ОДС) причина за напрежението е голямата ножица във възнагражденията на полицаите и на служителите на ДАНС.
10.12.2008 г.

Елеонора Николова: Партията на Борисов не може да е говорител на служителите на реда
В България полицията, съдебната система, войската, са деполитизирани и като много специфични органи нямат право на стачка, каза пък Елеонора Николова, зам.-председател на Единна народна партия (ЕНП). „Разбира се, те могат да изразяват различни становища по повод един или друг нормативен документ и по определени ситуации, но стачка по дефиниция не могат да правят. В този смисъл полицаите не могат да имат говорител в лицето на различни представители на политически партии, защото това означава да признаем, че те са политизирани и търсят закрила в една или друга формация. Това не бива да се случва“, каза още Николова. По думите й полиция е имало и ще има, независимо от политическата борба и от заявките на ГЕРБ, че ще бъдат следващата политическа сила. „Обстоятелството, че много бивши полицаи в момента са в структурите на тази партия, поставя ръководството й в деликатна позиция. Лидерите на ГЕРБ би трябвало да бъдат по-предпазливи, когато правят заявки, че едва ли не те държат в ръка спокойствието на държавата в лицето на подчинението на полицията“, обясни зам.-председателят на ЕНП.


10.12.2008 г.

Колко струва свободата на обвиняемия?
Доротея Дачкова

Дали енергийният бос Христо Ковачки ще остане в историята на българското правораздаване като осъден за укриване на милиони левове данъци, източване на ДДС и престъпен сговор - това още не е ясно. Много вода ще изтече, докато делото му приключи с присъда в сила. Процесът срещу Ковачки обаче със сигурност ще се запомни с рекордната гаранция, който прокуратурата определи за свободата му - 300 000 лв. И след като съдът я ревизира, сумата пак си остана доста голяма - 200 000 лв. Окрилени от примера на софийските си колеги, окръжните магистрати във Варна в понеделник определиха 100 000 лв. гаранция на Николай Николов, обвинен за отвличане и подбудителство към убийство на двама души. От март Николов бе под домашен арест, но поиска свободата си заради наложително лечение.

Иначе, като се изключат гаранциите от милиони левове (преди деноминацията) за шефовете на фалирали банки, тази на Ковачки държи първенството.

"ВИП" клиентите на съдебната власт обикновено се бъркат с между 10 и 30 000 лв.

Гаранцията всъщност не би трябвало да зависи от това колко знаково и обществено наблюдавано е дадено дело. Тя не е наказание, а мярка за неотклонение, третата по тежест след задържането под стража и домашния арест. По-лека е единствено подписката. Макар че Наказателно-процесуалният кодекс вече позволява и да не се определя мярка за неотклонение. Целта на всички тези мерки е да попречи на обвиняемия да се укрие, да извърши престъпление или осуети изпълнението на влязла в сила присъда. Идеята е сумата да е достатъчно голяма, за да респектира обвиняемия и да не му е все едно дали ще я загуби в полза на държавата. В същото време обаче тя трябва да е по джоба му. Иначе би се обезсмислила. Ако не може да я плати, той ще бъде задържан. За разлика от арестите, които задължително се разрешават от съда, гаранцията може да се налага и от прокуратурата. Съдът има контролна функция, но делото се гледа в закрито заседание, а произнесеното определение е окончателно. Затова може да се спори колко добре е аргументирано. Вярно е, че всички съдебни актове би трябвало да са публични в интернет. Факт е обаче, че има няколко съдилища, където още законът не се изпълнява. Сред тях са и Софийският градски съд, и Софийският районен съд. Все съдилища, които имат думата по важни дела.

При определянето на размера на гаранцията се вземат предвид тежестта на престъплението, вредите, които то е нанесло, както и имущественото положение на обвиняемия. Това обаче е доста относително понятие. От прокуратурата обясняват, че изискват данъчните декларации на обвиняемите, за да преценят имуществото им, преди да определят "цената". Но това не винаги се прави. Има хора, чието богатство е обществена тайна, обясни прокурор.


"Преценявам на око, като видя обвиняемия",

призна обаче съдия. "Ако ми обясни, че е консултант в частна фирма и заплатата му е еди каква си, аз не мога да знам дали ме лъже, нито имам информация каква е средната консултантска заплата. Освен това повечето обвиняеми са въоръжени с доказателства за болни роднини, които разчитат на тяхната издръжка.

След като гаранцията бъде определена, има срок между 3 и 15 дни, в който сумата трябва да бъде представена. Това може да стане както в пари, така и в ценни книжа. Когато гаранцията не бъде представена в определения срок, прокурорът може да поиска задържане или по-висока гаранция. Ако става дума за висящо съдебно производство, това служебно прави съдът. Тогава парите или ценните книжа се конфискуват в полза на държавата. В тези случаи може да бъде определена и гаранция в по-голям размер. Гаранцията се освобождава, когато делото приключи. Ако присъдата е лишаване от свобода, парите се връщат, когато лицето влезе в затвора.

Гаранциите отиват в набирателна сметка за временно съхраняване на чужди средства. С тях не се оперира. Лихвите остават в бюджета на съдебната власт. Случвало се е и освободена гаранция да не бъде потърсена в срок и да остане за сметка на държавата.


Гаранцията на Александър Томов например, обвинен за присвояване на 29 млн. лв. от "Кремиковци", е 10 000 лв. На толкова бе оценен и бизнесменът Мирчо Петков - Мирчо Циганина. Бившият шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев плати 15 000 лв. Братята Маргини се бръкнаха с по 20 000 лв., за да ходят без проблеми до морето, докато делото им е дълбоко замразено заради здравословни проблеми на един от подсъдимите заедно с тях.

Евелин Банев-Брендо също напусна домашния арест срещу 20 000 лв. Толкова даде и бившият шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. На 20 000 лв. съдът оцени и свободата на бившата шефка на Административния съд във Варна Анелия Цветкова, която от лятото е обвиняема по дело за подкуп.

10 000 лв. гаранция определи прокуратурата на бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, който ще отговаря за длъжностно престъпление заради конфликт на интереси. 5000 лв. повече плати бившият зам.-директор на фонд "Земеделие" Красимир Неделчев заради обвинение в пране на 357 000 лв., получени от подкуп. Той бе оправдан на първа инстанция и сега се чака решението на Софийския апелативен съд. Неделчев трябваше да плати колкото обвинения в контрабанда Николай Методиев-Пилето.

Доста по-ниска сума бе определена на депутата Владимир Кузов, обвинен в хомосексуални действия с 13-годишния Н. К., извършени от 15 юни до 15 септември 2001 г. Кузов, който плати 1000 лв. гаранция, бе признат за виновен на две инстанции и вече чака тежката дума на Върховния касационен съд.

Срещу толкова от ВКС бе пуснат и раппевецът Иван Главчев - Ванко 1, по делото му за сводничество, след като в сила влезе прословутата поправка в НК, тотално облекчила положението му на подсъдим.

Вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца Ангелина Димитрова плати 5000 лв. по дело за контрабанда и пране на пари. Гаранцията й бе определена преди две години, когато започна и разследването срещу нея. Всъщност инфлацията не се отразява на гаранциите. Още през 2004 г. бившият столичен кмет Стефан Софиянски трябваше три пъти да плати по 10 000 лв. за всяко от делата срещу него. "За да не стават недоразумения, искам да кажа, че за тези парични гаранции помагат приятели", каза Софиянски на излизане от следствието с трето обвинение. След съхранение в сметките на съдебната власт парите са обратно при него, тъй като той бе оправдан по всичките си дела.

Обратно получи парите си и бившият шеф на контраразузнаването, а сега депутат от ДСБ Атанас Атанасов. Той бе един от "любимците" във Филчевата прокуратура. И престоя в ареста, тъй като не си плати гаранцията от 9500 лв. Тя му бе наложена на 1 ноември 2004 г., след като му бе повдигнато трето обвинение за престъпление по служба - за секретния доклад за корупция във властта, изготвен от контраразузнаването през 1999 г. Заради доклада премиерът Иван Костов смени част от министрите си, сред които и вътрешният Богомил Бонев. Точно по негова жалба Атанасов стана обвиняем. Първоначално прокуратурата нареди 10 000 лв. гаранция. Атанасов обяви, че няма пари, и обжалва, но сумата бе намалена само с 500 лв. Което отстрани изглеждаше като огромна подигравка. Конюнктурата в прокуратурата вече е съвсем различна, но подобни гротески са възможни отново. Правилата, които НПК дава за гаранцията, са доста общи. Съдебната практика също е крайно разнородна. Няма и как да се разпише каква е разумната гаранция за всяко конкретно престъпление и обвиняем. Затова трябва да се разчита на добросъвестността на съдии и прокурори да определят разумната цена на платената свобода.


10.12.2008 г.

Борисов блокира договора с новата фирма за чистене на София
Кметът Бойко Борисов няма да подписва на този етап договора с австрийската компания "Заубермахер", която спечели конкурса за почистването на пет столични района. По план фирмата трябва да започне да почиства "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица" на 1 март. 2009 г. Процедурата бе обжалвана от декласираната фирма "Титан-АС" пред Комисията за защита на конкуренцията.

10.12.2008 г.Блокират заплата заради парно, съдът не разрешава
"Топлофикация Со­фия" ще връща пари на клиентка, на която съдия изпълнител е запорирал заплатата. Това каза вче­ра шефът на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Това става след като Районният съд в Со­фия е спрял изпълнително дело на топлофикация. Вчера при нас дойде по­търпевшата да ни покаже решението и че топлофи­кация ще й връща пари, каза Кърлев.

Цветанка Радованова, която живее на ул. "Мария Луиза", била осъдена през

2002 г. за неплатено парно от 1998 г. Дължала е 2000 лв. Оттогава били начис­лили още 2000 лв. лихви, каза тя пред "24 часа".

Жената не била известе­на, че е осъдена. Дъщеря й, която тогава била не­пълнолетна, била подпи­сала някаква призовка.

Изведнъж през 2008 г. започнаха да ми удържат от заплатата, взеха ми на три пъти по 345 лв. , каза Радованова. Вече е полу­чила писмо, с което й пи­шат да посочи сметка, къ­дето да й приведат удър­жаните пари.

Жената дойде при нас, попълни формуляр и го подаде в съда, за да оспор­ва запора, каза Кърлев. Според него в момента то­плофикация вади някакви стари дела и решения, чий­то срок е изтекъл, а съдия изпълнители запорират сметки и заплати на хора­та.


10.12.2008 г.София купува площадки за завода
ЗДРАВКА АНДОНОВА

10 евро на кв. м да плати Столичната община за закупуването на двете площадки в Яна и Горни Богров, предлага зам.-кметът по екология Мария Бояджийска на Столичния общински съвет. Цените на терените са определени от лицензирания оценител "Софинвест". Според проекта на завод за боклука там трябва да бъдат разположени част от инсталациите за третиране на отпадъците.

Предложението ще бъде разгледано за трети път от столичните общинари в четвъртък. Преди няколко месеца зам.-кметът Мария Бояджийска предлагаше терените да бъдат закупени на цена от 66 евро на квадратен метър, въпреки че собствениците бяха поискали цена от 10 евро. Тогава кметът Бойко Борисов обяви, че е станала грешка и се закани да уволни чиновника, който я е допуснал.

В докладната с предложението на Мария Бояджийска е записано, че собствениците на имоти искат между 10 и 35 евро на кв. м.


10.12.2008 г.Трети палеж на сметището в Цалапица
Сметището в Цалапица е било подпале­но за трети път, съобщи бившият заместник-кмет

и собственик на фирмата-оператор Атанас Славов. Това е станало през нощта на 28 срещу 29 ноември - часове след като отново се заговори за приемане на софийски бали на пловдивска терито­рия.

Според техническия ръководител на де­пото Петър Тодоров при последвалия ог­лед са открити следи от наредени по ската автомобилни гуми, което говори за умиш­лен палеж. Предишните 2 пъти сметището горя на 10 април миналата година, след приемането на първите количества бали, и на 9 септември тази година, когато стана публично известно искането на правител­ството Пловдив да приеме нови количества софийски боклук.


10.12.2008 г.

Метростанция сменя мавзолея

СОФИЯ. Метростанция трябва да се построи на мястото на бившия мавзолей. За това настоява главният архитект на София Петър Диков. По световните стандарти в центъра на града спирките на подземната железница се изграждали на по 600 м една от друга. Това се правело, за да се намалят колите и да се увеличат пешеходните зони.

Противно на всяка логика между седма и осма станция при нашето метро има 1300 м, коментира Диков. Той предлага да се построи една допълнителна спирка под площад "Александър I". Така към нея ще може да се направи и подземен паркинг.

Сияна Севова

09.12.2008 г.На Герена при як студ по 3 бона на ден за топло

Армията" ще зимува надупчена като швейцарско сирене

Три хиляди лева на ден може да достигне само от­оплението на основния те­рен на стадион Георги Ас­парухов през зимата при много як студ, разучи НТ.

В момента шефовете на спортните съоръжения на родните футболни грандове Левски и ЦСКА ги подготвят усилено за студа. В първенството предстои дълга пауза от около 3 месеца. През нея стадионите няма да бъдат използ­вани, а клубовете ще се готвят предимно в чужбина. Проучване на НТ показа, че под­държането на те­рените в България през зимата е тру­доемка, а и доста скъпа работа. Най-специална и скъпа е поддръжката на стадион Георги Аспару­хов, защото той е един­ственият в София с отопле­ние под терена. „От другата седмица започва­ме зазимяване на централния терен. Върху него ще бъдат нахвърляни 50 тона смески от пясък, ху­мус и семена за поддържа­не на тревата и кореновата й система. По принцип парното под игрището ще бъде включено през цяла­та зима. Системата е авто­матична и подава повече топлина при по-студено време. Ако температурата не е много ниска, за ото­пление на терена отиват между 800 и 1300 лева на ден. При голям студ сумата достига до 3000 лева", из­числи за НТ шефът на стадион Георги Аспарухов Ка­лоян Зарзанов. „Топлината се подава от ТЕЦ. Цената на поддръж­ката на терена може да скочи още доста, защото още не знаем новите цени на топлоенергията, които ще влязат в сила от 1 януа­ри догодина. Излиза ни до­ста скъпо, но инвестицията си струва, защото през пролетта ще имаме пер­фектен терен", допълни Зарзанов. Около 30 хиляди лева излиза поддръжката с торове и различни смески на централния терен и на по­мощните игрища на Гере­на. Състоянието на игрища­та ще се следи от хората на Герена през цялата зима. „За съжаление в студа не можем да направим никак­ви подобрения по трибуни­те на стадиона. В снега е невъзможно да включиш оксижен или да лееш бе­тон и да запълваш фуги. До март ще се стремим да за­пазим единствено тревата от студа. Ремонтни работи ще можем да извършим едва през месец април", допълни Зарзанов. За разлика от Герена теренът на стадион „Бъл­гарска армия" ще бъде надупчен като швейцар­ско сирене през зимата, разкри пред Нощен Труд шефът на Меката на черве­ните Стефан Стоянов. „Специална машина ще надупчи целия основен те­рен на стадиона. В улейчетата ще хвърлим кварцов пясък, който поддържа дренажната сис­тема през зимата. Тревата ще бъде окосена и наторе­на с няколко тона смески. Това ще правим през цяла­та зима, за да за­пазим терена и най-вече дренаж­ната му система. Тя е изключител­но важна за всяко игрище. Винаги сме се старали во­дата да се оттича нормално, за да нямаме проблеми с тревното покри­тие на Българска армия", коментира Стоянов. Около 5 хил. лева на ме­сец излиза поддръжката на терена на червения ста­дион. В сумата не влиза це­ната на нафтата, с която се пълнят резервоарите на машините за косене на трева, както и заплатите на персонала за поддръж­ка на стадиона. От Армията също обяви­ха, че през зимата не могат да правят подобрения по трибуните, заради лошото време.Костадин РАДУЛОВ


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница