Москов готов да поеме административна отговорностстраница1/29
Дата18.06.2018
Размер1.55 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   29Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
30.01.2016
Национални вестници


Москов готов да поеме административна отговорност


Труд  стр. 4  

Дали има или не административно нарушение при доставката на ваксините от Турция, това е от компетенцията на прокуратурата. Ако тя докаже, че има, ще си поема отговорността за административния пропуск, заяви вчера здравният министър д-р Петър Москов в парламента. Според Москов от гледна точка на МЗ няма нарушение.

Депутатът от БСП д-р Емил Райнов го обвини, че от сутрин до вечер говорел неистини за ваксините. "Нещо много интересно се случи миналата събота, когато излезе премиерът и каза ,Дз съм договорил ваксините, няма проблем". Тогава стана ясно, че не вие сте подвел МС, а на вас ви е наредено", каза Райнов. Този факт обяснявал и "газенето на законите, и кризисния пиар" на Москов по медиите. "Остава въпросът защо го направихте. За да продължите да се возите в джиповете, да откривате обекти, да режете лентички. Или може би да печелите басове. За мен е последното. Вероятно за пръв път ви се отдаде да спечелите любимия залог при басовете - бутилка уиски", каза още Райнов. Москов контрира, че с това изявление на Райнов вече на всеки би трябвало да е ясно, че става въпрос за политическа атака срещу правителството. "Г-н министър, Петър сте, но не сте хитър. Два месеца се държите като едно голямо изключение в свят на идиоти. Това не може да го позволим", продължи атаката д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Огнян Донев на съд по съкратената процедура


Министърът на финансите иска 62 779 725 лв. от бизнесмена

Стоян Нешев

Труд  стр. 11  

Собственикът на "Софарма" Огнян Донев ще бъде съден по съкратената процедура. Той избра процесът срещу него в Софийския градски съд да се гледа, без да бъдат разпитвани всички свидетели от разследването.

Донев отговаря, че е укрил 62 779 725 лв. данъци. От обвинителния акт, който прокурор Димитър Петров чете близо два часа вчера, се разбра, че престъплението било извършено през 2007 г. Тогава като изпълнителен директор на "Елфарма" АД Донев не посочил в данъчна декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в размер на 418 531 500 лв. Увеличението било от 7 блокови сделки с акции извън регулирания пазар.

На подсъдимата скамейка с Донев е и Борис Борисов - финансов шеф в "Софарма". Той е обвинен, че като директор на "Телсо" АД не платил близо 7,5 млн. лв. данъци след две сделки с акции със "Софарма". Не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на дружеството от 74 831 051 лв.

Делото срещу двамата вчера започна с искане на прокуратурата за отвод на съдия Даниела Борисова. Причината - била предубедена, понеже върнала обвинителния акт за поправка на прокуратурата, след като три месеца престоял на бюрото й.

Защитата възрази и обвини прокурорите, че си търсят "удобен съдия".

"Съдът е този, който трябва да следи за спазването на закона, за правата на подсъдимия, на прокуратурата и на пострадалото лице, и това не може да е основание за отвод", изтъкна съдия Борисова и отказа да се оттегли. По-късно прокурор Петров заяви: "Има предпоставки, поради които съм на мнение, че има някаква предубеденост. Невинаги искаме отвод на съдии, които са прекратявали дела. Само когато има основание. Мотивите и действията на съда в случая бяха основание."

Оказа се, че сметка на Донев и съпроцесника му търси финансовият министър. Чрез двама юрисконсулти той депозира граждански иск от близо 71 млн. лв.

Въпреки че в съда вчера се явиха петима свидетели, до разпита им не се стигна след отказа на подсъдимите да ги изслушват. Те настояха показанията им пред разследващите да бъдат приобщени по делото. Поискаха да бъдат разпитани само вещите лица и един свидетел.

"Факт е и съм много доволен, че сме създали бизнес, който независимо от 4-годишното малтретиране (разследване - б.а.) не доведе до съществени резултати. Успяхме да запазим всичките 10 000 работни места, без да съкратим нито един наш служител", коментира пред камерите Донев.Бомба гръмна пред аптека на Марешки


Мария Кехайова

Труд  стр. 10  

Жестоката конкуренция на пазара за горива стигна до бомба пред аптека на бизнесмена Веселин Марешки. Това гласи основната версия на криминалистите за взрива, разбудил два квартала в Бургас. Адската машина избухна около 3 ч през нощта пред обекта от аптечна верига "Марешки" в блок 55, известен като Китайската стена. Той се намира в комплекс "Славейков" а експлозията била чута и в съседния комплекс "Изгрев". Няма пострадали хора. Експлозията е унищожила входната врата, щората и витрината на аптеката и е нанесла поражения на остъкления балкон на първия етаж.

"Взривът е бил повече за медиен шум, отколкото да разруши търговския обект", коментира вчера главсекът на МВР Георги Костов. Той обяви, че ченгетата издирват заподозрян "по външни параметри". Думите му означават, че камери по блока са заснели атентатора и има кадри, по които той да бъде разпознат.

Според бургаски полицаи бомбата е била за сплашване на Марешки преди всичко заради ниските цени на горивата, както и за това, че е обявил намерението си да отваря бензиностанции в София, Пловдив и Бургас.Над 1200 са опасните психично болни у нас


Проф. Вихра Миланова: Те изискват специални грижи, не само лекарства

Диана Тенчева

Труд  стр. 4  

12 центъра по психично здраве у нас бившите психодиспансери) водят списъци на особено опасните душевноболни българи. А във всяка от листите им има поне по 100 записани пациенти, съобщи вчера за "Труд" националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова. Центровете поддържали списъците, без да бъдат задължени от институциите, а за да разполагат с по-точна информация за особено тежко заболелите в региона. "Данните им обаче са в отделни регистри, не са интегрирани в единна национална система, което може да се случи само след политическо решение на управляващите", каза още проф. Миланова.

Над 1200-те опасно болни са предимно с шизофрения, личностови разстройства и увреждане на разсъдъка след злоупотреба с психоактивни вещества, заради които нападат околните, чупят и трошат каквото им попадне. "Даже и имената им да се обединят в единен списък, той трябва да върви с програми, подплатени с финансиране. Защото тези хора се нуждаят не само от лекарства, а от допълнителни грижи, различни терапии и подкрепа", каза още проф. Миланова.

В Закона за здравето и до днес стои разписано да се създаде регистър на всички психично болни у нас, но той все не се изгражда, защото в годините идеята не срещна достатъчно подкрепа в МЗ и у обществото. "Друг изход е, когато се изготви електронната здравна карта на всеки българин, наравно с другите заболявания в нея да се отбелязват и психичните. Но добре трябва да се прецени кой ще има достъп до тези данни", посочи проф. Миланова. На същото мнение е и д-р Теменужка Матева, управител на центъра за психично здраве в Русе - един от най-натоварените в страната. С линейка и полиция годишно в него докарват над 500 пациенти в тежко, остро и спешно състояние. "Ето, тази сряда постъпи един психично болен, който за минути изскубна камерите и кабелите от изолатора. Както налагат протоколите, за 2 часа той бе фиксиран и го успокоихме", посочи Матева. Някои пациенти се успокоявали бързо за около ден, но на други им трябвало и по 5 дни.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   29


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница