01 ноември 2011 г. Тема: здравеопазванеДата07.05.2018
Размер279.44 Kb.
01 ноември 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕПарите за джипитата няма да се намаляват
Парите за семейните лекари и за изследвания на пациентите няма да са по-малко догодина. Задаващият се бунт на джипитата бе пресечен в зародиш, след като здравният министър д-р Стефан Константинов убеди правителството да приеме коригиран вариант на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2012 г., вместо проекта на самата институция, който разбуни духовете.

Във варианта на касата парите за джипитата догодина бяха орязани с 9 млн. лв. и трябваше да паднат на 160 млн. лв. Перото за изследвания бе с 1,5 млн. лв. по-малко. Пръв срещу намаленията застана здравният министър. Сдружението на общопрактикуващите лекари обяви, че ще брани интересите си с всички средства дори с ново затваряне на кабинетите, както стана през пролетта на 2010 г.

"Говорихме с министъра, а после и с НЗОК. За щастие кабинетът е гласувал правилното решение", коментира д-р Любомир Киров, шеф на сдружението на семейните доктори.

Според приетия от МС бюджет на касата парите за спешна помощ догодина ще са с 10 млн. лв. повече и става 85 млн. лв. Средствата няма да се ползват за увеличение на заплатите на екипите от линейките, въпреки че за проблема говори и здравният министър. "Чрез преструктуриране на дейности ще се търсят допълнителни стимули", разясниха от здравното ведомство.

За разлика от първия вариант на бюджета, където резервът на касата бе 5%, или 130 млн. лв., в окончателния той е 10%, т.е. 260 млн. лв.

Диана ТЕНЧЕВА


ГЕРБ вече е партия. Да започва реформите!
Евгений ДАЙНОВ

Изборните резултати сигнализираха за същинското раждане на ГЕРБ, а това променя всичко. Да, премиерът е правда напомня, че ГЕРБ „бие; на избори от пет години. Но досега партията му изглеждаше като повторение на модела „бързо изгрявам - бързо залязвам", характерен за траекторията на НДСВ и „Атака" например. Такива формации, плод на специфично стечение на обстоятелства, личности и страсти, са характерни за периоди на национални по мащаб емоционални кризи и не успяват да се вградят трайно в политическото тяло на съответната нация. ГЕРБ вече не е това.

ори на първо четене балотажът както за президент, така и за кметове показва възстановяване на прословутия двуполюсен модел - червено срещу синьо, БСП срещу ГЕРБ. Залезът на партиите, започнал след пристигането на Симеон Сакскобургготски, заместването им с неясни и постоянно променящи се квазиполитически конфигурации - това свърши.

Двуполюсният модел се върна и дали ни харесва или не - аз по-скоро се тревожа от рисковете - „синьото" поле днес се заема от ГЕРБ.

Електоратът на СДС от неговата класическа епоха беше пределно ясен: образовани, млади хора от големите градове. Проблемът беше, че това не бяха типичните българи, които живеят предимно извън София, Пловдив и Варна, нямат университетски дипломи и клонят към средна възраст. Така преимуществото на СДС беше винаги крехко и затова се изразяваше най-вече във времена, съчетаващи остра криза

с революционна ситуация. Макар електоратът на Плевнелиев в голяма степен да повтаря профила на електората на СДС отпреди десетилетие, има и съществени разлики.

След като изгря в най-големите градове, ГЕРБ успя да се закрепи и в средните и малките градове и в селата

Затова с лекота преодоля разочарованието на най-„сините градски жители-нещо, с което СДС не успя да се справи. Именно излизането извън старата територия на СДС осигурява на ГЕРБ онази жилава и упорита подкрепа, която стана видима още миналата година, в разгара на кризата.

И вече не става дума само за личната харизма на Борисов. „ГЕРБ" е вече повече от „Бойко" и това личи например от гласуването в малкия град Елена. Тук посоченият от Борисов кандидат за президент губи в полза на БСП, но кандидатът на ГЕРБ за кмет печели срещу БСП.

Изобщо в повечето местни битки се очерта и още една разлика между ГЕРБ и СДС от класическата епоха. За разлика от СДС ГЕРБ крайно внимателно подбираше кандидатите си - не на принципа „магаре да е, ще ги накараме да гласуват за него", а на принципа на привличане на качествени кандидатури от целия политически спектър. Този подход осигури не само допълнителни гласове (всеки иска да има добър кмет), но и изгради образа на ГЕРБ като сериозна и отворена сила - нещо нетипично за българските партии, които са предимно затворени и кавгаджийски настроени котерии.

ГЕРБ не само зае „мястото" на СДС, но възстанови възможността да има сериозно дясно крило в българската политика. Левичарските залитания на премиера не омаловажават подобен извод - спомнете си колко вида социалдемократи (и дори " ултралевичари) имаше в СДС, докато беше коалиция от партии...

Така или инак мястото е заето това е краят на СДС и на всички негови производни

Онова, което старите сини изпуснаха, бе вдигнато и понесено от новите сини. Докъде ще стигнат те - едва ли можем да знаем отсега, както през 1992-ра не знаехме накъде ще поеме в крайна сметка СДС.

Възстановяването на синьото доведе по естествен път до стабилизиране и на червеното. Добрият резултат на БСП показва, че и тя е по-жилава, отколкото изглеждаше. Макар засега нейната претенция да обединява всички .демократи" против .диктатурата" да изглежда най-малкото непремислена, утре може да не е така. БСП е единствената сериозна контратежест на ГЕРБ и по естествен път ще привлича анти-ГЕРБ настроените хора. Стига, разбира се, да не се спъне на равно място, както обикновено прави.

Любопитен страничен резултат от всичко това е огромният шамар, който отнесе ДПС. За първи път от много години усуканите намеци и странните шегички на Ахмед Доган не бяха последвани от някакъв зашеметяващ политически успех на неговата партия. Напротив, значима част от неговия електорат гласува за Плевнелиев, а онази, която подкрепи Калфин, не го вкара в президентската канцелария. А в политиката, ако след твои усукани намеци и странни шегички не смаеш всички с някакъв страхотен удар -

ставаш просто един палячо

И започваш да си губиш и твърдия електорат.

Интересно е накъде сега ще тръгне предпазливият разговор, който тече между ГЕРБ и ДПС.

„Цялото великолепие на витрината, пишат безсмъртните Илф и Петров, се разбиваше в надписа „Гащи няма!"." Цялото великолепие на очерталата се след изборите картина може да се разбие в бъдещи неуспешни действия на правителството. Засега е очевидно как биха изглеждали успешните. Борисов вече го каза след първия тур: сега вече ще почнем реформите. Ако отново това не се случи, секторите със спрени реформи - здравеопазване, образование, администрация, жп, МВР -буквално ще се разпаднат, а отломките ще валят по главите на хората (не че вече не валят). Реформите трябва да включват и решителна борба с монополите, които задушават всичко де що мърда из икономиката.

Управленската боязливост е единият голям риск пред ГЕРБ и страната. Другият е обичайният -партията да бъде залята от само-влюбени, безхаберни кариеристи, които да я потопят под собствената си тежест. Това се случи на СДС от ерата „Костов", а по-късно и на НДСВ.

Така или иначе след изборите всичко е различно. И само от ГЕРБ зависи дали това ще е за добро.


Наш лекар вдига параклис на католически светец
Милен НАНКОВ

Д-р Илиян Кинов от Ловеч е решил да построи параклис, в който ще постави костица от католическия светец Йосиф Изповедник от Леониса. 54-годишният гинеколог не практикува от години професията си и в момента преуспява с частен бизнес в сферата на търговията и услугите.

Според медика светилището на блажения Йосиф ще бъде вдигнато в негов имот в троянското с. Бели Осъм. „Мощите са положени в овална сребърна касета със златни инкрустации. Тя е запечатана с червен восък плюс сух печат на Ватиканския сакрилариум и копринени конци. Касетата е съпроводена с грамота за автентичност, издадена на 15.09.1770 г. и препотвърдена на 23.11.1772 г. от епископ Николай Ангел Мария Ландини, префект на Ватиканския сакрилариум", допълва 54-годишният д-р Кинов.

Той открил мощите в старинна цигулка, която си купил от колега антиквар. „Нямам представа кой как и защо ги е скрил в музикалния инструмент!", добавя докторът.

За находката се разшумя през 2008 г., но първо тя бе представена за мощите на свети Йосиф Обручник, приемния баща на Йисус Христос, спомня си Кинов. Според него било лъжа, че се канел да ги предложи за продан.


Скачат заплатите в Бърза помощ
10 млн. лв. допълнително ще получи Министерството на здравеопазването, стана ясно още след вчерашното заседание на кабинета. Парите ще отидат за увеличение на заплатите на работещите в спешната помощ, както и за подобряването на условията, в които работят. И в тази сфера обаче конкретни цифри за увеличението на заплатите ще станат ясни след седмица.

Общо през 2012 г. здравното министерство ще получи 468 млн. лв. Реално обаче то ще разполага с повече пари, тъй като няма да покрива стари плащания, както това ставаше тази и миналата година.

Парите за извънболнична помощ няма да се намаляват, категоричен беше здравният министър Стефан Константинов. Запазват се предвидените средства за личните лекари, както и за медицинските изследвания. „Средствата се концентрират в извънболничната помощ за сметка на скъпата болнична”, обясни Константинов.

Няма причини да очакваме по-лошо здравеопазване през следващата година, обратното, имаме причини да очакваме по-добро, допълни здравният министър.

Според него през 2012 г. НЗОК ще разполага най-малко 100 млн. лв. повече за плащания. Касата ще има резерв от 10%, които възлизат на 260 млн. лв.

Министър Константинов съобщи, че продължаваме прехвърлянето на дейности от министерството към здравната каса. Трансферът за 2012 г. от касата към ведомството е на стойност 100 млн. лв., като средствата ще се използват на 100% за лечение, а не за административни нужди.
Бонуси за болниците с европроекти
СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Директорите на болниците и лечебните заведения, които работят за привличане на средства по европейски проекти, ще бъдат поощрявани с различни бонуси, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Размерът и видът на стимулите ще станат ясни по-късно.

Занапред оценката за работата на директорите на държавните болници ще зависи и от активността им при участието в европроекти, подчертаха от ведомството. Целта е така да се поощрят усилията за усвояване на средства от фондовете на ЕС за нуждите на здравеопазването.

От Министерството на здравеопазването посочиха още, че европейските програми са приоритет от изключително значение за развитието на здравеопазването и повишаването на качеството на медицинските услуги.
Искат постоянен арест за подкупни лекари в Кьрджали
Постоянен арест иска Окръжната прокуратура в Кърджали за задържания шеф на Държавната психиатрична болница в града Дамян Гетев и д-р Катя Рачева. Припомняме, двамата бяха задържани за даване и приемане на подкуп и прекараха в ареста 72 часа с прокурорска мярка за неотклонение. Двамата са поискали сумата от 600 лв. срещу обещанието да изготвят удобна експертиза на мъж, срещу когото има образувано наказателно производство. Тъй като деянието е с висока степен на обществена опасност, за документирането му са използвани СРС-та. Прокуратурата проверява изготвяните психиатрични експертизи в лечебното заведение, за които е имало сигнали, че в голяма степен са съмнителни и необективни.


Бюджет 2012
Търсят 16 млн. лв. за увеличение на майчинските

Чака ни тежка финансова година, предупреди Симеон Дянков
Проектобюджетът за 2012 г., както бюджетите на НОИ и на НЗОК и пакета данъчни закони, прие правителството на извънредно заседание вчера. Символично покачване на пенсиите на 1,2 млн. пенсионери, които получават до 200 лв., и повишаване на минималната сума за майчинство от 240 на 270 лв. са залегнали в бюджет 2012. В него се предвижда още и драстичен скок от 72% на усвояването на европейските средства за магистрали, пътища и ВиК. Заложени са също 300 млн. лв. като приходи от приватизация. Проектобюджетът бе внесен в парламента без официалности. Чака ни тежка финансова година за цяла Европа и затова ще минем без церемонии, обясни министър Дянков.

С колко и кога ще бъдат увеличени най-ниските пенсии, ще стане ясно до десетина дни, се разбра от изявленията на социалния министър Тотю Младенов и финансовия Симеон Дянков. С около 4000 по-малко ще бъдат пенсионерите през следващата година. Това отчасти се дължи на увеличение с четири месеца на необходимия стаж за пенсиониране.

Търсят се допълнително средства за увеличаване на помощта за майчинство от 240 лв. на 270 лв. Това ще струва на бюджета 16 млн. лв. Тотю Младенов съобщи, че следващата сряда в Министерския съвет ще бъде внесен проект на постановление за увеличаване на минималната работна заплата от 270 лв. на 290 лв. от 1 април.

Максималният осигурителен праг остава 2000 лв., с таван на пенсията от 700 лв.

През 2010 г. разходът за пенсии спрямо БВП е бил 9.9%, през 2011 г. очакваният разход за пенсии е 9.3% от БВП. За 2012 се залага 8.9% от БВП. "Предлагаме от следващата година бонусът за хората, които остават на трудовия пазар, въпреки че са достигнали възраст и стаж за пенсиониране, да се увеличи от 3% на 4%", каза още министър Младенов.

Предстои промяна в управлението на Сребърния фонд, съобщи още Дянков. По думите му има готов проект, който предвижда парите за втора пенсия да се инвестират в различни финансови инструменти, включително да се търгуват и на Българската фондова борса.

Ще има повишаване на акцизните ставки върху природния газ, използван като гориво за отопление и като моторно гориво, стана ясно още след извънредно заседание на правителството. От 1 юни 2012 г. ще се увеличи акцизната ставка върху природния газ, използван като моторно гориво, която ще бъде 85 стотинки на гигаджаул, или малко над 1 стотинка за литър. От същата дата се предвижда и ръст на ставката за газа, използван като гориво за отопление - 10 стотинки на 1 гигаджаул, или 0.4 стотинки за литър. Целта е ръстът да не е шоков. За природния газ за битови нужди не се предвижда увеличение. Освен това от януари 2012 ще се прилага намалена акцизна ставка за бира, произведена у нас в малки пивоварни. Между 4-6 млн. лв. щели останат у производителите на пиво в такива пивоварни, вместо да отидат в бюджета.

В Закона за ДДС се дава възможност хотелиерите да се ползват от всички привилегии, действащи за туроператори - ставка от 9% на ДДС.

В Закона за данъка върху доходите на физическите лица - данъчното задължение ще се закръгля към лев в полза на данъкоплатците. Причината - хиляди транзакции за стотинки миналата година, което създава проблем на НАП и на гражданите. Освободени от задължение да подават годишна данъчна декларация ще бъдат лица, които са придобили доходи само от трудови правоотношения.


Ремонтът на кабинета се размина

Слухове сменят Младенов и Найденов, други трима министри на мушката
Ден след края на изборите се говори и за предстоящи рокади сред висшия ешелон на властта. В редиците на управляващото мнозинство започнаха упорито да шушукат, че под прицел са взети социалният министър Тотю Младенов и аграрният шеф Мирослав Найденов. "Не смятам на този етап да правя ремонт на кабинета", пресече обаче слуховете премиерът Бойко Борисов пред "Стандарт".

В деня на вота сред герберите се заговори, че рокади ще има и те ще бъдат направени на два пъти, като първият ремонт трябва да стане факт до 10 ноември. Според членове на изпълнителната комисия на ГЕРБ социалният министър набрал черни точки заради споровете си с вицепремиера Симеон Дянков и няколко прибързани изказвания, които не бяха съгласувани с останалите членове на правителството. Още през есента на 2009 г. стана ясно, че двамата имат противоположни виждания за политиката по доходите. Младенов разкритикува заложеното от Дянков замразяване на заплати и пенсии в бюджета за 2010 г. В началото на тази година двамата отново кръстосаха шпаги. Социалният министър настояваше за ръст на минималната заплата от средата на 2011 г., а Дянков го призова сам да намери пари за това. Младенов предизвика гнева и на премиера, след като обяви, че от началото на следващата година ще се увеличат всички пенсии. "Друг път да не съм го чул да се изказва преди решение на Министерски съвет", смъмри го Борисов.

Оставката на министър Найденов пък бе искана на няколко пъти от земеделските производители и опозицията заради проблеми в сектора. Заплахата надвисна над Найденов и в първите месеци на годината, когато премиерът му даде срок до края на април да се разплати със зърнопроизводителите. Тогава се наложи да бъдат изпратени специалисти от финансово министерство, за да се подобри работата на фонд "Земеделие".

Според депутати втората партида от министри, за чиято смяна се говори неофициално, са на спорта Свилен Нейков, на здравеопазването Стефан Константинов и на отбраната Аню Ангелов.Панайот Ангарев


Здравният министър се пребори за джипитата
Да се запази миналогодишната сума в бюджета на здравната каса за джипитата. За това успя да се пребори министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Идеята на "ножицата" за семейните доктори бе да се спестят пари от доболничната помощ, които да се налеят в другите звена на системата. "Концентрираме се върху доболничната помощ и профилактиката, защото така работи една ефективна здравна система", коментира Константинов. Той издейства и 10 млн. лева отгоре към трансфера от НЗОК към министерството. Вместо 458 млн. лева МЗ ще получи 468 милиона. "Ще има повече пари и за Спешна помощ, обеща здравният министър. Той обясни, че парите ще са за увеличаване на заплатите в сектора и за по-добри условия на труд. Константинов е категоричен, че месечните възнаграждения на спешните доктори могат да се вдигнат и с реформи. Здравният министър подчерта също, че през следващата година неговото ведомство няма да плаща големите борчове, които е трябвало да издължи през 2011 г., и от това също ще се спестят пари. Обещаните 65 млн. лева, с които да се покрият старите задължения на лечебниците, са вече в бюджета, каза пък вицепремиерът Симеон Дянков.

Сияна Севова


Здравни фондове се надцакват с тарифи

С промени в закона ще освободят продуктите им от лиценз
Частните здравноосигурителни дружества се надцакват с ниски тарифи, за да привличат повече клиенти. Това става ясно след дискусия, организирана от зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев, заради сигнали, че фондовете предлагат продукти, които се различават от одобрените от ведомството общи условия, тарифи и лимити. Някои дружества предлагат здравноосигурителни пакети на много ниски цени, които падат до 7,50 лв. на месец. Тези цени подбиват продуктите на конкурентите. Тарифите обаче не са били одобрявани от КФН и за дружествата може да има санкции, предупреди Богоев. Според Закона за здравно осигуряване всяка промяна в одобрените здравни пакети минава през прелицензиране. Има дружества обаче, които свалят цените, без да са получили одобрение, казаха за "Стандарт" от КФН. Затова самите дружества са поискали задължителното лицензиране на продуктите им да отпадне и да се премине към системата на свободно договаряне с клиента. За целта трябват промени на закона. Очаква се те да бъдат предложени от работна група, която ще бъде създадена от самите здравни фондове с участието на експерти от КФН, министерствата на финансите и на здравеопазването. Ако предложенията се приемат, това не значи, че частните здравноосигурителни фондове ще правят каквото си искат, тъй като те са дружества на специален режим и КФН пак ще упражнява контрол, обясниха от надзора.

Кристиан Костурков


Прокурорска проверка за смъртта на Деяна,19-годишната родилка

Засекретяват документите по лечението в 4 болници
ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Досъдебно производство е започнало след смъртта на 19-годишната родилка, съобщиха от агенция "Медицински одит". Деяна Георгиева роди момче на 12 септември в АГ болница „Шейново" и мъчително угасна на 24 октомври в Александровска. Бебето е здраво. От агенцията провериха 4-те болници, където е лекувана младата жена след раждането. Това са още инфекциозната болница и „Пирогов". Директорът на „Медицински одит"доц. Златица Петрова каза, че вече има ограничен достъп до документите от лечението заради разследването. Не сме получили нищо от болницата, обясни бабата на Деяна - Виолета Велинова. Дори да тече разследване, имаме право да знаем от какво е починала, добави тя. Жената намери добри думи за лекарите от Александровска и националната кръвна банка. Направиха много за Деяна, искам да благодаря, каза съкрушената баба. Анаеробен сепсис е най-вероятната причина за смъртта на родилката, казали лекари пред близките. Бактериите се развиват там, където намират подходяща среда в органите, поясни доктор за " 24 часа". Салмонела наистина била изолирана във фекална проба на младата жена, но според специалиста това едвали ли можело да е причина за фаталния изход.
Социалните обещания на ГЕРБ не намериха място в бюджета за 2012 г.
Тепърва ще се търсят пари за увеличение на най-ниските пенсии и за по-високи обезщетения за майчинство
ТАНЯ ПЕТРОВА

Обещанията на правителството за ръст на пенсии и обезщетения оцеляха и след изборите, но не намериха място в проектобюджета за 2012 г. Така основни ангажименти за следващата година, като увеличението на най-ниските пенсии и парите за гледане на дете от 1 до 2 г., продължават да са под въпрос. Кабинетът обаче не се поколеба да наложи нови разходи върху бизнеса и гражданите и да гласува поредно увеличение на минималните осигурителни прагове.

Това се разбра при приемането на проектобюджет 2012 в Министерския съвет. Заради изборите проектозаконът бе гласуван в последния възможен момент и още вчера бе внесен за обсъждане в парламента.

Без гаранции в бюджета остава обещанието на кабинета да увеличи най-ниските пенсии и да продължи политиката си за ръст на вдовишките надбавки. Финансовият министър Симеон Дянков вчера обясни, че увеличението вероятно ще стане факт от юли. Той допълни, че се работи по 3-4 варианта, като по-високи суми могат да вземат както хората с най-ниски пенсии, така и други групи пенсионери. Министърът не уточни какъв финансов ресурс е необходим за увеличението и откъде може да се вземе той. Според социалния министър Тотю Младенов кабинетът ще се опита да вдигне пенсиите на всички 1.2 млн. пенсионери, които получават до 200 лв. на месец.

Правителството тепърва ще търси пари и за обещаното вдигане на обезщетението за гледане на дете от 240 на 270 лв. от януари. За по-високите обезщетения за майчинство са необходими 16 млн. лв., ще се търсят резерви за осигуряването им, обясни Тотю Младенов. От думите му се разбра, че обезщетенията за майчинство няма да нараснат с поредното увеличение на минималната работна заплата от 270 на 290 лв. от 1 април. Досега ниско платеното майчинство бе равно на минималната заплата, въпреки че формално двете плащания не са обвързани. Социалният министър Младенов вчера не отговори дали кабинетът ще наложи планираното затягане на режима за изчисляване на обезщетенията за болнични, безработица и майчинство на база отчитане на доходи за по-дълъг период, което ще ощети хората, оставали без работа.

Постановлението за вдигане на минималната работна заплата от 1 април на 290 лв. ще бъде внесено за гласуване идната сряда, обяви Тотю Младенов. Увеличението не е подсигурено с допълнителен ресурс за разпоредителите с бюджетни кредити и те ще трябва да осигурят средствата за сметка на буфери в перо "възнаграждения". Вдигането на минималната работна заплата обаче касае предимно частния сектор, а повечето работодателски организации се обявиха против поредната административна намеса на кабинета в определянето на възнагражденията на пазара на труда. От 2012 г. отново се вдигат и минималните осигурителни прагове. Синдикати и работодатели успяха да се споразумеят за средно 6.9% увеличение на праговете за 50 икономически дейности и не успяха да стигнат до споразумение за други 35. Така в тях ще бъде наложено служебно увеличение от 4.5% - с колкото е нараснал средноосигурителният доход през 2011 г.

Финансовият министър Симеон Дянков вчера бе категоричен, че настояването на синдикатите кабинетът да заеме по-активна позиция в кризата и да заложи дефицит над планираните 1.3% е неприемливо. "Дефицитът остава без промяна. Той фигурира и в конвергентната програма", обяви Дянков. В конвергентната програма за 2012 г. е записан малко по-висок дефицит - 1.5%, а разликата се равнява на около 160 млн. лв. Вчера Дянков призна, че в проектозакона има и друг буфер - консервативните очаквания за размера на приходите, които са разчетени за икономически ръст от 1% при официална прогноза за ръст от 2.9%. Не стана ясно какъв скрит ресурс може да се очаква по това перо.

Дянков потвърди и решението на кабинета да се откаже от друг сериозен буфер - първоначално планираното намаление на минималния размер на фискалния резерв. От МФ първо предложиха размерът му в края на 2012 г. да възлиза на 3 млрд. лв. при 4.5 млрд. в момента, но сега се отказа. Вчера министърът обясни, че този буфер от 1.5 млрд. лева е бил заложен с мисъл за януари 2013 г., когато предстои крупно плащане от 1.8 млрд. лв. по еврооблигациите от сделките на Милен Велчев с външния дълг. С тази идея се предлага и увеличение на максималния размер на държавния дълг в края на 2012 г. от настоящите 14.6 на 15.3 млрд. Не стана ясно защо отказът от толкова крупен буфер се оказва лесен, а осигуряването на пренебрежими суми за една или друга мярка - невъзможно.


ДАНЪЦИ

Кабинетът вчера одобри и свързаните с бюджет 2012 промени в данъчните закони. Най-сериозни са измененията в акцизния закон. С новите текстове правителството въвежда акциз върху метана за автомобилите от 85 ст. на гигаджаул. Първоначално предложеният акциз бе 1.70 лв. на гигаджаул. Въвеждането на акциза върху метана ще го оскъпи с около 1 стотинка на литър, твърди Дянков. Този акциз се въвежда по решение на кабинета и не е свързан с изпълнение на наложени от ЕС преходни срокове. От 1 юни ще има акциз и върху природния газ за отопление от 10 стотинки на гигаджаул. И тук първоначално предложеният акциз бе двоен - 20 стотинки, а промяната следваше да влезе в сила от януари. "Не може да не гласуваме това решение, защото ни притиска краен срок - октомври 2013 г., и отлагането на решението ще е безотговорно", коментира Дянков.
ПРИОРИТЕТИ

Минимални промени в разходната политика на държавата са заложени в проектобюджет 2012. Като приоритетни сектори правителството изтъква образованието, спорта, културата, здравеопазването. Секторът "Образование" ще получи 172.3 млн. лв. повече, като само бюджетът на образователното министерство, към което са държавните училища, се вдига с 50 млн. лв. Увеличават се леко и бюджетите на общините за образование, и тези на висшите училища. С 10 млн. лв. повече спрямо 2011 г. ще получи и здравното министерство, като парите ще отидат приоритетно за подобряване на условията и заплащането в спешната помощ. В здравеопазването през 2012 г. няма да се изплащат стари задължения и системата ще работи по-леко, обясни Стефан Константинов. Министерството на културата ще получи 15 млн. лв. повече, спортното ведомство има ръст от 6 млн. лв. За сметка на това леко са орязани разходите на сектор "Сигурност и отбрана".


Новият президент си постави премиерски цели
Росен Плевнелиев се нагърби с реформи в здравната, съдебната и пенсионната система
Любен Обретенов

Малко след като бяха обявени резултатите от екзитпола, победителят в президентската надпревара Росен Плевнелиев обяви премиерски приоритети за 5-годишния си мандат и се ангажира с реформи в сферата на изпълнителната власт. В първото си изявление като държавен глава той заяви, че България ще има "активно и динамично" президентство. "Още от първия ден ще бъдат отворени вратите за граждански институции, за регионите, за да можем заедно да задаваме дългосрочно посоката на развитието на България", зарече се Плевнелиев. Неговата цел е да превърне институцията в "център-нападател по националните приоритети" и "стратегически център на България за визия и за приоритетите на държавата".

Президентът декларира, че ще работи за развитието на регионите и за по-добра бизнес среда. В дневния ред на институцията ще са още съдебната, пенсионната, здравната и административната реформа. Приоритетите на Плевнелиев в енергетиката са по-различни от "просто един голям шлем". Според него, ако се говори за голям шлем, това е "шлемът на енергийната ефективност, на енергийната независимост, на либерализация на пазарите на ток и на енергия". За него няма по-важна цел от това да се стартират мащабни програми, за да се избегнат нови енергийни кризи. "Ако искаме фабрики, инвестиции, работни места, на нас ни трябва свързаност във всичките нейни аспекти", обясни Плевнелиев.

Все пак новият президент спомена и няколко приоритета, в които институцията има реални отговорности - ще работи, за да надгражда успеха на българите в чужбина и ще подпомогне усилията на МВнР да бъдат отзовани посланиците с досиета на Държавна сигурност. "Няма да разделяме, няма да си правим собствени сдружения, ще работим единствено и само за обединението на българската нация около нейните приоритети", обобщи Росен Плевнелиев.


ПОПЪЛНЕНИЯ

В екипа на президента Росен Плевнелиев ще влязат хора от регионалното министерство, които са му били подчинени в МРРБ, обясни самият той пред БНТ. Зам.-министър Екатерина Захариева, която досега отговаряше за устройството на територията, концесиите, държавната собственост, търговските дружества и държавните предприятия и за жилищната политика, ще се премести на "Дондуков" 2. Засега не е ясно дали ресорите й ще се разпределят между другите трима заместници на министър Лиляна Павлова, или ще се търси нов човек. С Плевнелиев в президентството отиват и неговият пиар Мария Иванова, която той нарече "моята дясна ръка през последните 2 г.", и парламентарният секретар на МРРБ Павел Атанасов.

СТУДЕН ДУШ

Шефът на правната комисия Искра Фидосова няма да наследи Маргарита Попова в правосъдното министерство, обяви премиерът Бойко Борисов в нощта след балотажа. Постът се оваканти, след като досегашният му титуляр бе избрана за вицепрезидент. "Имам няколко кандидати, които са добри. Имам един, който е много добре приет от Брюксел", обясни Борисов, без да посочва имена, но с уточнението, че човекът не е заместник на Попова и не е част от екипа й. Премиерът обяви още, че един от приоритетите на новия министър ще бъде приемането на нов закон за отнемане на престъпно имущество до края на тази година.


Премиерът: Манталитетът на комуниста е да прехвърля грешките си на другите*
Бойко Борисов: Ваши Превъзходителства, уважаеми колеги, гости, надявам се днешният ден, тази тежка предизборна кампания да отшуми и всички ние да се захванем отново за работа, защото живеем в най-тежкото време след войната... Било каквото било! До днес това беше Росен, Марга за мен, това бяха мои министри, на които се карах, на които задавах задачи. От днес нататък те са г-н Плевнелиев, г-жа Попова, да си гледат президентството...

Няма да крия, че лично аз се съмнявах, че може да се отсее от всичкото това, което се изливаше от телевизионните екрани и радиоапарати, от това как обикаляха от едно студио, по 2 на ден, да не говорим и сега как обикалят по студиата и казват, че имало едва ли не затъмнение, медийно, и нямали глас, нямало демокрация. Аз не мога да си представя що за наглост е това - да претърпиш такава съкрушителна загуба. При такава съкрушителна загуба дори да не искаш да поздравиш победителите, това е лошо възпитание. Това не ме учудва, защото това е манталитетът на комуниста - своите грешки да ги прехвърля на другите хора. Тези, които взривяваха църкви, убиваха хора и нашите роднини, да говорят за страх. Комунистите да са гарант за демокрацията, що за наглост е това бе, господа? Кога сте били вие гарант за демокрацията в България? В Белене, в лагерите ли, къде сте били, демократите? Ето давам право на Станишев или на който иска да отиде да ми извади досието, което са ми направили, едно дете съм бил, и са подчертали с червено - внук на монархофашист, враг на народната власт, да не се допуска до ръководни постове. Станишев, това е странно. Това е да убиваш хора още докато са на по 15-16 г. Твоите кметове, червени, са имали най-малко по 20 срещи с мен и никой не си е отишъл от моя кабинет, без да му се свърши работата, до един. Само преди месец в Шумен вървяхме с кмета по централната градска част, която..., бяхме с министър Павлова тогава, основно реконструирахме, ремонтирахме, ВиК ново, казармите, министър (Аню) Ангелов върна всичките, които искаха имоти на общината. Викам - добре бе, кмете..., а, а между другото и нашият кандидат върви с нас човекът. Викам - добре, как сега след месец да дойдем да те бием на изборите, като ние го направихме града толкова хубав? Г-жа Янакиева си беше сложила снимки как се целува с мен. Ама, то права е жената. То не беше автомагистрала "Люлин", то не беше Пернишки университет, то не беше болницата, то не беше "Водоснабдяване и канализация" за 45 млн., то не беше театър, който от години стоеше...

Ние искаме да имаме сериозни опоненти. Искам така, както..., президентът Първанов се обади и каза - честито. Така се прави. Дори Яне Янев, дори от "Атака" се обадиха и казах - да, днес заслужавате поздравления, защото биете, биете сами. Сиреч - изградили сте структура, направили сте партия по европейски модел, такива, каквито са всички партии в Европа. Член на най-голямото европейско семейство, ЕНП. Само преди минути ни поздравиха оттам. Е, как можеш да кажеш, че се мутризирала страната? Ами ти обиждаш президента Барозу, обиждаш президента Бузек, обиждаш европейските комисари, обиждаш "Сикрет сървис", обиждаш всички, които само преди две седмици дойдоха и казаха - България не е слабият ученик на Европа, България усвоява с пъти по-добре еврофондове, България строи инфраструктура. И тук, в аналите на Цветанов, той още не ги е направил, ама направи така - първите избори направихме от София до Бургас по АМ "Тракия", сега вече по АМ "Хемус" до Варна, до Благоевград по АМ "Струма". И сега, Дянков, трябва да видим тези напречните пътища. И тогава вече..., да, тунелът под Шипка, и всичко това, което трябва да се случи на България...

Понеже чух един нагъл въпрос към Плевнелиев, дали ще ми топли 5 г. стола? Аз няма да се кандидатирам за президент. Оттук нататък всички медии да знаят да не ми задават този въпрос. Толкова съм се уморил вече, а имаме да довършим много работа, заслужавам да си почина, ако ми остане време, в края на живота.*Из речта на Бойко Борисов в нощта след балотажа


След присъдите за лекарски грешки няма доволни

Фатални случаи ще има още, ако не се вземат адекватни мерки, категорични са медиците
Самуил Димитров, Йоанна Димитрова

Март 2003 г.

Заради усложнения след козметични операции двама души умират. 33-годишната Евелина Георгиева и 45-годишният Севдалин Стратиев са пациенти на пазарджишката частна клиника "Хигия". Окръжната прокуратура завежда дело за причиняване на смърт по непредпазливост. Година по-късно то е прекратено, тъй като не са установени данни за проявена немарливост. Главният лекар на клиниката д-р Стайко Спиридонов е глобен с 2000 лв., защото практикувал пластична хирургия без нужното разрешение. Към днешна дата в медицински комплекс "Хигия" има отделение по естетична хирургия, в което работят и д-р Стайко Спиридонов, и д-р Динко Владимиров - двамата са част от екипите, оперирали Стратиев и Георгиева.

Януари 2009 г.

14-годишният Румен Стоянов постъпва в МБАЛ "Св. Анна" във Варна с остър кръвоизлив в носа, зачервено гърло, кашлица и хрема. Четири дни по-късно момчето умира, след като вдишва кръв в белите дробове. През ноември 2010 г. Варненският окръжен съд отрежда болницата да изплати 110 000 лв. обезщетение на родителите.

Януари 2011 г.

Лекар от Попово е осъден от Окръжния съд в Търговище условно на година и половина затвор и лишаване от лекарски права за година и осем месеца заради причиняване на смърт по непредпазливост на свой пациент. На 16 ноември 2009 г. по съвет на личния си лекар мъжът е закаран от семейството си в спешната помощ в Попово със силни коремни болки. Дежурният лекар Й. С. С. му изписва лекарства за настинка и го изпраща вкъщи. По-късно болките се усилват и след нова консултация по телефона с личния лекар мъжът е откаран в Търговище, където състоянието му се влошава и той почива.

Януари 2011 г.

Лекарските права на д-р Михаил Маджунов, главен асистент в клиниката по УНГ в "Царица Йоанна-ИСУЛ", са отнети след проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит". Инспекцията установява, че медикът не е оказал своевременна и достатъчна помощ на 4-годишната Гергана Илиева. Детето е оперирано от Маджунов на 8 декември 2010 г. заради инфекция на сливиците. Седмица по-късно отново е прието заради повръщане на кръв и съсиреци. По мнение на Маджунов Гергана е изписана, назначени са й антибиотици. На 23 декември детето отново повръща кръв и хоспитализирано по спешност, същия следобед му е направена животоспасяваща операция от друг лекар. Въпреки това около час преди полунощ детето умира. Лекарските права на Маджунов са отнети за срок от една година.

Октомври 2011 г.

Трима медици от варненската болница "Св. Марина" са осъдени на 8 месеца условно заради смъртта на 2-годишния Дани Донев през април 2010 г. Под отговорност са подведени общо петима лекари, но двама са оправдани. Съдът решава, че всички ще запазят правото си да практикуват. Освен това се присъжда обезщетение от 200 000 лв.

Спорно е дали друга присъда освен тази за лекарската грешка би могла да разбуни обществото повече и да предизвика по-голям брой мнения от двата полюса. Едва ли има човек, който не би се възмутил, разбирайки, че лекар, чиято грешка е довела до смърт, е осъден условно. От друга страна, не може да се очаква, че ефективна присъда също би получила подкрепа, независимо дали вината е безусловно доказана. Най-малкото - съсловните организации биха се обявили против. В крайна сметка се оказва, че от присъдите за лекарски грешки не е доволен никой. Близките и пострадалите винаги искат по-високи наказания, а медиците, дори условно осъдени, претендират, че са невинни.

Тепърва съдебната система вероятно ще подхване последния казус - родилка почина в София след 40 дни обикаляне по болниците. Практиката сочи, че в повечето случаи роднините на жертвата се задоволяват с обезщетение. При един от последните случаи на починало новородено заради лекарска небрежност в Горна Оряховица майката обяви, че ще иска единствено 300 000 лв. За някои обаче остава въпросът как се обяснява на майка, загубила детето си по вина на медиците, че условната присъда е справедлива? Как да спреш същия лекар да не се опитва да изчисти името си отново чрез съда? И накрая да се стигне до ситуацията, в която всички са убедени, че заради негова грешка е умрял човек, но медикът да е спокоен, защото съдът го е оправдал.

"Няма съд, който да прати в затвора лекар с чисто съдебно минало", казва говорителят на Варненската окръжна прокуратура Радослав Лазаров. Той е и наблюдаващ прокурор по делото срещу медиците, причинили смъртта на 2-годишния Дани Донев през април 2010 г. Лазаров е настоявал за условна присъда и отнемане на лекарските права. Затова ще протестира съдебното решение, тъй като медиците са запазили правото си да практикуват. "Убеден съм, че осъдените също ще обжалват, но нямам основания да очаквам, че делото ще се проточи, засега нямам оплаквания относно темповете, с които върви", обяснява той. Според Лазаров отговорност за смъртта на Дани трябва да понесат всички медици, които имат някакво участие. Основната теза на обвинението в случая е, че никой не съди лекарите заради действията им, а заради бездействието. От медицинска гледна точка те са действали адекватно и са направили нужното, за да бъде спасен детският живот. Проблемът е, че са се забавили достатъчно дълго, за да обезсмислят стореното. С решението си Окръжният съд във Варна оневини медиците Ахмед Алиев и Пламен Конкенски и осъди на 8 месеца условно техните колеги Петър Костадинов и Николай Неделчев. Присъдата дори е под минимума, предвиден в Наказателния кодекс - от една до шест години затвор. 1000 лв. глоба отнесе д-р Анна Гочева, която според съда е подправила подписа на майката Радостина върху документ за отказ от определено изследване. Родителите на детето обвиняват д-р Алиев, че не е обърнал достатъчно внимание на малкия пациент, пренасочил го е към друга болница и чак след няколко часа молби от тяхна страна е приел случая сериозно. Алиев, който е специализант, пък твърди, че е поискал своевременна консултация от по-опитния д-р Неделчев. Той обаче отказал да отиде до болницата посред нощ и консултирал по телефона. Детето е оперирано по спешност, след като е разкарвано между две болници. Умира от преплитане на червата и последвалата некроза.

"Това, което най-много ме безпокои и за което алармирам от много време, е очевидната тенденция тези случаи да зачестяват. Казал съм, свиквайте на новини, че тук е починала родилка, детенце, човек, който е можело да бъде спасен", казва д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. Според него основната

причина за увеличения брой фатални случаи са несъвършенствата в системата

Най-големият проблем пък бил премахването на конкуренцията между болниците. Според Кацаров това е тенденция, започнала преди години и очертаваща се все по-ясно. "Става дума за централизирано финансиране, определяне на бюджети и на практика ликвидиране на конкуренцията между лечебните заведения, премахване на стимулите лекарите да се усъвършенстват, да предлагат по-добра услуга. Сигналът, който държавата дава и на болниците, и на лекарите е, че и добре, и зле да работят, пак ще получат толкова", казва той. Оттук идват и последствията - медиците се държат като чиновници, събират документи от седящите пред кабинетите и ги оставят да чакат незнайно докога.

Нито едно правителство през последните 22 години не може да се похвали с наличието на кураж за достатъчни и сериозни реформи в здравната система. Системата е в кома, но се поддържа изкуствено, защото крахът й ще донесе много по-лоши последствия. В случая въпросът е успяха ли имитациите на реформи да докарат лекарите дотам, че много слабо да се интересуват от пациентите си, а предимно от собственото си оцеляване. Към всичко това трябва да се прибави и стряскащата статистика на напускащите България лекари. Според последните данни над 500 лекари годишно заминават, при средния медицински персонал данните са още по-драматични.

Пациентът обаче не иска да знае за трудностите в системата, нито да чува оправдания. А очаква да получи качествено лечение, а не работа през куп за грош и сваляне по пет кожи от гърба. Не са един и два примерите на корумпирани медици. Да не говорим за легализираната корупция, наречена "избор на екип".

"Трябва да се върви в посока обезщетения и застраховки при лекарска грешка",

убеден е председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Според него това е един от малкото сигурни начини, че пострадал от лекарска немарливост ще бъде обезщетен. Райчинов обаче е убеден, че парите за подобен фонд не трябва да се вземат от лекарите, защото по този начин системата никога няма да проработи. "Това може да се прави за сметка на здравната вноска, например да се мисли за евентуално увеличение", казва той. Като се има предвид обаче как би бил приет един скок на парите за здраве, едва ли тази система ще бъде въведена скоро. Идеята бе лансирана още преди година от Международния институт по здравеопазване. Друго предложение бе създаването на фонд, който да поема лечението на пациенти, пострадали от лекарски грешки. Засега движение в тази посока няма. Системата със застраховки отдавна е позната в развитите страни. В САЩ например всички медицински специалисти са задължени да имат такава полица. Хирурзите, които най-често биват съдени, са дори с по-високи застраховки от останалите си колеги. Във Франция пък е създаден специален фонд, който плаща на жертвите на лекарски грешки. В нашата действителност обаче застраховките не са достатъчни. Ако не започнат реформи в правилна посока, черната статистика от началото на този текст ще става все по-дълга.

Понякога дългото чакане за преглед може да завърши фатално.
В днешния променен и модерен свят е нужно да бъдем будени непрекъснато
Светът, в който живеем, е много, много различен от света, в който са живели хората, които днес наричаме наши будители.

Нашият свят, днешният свят се развива и променя толкова бързо, че ние трябва да бъдем будени непрекъснато. Навремето, когато един лекар си е вземал дипломата, той е можел да отиде след 30 дена в едно село и да бъде добър лекар. Сега медицината така се мени, че той трябва да взема своите университетски изпити едва ли не всяка година. И болните се променят, и болестите, и хората се променят и фармацевтиката се променя. Някога, като се събудиш, като че ли е било достатъчно да се запали фитилът и свещта да гори, сега трябва да ни будят всеки ден, всеки ден да се пали фитилът отново и отново. И са ни нужни хора, които да бдят непрекъснато да не угасва пламъкът.

Един е денят на будителите, а в нашия нов съвременен свят трябва всеки ден да се събуждаме, да бъдем будени, да сме доволни, че животът започва отново, и да сме благодарни, че ни се дава възможност да направим нещо.

Дълги години имахме празници по повод паметта на Цветан Стоянов, имахме специална сесия за будителите. Събирахме есета от български младежи, които пишат за будителите. Това, което видяхме и прочетохме, ни дава огромна надежда. В България растат умни и добри хора, някои от тях са вече пробудени, други чакат някой да ги събуди. И не става въпрос само за надежда, а за увереност, че новите млади хора на България ще осъществят надеждите на тези, които ние наричаме български будители.Pожден ден:
Доц. д-р Румен Златев, бригаден генерал от резерва, началник на Клиника по ортопедична травматология във ВМА
Иван Костов, директор на АГ болница "Шейново"
Д-р Славейко Джамбазов, изпълнителен директор на "Чайкафарма"


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница