Акценти от пресата на 21. 10. 2013 г. Роднина на Бисеров в диска със сметките на българи в Швейцария още от 2010 г в. 24 часа стДата05.02.2018
Размер199.73 Kb.
#54479

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА НС НА БСПАкценти от пресата на 21.10.2013 г.
Роднина на Бисеров в диска със сметките на българи в Швейцария още от 2010 г. - в. 24 часа - стр. 1

"Роднина на Бисеров е в списъка на българи със сметки в Швейцария още от 2010 г." ДАНС проверява има ли къртица, издала на бившия зам.-председател проверката срещу него. Версия, че името Христо Бисеров е било в списъка на българи със сметки в швейцарски трезори, се появи днес. За този списък се заговори през март 2010 г., когато Германия купи диск с имена на притежатели на влогове в Швейцария. Тогавашният шеф на данъчните Красимир Стефанов лично летя до Германия за копие от него. След завръщането си той отказа информация, но потвърди, че има български имена. "Няма Бисеров в списъка, но има негов роднина", заявиха пред "24 часа" запознати. Разследван се оказа доведеният син на депутата - Ивайло Главинков. По случая Живко Георгиев, социолог, препоръча: "ДАНС да не спира до Бисеров!" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията припомни: "И сега, както при Вальо Топлото, всичко започва със справка от чужди служби."


Лично Доган отстрелва Бисеров, Преса - стр. 4; 5

Отстраняването на Христо Бисеров от всички политически постове е станало по изричното нареждане на Ахмед Доган след драматичен разговор между двамата в неделя следобед. В петък все още никой в ДПС не е подозирал в какъв политически тайфун ще бъдат завъртяни всички и на какви изпитания ще бъдат подложени. „Преса" научи, че след края на заседанието в стаята на ДПС се срещнали Сергей Станишев , Лютви Местан и Димитър Дъбов , за да обмислят създаването на поредната комисия, която да разследва управлението на ГЕРБ. Местан настоял тя да бъде оглавена на всяка цена от Бисеров. Лидерът на БСП се съгласил. В събота Лютви Местан, Румен Овчаров и дружинката им по традиция отишли на лов край Дунава. Уловът бил успешен, Местан отстрелял две прасета, по обед Авджиите седнали развеселени на масата. Настроението им кореспондирало със слънчевия ден, уговаряли се накъде да тръгнат в неделя. Тогава телефонен звън прекъснал сладката раздумка. Било към 16 часа. „Момент, че почетният председател ме търси", гордо съобщил Местан и станал от масата. След минути се върнал „посивял, пребледнял и си събра багажа за две минути, нетипично за него, защото всичко обичаше да си слага под конец", разказа пред „Преса" свидетел на случката. Местан бил толкова притеснен че си тръгнал на секундата, без да обясни защо и накъде отива. Станало ясно все пак, че се връща в София и че е бил повикан спешно от „почетния председател". В неделя в 15,30 в сарая в Бояна пристигнали Лютви Местан и Христо Бисеров. Почетният председател Доган помолил председателя Местан да почака навън и приел на четири очи само Бисеров. Как точно е протекъл разговорът им, можем само да гадаем. Нашите източници твърдят, че Доган бил изненадан от събраните за Бисеров факти и вбесен, че толкова доверен човек от партията му попада в разработка на службите за нерегламентирани финансови трансфери. Наредил на Бисеров веднага и без никакви коментари да напусне политиката - да си подаде оставката от всички постове в партията и в парламента. „Доган го зачеркна от полето на политиката. Оттук нататък Бисеров бял ден няма да види", разказа депутат, коалиционен партньор.


Разпоредиха вътрешна проверка в ДАНС за изтичане на информация по случая, „Труд"

В Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) е разпоредена и се извършва вътрешна проверка във връзка с твърдения за нерегламентирано предоставяне на класифицирана информация, съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" на агенцията. Извършената в ДАНС проверка по отношение на Христо Бисеров е свързана с постъпили сигнали за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система и всякакви други информации, тиражирани към момента, са спекулативни, се казва в съобщението.


Йовчев: Трябва проверка за теч на класифицирана информация, в. 24 часа – стр. 4

„Ако има данни за изтичане на класифицирана информация, трябва да има проверка", заяви вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев в парламента.Той разбрал подробности по случая „Бисеров" след медийната си изява в четвъртък сутринта. След като заяви в ефир, че не знае за разработката на ДАНС, Йовчев говорил с шефа на службата и се „информирал за обстоятелствата". На въпрос дали има практика ДАНС първо да уведомява партийни лидери и след това главния прокурор и вътрешния министър, той отговори: „ДАНС са си свършили точно работата по закон - в момента, в който са получили сигнал, са го представили по компетентност на главния прокурор." Йовчев декларира, че „въобще" не се е виждал с Ахмед Доган, а за Бисеров каза: „Също от много отдавна не съм се виждал."


ГДБОП имала информация срещу Бисеров от година, в. Дума - стр. 2

Повече от една година в дирекцията за борба срещу организираната пре-стъпност е имало материали срещу бившия зам.-председател на ДПС Христо Бисеров, стана ясно от изявление на председателя на Държавната агенция за национална сигурност Владимир Писанчев. В момента тече вътрешна проверка дали и откъде е изтекла информация за разработката Бисеров.Според Писанчев материали по случая “Бисеров” е имало в бившата вече ГДБОП, която преди време стана част от агенцията. “По-скоро е имало материали в една новоприсъединена служба към ДАНС отпреди една година. Ще видим какво е направено там, след като приключи проверката, разследването”, заяви той.На въпрос проверява ли се дали служители на ГДБОП или на националното следствие са работили по тази тема шефът на ДАНС отговори, че това е направено и в момента се проверява защо не е обявено. “Веднага щом сме получили сигнала, сме започнали да работим по него”, повтори Писанчев.


ГЕРБ предизвика бурен скандал в НС заради бившия му зам.- председател, в. Дума - стр. 2

Бурна разправия и взаимни обиди заради Христо Бисеров предшестваха парламентарния контрол вчера. Те бяха провокирани от декларация на ГЕРБ, прочетена с остър назидателен тон от Цвета Караянчева. Тя демонстрира възмущение от “публичния театър”, който ДПС разигравало заради казуса с Христо Бисеров. Караянчева обвини лидера на ДПС Лютви Местан и почетния председателя на партията Ахмед Доган, че изиграли ролята на изненадани и неинформирани за подадената оставка на Бисеров. Станалият до болка банален въпрос “Кой назначи Пеевски?” бе трансформиран от ГЕРБ в “Кой и кога подаде сигнала за валутните трансфери на г-н Бисеров и негови близки към офшорни сметки”?


24 Часа - стр. 11 - Случаят „Бисеров"

След оставката и новините за разследването на Христо Бисеров „24 часа" потърси за коментар експерти и социолози от своя щаб. Зададохме им следните въпроси:

1. Вътрешна работа или външна причина доведе до напускането на политиката от зам.-председателя на парламента Христо Бисеров и разследването около него?

2. Какви ще са последиците от скандала за Бисеров и за политиката у нас?

Юрий Асланов, социолог: Опит за отвличане на вниманието? Едва ли

1. Скандалът със заместник-председателя на парламента Христо Бисеров според мен е резултат от външна и вътрешна инициатива. Едва ли обаче е акция, която цели отвличане на вниманието на обществеността. По принцип не вярвам на нито едно от разкритията в медиите, докато не чуя присъда. Бисеров, както и всички ние сме невинни до доказване на противното. Няма значение дали е зам.-председател на парламента, или не - има равни граждански права с всички нас.

2. Последствия от. този скандал при всички случаи ще има. Не знам дали ще разклати положението в ДПС или в парламентарната група на движението и дали ще повлияе в някаква степен на подкрепата за правителството, макар да виждам опити да се организира тишина по въпроса. Това е невъзможно.

Живко Георгиев, социолог: АНС да не спира до Бисеров

1. Случилото се с Христо Бисеров решително не е плод на някаква конспиративна теория.

Случаят е резултат от разследване на достатъчно легитимен източник на информация, от легитимна институция. По всяка вероятност при такъв тип информация за такъв тип деяния много често сигналите се прихващат отвън, отколкото вътре в страната. Затова напълно отхвърлям идеята за някакви конспирации, някакви злокобни планове, разчистване на сметки и т.н.

2. Нека видим разследването на случая с Бисеров, а после да говорим за последствията.

Защото едно е сигнал, друго са доказани деяния от правораздаващата система.

В зависимост от резултата Христо Бисеров ще бъде или оневинен, или ще бъде обвинен и ще носи съответното лично последствие. Иначе ефект върху обществено-политическата ситуация в страната не очаквам. Бих предпочел с това да не се свърши. Това означава ДАНС да влезе в същинската си функция и да продължи самостоятелно или в партньорство с други служби партньори да воюва срещу корупцията и нелегитимните практики по високите етажи. ДАНС с такава цел беше и създадена.

Досега не може да се похвали с много съществено постижение, така че, ако това е началото, случаят „Бисеров" е най-добрият резултат от упражнението.


ДПС Вадим сметките на политиците, в. Труд - стр. 2

Да се върви към законодателство, което да извади на светло банковите сметки на „висшите политици" - това поиска лидерът на ДПС Лютви Местан и заяви готовност движението да инициира законови промени в тази посока. По думите му банковата тайна за авоарите на хора на високи постове - министри, президент, депутати, кметове и т.н. трябва да падне, предвид обществения интерес. Според Местан рано или късно това ще стане и европейска практика, дебатите по въпроса текат и това ще важи за всички страни от EC.


ДПС поискаха да отпадне банковата тайна за висшите политици в. Дума - стр. 2

ДПС настояха да отпадне банковата тайна за висшите политици. Ако аз знам, че някъде имам тайни сметки, но е въпрос на време въвеждането на регламент за тяхното огласяване, вероятно бих предприел определени действия в тази посока, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в НС подадените оставки от Христо Бисеров преди огласяването на проверката на ДАНС с обяснението “лични мотиви”. Не бих могъл да твърдя, че г-н Бисеров е знаел за разработката на спецслужбите, но ако ме питате “като не е знаел защо е реагирал превантивно”, най-точният отговор ще го даде самият той, обясни Местан.


Пада банковата тайна за сметките на политиците, в. 24 часа - стр. 4, 5

Банковата тайна ще падне за сметките на висши политици. Такива промени ще инициира ДПС, зарече се лидерът Лютви Местан вчера. И поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да се разкрие от кой период са сметките на Христо Бисеров.Този казус актуализира и ускори необходимостта от категоричен нов регламент, каза Местан. „Рано или късно принципът „банкова тайна" ще отстъпи на обществената нужда и идеята за прозрачност и публичност, когато става дума за висш политик, затова сметките им, дори и в „най-сигурните" банки ще трябва да бъдат огласени", обясни той.Промени ще бъдат записани в Закона за банките. Запитан какво разбира под „висши политици", Местан се позова на списъка по Закона за публичния регистър. В него освен депутатите са още президентът и вицето му, премиерът и министрите, шефове на агенции и регулатори, висши съдии и прокурори и други.Тъй като български закон не може да се приложи спрямо банките в чужбина, евродепутатите от

ДПС ще поставят темата и в Европарламента

Без банкова тайна за висши политици, В. Стандарт – стр. 3
Парламентът гласува по-леки условия за пенсиониране, в. Сега - стр. 1, 4

Не е ясно откъде ще се осигурят 43 млн. лв. за гъвкавото излизане в пенсия и отпадането на възрастта за военни. Три промени за облекчаване на условията за пенсиониране гласува вчера парламентът на първо четене. 15 500 българи ще могат да се пенсионират благодарение на замразяването на възрастта и стажа за масовата трета категория догодина. Спирането на реформата ще засегне и 3200 работещи в тежките категории труд. Около 13 000 възрастни ще успеят да се пенсионират с новата възможност за гъвкаво излизане от пазара на труда срещу по-ниска пенсия, ако им липсват стаж и възраст до 2 г. общо. 1095 военни могат да се възползват от отпадането на пенсионната възраст за армията.


Замразиха” възрастта за пенсиониране, Дума - стр. 1; 3

Възрастните безработни получават шанс да се оттеглят по-рано от пазара на труда

Народното събрание замрази възрастта и стажа за пенсиониране, след като прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Така от 1 януари 2014 г. жените ще се пенсионират на 60 години и 8 месеца, а мъжете - на 63 години и 8 месеца. Необходимият стаж за пенсия е 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. Въвежда се и възможност за предсрочно пенсиониране на хора, на които не им достигат до 2 години стаж или 2 години възраст. Ако хората нямат стаж, те ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години и 8 месеца, стига да имат поне 15 години стаж.
БСП гарантира 100% плащане на болниците, в. Труд - стр. 5

Извършената дейност от болниците през октомври, ноември и декември т.г. ще бъде 100% платена. Това стана ясно вчера сутринта насреща между БСП и Българския лекарски съюз (БЛС).

По време на разговорите между лидера на социалистите Сергей Станишев, зам.-шефката на парламента Мая Манолова, финансовия министър Петър Чобанов, здравния министър д-р Таня Андреева и шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов е било заявено. че ще се намерят допълнителни 27 млн. лв. С тях 100% ще се плати заработеното от лечебните заведения през септември т.г. Те ще се добавят към вече намерените 30 млн. лв., дошли от събраните в повече здравни вноски. Към момента касата е платила 80% от извършените дейности през септември. До края на януари ще бъдат покрити и останалите 20% от дължимото за октомври и ноември.
Ваня Добрева, депутат от БСП, председател на парламентарната Комисия по образование и наука, пред в. „БАНКЕРЪ" :Образованието рухна през прехода, Банкер - стр. 14

Тази година бюджетът предполага един нов подход, свързан с възможността отделните министри да провеждат строго конкретни политики. В областта на образованието те ще отразяват две изключително важни области. Първо: намерението на правителството и работата по приемане от парламента на нов Закон за средното образование. И второ: подготвената от Министерството на образованието и науката (МОН) стратегия за висшето образование. Очакваме да получим двата документа. Доколкото ми е известно, идеята е дебатите да започнат още от 18 ноември. Държавата, съвместно с бизнеса, ще поема част от заплащането на младите хора за тяхното обучение и квалификация на първото им работно място. Това се прави за първи път в България и е част от целия пакет от мерки, които 42-рото Народно събрание инициира за решаване на проблемите с младежката безработица. В повечето европейски държави бизнесът участва в управлението на университетите...


Волен иска ревизия и за Плевнелиев, В. Стандарт – стр. 3

"Голямо браво на прокуратурата за бързите й действия по случая "Бисеров". Това заяви в парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров вчера. По думите му, обвинителите са показали, че "няма председател, няма зам.-председател на парламента, когато трябва да действа".Истински "Браво" ще кажа, ако по същия начин се поиска и имунитетът на Росен Плевнелиев, за който има достатъчно данни, че е превеждал големи суми в офшорни сметки и има основание да се смята, че това е пране на пари, заяви лидерът на националистите и добави: "Същата работа, не може с един така, а с друг иначе". Сидеров изтъкна, че Росен Плевнелиев не е "свещена крава". По думите му, веднага трябва да му поискат имунитета и да се заведе срещу него предварителна проверка. Тогава ще кажа браво и че за прокуратурата няма пречки и двойни стандарти, каза още лидерът на "Атака", добавяйки, че данните за офшорки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов също са повод за сезиране на прокуратурата. По-рано обстановката в пленарната зала на парламента се нажежи, като депутатите на Бойко Борисов скандираха "Оставка" и "Бисеров" по време на изказване на лидера на ДПС Лютви Местан.

"Останаха в миналото времената, когато определени управляващи се поставяха над закона", коментира обаче Местан.
Cuдepoв вече тръгва на избори, в. Преса - стр. 6

„Атака" започва масирано да събира подписи за национален референдум с въпрос: „Да се продава ли българска земя на чужди физически и юридически лица?" Волен Сидеров обяви вчера, че амбицията им е бързо да осигурят 500 000 валидни гласа за допитването. Така на практика националистите започват да се готвят за избори и ще си припишат подкрепата за референдума, обясниха депутати. „Правителството се опитва да върши някои неща, но много плахо и несмело и не с необходимата цялостна визия. Планът „Орешарски" е клъвнал нещо от плана „Сидеров", но много недостатъчно", разкритикува властта лидерът на „Атака" и така подсили усещането, че може да изпълни заканата си и да иде на нови избори. „Ако се види, че правителството зацикли и не върши това, което трябва, аз съм първият, който ще каже, че това правителство трябва да бъде сменено", допълни Сидеров. Той бил много разочарован от действията на вицепремиера Зинаида Златанова, която отказвала да изпълни решение на НС за налагане на мораториум за продажба на земя.


"Атака" иска референдум за продажбата на земя, в. Сега - стр. 4

Парламентарната група на "Атака" внесе в деловодството на Народното събрание уведомление, че започва събирането на подписка за провеждане на национален референдум за продажбата на земя на чужденци. Въпросът на допитването е "Да се продава ли българска земя на чужди физически и юридически лица?" Според закона обаче референдум по въпроси, уредени в международни договори, може да се произвежда само преди тяхната ратификация. Проблемът с продажбата на земя на европейски физически и юридически лица от 2014 г. е уреден в договора за присъединяване на България в ЕС. Тепърва парламентът ще преценява допустимостта на подобно допитване. По закон до три месеца от уведомлението в НС трябва да бъде внесена подписка от минимум 200 000 души за провеждане на референдум. За целта "Атака" отваря пунктове във всички населени места в страната.


Вълна от оставки при Кунева, в. Телеграф - стр. 2

Вълна от оставки заля партията на Метена Кунева „България на гражданите" (ДБГ)- Както преди седмица предвиди лидерът на движението „България без цензура" Николай Бареков, структурите на формацията на Кунева край морето ще се отрекат от нея. Тон зададе Бургаско, съобщи местният сайт „Бургас 24". Областният лидер на движението Пламен Янчев първи обяви, че не желае да работи повече за ДБГ. Последва го и част от актива на общинската структура в Приморско. Заявления за напускане тази седмица са подали и председателите на структурите в Камено и Поморие заедно с общинските ръководства. Всички посочват като мотив авторитарния начин на управление в движението. Все още не е ясно ще се влеят ли в „България без цензура", както Бареков обяви.


Партията на Кунева пред разпад, в. Монитор - стр. 4

Партията на бившата еврокомисарка Меглена Кунева - „Движение България на гражданите", е на път да се разпадне. Вълната от напускащи я недоволни членове обхвана и структурите й в Бургаска област.Оредяването на местните партийни организации стартира преди броени дни с отлюспването на областния й лидер Пламен Янев. Той обвини Кунева, че всички решения в партията се вземат авторитарно от нея и тесен кръг хора, с които се е обградилаПримера на Янев са последвали общински лидери на формацията от цялата област. В свои заявления председателите на структурите в Камено и Поморие, заедно с местните ръководства, съобщават, че се оттеглят и желаят да прекратят членството и работата си в партията. В Поморие преди парламентарните избори с вълната от назначени общински лидери беше определен шефът на клуба по лека атлетика Атанас Атанасов. Председателят на структурата в Приморско също е решил да се оттегли от ръководния пост и да скъса партийната си книжка. Въпреки очакванията, че лидерската позиция там ще бъде отредена на общинския съветник от групата на екскмета Димитър Димитров - Илия Петков, от централата в София обявиха, че тя се поема от Лиляна Драганова.Недоволните са категорични, че в партията не се зачита мнението на структурите в страната, което било в пълен противовес с принципите, декларирани при учредяването на „Движение България за гражданите".


Бареков е решен да промени България, в. Новинар - стр. 2

"Решил съм да променя България. Градът и начинът, по който се живее тук, са показателни за онова, което се случва в страната", заяви председателят на "България без цензура" Николай Бареков при посещението си в Криводол, където подари на местните жители незабравима среща с трупата на Нешка Робева. По думите му в България навсякъде има порутени заводски сгради с разбити прозорци, дворове с бурени и пълна забрава.


Орешарски предизвика фурор в Кърджали, в. Преса - стр. 6

Над хиляда души посрещнаха с възторжени аплодисменти министър-председателя в Кърджали. Орешарски изглеждаше дори леко смутен от скандиранията на неговото име, плакатите „Кърджали е с вас" и размахваните трибагреници. Група от ГЕРБ се опита да вика „Оставка", но след бърза команда на областния лидер на ДПС Бахри Юмер пред тях беше изграден щит от живи тела. Лидерката на младежкия ГЕРБ предвидливо се отдалечи на стотина метра от възторжения шпалир и пусна връзка балони с надпис „Оставка".Такова посрещане в Кърджали не е имал нито един премиер, коментираха стари кадри на БСП. Съмненията за спонтаността на народната радост се разсеяха бързо, след като някои от дошлите признаха, че са били организирани по общини .вечерта преди визитата на Орешарски.Час и половина продължи срещата на Орешарски с кметовете на общини. В новия бюджет има сигнали за увеличаване на финансирането на местната власт, съобщи покъсно премиерът. Според него увеличеният финансов поток към общините ще позволи подоброто решаване на натрупаните проблеми. Съветът за децентрализация ще създаде пътна карта и това ще доведе до оптимизиране на централната и на местната власт, смята Орешарски. □


Орешарски: Залагаме на децентрализацията, в. Монитор - стр. 4

Взаимоотношенията между централната и местната власт и фискалната децентрализация ще продължат да бъдат приоритет не само през следващата година, но и в рамките на мандата. Това обеща вчера при посещението си в Кърджали премиерът Пламен Орешарски, който се срещна с кметове от региона.„Още в бюджета за следващата година има достатъчно сигнали за вниманието, което отделяме на местната власт. Ще продължи изграждането на т. нар. пътна карта по отношение на децентрализацията. Надявам се по този начин да оптимизираме в много по-добра степен функциите, които изпълнява централната власт, и тези, които изпълняват местните власти в интерес на хората", отбеляза той. Орешарски гарантира още, че управляващите ще насърчават реализирането на бизнес проекти по всякакъв начин, в това число финансово. Считаме, че всяка предпоставка, която създава условия за развитие на бизнеса и за растеж на икономиката, си заслужава да се подкрепя", каза премиерът. Според него формулата за намаляване на бедността у нас изисква създаването на условия за икономическо развитие.Стотици жители на областта приветстваха Орешарски при посещението му в центъра на Кърджали, като някои бяха издигнали лозунги: „Дайте шанс на Орешарски" и „Не на хаоса".


Орешарски пита кой изготви „онзи” списък с „враговете”, в. Дума - стр. 3

Кой изготви онзи списък, зададе въпрос премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпроса кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Министър-председателят коментира списъка с “враговете” на демокрацията, озаглавен “Комисарите на подмяната”. Премиерът пристигна в Кърджали с министрите на регионалното развитие и благоустройството Даниела Терзиева, на околната среда и водите Искра Михайлова, на земеделието Димитър Греков и зам.-министъра на културата Велислава Кръстева. Пред сградата на областната управа те бяха посрещнати от стотици местни жители, издигнали плакати в подкрепа на правителството и лично на премиера. Малка група от младежката организация на ГЕРБ пусна хвърчило от сини балони с надпис “Оставка”.


Изненадваща рокада в "Булгаргаз", „Стандарт"

Шефът на данъчната служба във Видин Шишман Чаушев става шеф на "Булгаргаз". Дългогодишният изпълнителен директор на компанията Димитър Гогов изненадващо бе освободен от поста си. Решението е било взето на закрито заседание от Съвета на директорите на газовата компания на 1 ноември - само ден след като у нас на официално посещение беше председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Той беше в София на преговори с премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. След продължилата над 4 часа среща у нас беше даден официално стартът на строителството на газопровода "Южен поток" със заваряването на първите тръби в бъдещата компресорна станция "Расово" край Видин. Гогов не бил предупреден за уволнението си, заяви самият той пред "Стандарт". Разбрал за него, след като видял в Търговския регистър заявлението за промяна на ръководния състав на "Булгаргаз". То е заведено там в четвъртък в 17,02 ч, потвърдиха за "Стандарт" от Агенцията по вписванията. От икономическото министерство съобщиха, че "промяната в "Булгаргаз" е с цел успешното развитие на компанията".


БСП предложила шефа на „Земеделие", Труд - стр. 12

БСП е предложила новия шеф на фонд „Земеделие" - Мирослав Николов, който късно вечерта в сряда бе избран от управителния съвет на ведомството. Това обяви пред „Труд" аграрният министър Димитър Греков. „Предложението за шеф на фонд „Земеделие" бе направено от най-голямата политическа партия, подкрепяща правителството - БСП . От новото ръководство на фонд „Земеделие" очаквам да подкрепя политиките на министерството на земеделието, така че да няма спорове и конфликти между двете ведомства, каквито бяха наблюдавани при предходни правителства", каза Греков. На въпрос на „Труд" каква е причината да бъде освободен бившият шеф Васил Грудев, Греков посочи, че той сам подал оставка по „лични причини". Новият титуляр бил избран бързо, защото Николов вече бил обсъждан за заместник на Грудев. Източници на „Труд" казаха, че и новите зам.-шефове Виолета Александрова и Младен Тимчев са излъчени от квотата на БСП . Любопитното за Тимчев е, че до момента той бе зам.-кмет по финансово-счетоводната дейност на община Сандански и е племенник на кмета Андон Тотев, издигнат от БСП . Другите зам.-шефове Атидже Алиева-Вели и Николай Дачев били предложени от ДПС.


Соцмладежи мият розовия паметник, в. Труд - стр. 4

Бригада от младежи от БСП се зае с почистване на паметника пред централата на партията в София.

В четвъртък фигурите на партизани осъмнаха „декорирани" в розово и лилаво. Отдолу се мъдри надпис „Кой? БКП - позор".Заради рисуването по монумента със спрей в четвъртък бяха арестувани блогърът и активист на „Протестна мрежа" Асен Генов и четирима членове на ДСБ.Партийците бяха освободени първи, а Генов и още едно момиче - привечер. Всички напуснали Трето РПУ в София без повдигнати обвинения за хулиганство, въпреки че от прокуратурата обявиха, че тече досъдебно производство.Младите социалисти имаха план да почистят лилаво-розовите партизани пред „Позитано" 20 със сапун и вода, без да използват химикали.Причината - да не се повреди скулптурата, чийто автор е проф. Любомир Далчев. Депутатът Антон Кутев пък водел разговори с реставратори.
Млади социалисти изчистиха паметника на „Позитано" 20, в. Преса - стр. 6

Младежите на БСП изчистиха нашарения в четвъртък партизански паметник пред централата на „Позитано" 20. Акцията им започна в ранния следобед вчера, като се наложи да се използва ацетон за сваляне на боята, което ще увреди повърхността на монумента.Часове преди това от Столичната община разясниха за „Преса", че нямат отношение към скулптурата, която била правена заедно със сградата. Макар че от ДСБ поеха отговорност за вандалската проява, вчера оттам не пожелаха да се включат в почистването. „Ние затова сме го боядисали, за да стои оцветен. Това ни беше целта", заявиха от централата. За обругаването на скулптурата бяха арестувани четирима членове на ДСБ: Живко Занков, Марта Георгиева, Давид Станчев и Никола Спотинов. Заедно с тях бе заловен и блогърът Асен Генов.


Комсомолци изкъпаха боядисаните партизани, в. Всеки ден - стр. 2

Дузина комсомолци изкъпа ха скулптурната композиция пред централата на БСП в София. Мемориалът бе вапцан в синьо и розово рано сутринта в четвъртък, заради което с белезници се озоваха блогърът Асен Генов и няколко членове на ДСБ. Младежите на БСП надянаха ръкавици и започнаха упорито търкане на каменните партизани. Признаха. че ползват изключително силни препарати, за да махнат боята. Няколко часа им отне да върнат оригиналния вид на скулптурите. Инициативата те подеха сами в интернет и събраха десетки доброволци за чистенето.Комсомолците облякоха червени тениски с бели шалчета. за да покажат, че са членове на БСП, а край тях се завъртя и „малкият човек" Георги Софкин, който одобри махането на боята. Главният организатор на вапцването - Асен Генов. прекара близо денонощие в 3-то РПУ и получи обвинение в хулиганство. Заедно с него до последно бе и Цветелина Сърбинска от ДСБ.Комсомолци лъснаха паметника на „Позитано", в. Телеграф - стр. 8
Паметникът пред БСП беше изрисуван в знак на протест, в. Капитал - стр. 3

Скулптурната група пред централата на БСП на "Позитано" 20 беше изрисувана със спрей рано сутринта в четвъртък. Акцията е в знак на протест срещу кабинета на Пламен Орешарски. Петима души, сред които блогърът и участник в антиправителствените протести Асен Генов, както и членовете на ДСБ Живко Занков, Марта Георгиева, Давид Станчев и Никола Спотинов бяха задържани на мястото от полицейски патрул. Те бяха задържани с полицейска мярка до 24 часа, а прокуратурата образува досъдебно производство за хулиганство. От ДСБ отрекоха да имат нещо общо с организирането на акцията, но коментираха в позиция, че боядисването на скулптурата е осъзнат политически акт срещу възраждането на комунизма и неговите символи, както и срещу коалицията между БСП и "Атака". По "Нова телевизия" вътрешният министър Цветлин Йовчев определи акцията като "вандалски акт, който е недопустим".


Президентът върна закона за чужденците, в. Капитал - стр. 3

РЕШЕНИЕ Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху промените в закона за чужденците и в закона за българското гражданство. Основната причина е, че текстовете позволяват чужденци да получават статут на постоянно пребиваващи или гражданство само заради финансови аргументи. Друга причина е свързана с националната сигурност. Парламентът реши, че чужденци извън ЕС могат да получат документ за постоянно пребиваване, ако са вложили 1 млн. лв. в българска лицензирана кредитна институция за поне 5 години. Според Плевнелиев парите могат да послужат за обезпечение по кредит, а той от своя страна да се използва от друг чуждестранен гражданин като основание за придобиване на статут. Президентът не е съгласен и с възможността имигранти с документи за постоянно пребиваващи след година да получават българско гражданство, ако удвоят инвестицията. Вицепрезидентът Маргарита Попова, която подписва указите за гражданство, каза в началото на 2013 г.: „Гражданство с пари не се купува.“


Депутати на крака за именния ден на Миков, в. Всеки ден - стр. 2

Парламентарният председател Михаил Миков бе посрещнат в пленарната зала в петък с бурни аплодисменти. За да го поздравят за именния ден на Архангеловден, депутатите от всички парламентарни групи станаха на крака и с аплаузи му честитиха празника. Цели шестима законотворци с името Пламен също едва успяха да работят заради непрекъснатите телефонни обаждания с поздравления. Сред министрите също имаше именник Ангел Найденов, който се отби за кратко в парламента.Изготвил: Боян Цонев


Каталог: Oporni-R4.mbox
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентър на нс на бсп акценти от пресата за 20. 06. 2013
Oporni-R4.mbox -> Радост в нс: Извършихме добро дело за енергетиката и за народа
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от пресата за 13. 09. 2013
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от агенциите до 20. 00 часа 29. 07. 2013 г. Нов ад за депутатите?
Oporni-R4.mbox -> Заседание на Народното събрание. София. В 10. 00 часа започва първото заседание на Министерски съвет с премиер Пламен Орешарски
Oporni-R4.mbox -> Акценти от агенциите до 16. 00 часа 07. 10. 2013 г. Бсп обмисля нова такса за елцентралите
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от агенциите до 15. 00 часа 14. 07. 2013 г
Oporni-R4.mbox -> Заседание на Народното събрание
Oporni-R4.mbox -> Програма за рехабилитация на зависими постижения и предизвикателства
Oporni-R4.mbox -> Акценти от агенциите до 20. 00 часа 22. 07. 2013 г. Кабинетът „Орешарски одобри актуализацията на Бюджет 2013


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница