Фармацевтични гиганти пренареждат пазара от Мария Чипилева в. „ДневникДата13.09.2017
Размер38.96 Kb.
Фармацевтични гиганти пренареждат пазара
от Мария Чипилева
в. „Дневник”

11 декември 2005

Най-големите чужди фармацевтични производители започват масово да регистрират собствени компании в България. Това ще подобри снабдяването с медикаменти, ще доведе до по-голяма стабилност и прозрачност на пазара с лекарства и до по-големи инвестиции в страната, твърдят представители на новите дружества. Досега производителите имаха само търговски представителства у нас. Компаниите изтъкват като причина за промяната желанието си за по-голяма независимост от българските търговци на едро и присъединяването на страната към ЕС.

Основната част от фармацевтичните производители, които продават медикаменти у нас, досега са регистрирани като търговски представителства - техният брой е 54. "Рош", "Байер" и "Глаксо Смит Клайн" обаче вече се представляват от собствени фирми. Наскоро привърши и регистрацията на "Ново Нордиск". Със същите намерения са "Янсен - Цилаг", "Астра Зенека", "Санофи Авентис" и повечето компании, които произвеждат оригинални лекарства. По-малък е интересът на чуждите генерични производители. Техни представители обясниха, че решението зависи от обема на продажбите, от географското положение и други фактори. През 2004 г. обемът на фармацевтичния пазар по цени на производител е бил за 685 млн. лв., сочат данните на Изпълнителната агенция по лекарствата. От тях над 480 млн. лв. е делът на чуждите дружества.

По-бързо зареждане на аптеките с нови лекарства и стабилизация на фармацевтичния пазар ще са едни от основните последствия от промяната, тъй като производителите сами ще поемат вноса на медикаментите. Като търговски представителства те нямат право да развиват икономическа дейност у нас. Самият внос и разпространение на лекарствата се осъществяват от дистрибуторите, което поставя в зависимост производителите.

От търговците на едро и техните финансови възможности например зависи кога една партида с медикаменти ще бъде пусната в мрежата. Освен това през тях минават и всички плащания - от аптеки, здравната каса, здравното министерство и болниците. С новия си правен статут - обикновено на търговци на едро, фармацевтичните компании ще могат да вършат сами тези дейности.

Производителите смятат да поемат вноса на лекарствата си и плащането на ДДС при освобождаване на стоката от складовете, което сега също вършат търговците на едро.

Така медикаментите ще стигат в аптеките по-бързо и ще увеличат оборотите на фирмите. Сега дистрибуторите невинаги имат средства да платят ДДС и лекарствата стоят на склад, вместо да са в аптеките, каза Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. На практика това спира бизнеса ни в България, обясняват от компаниите.

Поемането на вноса от производителите значително ще облекчи и нестабилното финансово състояние на дистрибуторите, което дълговете на болниците усложняват всяка година. Търговците все по-трудно могат да намират "свежи" пари, за да покрият ДДС, и след това да чакат с месеци, докато клиентите им - болниците, се разплатят. В същото време производителите свиха сроковете на разплащане до три-четири месеца и така по-голямата част от финансовите рискове остана за дистрибуторите. "В тази ситуация, когато държавата бави плащанията толкова време, промяната ще е полезна за нас. Така финансовата тежест ще се разпредели между дистрибутор и производител", коментира Тони Веков, директор на "Търговска лига".

С поемането на вноса от чуждите компании ще има промени и в отстъпките в цената и сроковете на разплащане, които производителите дават на дистрибуторите. В по-дългосрочен план се очаква това да намали цените на лекарствата за крайните потребители. Ние увеличихме отстъпките и с един месец удължихме сегашните срокове на отложено плащане за дистрибуторите си, каза Крум Касабов, член на съвета на директорите на "Ново Нордиск Фарма" ЕАД. Предполагам, че ще намалим размера на отстъпките и ще работим предимно с предплащане, твърди обаче Анжело Чепилев, директор на "Янсен - Цилаг".

Ако производителите влошат търговските условия към дистрибуторите, това би повишило цените на лекарствата и би довело до лошо снабдяване на аптеките, отговарят част от търговците. Биха се появили проблеми, ако един производител реши да "бута" даден търговец и на него да дава по-добри условия, но едва ли някой ще си позволи подобно отношение, коментира Владимир Афенлиев, изпълнителен директор на производителя "Актавис", който наскоро купи дистрибутора "Хигия". На по-късен етап до промени би довело и желанието на някои от мултинационалните дистрибутори на тези компании да стъпят тук, добави той.

Промени ще има и в отношенията на компаниите с институциите като здравното министерство и касата. Досега те не можеха да сключват договори директно с тях, а се представляваха от търговците. Отсега нататък обаче ще могат да правят това сами. По този начин разплащанията ще стават директно с тях, вместо да минават през дистрибутора. Някои от компаниите намекват, че ще участват в търговете на болниците, като се очаква да предложат по-изгодни цени и от това да спечелят здравните заведения. Въпреки че тогава тежестта от забавянията на плащанията ще легне изцяло върху тях, според Афенлиев това пак е по-малък риск, отколкото да чакат дистрибутора си.

Другата последица от регистрирането на фирми от фармацевтичните производители ще е увеличаването на прозрачността в този бизнес и създаването на ясни правила в него. Сега никой не може да проследи каква маркетингова дейност развива една компания в България. "Регистрацията на "Ново Нордиск Фарма" ЕАД и другите фирми ще доведе до по-голяма прозрачност и етичност в работата им. Ефектът върху фармацевтичния пазар ще бъде единствено позитивен", казва Касабов.

С промяната ще се повишат и инвестициите на чуждите компании в страната.Много от тях планират да построят собствени складове, други ще наемат под наем. При всички случаи се увеличава броят на служителите им. Някои от компаниите възнамеряват да опаковат част от лекарствата си тук. "В момента ние опаковаме един продукт в НИХФИ и мислим да увеличим броя на артикулите. В заводите на "Софарма" има условия за това", каза Анжело Чепилев от "Янсен - Цилаг". Освен това новите юридически лица ще плащат данъци в България, което досега никога не са правили.
Каталог: userfiles -> file
file -> Седмичен информационен бюлетин
file -> Седмичен информационен бюлетин
file -> Доклад на нпо за напредъка на България в процеса на присъединяване към ес, 2004
file -> Специална оферта за сезон 2015/2016 в Евридика Хилс Пампорово Нощувка със закуска
file -> Правила за условията и реда за предоставяне на стипендии за специални постижения на студентите във висшето училище по застраховане и финанси
file -> Отчет 31 март 2008 г. Междинен Баланс
file -> Наредба №111 от 12 октомври 2006 Г. За изпитване на продукти за растителна защита и одобряване на бази на физически и юридически лица
file -> Конкурс за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница