Г. От пощата Безобразие, Южният парк е кочинаДата26.10.2018
Размер121.35 Kb.
#99854


03.04.2009 г.

От пощата

Безобразие, Южният парк е кочина
Южният парк в София се е превърнал от месец насам в кочина. Това беше сравнително чисто място, където цялата столица си води децата през почивните дни, много юноши спортуват там, възрастни хора почиват. Откакто уж приключи войната на мутрите с боклука, нито едно кошче в парка не е изхвърлено. Те преливат, а кучетата разнасят хартийки, памперси и всякакви други отпадъци от човешкото ежедневие. Гнус, срамота и позор. Чудя се - малко срам заради тази мръсотия поне пред гостите да покажат. И ако на някого му е уютно да живее в кочина и воня, моля, да ходи при прасетата, а не да тормози цял град!

Ванчо Михайлов


03.04.2009 г.

Кабинетът отложи сделката за сградите на НАП
Правителството отложи решението за имотите на Националната агенция по приходите (НАП), съобщи в четвъртък транспортният министър Петър Мутафчиев. Финансовият министър Пламен Орешарски предлагаше контролираното от Ирена Кръстева дружество ИПК "Родина" да получи четири имота на НАП в центъра на София. В замяна компанията трябва да изгради нова сграда на агенцията на бул. "Цариградско шосе".По неофициална информация министри от НДСВ са спрели сделката. Министърът на държавната администрация Николай Василев заяви преди три дни, че е против това да се прави без конкурс. Представителите на НДСВ в кабинета са поискали детайлни разчети каква полза ще има държавата от сделката, тъй като от представените данни не ставало ясно, обясниха осведомени. Вицепремиерът Емел Етем отказа всякакъв коментар след заседанието на правителството.


03.04.2009 г.
Искат пари от Брюксел за Кремиковци
За изплащане на допълнителни обезщетения за съкратените работници от "Кремиковци" може да се кандидатства по Европейския план за борба с икономическата и финансовата криза. Това предложение е направено от представители на синдикатите в "Кремиковци" по време на среща с председателя на Народното събрание Георги Пирински, съобщи лидерът на КНСБ в комбината Васил Яначков. Синдикатите виждат като възможност за допълнителна компенсация продажба на активи на комбината като например ТЕЦ-а при съгласие на кредиторите. Друга идея е да се премине към капитализация на дълга на комбината. Така задълженията на комбината към държавата и кредиторите може да се превърнат в акции. Депутати, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, представители на правителството и синдикати ще сформират работна група, която да обсъди цялостната ситуация в "Кремиковци".
Работници от „Кремиковци” се събраха на протест пред парламента...03.04.2009 г.

Джоб
Поетапно спиране на отоплението

в София започва от 6 април, съоб­щиха от Топлофикация София. Първо ще бъде врътнато кранчето в обществените и административ­ните сгради, последни са болници­те и детските заведения. Абонати­те от жилищни сгради, които не искат отоплението да спре, трябва да подадат заявление,подписано от домоуправителя.
03.04.2009 г.

"Топлофикация" като похитител
Александър Симов

В България има много неща, които могат да ти вдигнат кръвното и да предизвикат гневни вълни, но вчера чухме едно от най-нелепите предложения, изказвани наскоро. Става дума за идеята длъжниците на "Топлофикация-София", да нямат право да пращат децата си на детска градина, докато не се издължат. Предложението бе изказано от общинския съветник от БСП Георги Кадиев, който е и председател на Съвета на директорите на "Топлофикация-София". Че идеята е неудачна, личи от птичи поглед. Защото наказва най-невинните - децата, и то заради грешки на техните родители. Това е недопустимо, независимо дали джобът ти е пълен или не. Казано на шега, можем да предложим и длъжниците на парното да бъдат бичувани публично пред "Александър Невски" за назидание на останалите.

Идеята не е добра. Но тя е израз на един от най-големите проблеми на "Топлофикация". Ако си кажем честно, хората не вярват на това дружество, и то с основание. Всеки, който получи солена сметка от 200 лева за отопление, няма как да не си представи луксозното джакузи на Вальо Топлото, както и заплатите на неговите масажистки. Как да си плати сметката с леко сърце? Мнозина пък нямат пари дори за храна, и апаратамента си ли да продадат? Дружеството прави и един глупав номер. Вместо да търси начини да запорира сметките на някой длъжник, "Топлофикация" оставя дълговете да се трупат с години и сумата да придобива астрономически размери. Така всеки материално притеснен човек от месец на месец затъва в подвижните пясъци на задълженията и никога не успява да си поеме въздух. Потребителят е в състояние на постоянна задлъжнялост, която расте. Сега пък остави паразитния посредник "Техем" да изнудва хората със задължителни нови топломери - по 35 лв. всеки. И това уронва престижа на дружеството - че оставя излишни посредници да прибират парите на хората в джоба си, поне в хазната да отиваха. Наистина трябва да има ред и хората трябва да се научат да плащат своите сметки. Но "Топлофикация" не може да се държи като похитител, който изнудва хората. Жалко за всяко дружество, което може да бъде оприличено на фигура от престъпния свят.


03.04.2009 г.

Административен нонсенс
Светла Каролева

Авангардна мярка за справяне с липсата на места в детските градини предложи вчера изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Георги Кадиев. Родителите, които имат борч към топлофикационното дружество, да бъдат лишени от правото децата им да посещават забавачки. Нещо повече, ако, не дай Боже, на софиянци спешно им потрябва данъчна оценка на жилище или имот, ще я имат, но само след като се издължат на приемниците на Вальо Топлото.

Предложените наказателни мерки са дискриминационни, откъдето и да ги погледнеш. Първо, защото удрят по бюджета на най-бедните семейства, които и да желаят, трудно биха платили зимните сметки за топлото накуп. Второ - засяга правата им на родители, които искат да се възползват от елементарна социална услуга, докато в същото време се трудят.

Какво ли ще стане, ако на шефа на столичната топлофикация му хрумне да забрани още нещо. Например малчуганите на родители с борч към топлото да нямат право и на лекарска помощ, докато семействата им не станат изрядни платци. Добрата новина е, че едва ли общинският съвет ще приеме с консенсус "рационализацията" на Кадиев, според когото мярката е световна практика. Все пак лишаването на гражданите от елементарните им права само защото са борчлии, не е най-демократичната процедура, нали?
03.04.2009 г.

София преасфалтирана, ако й оставят 1/2 от приходите
София може да бъде преасфалтирана за 6 г., ако правителството оставя 50, а не 23% от приходите й. Това са допълнително 250 млн. лв. на година, изчисли вчера независимият депутат Светослав Спасов при дискусиите по Закона за движение по пътищата.

Предложените от кабинета промени в него бяха отхвърлени преди няколко седмици и се трансформираха в 5 проекта на депутати. С тях от НДСВ предлагат новите водачи да са 3 г. на изпитателен срок, БСП иска младите шофьори да не карат мощни коли и да се санкционират сурово при алкохол в кръвта. Проект на Спасов и Ваня Цветкова от БНД въвежда глоби за дупки на пътя и забрана за тирове през уикенда. Той не бе подкрепен на първо четене от транспортната комисия.

Олимпи Кътев от НДСВ вчера предложи нова идея - на всеки 10 г. шофьорите да минават на опреснителни курсове.


03.04.2009 г.

Криза в MВР

Полицаите затънаха в дългове

Ченгета разчитат на помощ от село, други работят „на черно" като охранители, въртят семеен бизнес или помагат на бандити
24 -годишната Невена Петрова знае, че ако днес пие кафе с приятел­ка, утре няма да има с какво да нахрани 9-месечния си син.

Цялата заплата на съ­пруга й Милен, който е дознател в столично уп­равление и взема близо 2 пъти повече от редо­ви униформен, отива за връщане на кредити, наем и парно.

Невена покрива разходи­те за бебето и разплата останалите сметки с парите от майчинството си. Храната подсигуряват родителите на двамата. Без редовния месечен превод от 200-300 лв. и пратките с буркани младото полицейско семейство е об­речено на мизерия.

„Изтръпвам при мисъл­та, че някой ден помощта от родителите ни ще секне. Ако не получаваме манджи, меса, олио, картофи и други провизии, ще умрем от глад Това е горчивата истина", присвива устни Невена и притиска плътно до гърдите 9-месечния си син, който пищи пронизително.

Дребосъкът и законите в страната са причина съ­пругът й да не може да за­почне втора работа, с която да си докарва допълнител­ни доходи. За разлика от него повечето полицейски служители се насочват към този вариант. За да си дока­рат допълнителни доходи, някои работят нелегално като охрана, други прода­ват служебна информация, трети разчитат на частен бизнес. Председателят на Националния полицейски синдикат Емил Рашев не отрича, че такава практика съществува.

„Подобен ангажимент е в разрез със закона и тези хора рискуват да бъ­дат уволнени. Има случаи, когато съпругите на поли­цаи или други роднини вър­тят частен бизнес, а коле­гите им помагат и така докарват по-голям доход на семейството", обяснява Ра­шев. Той е категоричен, че повечето от служителите са затънали в кредити и едва свързват двата края.

Хора от системата на МВР разказват пред „168 часа", че макар и да им е забране­но, нямат друг избор освен да си намерят втори рабо­тодател.

„Най-често колегите в София стават охранители. Мои приятели са ангажира­ни в 2-3 заведения. Наемат ги нощно време през почив­ните дни, когато дискоте­ките се пълнят. Не се водят никъде официално. При­състват в качеството си на приятели на собственика. Плаща им се на ръка и всички са доволни" - дава детайли полицай, пожелал анонимност. Негови колеги работят „на черно" и като персо­нална физическа охрана , на бизнесмени или гости от чужбина. Тези ангажимен­ти се намират чрез контак­ти и са по-добре платени. За тях трябват препоръки и гаранти.

„Отново присъстваш ка­то приятел на охранява­ния. Никой не подписва до­говори и не плаща осигуровки. Всичко е в сферата на сивата икономика. Така не могат да те хванат и да ти направят проблем", разказват ченгета и призна­ват, че понякога клиентите им са хора със съмнителна репутация.

„Това трябва да те сму­щава, но когато имаш Же­на и дете, които трябва да храниш, нямаш друг из­бор. Затваряш си очите и го правиш", допълва бивш

служител на МВР. По съща­та схема „на черно" работят хора от специалните служ­би и съдебната система, разказват запознати. Докато в столицата охранителният бизнес про­цъфтява, в малките насе­лени места, където всички се познават, той не е алтер­натива за полицаите. Там практиката е друга. Ченгетата имат собствен бизнес. „По документи всичко е на Жените или родители­те, но всички знаят кой е реалният собственик. Хората са наясно, че мо­гат да изгорят и затова внимават", разказва 33-годишната Марияна Хри­стова, чийто съпруг, сестра и братовчеди са полицаи в Благоевградския район от години. Марияна допълва, че повечето от роднините й и много от техните колеги въртят кафенета, магази­ни и питейни заведения. В Пловдивско полицейски шефове стопанисват чрез близките си ресторанти.

Във Врачанско някои от ченгетата са истинските притежатели на цехове за производство на дограма, а в Софийско - на магазини за авточасти и автосервизи.

„Клиентите знаят, че шефът на единствения сервиз в града, където всички минават на годи­шен, технически преглед, е човек от Икономическа полиция, но никой не се впечатлява. По докумен­ти всичко е собственост на Жена му", разказват по­лицейски роднини и допъл­ват, че подобна практика е напълно безобидна на фона на много други.

В полицейските среди от години се говори за коруп­цията, която разяжда всич­ки нива на системата. Чен­гета са обвинявани в покро­вителство на наркодилъри и проститутки. Недостигът на пари принуждава някои от униформените да нару­шават много по-грубо зако­ните, чието спазване трябва да гарантират, признават самите те.

Цели полицейски отдели развиват нелегална частна практика, като използват каналите и ресурсите си, за да издирват длъжници на финансови институции срещу определена комисиона, разказват шефове на лизингови компании. Арес­тите през последните месе­ци потвърждават, че пороч­ните схеми за заработване на допълнителни доходи са факт.

Преди дни в столицата беше задържан служител на Криминална полиция, който участвал в престъпна група, занимаваща се с рекет и изнудване.

Бандитите отвличат 12- токласничка от столичното 79-о училище през сеп­тември 2008 г. По-късно родителите искат да свиде­телстват срещу двамата похитители. Тогава се намес­ва 31-годишният столичен криминалист, който ги за­плашва, че ако го направят, с дъщеря им може да се случи нещо лошо.

Малко преди него беше закопчан друг разследващ. ДАНС арестува ловешко­то ченге заради търговия с данни от масива на МВР. Полицаят, чиято дейност е да разследва икономиче­ските престъпления в реги­она, използва служебното си положение и събира ин­формация за имоти, които предстои да бъдат отчуж­дени по инфраструктурни проекти. Събраните данни ченгето продава на местни брокери.

Родното ФБР констатира, че заловеният „помагал" и на разследвани от брокерската мафия в Ловеч, като ги оневинявал по делата, които водел. По време на обиска в бюрото му са наме­рени повече от 60 скици на имоти и запис на заповед за 11 000 лв. за последната му сделка.

„Вярно е, че доходите са ниски, но нищо не може да оправдае това грубо потъпкване на законите", обобщава полицейският синдикалист Емил Рашев.ВЕРОНИКА ЛАЗАРОВА


03.04.2009 г.

Първата копка на завода за боклук ще мине без Станишев
Кметът на София Бойко Борисов ще направи днес първа копка на завода за отпадъци. Събитието ще се състои от 13 часа на площадката в с. Горни Богров, но на него няма да присъства премиерът Сергей Станишев, както се предвиждаше.

От кметството обясниха, че точно тогава министър-председателят ще бъде зает. Той обаче няма да пропусне тържеството по случай 130 г. от обявяването на София за столица. Системата за третиране на отпадъците ще се изгради до 2011 г., а експлоатацията на съоръженията ще продължи до 2032 г.

03.04.2009 г.
В. "АИРИШ ТАИМС":

София - символ на голям проблем
Състоянието на София вероятно е символ на по-дълбок проблем, с който градът не е успял да се справи - корупцията и орга­низираната престъпност. Това пише в коментар за българската столица ир­ландският вестник "Айриш тапмс". В анализа си изда­нието споменава мръсните улици, олющените фасади на сградите и лошата инфраструктура в града.
03.04.2009 г.

Ирландци обявиха Бойко за провал
София не се е променила много през годините, а що се отнася до външния й вид, положението се е вло­шило след присъединява­нето на страната към Евро­пейския съюз, пише ирлан­дският вестник "Айриш таймс".

Дупки, боклук и олющени фасади - всичко това е сим­вол на провала на кмета Бой­ко Борисов, пише още изда­нието. "На булевард "Вито­ша" все още! има бутици на водещи дизайнери, въпреки че може би са по-малко. Има хубави барове и ресторанти, но също и олющени стени, сгради с временни подпори и скелета, напукани или разкъртени павета, в които мо­же да заклещите или изва­дите обувката си, докато вървите. Светофарите, път­ните знаци и билбордовете са счупени или ръждясали Пътищата са осеяни с дупки, пълни с лед, кал или вода в зависимост от сезона. Стари жилищни блокове, надраска­ни с боя и често липсващи балкони. По улиците има много боклук, както може да се помисли - символ на про­вала на кмета на София Бой­ко Борисов" - всичко това се пише в статията на ирландс­кия вестник.

"Но физическото състоя­ние на София вероятно е са­мо символ на по-дълбок проблем, с който тя, не е успя­ла да се справи - корупцията и мафиотската престъпност", заключава вестникът.


03.04.2009 г.

Столицата ни стана на 130 години

Твърдоглавите шопи и София
Цветелина ГЕНОВСКА

През февруари 1878 г. по общински данни София наброява скромните 11 694 жители, от които ед­ва 6560 българи. И то най-вече твърдоглави шопи. Точно на нея се пада чест­та да стане столица на България на 3 април 1879 г. Как изглежда градът

преди 130 години?

Твърдоглавието на шопа е пословично. Понякога има и I добри страни - преди Осво­бождението турският език е > бил официален за цялата страна, но шопите говорели само на български и не бла­говолили да научат и дума турски. Затова турските чи­новници трябвало да избират - или да научат български, или да си намерят преводач.

Градът се оказва неподгот­вен за столица - криви и тесни улички, а Лъвов мост (по вре­мето, когато лъвовете още не са били там) е носел весело­то название Шарения мост. В сегашния си вид с лъвовете мостът бил построен през 1890 г. От зоркото око на шо­па не убягнала малка под­робност - лъвовете нямали езици. И тъй като софиянци обичали шегите, решили, че езиците били отрязани, за да не издадат колко е открадна­то при построяването на мо­ста.

Два пъти в годината - на Гергьовден и Димитровден, на площада „Св. Крал" (дне­шен „Св. Неделя") момичета от цялата страна идвали в София да се „цанят" за до­машни прислужници. Нае­мането на работа в книгата си „София преди 50 години" (1947 г.) Георги Каназирски-Верин описва така:

- Цаниш ли се, моме?

- Е па, цаним се.

- Колко сакаш?

- 20 лефета на месец и чифт кондури.

Така за няколко години в София надошли толкова при­шълци, че кореняците се уплашили. Даже основали през 1897 г. благотворително дружество „Ив. Н. Денкоглу", в което право да членуват имали „само софиянци".

Тъй като водопроводната мрежа на града била изгра­дена чак през 1912 г., со­фиянци били принудени да точат вода от уличните чеш­ми. Образували се дълги опа­шки, а заради предреждането редовно се размахвали за­плашително не само лакти, но и всякаква посуда.

За да поддържат личната-та си хигиена, столичани хо­дели на баня. В центъра, от­дясно на джамията Баня баши, била мъжката баня, а от­ляво - женската. Точно пред нея, на мястото, където днес са Халите, било разположе­но прочутото кафене „Маке­дония". Широката тераса и масите на тротоара гледали точно към... женската баня. Така мъжката аудитория на­блюдавала и коментирала излизането на изкъпаните софиянки от банята.

Улиците на младата столи­ца не били павирани и пад­нел ли дъжд, минувачите га­зели в кал до колене. Затова шопът си знаел - преди да влезе в жилище, задължи­телно си събувал обувките. И така, когато през 1880 г. в двореца се провел първият бал, пред смаяните погледи на чужденците някои от по­канените българи изули обу­щата си, преди да влязат в салона и останали по чора­пи!В София кипял и нощният живот и предприемчивият чех Хръдличка отворил би­рария, като поканил от Прага чешки дамски оркестър. Би­рарията бързо се превърна­ло в любимо място на българ­ските офицери. Това обаче предизвикало смут сред тех­ните съпруги. Затова те обе­динили усилия и се срещна­ли лично с тогавашния вое­нен министър Михаил Савов, на когото се оплакали, че ор­кестърът задържал съпрузи­те до късно през нощта. След тази визита дамският орке­стър изчезнал, а на негово място Хръдличка поканил нов - само от мъже.

Постепенно столицата се европеизирала - уличните фенери били заменени от електрически лампи, трам­вайните релси пресичали града нашир и длъж, а на мег­даните вече изоставили хо­рото, тъй като софиянци тан­цували танго и степ...
Каталог: 2009
2009 -> Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 Г. Обн. Дв бр. 109 от 23 Декември 2008г
2009 -> Операционни системи Unix въведение
2009 -> Католически Литургичен Календар 2010
2009 -> Смб – Секция “Изток” Великденско математическо състезание 22. 04. 2007 г
2009 -> Програма 10 11 февруари 2009 г. Гр. София, Конферентна зала на хотел „Диана-3 Лектори
2009 -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
2009 -> Общински съвет гр. Тервел п р е д л о ж е н и е от
2009 -> Предлага изработване на абитуриентски албуми


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница