Грабването на църквата енчо Тодоров Bulgarian Edition, 2006



страница1/4
Дата25.10.2017
Размер0.49 Mb.
#33141
  1   2   3   4
ГРАБВАНЕТО НА ЦЪРКВАТА

Енчо Тодоров



Bulgarian Edition, 2006
За българското издание:

ГРАБВАНЕТО НА ЦЪРКВАТА

Енчо Тодоров

Пророчества за последното време

2006, Мисия ФИЛАДЕЛФИЯ

Коректори: Кристиана Енчева, Валентина Търева

Графичен дизайн: Енчо Тодоров

Девин 4800, ул. Явор 6



БИХ БИЛ много радостен и щастлив, ако грабването стане преди Голямата скръб. Харесва ми идеята, докато си седим на пейките и пеем песнички, Господ да ни вземе.

Но ако грабването стане в края на Голямата скръб, отговорността за всички е много голяма, защото ние трябва да подготвим Църквата за това последно и усилно време.

Това, което ме накара да изучавам задълбочено “Откровението”, беше по времето, когато четях книгата на уважаван от мен християнски писател - Рик Джойнър. В нея той пишеше, че грабването ще стане в края на Голямата скръб. “Приятелю! - казах си аз. - Бил съм много благословен от твоите книги, но тук специално бъркаш. За да ти докажа, че то ще стане преди Голямата скръб, ще започна интензивно да изучавам “Откровението” и да търся подкрепа от Писанията относно тази теза.” Чел съм много книги за Апокалипсиса и във всички тях сме били обучавани, че грабването ще стане в началото на Голямата скръб. Трябваха ми повече от две години, за да променя разбирането си и да достигна до твърдото заключение, че то ще стане в края на Голямата скръб. Задоволството и благословението от това изучаване трудно може да се опише. Често започвах рано сутрин и не усещах как денят преминаваше. Вече в полунощ трябваше насила да се откъсна от Библията, за да запазя силите си за следващия ден. Такава сладост изпитвах от изследването на Последните времена, че трудно бих го описал. Искам да бъда честен пред вас. Не успях да намеря нито един стих, който да подкрепи твърдението, че грабването ще стане преди скръбта. Открих обаче множество стихове в Библията, които подкрепят идеята, че грабването на Църквата ще стане в края на Голямата скръб. Открих много ключове, които ни помагат да разбираме правилно “Откровението”. Когато споделях откритията си с братя и сестри, едни бяха възторжени, но други ми се противопоставяха остро. В книгата “Деяния на апостолите”, глава 17:11 е записано, че “...беряните бяха по-благородни от солунците, защото приеха учението без всякакъв предразсъдък и всеки ден изследваха Писанията да видят дали това е вярно.”


Има няколко ключа за разбиране на Откровението:

1. Посланието на Откровението е винаги актуално за всички времена.

2. При тълкуването на събитията трябва да търсим първо духовното значение и едва

тогава материалното му изпълнение.

3. Има два различни периода: времето на Голямата скръб - Сатанинския гняв и време-

то на Божия гняв - съдът над света и църквата блудница.

4. Изпълнението на печатите, тръбите и чашите не се извършва последователно, а

паралелно.

5. Числото седем е един от ключовете към Откровението.

6. Много от числата в Откровението са символични.

7. Много от образите и предсказаните събития са се изпълнили частично през истори-

ята на човечеството, но чакат за своето пълно изпълнение в края на времето.


ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМЕНА

1. Отстъплението в църквата (2 Сол.2:3; Откр.13:7; Дан.7:21,25; 8:24; 11:35)

2. Явяването на Антихрист (2 Сол.2:3-12; Мат.24:15)

3. Мир и безопасност (Дан.8:25; 1 Сол.5:3)

4. Голямата скръб и гонението на светиите (Мат.24:8-26; Откр.6:9-11; 13:7; Дан.11:33)

5. Възкресение на всички светии, първото възкресение (1 Сол.4:15-17; Откр.20:4-6)

6. Грабване на всички светии (Мат.24:31; 1 Сол.4:15-17; Откр.7:9-17; 10:7; 11:15)

7. Божият гняв - съд над света и църквата блудница, Армагедон (Мат.24:29; Откр.6:12-

17; 14:14-20; 16:1-21; 19:1-3,17-21; Дан.9:27; 12:12)

8. Пришествието на Христос (Откр.19:1-16)

9. Милениумът, Христос царува заедно със светиите (Откр.19:6-7; 20:4-6)

10. Съдът пред големия бял престол (Откр.19:11)

11. Второто възкресение (Откр.19:5; 12-15)

12. Новото небе и новата земя - светиите (новият Йерусалим) царуват на земята (Откр.21:1-2)


70 ПРИЧИНИ,

ПОРАДИ КОИТО ВЯРВАМ,

ЧЕ ГРАБВАНЕТО ЩЕ СТАНЕ СЛЕД ГОЛЯМАТА СКРЪБ
В КАКВО ВЯРВАХА БАЩИТЕ НА ЦЪРКВАТА?

1. Апостол Павел вярваше, че ние ще преминем през скръбта и по времето на Антихрист Църквата ще бъде на земята.

Никой да не ви измами по никакъв начин; защото това няма да бъде (нашето събиране при Него), докато първо не дойде отстъплението и не се яви човекът на греха, синът на погибелта... (2 Сол.2:1-3). Заблудата ще бъде особено голяма по време на Голямата скръб и управлението на Антихрист.



2. Евангелист Матей пише в 24:29,31, че грабването на Църквата ще бъде след Голямата скръб.

А веднага след скръбта”, Бог “ще изпрати Своите ангели със силен тръбен звук; и те ще съберат избраните Му...”



3. Евангелист Марко също вярва, че Църквата ще премине през скръбта.

...след онази скръб, ...ще изпрати ангелите Си и ще съберат избраните Му, от четирите посоки, от края на земята до края на небето” (Марка 13:24-27).



4. Кои са Божиите избрани? В целия Нов завет под “избраните” се разбира Църквата.

Онова, което Израел търсеше, това не получи, но избраните го получиха...” (Римл.11:7; 8:33; Лука 18:7; Деян.10:41; 1 Петр.1:1,2; Кол.3:12; 2 Тим.2:10).

...те са единомислени и предават на звяра своята сила и власт; те ще воюват против Агнеца, но Агнецът ще ги победи, защото е Господ на господарите и Цар на царете; също и онези, които са с Него, ще победят, които са призвани, избрани и верни” (Откр.17:13,14).

Евангелието използва общия термин “избрани” по-често, отколкото “Църквата”, “Христовото тяло” или друг подобен израз. Господ ще запази Църквата по време на Голямата скръб, но няма да й спести страданията.



5. В по-късната епоха, християните също са вярвали, че грабването ще стане в края на Голямата скръб. Пример е Ефрем Сирин (373 г. сл. Хр.). Когато говори в проповедта си за последните времена, за Антихриста и края на света, той казва:
“Ще има голяма скръб, както никога не е имало откакто има хора по земята, глад и неутолима жажда. Защото в онези дни ще има оскъдност на хляб и никой няма да може да купува и продава от зърното на есенната жетва, освен оня, който има змеевия белег на челото или ръката си... И когато трите и половина години свършат, времето на Антихриста, в час, в който света не знае, и в ден, в който сина на погибел не знае, ще дойде белегът на Човешкия Син и Господното пришествие ще се яви с голяма сила и величие с белега на дървото на спасение пред Него, и с всички небесни сили и множеството на светиите с тях и с тези, които носят знака на светия кръст на раменете си. И ангелските тръби ги предхождат, тръбящи и възгласяващи: “Станете, о, спящи, срещнете Христа, защото часът за съд дойде”. И врагът ще се смути, и Господ ще го унищожи с дъха на устата Си. И ще бъде вързан и хвърлен в ада на вечния огън, още докато е жив, заедно с баща си Сатана. И всички народи, които следват желанията му, ще погинат с него завинаги. А праведните ще наследят вечен живот с Господа за вечни векове.”

6. Старите бащи на църквата са знаели за идващата скръб и са били изпълнени с надеждата, че Бог ще ги запази в това усилно време. Точно това Павел, Матей, Марко, Лука, Йоан и други са проповядвали на избраните. Светите отци като Йоан Дамаскин, Андрей Архиепископ Кесарийски, Йоан Златоуст, Ефрем Сирин, Кирил Архиепископ Йерусалимски, Ириней Архиепископ Лионски, еп. Иполит и много други са вярвали и проповядвали това.
КОГА Е ВЪЗНИКНАЛА ТЕОРИЯТА ЗА ГРАБВАНЕ ПРЕДИ СКРЪБТА?

7. Рик Джойнър, автор на много книги за последното време, някои от които са бестселъри, пише за грабването на Църквата:

“Популярната теория за грабването “преди Голямата скръб” не може да се намери в Църквата преди 1830 г. и може да се проследи само от “виденията, откровенията и пророчествата” на една-единствена жена - Маргарет Макдоналд от Шотландия. Тази нова теория по-късно се популяризира от Едуард Айрвинг, Джон Дарви и по-късно от Скофийлд. Доктор Робърт Нортън, който публикува откровенията на Маргарет Макдоналд в две книги, забелязва, че тя е първата, която разделя идването на Христос на две части. В резултат на което се появява тази доктрина за грабването преди скръбта.”



8. “Мартин Лутер, Джон Уиклиф, Уилям Тиндем, Джон Калвин, Джон Нокс, Матю Хенри, Джонатан Едуардс, Джон Уесли, Джордж Уайтфийлд, Дейвид Брейнър и други са защитавали доктрината за грабване след скръбта.

Много уважавани и известни проповедници като Спърджън, Чарлз Фини, Джордж Мюлер, Морган и други съвременници не са приели доктрината за грабване преди скръбта и са застанали срещу нея.”



9. В King James Version стиховете в Откровение 5:9,10 са грешно преведени. Буквалният превод на български език е: “И пеят нова песен, казвайки: Достоен си да вземеш книгата и да разпечаташ печатите й; защото си бил заклан и със Своята кръв си ни изкупил за Бога от всяко племе, език люде и народ и направил си ни на нашия Бог царство и свещеници: и ние царуваме на земята“. Създава се впечатлението, че Църквата (24 старейшини) е вече на небето.

Теорията за “грабване преди Голямата скръб“ е продиктувана от неправилния превод и употреба на тези местоимения като: си ни изкупил, направил си ни и ние царуваме. По късните версии са коригирали тези грешки, направени в King James Version и местоименията са преведени коректно във второ и трето лице.

Българското издание е преведено коректно. “И пееха нова песен, като казваха: Достоен си да вземеш книгата и да разпечаташ печатите й; защото си бил заклан и със Своята кръв си изкупил за Бога човеци от всяко племе и език, юдеи и езичници, и си ги направил царе и свещеници на нашия Бог; и те ще управляват на земята.”

Ефесяни 2:5,6 ни казва: “Даже когато бяхме мъртви чрез престъпленията си, ни съживи заедно с Христос (по благодат сте спасени) и като ни възкреси с Него, сложи ни да седим с Него в небесни места, в Христос Исус”. 24 старейшини, поставени да седят в небесни места, са облечени в бели дрехи, които символизират праведните дела на светиите. На главите им има златни корони (в някои преводи “венец”), които говорят за почитта, славата и властта, която имат в Бога. “[Ето] ида скоро; дръж здраво това, което имаш, за да не ти отнеме никой венеца (Откр.3:11; виж също 1 Сол.2:19; 2 Тим.4:8; Як.1:12; 1 Петр.5:4).

24 старейшини е споменато само в Откровението. Числото дванадесет се среща често и извиква в съзнанието ни 12-те племена на Израел и 12-те апостоли. В Откровение 21:12-14 тези две групи са обединени. Или 24 старци (в Новия завет старейшините са ръководители на църквите) представляват цялата Божия църква, преди и след Христос, която седи в небесни места (Еф.2:6; 1 Лет.24 гл.).
КОГА ЩЕ СТАНЕ ГРАБВАНЕТО?

10. В 1 Коринтяни 15:51,52 откриваме, че грабването ще стане при последната тръба.

Ето, една тайна ви казвам: Не всички ще починем, но всички ще се изменим, в мигновение на око, при последната тръба; защото тя ще затръби и мъртвите ще възкръснат нетленни, и ние ще се изменим.”



11. Откровение 10:7 ни дава отговора коя е последната тръба: “В дните на гласа на седмия ангел, когато се приготви да затръби, тогава ще се изпълни тайната на Бога...”

12. Колосяни 2:2 ни разкрива, че тайната на Бога е Христос (виж още Римл.16:25-26).

“...за да се утешат сърцата им и, свързани заедно в любов за всяко обогатяване със съвършено проумяване, да познаят тайната на Бога, т.е. Христос.



13. Ефесяни 1:9-11 допълва, че “когато се изпълнят времената, да се събере в Христос всичко - това, което е небесно и земно...” Църквата е оприличена на Тялото на Христос (1 Кор.12:27). Събирането ни с Главата-Христос ще стане при грабването в края на Голямата скръб, при последната или 7-ма тръба.

14. 1 Солунци 4:15-17 ни дава още подробности относно грабването.

Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христос ще възкръснат по-напред; после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати...”

Изпълнението на това пророчество откриваме при Силния Ангел (Откр.10:3-7).

Силният Ангел има на главата си дъга - символ на Божия завет, лицето Му е като слънцето - израз на слава, краката Му са като огнени стълбове - символизиращи сила и съд, в ръката Си държи свитък (Откр.5:5), слага десния и левия крак на морето и земята - символ на световно господство, извиква със силен глас, като лъв (Ис.31:4,5; Ер.25:29-38; Осия 11:10-11; Иоил 3:16; Амос 3:8), заклева се в Живеещия до вечни векове (Бит.22:16) и казва на Йоан и на двамата си свидетели, че ще пророкуват (Откр.11:3). Всичко това ни насочва към Господ Исус.



15. При седмата, последната тръба става грабването.

И като затръби седмият ангел, се чуха силни гласове на небесата, които казваха: Световното царство стана царство на нашия Господ и на Неговия Христос; и Той ще царува за вечни векове” (Откр.11:15).



16. Събирането ни с Господа се случва при последната тръба.

(Откр.10:7; 11:15; 1 Сол.4:16-18; Матей 24:31; 1 Кор.15:51,52). Църквата е видяна в небето за първи път в Откр.7:14-17.

Ако допуснем, че ще има грабване преди Голямата скръб и грабване след нея, тогава колко последни тръби ще свирят? Има само една последна тръба и тя е седмата.

17. Потвърждение за грабването след Голямата скръб откриваме в Откровение 20:4,5, където са описани три различни групи, които ще бъдат възкресени.

И видях престоли; и на тези, които бяха насядали на тях, беше дадено да съдят (първа група); видях и душите на онези, които бяха обезглавени поради свидетелството си за Исус и поради Божието слово (втора група), и на онези, които не се поклониха на звяра, нито на образа му и не приеха белега на челото си и на ръката си (трета група по времето на Антихрист); и те оживяха и царуваха с Христос хиляда години. Другите мъртви не оживяха, докато не се свършиха хилядата години. Това е първото възкресение (Откр.20:4,5).

Откровение 20:4 специално набляга на тези, които ще бъдат умъртвени от Антихрист през време на Голямата скръб. И на онези, които не се поклониха на звяра, нито на образа му и не приеха белега на челото си и на ръката си”. В първата част на Откровение 20:4 са включени и тези хора, които са заклани при петия печат. Съюзът “и”, който е употребен, ни дава разбирането, че загиналите, заради Божието Слово от Антихрист, са като допълнение на тези, които са пожертвали живота си преди това през вековете. На светиите от петия печат им се казва “да си почиват още малко време, докато се допълни броят и на съслужителите им и братята им, които щяха да бъдат убити като тях”, тогава Христос ще дойде за Църквата Си.

18. В Деяния 28:14-15, в Матей 25:6 и в 1 Солунци 4:17 е употребена една и съща дума “посрещам” (на гръцки “апантесис”). Значението на тази дума в Деяния 28:14-15 е, че група хора посреща някоя знаменита личност извън града и я придружава до града. “Така дойдохме в Рим, откъдето братята, като чули за нас, бяха дошли до Апиевото тържище и до трите кръчми, за да ни посрещнат...”.

Значението в Матей 25:6,10 на думата “посрещам” е същото, както и в предишния стих. Разумните излязоха да го посрещнат и влязоха за сватбата, за да бъдат винаги с Младоженеца. “А посреднощ се нададе вик: Ето, младоженецът иде! Излизайте да го посрещнете!” “...и готовите влязоха с него на сватбата и вратата се затвори”.

Според 1 Солунци 4:17 Христос ще дойде в облаците. “...после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем винаги с Господа”. Мъртвите в Христос ще бъдат възкресени и после заедно с живите светии ще бъдат грабнати в облаците, за да Го посрещнат. Светиите ще участват в съда над народите (гнева на Агнеца, Откр.6:12-17, Юда 14,15, Дан.12:12), след което ще придружат Христос до земята, където ще царуват и ще бъдат винаги с Господа.

19. В притчата за смокинята (Марк 13:28-31), Христос ни предупреждава за идването на Антихрист и Голямата скръб. Когато видим “мерзостта, която докарва запустение”, трябва да знаем, че Той е вече близо до вратата. Вярващите, които преминат през Голямата скръб и управлението на Антихрист, могат да преживеят Неговото идване и да бъдат грабнати от Божиите ангели (Матей 24:31).

А научете притчата от смокинята: Когато клоните й вече омекнат и развият листа, знаете, че е близо лятото; също така и вие, когато видите, че става това, да знаете, че Той е близо при вратата” (Марк 13:28-29).


НАИСТИНА ЛИ ЦЪРКВАТА ЩЕ ПРЕМИНЕ ПРЕЗ ГОЛЯМАТА СКРЪБ?

20. Писанията показват ясно, че вярващите ще преминат през Голямата скръб.

Да не се смущава сърцето ви; вие вярвате в Бога, вярвайте и в Мен. В дома на Моя Отец има много жилища; ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място. И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, така че където съм Аз, да бъдете и вие” (Йоан 14:1-3).



21. Ще има големи гонения на светиите през последното време.

Тогава ще ви предадат на мъки и ще ви убият; и ще бъдете намразени от всички народи заради Моето име “защото тогава ще има голяма скръб, небивала от началото на света досега и каквато няма да има” (Мат.24:9,21).

...защото през онези дни ще има такава скръб, каквато не е имало досега от началото на създанието, което Бог е създал, нито ще има такава” (Марк 13:19,24).

Това са онези, които излизат от голямата скръб; и са опрали дрехите си и са ги избелили в кръвта на Агнеца” (Откр.7:14).



22. Исус ни казва, че в света ще имаме скръб (Йоан 16:33; Деян.14:22).

Също така “през много скърби трябва да влезем в Божието царство”.



23. Павел ни насърчава да се радваме в страданията.

И не само това, но нека се хвалим и в скърбите си, като знаем, че скръбта произвежда твърдост” (Римл.5:3; вж. също 1 Сол.3:3; 1 Йоан 2:18,22; 4:3; 2 Йоан 7).



24. Библията не ни обещава спасяване от трудностите, но сила да ги търпим и преодоляваме. Църквата е минавала през изпитания в историята, така че няма да бъде изненада, ако премине и през Голямата скръб. Вярващите ще бъдат запазени от надвисналото зло.

Не се моля да ги вземеш от света, а да ги пазиш (терео -”пазя”, “предпазвам”) от лукавия” (Йоан 17:15).

Понеже си опазил Моята заповед да търпиш, и Аз ще опазя (терео) теб от (в оригинала, предлогът, преведен “от”, означава всъщност “отсред”) времето на изпитанието, което ще дойде върху цялата вселена да изпита онези, които живеят по земята” (Откр.3:10).

Христовото благовестие е плод на Божието търпение към грешния свят. Винаги, когато сме в Божието присъствие и сме изпълнили Божията заповед за търпение, може да очакваме и часа на изпитанието. Тези, които живеят в Божия мир и пазят благовестието, ще бъдат опазени и в деня на изпитанието.

[Ето] ида скоро; дръж здраво това, което имаш, за да не ти отнеме никой венеца” (Откр.3:11). Христос призовава Църквата към постоянство, за да не изгуби това, което е придобила поради търпението.

25. През време на Голямата скръб ще има дисциплиниране на вярващите и очистване на Църквата. “...нека се хвалим и в скърбите си, като знаем, че скръбта произвежда твърдост, а твърдостта - изпитана правда, а изпитаната правда - надежда” (Римл.5:4).

...за да не се колебае никой от тези скърби; защото вие знаете, че за това сме определени” (1 Сол.3:3).

Дори някои от разумните ще паднат, за да бъдат опитани, за да се очистят и да се избелят до края на времето; защото и то ще стане в определеното време” (Дан.11:35).

След всичко, което Исус е направил, за да ни изкупи от греха, защо Той би могъл да желае живите вярващи да преживеят Голямата скръб? Отговорът е поради Неговата любов към нас. Той допуска това да бъде така, за да ни приготви да бъдем като чисто злато.

...то съветвам те да купиш от Мен злато, пречистено с огън, за да станеш богат...” (Откр.3:18).

26. По времето на Навуходоносор, когато верните бяха атакувани от неприятеля, Бог избави Седрах, Мисах и Авденаго от огъня, а Данаил от лъвовите уста. Така също ще избави и църквата си по време на гонението на Антихрист и сатанинския гняв (Дан.3:12-29; 6:1-28; Откр.3:10).

27. Необходимо ли е Бог да ни прекарва през скръб?

На този въпрос Евреи 12:7-11 отговаря: “Сине мой, не презирай наказанието на Господа, нито да отслабваш, когато те изобличава Той. Защото Господ наказва този, когото обича, и бие всеки син, когото приема.” Ако търпите наказание, Бог се отнася с вас като със синове; защото кой е този син, когото баща му не го наказва? Но ако сте без наказание, за което всички са били определени да участват, тогава сте незаконно родени, а не синове. Освен това, имали сме бащи по плът, които са ни наказвали и сме ги почитали; няма ли повече да се покоряваме на Отец на духовете ни и да живеем? Защото те за малко време са ни наказвали, според както им е било угодно, а Той - за наша полза, за да бъдем участници в Неговата святост. Никое наказание не се вижда на времето да е за радост, а е тежко; но после донася правда като мирен плод за тези, които са се обучавали чрез него.”



28. Когато Исус говори за Голямата скръб в Матей 24:8-24, Той успокоява вярващите, “И ако не се съкратяха онези дни, не би се избавил никой, но заради избраните онези дни ще се съкратят.” Ако ние се смятаме за избрани и светии, тогава Писанията ясно говорят, че ние ще преминем през скръбта.

29. Грабването на светиите става в Откр.7:9, преди шестия печат. Те идваха от Голямата скръб. Независимо от това, че на нас не ни се влиза в нея, трябва да сме готови за това. Ние не трябва да правим грешка, като се молим: “Ей, дойди, Господи Исусе!”, а същевременно да се страхуваме от страданията: “Господи, не допускай да премина през Голямата скръб.” Нормалната човешка реакция е, че ако очакваме гонения, ние ще се приготвим и ще внимаваме на себе си, а няма да се успокояваме. Нормално е преди опасност да не се отпускаме. Христос ще дойде “като крадец” за тези, които не са готови, но за истинските светии е писано, че “ние не сме от тъмнината, че да ни постигне онзи ден като крадец”.

30. Рик Джойнър пише:Доктрината за грабване преди скръбта е допринесла единствено за развиване на отстъпническа нагласа в Църквата, но тя повече няма да успее. Това робство ще бъде отмахнато от превъзходството на нарастващата Църква, както Господ извика чрез Исая:

Стани, свети, защото светлина дойде за тебе и славата Господна те осия, защото ето, тъмнина ще покрие земята и мрак племената, а над теб ще осияе Господ и славата Му ще ти се яви” (Исая 60:1,2).”





Сподели с приятели:
  1   2   3   4




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница