Кои са най-честите възпалителни заболявания на клепачите? Външен ечемикДата12.02.2017
Размер31.96 Kb.
#14760
Клепачите са част от придатъчния апарат на окото. Те покриват очната ябълка отвън и я предпазват от изсушаване, силна светлина и попадане на чужди тела.

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА КЛЕПАЧИТЕ?

Външен ечемик. Представлява ограничено, болезнено подуване на мигления ръб, дължащо се на възпаление на космения фоликул и мастната жлеза около него (фиг.1).

Вътрешен ечемик. Той е резултат от възпалението на тарзовите мастни жлези, които са разположени по-дълбоко и далеч от мигления ръб. Клепачът (по-често горният) е подут, зачервен и болезнен (фиг.2).

Халацион. Представлява неболезнена ограничена подутина с размери на грахово зърно. Може да е разположен под кожата – външен или навътре под конюнктивата – вътрешен.

Блефарит. Той е възпалително заболяване на клепачните ръбове. Протича хронично със сърбеж, парене, глождене и зачервяване.

Всички кожни възпалителни заболявания могат да засегнат и клепачите. По-чести са:Херпес симплекс. Рецидивиращо заболяване, при което се наблюдава група мехурчета върху зачервен кожен участък,еволюиращи в ерозии и крусти. Заболяването преминава за десетина дни без да остават белези.

Херпес зостер. Наблюдава се при хора боледували от варицела. Възпаленият кожен участък е зачервен, с мехурчета и силна стрелкаща болка. Заболяването не рецидивира, но остават белези и пигментации (фиг. 3).

Клепачната кожа може да бъде засегната от различни бакериални инфекции като еризипел, контагиозно импетиго, антракс, туберкулаза, сифилис, но те са по-редки.КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ

МЕТАБОЛИТНИ И ВЪЗРАСТОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА КЛЕПАЧИТЕ?

Ксантелазма. Наблюдават се жълти подкожни плаки предимно във вътрешния клепачен ъгъл. Те са само козметичен дефект и се срещат при нарушения в холестероловата обмяна.

Блефарохалаза. С възрастта кожата над клепачите изтънява, губи еластичността си и се отпуска надолу, закривайки клепачната цепка. Лечението е оперативно (фиг.4).

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ТУМОРИ НА КЛЕПАЧИТЕ?

От доброкачествените тумори се срещат предимно плоскоклетъчният папилом, невусът и хемангиомът както и някои преканцерози като кожният рог, кератоакантомът, сенилната кератоза, пигментната ксеродерма и др.

От злокачествените тумори по-чести са: Базоцелуларният карцином започва като плоско възелче, което се превръща в язва, растяща предимно на площ и слабо в дълбочина. По правило не метастазира (фиг.5).

Плоскоклетъчния карцином изглежда като възелче или язва, по-агресивен е, бързо расте и метастазира.

ПРОМЕНИ В ПОДВИЖНОСТТА И ПОЛОЖЕНИЕТО НА КЛЕПАЧИТЕ

Птоза. Представлява едностранно или двустранно смъкване на горния клепач със закриване на различна част от роговицата. Може да е вродена или придобита. Лагофталм. При това състояние е невъзможно да се затвори напълно клепачната цепка и настъпва изсъхване и ерозии по роговицата . Ектропиум. Представлява обръщане на долния клепач навън, при което конюнктивата се зачервявя и изсъхва. Наблюдава се непрекъснато сълзотечение (фиг.6). Ентропиум. При това състояние клепачния ръб е обърнат към очната ябълка и се получава триеме на миглите в роговицата и конюнктивата. Блефароспазъм. Повтарящо се съкращение (като тик) или траен спазъм на мускула на клепачите (орбикуларния мускул).

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ВРОДЕНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА КЛЕПАЧИТЕ?

Колобома. Това е триъгълна изрезка на клепачния ръб без мигли. Засяга по-често долния клепач. Може да е съчетана с други очни и лицеви аномалии (фиг.7). Епикантус. Наблюдава се като нормална находка при хората от жълтата раса. Представлява вертикална кожна гънка във вътрешния клепачен ъгъл. Блефарофимоза. При това състояние очната цепка е стеснена и често се съчетава с епикантус. Анкилоблефарон. Неразделяне на клепачите, които могат да са частично или тотално свързани. Симблефарон. Представлява срастване между клепачната и булбова конюнктива.

ФИГ.1 Външен ечемик

Фиг.2 Вътрешен ечемик

Фиг.3 Херпес зостерФиг.4 БлефарохалазаФиг.5 Базоцелуларен карциномФиг.6 ЕкторпумФиг.7 Колобома на клепача
Каталог: bg version -> pages
pages -> Проф д-р Георги Ончев, дмн
pages -> Автобиография Лична информация
pages -> Дружество за колективно управление в частна полза правата на продуцентите на звукозаписи и музикални видеозаписи и на артистите-изпълнители “профон”
pages -> Доц д-р Иван Веселинов Танев, дм Началник на ІІІ очно отделение
pages -> Д-р Снежина Михаилова
pages -> Многопрофилна болница за активно лечение "александровска" еад
pages -> Дата на раждане
pages -> Университетска многопрофилна болница за активно лечение “александровска” еад
pages -> Информация за уртикария и ангиоедем За заболяването


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница