Комисия на европейските общности брюксел, 25 2008



Дата14.09.2016
Размер63.89 Kb.
#9718
BG



КОМИСИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБЩНОСТИ

Брюксел, 25.6.2008

SEC(2008) 2087





РЕЗЮМЕ НА ДОКЛАДА ЗА ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО

придружителен документ към

Предложение за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕО) № 216/2008 в областта на летищата, управлението на въздушното движение и аеронавигационното обслужване и за отмяна на Директива 06/23/ЕИО на Съвета


Резюме на доклада за оценка на въздействието

{COM(2008) 390 окончателен }


{SEC(2008) 2086}

РЕЗЮМЕ НА ДОКЛАДА ЗА ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО

Резюме на доклада за оценка на въздействието

В доклада за оценка на въздействието се оценява въздействието от предвиденото разширение на компетенциите на Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ), така че да обхванат регламентирането на летищата, управлението на въздушното движение (УВД) и аеронавигационното обслужване (АНО).

Следните основни събития и постижения съставляват основата за разработването на констатациите на настоящия доклад:


  • Предварителна оценка на въздействието, стартирана от Комисията и изпълнена от независимия консултант ECORYS през 2005 г. Тази оценка включваше широки консултации със заинтересованите страни.

  • Съобщението на Комисията относно „разширяване на задачите на Европейската агенция за авиационна безопасност: програма за 2010 г.“

  • Оценка на въздействието на регулирането (ОВР), извършена от ЕААБ, която изгради основата на становището на ЕААБ за разширяване на обхвата на компетенциите ѝ до регламентирането на безопасността и оперативната съвместимост на летищата. В съответствие с формалната процедура на ЕААБ за определяне на правила тази дейност се основаваше също и на широките консултации, довели до изпращането на голям обем информация за обратна връзка от засегнатите страни. Освен това тази дейност разкрива редица елементи и подробности, имащи връзка с изпълнението на функцията по регулиране, и поради това засяга дори въпроси, които надхвърлят действителното разширение на компетенциите на Агенцията.

  • „Група на високо равнище“ за бъдещата регулаторна рамка за европейската авиация, назначена през ноември 2006 г. от заместник-председателя Баро в отговор на силния натиск от страна на сектора, държавите-членки на ЕС и други заинтересовани страни за опростяване и повишаване на ефективността на регулаторната рамка за авиацията в Европа. Заместник-председателят Баро поиска от групата на високо равнище да представи визия за развитието на регулаторната рамка за авиацията, като се наблегне особено на управлението на въздушното движение, а също и да предостави пътна карта за осъществяване на тази визия с практически следващи стъпки.

  • Други експертни становища, както е посочено в документа.

Предвид горепосоченото и въз основа на широки публични консултации със заинтересовани страни и на съвети на експерти партньори се смята, че безопасността на бързо нарастващата европейска авиация е застрашена все повече и повече от все още фрагментираната регулаторна рамка, както и от все още съществуващата липса на хармонизирани и задължителни правила за безопасност, обхващащи всички области на авиацията. Намерението да се преодолее тази ситуация чрез въвеждането на структурирана и единна компетенция за регламентирането на основните области на безопасността в авиацията, като летищата и УВД/АНО, се основава на много широк и ясно изразен консенсус.

Въз основа на резултатите от предварителна оценка на въздействието и ОВР, извършени от ЕААБ, в доклада се оценяват няколко варианти за изпълнение на това намерение. Определят се следните най-изпълними варианти на политиката:



  • Вариант А: не се предприемат мерки;

  • Вариант Б: компетенциите на ЕААБ се разширяват;

  • Вариант В: разширява се обхватът на съществуващата разпоредба, за да включи издаване на мандати на Евроконтрол; или

  • Вариант Г: създава се нова агенция.

Тези варианти са оценени по отношение на варианта за липса на мерки като модел за сравнение чрез анализ на отражението им в областта на безопасността, икономиката, околната среда, социална сфера и други. Отраженията от тези варианти се отнасят до въпросната предвиждана смяна в регулаторните компетенции, а потенциалните последици от прилагането на бъдещите правила след въвеждането на конкретната мярка ще бъдат оценени на съответния по-късен етап.

За да се достигне до окончателно заключение чрез избор на най-предпочитания вариант, горните възможности бяха сравнени помежду си, а ползите от тях бяха съпоставени със съответните цели. Следващата таблица представя преглед на идентифицираните отражения, като се набляга специално на отражението върху безопасността, тъй като този проблем се нуждае от най-сериозно разглеждане.



+ + + много положително

+ + положително

+ слабо положително

0 без промяна



- - - много отрицателно

- - отрицателно

- слабо отрицателно

непр. неприложимо



Вариант

А

Не се предприемат мерки

Б

ЕААБ

В

Мандати на Евроконтрол

Г

Нова агенция

Безопасност

влошаване,

не съответства на предизвикателствата




- - -

интегриран, цялостен подход

висока обща ефикасност

интегрирани механизми за прилагане
инструменти за стандартизация налице
без проблеми с взаимодействието

разделяне между регламентиране/предоставяне на услуги


интегрирано управление на знанието
единно европейско небе, общностна политика
+ + +

ограничено подобрение чрез фрагментиране на въпросите на безопасността
обща намалена ефикасност
юридически отворено прилагане
без платформа за стандартизация
продължаващи проблеми с взаимодействието
намалено разделяне между регламентиране и услуги
раздробяване на знанието

противоречи на политиката


+ +

като вариант В, но дори по-малко ефикасен поради разделянето на всички други въпроси на безопасността

още повече проблеми с взаимодействието


предизвикателства пред управлението на знанието
противоречи на политиката
+

Икономика

- -

висока ефикасност, най-добро съотношение между разходи и икономии

най-добро положително отражение върху авиационния пазар и икономиката


+ +



+

0


Околна среда

-

+

+

0

Социална сфера

- -

+ +

+

0

други

непр.

0

0

0

Ето защо заключението е, че най-добрият вариант за посрещане на настоящите и бъдещите предизвикателства за безопасността на европейската авиация е вариант Б, а именно разширяване на компетенциите на ЕААБ, така че да включват регламентирането на летищата, на УВД и АНО.

Това заключение съответства на политиките на Общността в областта на авиационната безопасност и на „общия системен подход“, който ще бъде предприет, за да се отговори на бъдещите предизвикателства за авиационната безопасност, да се подкрепят принципите на вътрешния пазар и да се намали тежестта за организациите, които са обект на регламентиране. Чрез интегрирането на компонента за безопасността в инициативата за единно европейско небе се гарантира, че дефрагментацията на небето няма да се отрази негативно върху броя на произшествията. Поради тази причина модулът за безопасността ще съставлява допълнителна, неразделна част от законодателния пакет в областта на авиацията от 2008 г., както с основание поискаха всички заинтересовани страни.



Освен това се предоставя пълен набор от средства за мониторинг и оценка, за да се гарантира правилното изпълнение и постоянното качествено прилагане на последствията от предвидената мярка.

BG BG

Каталог: pub -> ECD
ECD -> Съдържание
ECD -> Към общия бюджет за 2013 Г. Разходна част на бюджета по раздели раздел III — Комисия Раздел IV — Съд на Европейския съюз
ECD -> I. въведение
ECD -> Съвет на европейския съюз
ECD -> Точки за открито обсъждане1 Страница обсъждания на законодателни актове
ECD -> Доклад на комисията за финансирането на сигурността на въздухоплаването доклад на комисията
ECD -> Регламент за изменение на Регламент (ЕО) №1466/97 на Съвета
ECD -> Доклад за 2007 Г. За фар, предприсъединителната помощ за турция, cards и преходния финансов инструмент
ECD -> Открито обсъждане в съответствие с член 16, параграф 8 от Договора за ес


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница