Москов чака актуализация за касатаДата23.10.2018
Размер292.38 Kb.
#94187
Пресклипинг: „Здравеопазване”
24.04.2015
Москов чака актуализация за касата


Мария Чипилева
Въпреки твърдо заявеното намерение на здравния министър Петър Москов да няма актуализация на бюджета на здравната каса през тази година, най-вероятно такова ще има. Това стана ясно в отговор на парламентарен въпрос на съпредседателя на БДЦ д-р Красимира Ковачка по време на парламентарния блицконтрол на заседанието на парламентарната здравна комисия вчера. Заявихте, че тази година няма да има актуализация на бюджета на касата, а от лекарския съюз вече говорят за нуждата от едни допълнителни 60 милиона лева. Какво ще се случи в крайна сметка, запита д-р Ковачка здравния министър. Възможно е да има актуализация на бюджета на здравната каса, но то няма да е в размерите, в които е била през миналите, стана ясно от отговора на д-р Москов. Засега все още не може да се каже какъв недостиг се очаква в бюджета на касата към края на годината. Това зависи от ефекта на мерките, които ще се въведат по Закона за здравното осигуряване, каза зам.-управителят на НЗОК д-р Димитър Петров. Според него, ако недостигът е до 100 милиона, може да се компенсира и от надсъбрани здравни вноски от НАП. Ако дефицитът е още по-голям от 50-60 милиона обаче, тогава ще е нужна актуализация. До месец здравното министерство трябва да даде отчет на депутатите защо болниците са натрупали близо 500 милиона дългове.
Проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина":

Парите за здраве - в най-добрите болници


В Париж и със 150 млн. няма да ти разрешат да откриеш детска клиника

Мария Чипилева
Промените в Закона за лечебните заведения, които предлага здравното министерство, като цяло са добри. Повече от 10 г. говорим за създаването на Национална здравна карта със задължителен характер, досега тя дори трябваше да е факт. Или поне трябваше да има такава за високотехнологичните дейности. Очакваният ефект от въвеждането й е публичните средства да се харчат само там, където има нужда от тях. Нека нови болници се откриват. Но да не черпят публични средства, ако няма нужда от тях. Ако има обаче, те трябва да имат достъп и до публичните средства. В Плевен например трябва да се открие една кардиохирургия, защото няма такава в цяла Северозападна България. Ако това стане, без значение дали е държавна или частна, тя трябва да работи с публичните фондове. В София обаче има 6 кардиохирургии, а са нужни 2 . Точно двете най-добри трябва да бъдат отсети чрез критерии и да сключат договори за работа с касата. Тук не става дума за това каква е собствеността им или да закриваме частните болници, а да регулираме медицинската дейност във всяка област на страната. Отново ще ви дам пример с това как е във Франция. Ако човек отиде със 150 млн. евро в Париж и поиска да открие нова детска болница, която да черпи публичен ресурс, няма да може, защото вече има. Но ако отиде в Лил, ще може -защото там няма.

Ясни са и критериите, които трябва да се заложат, за да се определят болниците, които ще работят с касата. Те са обем на дейността, защото, колкото по-голям е той, толкова по-високо е качеството. Също така съвременно оборудване, професионална подготовка и опит на кадрите

- колко години са работили, къде са специализирали, имат ли документи за това.

Сред критериите трябва да е качеството на дейността - тоест каква е смъртността, има ли усложнения след лечението, рехоспитализации и т.н.

Задължителната акредитация, която се предлага с промените, е много добра идея, но не трябва да е като досегашната - формална. Всички знаем, че има болници, които не отговарят на елементарни изисквания за дейност, а им се дават звезди за 5 г. напред. Трябва да има ясни критерии за оценка, а хората, които правят акредитацията, да са като заклетите експерти - тоест да носят отговорност за заключенията си. Ако има такава акредитация, тогава тя ще е реална и ще има смисъл от нея. Ако лошите оценки след нея са обективни, напълно оправдано ще е и закриването на болниците, които са ги получили, защото те нямат място за съществуване. Освен акредитация обаче, която оценява наличието на апаратура, кадри, съответствието с медицинските стандарти и правила, трябва да има и оценка на качеството. Тя вече ще показва какъв е резултатът на една болница от дейността й - колко са умрелите, рехоспитализираните. Тя трябва да се прави, ако не на 3 месеца, то поне всяка година. Подобна оценка може по закон да извършват бордовете по специалности към лекарския съюз (БЛС). Нашето дружество по кардиохирургия тази година ще направи сборник с резултатите, които сме отчели в регистъра си от всички болници с кардиохирургии. Той е напълно еднакъв с онзи на европейското дружество. В него ще публикуваме резултатите си за 2014 г. - колко души са оперирани, колко са починали. Тази практика трябва да стане задължителна за всички болници.

Положително е и увеличаването на смените на лекарите на намалено работно време на 12 часа. Това на практика легализира сегашното ни състояние. Защото няма как да правим измислени графици с по 6-7 часови смени, няма как да оставиш един болен и да се чудиш кой ще го поеме после.

Болничните обединения също оценявам като много положителна стъпка. Смятам, че с тях положителните практики на по-голямата болница ще се пренесат и в по-малките структури, с които тя се обединява. Тогава няма да има нужда пациентите да ходят до София например за операция и лечение. И сега "Св. Екатерина" прави нещо подобно -наши екипи например ходят в болницата в Стара Загора, докато подготвят кадрите си за работа. Така пациентите там няма нужда да ходят до София.
Сестра Емилия Ковачева удряла с шише и душила пеленачето, твърди прокуратурата

Акушерка преби бебе с шише


След 5 дни борба лекарите спасиха живота на новороденото

Мария Чипилева, Антония Кюмюрджиева
Зверство на акушерка от столична болница пощури фейсбук. Според прокуратурата сестра е пребила новородено бебе през нощта, докато е плачело. Разследването продължава.

Пеленаче бе пребито от акушерката, която е трябвало да се грижи за него в столична болница. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Инцидентът станал в първите часове на съботния ден, когато детето е било само на 4 дни. Дежурната акушерка, без да е ясно по какви причини, е удряла бебето, докато то получи наранявания, твърдят от прокуратурата. След това дори се опитала да прикрие действията си, като сутринта не е искала да го даде на майка му, за да го нахрани. Акушерката твърдяла, че няма нужда то да суче, персоналът щял да се погрижи за него. Сигналът за насилието над детето е постъпил едва вчера в здравното министерство. А бебето било преместено по спешност в болница "Токуда". Там постъпило в понеделник сутринта в 8,30 часа. Час по-късно му била поставена диагнозата - черепно-мозъчна травма, мозъчен кръвоизлив и мозъчен оток. След огромните усилия на екипа от лекари на д-р Радка Масларска в продължение на 48 часа детето вече било без мозъчен оток и със стабилизирани жизнени функции. "Доколкото знаем, бебето вече не е на апаратна вентилация", каза още зам. здравният министър Пенков.

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема Емилия Ковачева от Самоков за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете, съобщиха вчера от държавното обвинение. На 14 април в болница "Софиямед" ООД без усложнения се е родило здраво и доносено дете. На 17.04.2015 г. Емилия Ковачева е била на работа в болницата дневна смяна, като дежурен акушер. Ковачева е продължила работата си и в нощната смяна - на 17 срещу 18 април в същата болница. В отделението по неонатология в лечебницата било и новороденото дете, твърдят от прокуратурата. На 18 април около 2 ч дежурната акушерка Ковачева започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. "Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчночерепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота", пише в обвинението. Същия ден сутринта дежурният лекар акушер-гинеколог установил понижен тонус на детето и назначил спешни изследвания. По-късно станало ясно, че детето се влошава - то имало висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото било преместено в болница "Токуда", където се лекува и до момента. Във вторник лекарски екип от болницата подал сигнал в полицията за състоянието на детето. Започнало разследване, като са разпитани десетки свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебномедицински експертизи. На Ковачева било повдигнато обвинение за извършен опит за убийство на малолетното дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, твърдят от прокуратурата. Емилия Ковачева е задържана с прокурорско постановление до 72 часа и прокуратурата ще внесе искане за постоянното й задържане под стража в Софийски градски съд.

В "Софиямед" тече вътрешна проверка, а акушерката вече е отстранена от длъжност. Освен това съсловната организация на медицинските сестри ще се самосезира и може да отнеме правото й да практикува в бъдеще, каза Милка Василева, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Нямам обяснение за това, което се е случило, то противоречи не само на професионалния, но и на човешкия морал, категорична беше тя.Версии

Жената превъртяла, може да е жертва на "бърнаут"

Акушерката Емилия Ковачева е превъртяла по някаква причина и затова е нападнала бебето. Това е една от версиите, които се налагат след жестокия побой над пеленачето. Според запознати възможно е жената да е жертва и на синдрома "бърнаут", синдрома на професионалното изчерпване.

Проявата му е повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Професионалният феномен влияе върху всички аспекти на личността, твърдят специалистите.

Според данни на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари най-подвластни на синдрома са лекарите, полицаите, социалните служители и тези на затворите. Така или иначе причините за зловещата реакция на Ковачева се изясняват.Позиция

Шокирани сме от случая

Ръководството и екипът на УМ БАЛ "Софиямед"

Шокирани сме от случая. Ръководството и екипът на АГ Клиниката на УМБАЛ "Софиямед" категорично осъжда криминалното деяние на акушерката. За нас случаят е истински шок и за да не възпрепятстваме работата на разследващите органи, до този момент не коментирахме подробности по него. Екипът на "Софиямед" бяхме първите, които констатирахме извършеното грубо посегателство срещу живота на новороденото. Това беше установено незабавно след вътрешно разследване от специално назначена комисия по заповед на Управителя на болницата поради съмнение за произхода и причините за влошаване здравословното му състояние и изясняване на фактическата обстановка за това. Именно ръководството на УМБАЛ "Софиямед" своевременно сезира компетентните органи за случая, като им оказа пълно съдействие. Благодарение на навременната ни реакция беше стартирано разследване от органите на реда, довело до задържането на извършителката и повдигането на обвинението срещу нея. Целият екип на АГ клиниката на болница "Софиямед" категорично се разграничава и дълбоко осъжда деянието на акушерката. Досега тя е демонстрирала качества като висок професионализъм и отдаденост при изпълнение на служебните си задължения. Постъпва на работа в лечебното заведение, съобразно нормативните изисквания на Кодекса на труда и след многобройни препоръки от нейни колеги и бивши работодатели. Притежава отлична биография, дългогодишен професионален опит, чисто свидетелство за съдимост и медицинско свидетелство, констатиращо клиничното й здраве, сертификати за квалификация от съсловната професионална организация. По време на изпълнение на служебните си задължения в деня на извършване на деянието акушерката не е дала никакви признаци за необичайно поведение. Именно затова случилото се ни изуми и потресе още по-дълбоко.Камери запечатали зверските юмруци

Камери в неонатологичното отделение в болница "Софиямед" са запечатали действията на дежурната акушерка Емилия Ковачева, стана ясно вчера. На записите се виждало как акушерката със стъкленото шише бие бебето, включително и как го удря с юмруци. След това жената започнала да притиска детето, за да го задуши и да го накара да спре да плаче. Според експерти жената е изпаднала в истерия, вероятно заради умората от изкарването на общо 20 часа като дежурен акушер. Не са ясни причините, поради които Ковачева трябвало да застъпи и да кара втора дежурна смяна подред. Вероятно е напрежението да е отключило и психично заболяване на жената.

Пеленачето трябвало да бъде изписано от болницата на следващата сутрин.

Бебе 2014 проплакало в ръцете й

Останала млада вдовица, мъжът й паднал от покрив

Първото бебе на Самоков за 2014 г. е проплакало в ръцете на акушерката Емилия Ковачева, става ясно от сайта "Самоков 365". Малкият Стивън се е родил в 03.40 часа под вещите грижи на екипа от "МБАЛ-Самоков" ЕООД, ръководил раждането - д-р Николов и акушерката Ковачева. Медицинските специалисти от родилното отделение споделили, че всичко около раждането на бебето е преминало нормално.

Жителите на Самоков са в шок от случилото се. Местните хора недоумяват как усмихната и блага жена, която се е ползвала и с репутация на добър специалист в местната болница, е посегнала на бебе. "Сигурно нещо е превъртяла", чудят се самоковчани. Ковачева е останала вдовица преди 14 години. Тогава двете й дъщери са били съвсем малки. Мъжът й бил строител и паднал от покрив, докато работел, казват местните. Емилия тежко понесла загубата. После отгледала сама дъщерите си и ги изучила. Голямата е студентка по фармация в София. Според местната мълва Ковачева купила гарсониера в столицата, където живеела с нея. Акушерката била на работа в "Софиямед" от около година и половина.
Пациентът избира между 75 болници

"Здравната система в София е уникална със своето разнообразие. Броят и качеството на лечебните заведения създава вътрешна конкуренция, която е и на база научно-практически потенциал, и на технически възможности на лечебните заведения", казва д-р Данчо Пенчев, директор на Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ). В София има над 9300 болнични легла.

Тя разполага със 75 болници, от които 20 са специализирани, 46 диагностично-консултативни центъра, 219 медицински центъра. Открити са 1056 индивидуални лекарски практики и 2484 по дентална медицина.

Населението е 1 309 634 души по официални данни за 2013 г. и расте прогресивно. Динамиката в икономическия и социалния статус на пациентите е много сериозна, поради което е възможно и развитието на високотехнологични центрове в медицината и стоматологията.

Интересно е, че откриването на нови лечебни заведения продължава, отбелязва д-р Пенчев. На пръв поглед това е парадокс при високата наситеност за региона, но лечебните заведения в София са рентабилни - те вече имат търговското ноу-хау да привличат пациенти, казва д-р Пенчев. Навлезе европейският модел на активно търсене на пациенти - никой не чака те да чукат на вратата, а се търсят модерни методи на комуникация.

Конкурентният принцип е изцяло в полза на пациента, а битката се води на административното ниво на лечебните заведения. Пациентът в София е изключително добре информиран и много внимателно избира къде да се лекува, отбелязва д-р Пенчев. Това означава, че търсенето е много прецизирано. Болницата се избира не само заради професионалиста X, но и според целия пакет услуги, които тя предлага. Отношението към болния и нивото на грижите от страна на средния персонал например са сред важните фактори.Акушерка душила бебе удряла го с шише


Емилия Ковачева е обвинена в опит за умишлено убийство
Акушерка от столична частна болница е арестувана, след като удряла с ръце и със стъклено шише по главата и тялото новородено дете. На Емилия Ковачева вчера бе повдигнато обвинение за опит за умишлено убийство на 4-дневното бебе, съобщиха от прокуратурата.Детето се родило на 14 април в болница "Софиямед" и било здраво и доносено. Три дни по-късно Емилия Ковачева била дневна смяна като дежурен акушер. Взела и нощната смяна. Към 2 ч на 18 април тя започнала да бие бебето. Опитвала се и да го задуши, като притискала с ръце вратлето му, казаха от прокуратурата. Оттам обаче не съобщиха каква е причината за жестокостта. На сутринта дежурният лекар установил понижен тонус на детето и веднага започнало лечението му. По-късно състоянието на новороденото се влошило.

От болницата вчера обявиха, че акушерката е отстранена заради установени "груби нарушения на служебните задължения, професионалната етика и морал".

От побоя бебето е с тежка черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и кръвоизлив. То било преместено в болница "Токуда", откъдето алармирали полицията.

"Животът му вече е вън от опасност и вероятно ударите не са нанесли трайни увреждания. Към момента детето е в реанимацията", съобщиха от "Токуда". Детето вече дишало свободно и не е на апаратна вентилация. Ще се направи и ядрено-магнитен резонанс, за да се установи дали няма и други наранявания.

В момента Емилия Ковачева е задържана за 72 часа и ще бъде поискан постоянен арест. Тя е от Самоков.

По непотвърдена информация Ковачева е майка на две деца. Нейни колеги я описаха като добър служител и се чудеха какво е отключило агресията й.1 млн. лв. за ремонт на аулата в Медицинския университет

Най-голямата аула на Медицинския университет - София, се намира в университетската АГ болница "Майчин дом". Тя събира над 200 души и служи и за представителни нужди. Предстои ремонт, обещан от ректора проф. Ваньо Митев, с инвестиция за над 1 млн. лева.В "Шейново" пускат 5 индивидуални родилни зали


Най-модерно е натуралното раждане - с минимална медицинска намеса

Анна Ботинова
В София се намират 5 специализирани в акушерството и гинекологията болници с национално значение. Те осигуряват най-модерните технологии в репродуктивното здраве, оперативната гинекология, родилната помощ.

Две от специализираните лечебни заведения са общински. Те се развиват и обновяват чрез общинско финансиране, проекти, собствени инвестиции и дарения.

Съвсем нов родилен сектор ще бъде открит на 2-ия етаж във Втора САГБАЛ "Шейново" през май, казва директорът д-р Румен Велев. Ражданията са основната дейност в профила на болницата. Става традиция тук да раждат жени, родени в болницата.

Занапред ражданията ще стават в 5 индивидуални зали. Всяка зала е оборудвана с необходимите лекарства, санитарни материали и апаратура - не се налага комуникация между тях.

Модерните родилни легла позволяват пациентката да остане през цялото време, което е необходимо преди раждането - може и по 10-12 часа, и 2 часа след това, обяснява д-р Велев. Леглото създава максимален комфорт за родилката чрез подвижните си части.

Първите грижи за новороденото също ще се осъществяват в индивидуалната родилна зала. Бебето се изкъпва и се слага на специална маса с термодюшек - който се затопля. Параметрите на средата за детето се задават на дисплей. Отстрани има електронна везна. функционалната връзка е акушерският пост, от който с монитори се наблюдават всички зали. Има система за проследяване на детските сърдечни тонове, чрез която онлайн се следи какво става с новороденото

Отделен е и детски сектор за бебетата, които се нуждаят от по-специални грижи - например с дихателни смущения при раждането. Тук може да се прави интубация и въобще първична реанимация. Децата ще бъдат в специални термолегла. До родилния сектор са стаите за бременни под специално наблюдение и стаите за родилките.

Реконструкцията и обновяването на родилния сектор се осъществяват с BOO 000 лв. от Столична община

Болницата обособява и специална стая за свиждания за родилния сектор. Тя граничи с детското отделение, където се грижат за новородените. Между двете помещения ще има стъклена стена, така че татковците ще виждат бебетата си в креватчетата. Съвсем скоро болницата очаква дарение от производител -"брандирани" дрешки за бебетата с надпис "Шейново".

Планира се и сектор с 2 самостоятелни зали за натурално раждане с обзавеждане, близко до домашното. Това е модерна тенденция, която набира скорост. Означава раждане с минимална намеса, в което акушерката има много важно място. При нас може да се прави и избор на акушерка, не само на лекарски екип, казва д-р Велев. Лекари и акушерки от "Шейново" периодично обменят опит в университетската болница в Марбург, Германия.

Болницата има 2-о ниво неонатология, макар че е в състояние да защити и най-високото 3-о. Рутинно отглеждат недоносени деца, вече не са изключение бебетата около и под 1000 г. Наблюдението от детски кардиолог, уролог и други специалисти е осигурено чрез договори с консултанти. Пациентите не плащат нищо допълнително, освен ако не желаят избор на екип.

Първа СДГБДЛ "Св. София" се обновява по програма "Джесика" и чрез мащабна програма на общината. Чрез "Джесика" изцяло реновирахме фоайето, 3-те гинекологични операционни и направихме пълен ремонт на реанимацията, казва директорът на болницата доц. Иван Костов. Купени са 3 анестезиологични апарата и видеосистема от операционните с интернет връзка. Започва цялостен ремонт на гинекологичното отделение, което има 60 легла.

Предстои обновяване на 3-те ВИП родилни зали и залата за раждане във вода. По план те трябва да бъдат открити до края на юли. Неонатологичното отделение, входът и прилежащите зелени площи също ще бъдат обновени.

В момента тече ремонт на отделението по хирургия на гърдата - уникална дейност за АГ болниците в София. Първа АГболница покрива всички дейности от майчиното и детското здравеопазване, казва д-р Костов. Има психолог за бременни и уролог за мъжете.

Чрез пилотен проект "Св. София" става първата болница, която започва да работи на принципа

"без хартия". Амбулаторният лист се прави и в електронен вариант. Шефовете на отделения и старшите акушерки влизат на визитация с таблети с достъп до информационната система на болницата. За целта са дарени 35 таблета.

В МБАЛ "Надежда" са родени 1401 бебета през 2014 г. Тя е известна с опита на екипа си начело с д-р Георги Стаменов и високите технологии в репродуктивната медицина, но осигурява всички дейности в областта на женското здраве от раждането до старостта и акцентира на комплексната услуга.

През 2015 г. внедряваме иновации в пренаталната медицина, казва д-р Анелия Рачева, административен директор. Тези дни в болницата е извършено вътреутробно дрениране при плеврален излив на плода. Рутинни дейности ще станат и вътреутробното кръвопреливане и лазерната аблация на съдове по плацентата при близнаци.

В Медицински комплекс "Д-р Шерев" внедряват 3 нови методики във феталната медицина: ендоскопско поставяне на балон-катетър при диафрагмална херния на плода, вътреутробно кръвопреливане при анемии, лазерна аблация на плацента при еднояйчни близнаци. Секторът по фетална медицина прераства в отделение.

Ще бъде открита и генетична лаборатория. През май предстои откриване на новото гинекологично отделение с 20 легла, което ще заеме 2 етажа от новата сграда, казва Иван Тодоров, директор "Маркетинг". Там ще се прилагат и най-модерните ендоскопски методи.

Здравната реформа била погром


Жулиета Недялкова
Като погром определи реформата в здравеопазването на Петър Москов колегата му от втория кабинет на Иван Костов д-р Илко Семерджиев. Според него разделянето на пакетите на основен и допълнителен ще доведе до увеличаване на разходите на хората за здраве и в същото време ще ограничи достъпа до качествени услуги. "Д-р Москов ни предлага лобистки застрахователен модел, заимстван от САЩ", обясни Семерджиев на публична лекция в УНСС вчера.

Според Семерджиев парите за здраве, които са над 3 млрд. лева, не са малко. Средният разход за един болен се е увеличил от 300 лева през 2001 г. на 803'лева през 2014 г., а в същото време смъртността от социално значимите заболявания непрекъснато расте.Акушерка се опита да убие бебе с шише за мляко


Лекари от "Токуда" едва спасили живота на пеленачето
Акушерка се опитала да убие новородено бебе в частната столична болница "Софиямед". Емилия Ковачева пребила жестоко пеленачето, удряла го със стъклено шише за мляко по главата и тялото, стискала го с ръце за шията и се опитвала да го удуши. Вчера Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на служителката за опит за умишлено убийство. Насилието било извършено, когато детето било едва на четири дни.

Бебето е родено на 14 април без усложнения, здраво и доносено, съобщават от държавното обвинение. Три дни по-късно Ковачева била на смяна като дежурен акушер в отделението по неонатология. Около 2 ч. през нощта тя нападнала бебето, удряла го с ръце по главичката и телцето, после продължила и със стъклено шише и душене. От побоя детето получило тежка черепно-мозъчна травма.

На сутринта дежурният акушер-гинеколог установил, че пеленачето е с понижен тонус, и назначил изследвания и лечение. По-късно цялостното му състояние се влошило. Пеленачето било с понижен мускулен тонус на ръцете, висока температура, плачело и имало данни за оток на главата. Заради тежкото му състояние бебето било изпратено с кувьоз в "Токуда". В момента то вече е стабилизирано.

Във вторник лекарите от "Токуда" подали сигнал в полицията, след което започнало разследване. Емилия Ковачева е задържана за 72 часа, а прокуратурата ще иска постоянен арест за жената. От държавното обвинение поясниха, че престъплението е извършено с особена жестокост и по мъчителен за детето начин, което поради възрастта си било в безпомощно състояние. Жената е от Самоков.

"Акушерката се опитала да прикрие следите си, като не е съобщила за проблем на дежурния лекар, а на сутринта не е дала бебето на майката да го нахрани", съобщи пред "Преса" заместник здравният министър и бивш директор на "Софиямед" д-р Бойко Пенков. Той каза също, че жената била с дългогодишен стаж и безупречна репутация.

"Ако вината на акушерката се докаже, дори и да се установи някакво психично заболяване, ще й отнемем правата", каза председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи Милка Василева.


Здравната каса уверено върви към актуализация на бюджета


Лимитите няма да ограничат изтичането на пари от касата, особено като не се спазват

Янина Здравкова
При гласуването на бюджета за тази година управляващите обявиха толкова твърдо, че повече дефицити и актуализации на парите на здравната каса няма да се допускат, че за несвикналите уши всичко това звучеше почти достоверно. През 2014 г. НЗОК постигна подобрение на по-раншните си свръхпостижения и завърши годината с две актуализации на бюджета за общо 325 млн. лв., при това парите пак не бяха достатъчно, за да се изплати всичко дължимо на лекари, болници и търговци на лекарства. Но понеже това беше бюджет, наследен от друго правителство, което не умее да управлява добре, ГЕРБ и коалиция тържествено обявиха край на преразходите, начало на реформа и строга финансова дисциплина за 2015 г. Защото само за 5 г. парите, които касата изсипва в здравната система, са скочили от 1.6 млрд. лв. на 3.1 млрд. лв., без срещу този ръст да стои какъвто и да било резултат. Парите, меко казано, изтичат.

За начало парламентът гласува бюджет на касата по-нисък от платеното през миналата година. Последваха методики, твърди лимити и заклинания как болниците, щат не щат, ще трябва да се вместят в 80-90 на сто от парите, с които са разполагали през 2014 г. Болниците, от своя страна, моментално отговориха със заплахи за листи на чакащи и върнати пациенти, протести и открити писма как онкоболните остават без лечение. Строгата

финансова дисциплина оцеля точно няколко седмици, след което от касата започнаха да обещават компромиси - лимити за раждания и хемодиализа няма да има, ще се преразгледат парите за болниците, където се покрива и спешност, а последно от НЗОК обявиха и че няма да има лимити при изплащането на парите за онколекарства. Абсолютно сигурно е, че след това ще се окаже, че няма как да има лимити и за инвазивните кардиологии, след това за хирургиите, после за още някой друг и на финала, ако изобщо останат някакви ограничения, те ще са за шепа издъхващи общински болници. Това упражнение се играе всяка година, методиките и лимитите не са откритие на този кабинет, ограничения във финансирането има още от времето на тройната коалиция и с напредването на абсолютно всяка бюджетна година те са си оставали на книга. За 2015 г. лимитите се оказаха толкова важни, че надзорният съвет на касата дори не успя да събере легитимно нужните гласове за приемането им и в момента съществуването им е под въпрос.

Това правителство все пак въведе обнадеждаваща новост - тази година здравната каса няма право да сключва договори с нови болници или за нови дейности, получили лиценз след 31 декември 2014 г. Голяма част от преразходите на касата (за 5 години ръстът на парите за болнична помощ е 71 на сто) идват и от това, че касата беше длъжна да финансира всяко ново лечебно заведение, което се появи на бял свят. Благодарение на това 7-милионна България вече разполага с над 370 болници и няма здравомислещ човек, който да повярва, че 2-та милиона хоспитализации, които те отчитат към НЗОК, до една са на реални и болни хора. Прекалено бързо обаче се оказа, че в самия край на миналата година в МЗ са издадени купища лицензи, така че в крайна сметка и новите болници изобщо не са ограничени - за 2015 г. касата има договори с цели нови 14 лечебници.

И сега касата уверено върви към напълно очаквана актуализация, защото само идиот би повярвал, че при положение че през 2014 г. болницата Х е разполагала с Y лева, то през 2015 г. тя кротко ще се задоволи с Y минус 10%. Не че не може - напротив. Единият вариант да намали разходите си е да ограничи приема на пациенти, вторият - да намали възнагражденията на персонала си, а третият - процента печалба, ако е частна, или процента кражба, ако е държавна. И само идиот може да смята, че без да има друг стимул, болницата ще избере третия вариант. Хората, както казва министър Петър Москов, си имат бизнес планове. И най-естественото е да си го изкарат на пациентите, включително и да ги използват като средство за извиване на ръцете на тези, които отпускат парите

Трябва ли да има лимити за лечението на раково болните? Не, естествено. Трябва ли те да получават възможно най-добра грижа, включително и най-добрите лекарства? Да, естествено. Нормално ли е за 3 години парите, платени от НЗОК за лекарства за злокачествени заболявания, да скочат с почти 90%? Едва ли. При това тези препарати се купуват от самите болници, а касата им ги плаща до определена цена. Колко плаща самата болница за лекарства е дълбока търговска тайна, само от време на време се вадят данни от някой ядосан министър как за едно и също лекарство различните болници плащат коренно различни цени. Или как, при положение че в онкологията има стандартни схеми за лечение, болници се опитват да отчитат повече процедури или да изписват последно поколение медикаменти за заболявания в начален стадий, които могат да се повлияят от по-евтини препарати. И е обществена тайна, че схемите за купуване на прекалено скъпи или прекалено много медикаменти не включват само болничния директор и търговеца на лекарства, това са хранителни вериги, в които влизат и политици, и чиновници.

И какво става, когато на една хранителна верига, която заработва определен оборот, се сложи лимит? Тя намалява оборота? Абсурд. С пациента на уста тя излиза и проплаква, че лечението на болните ще пострада, след което действително започва да връща и побърква допълнително и без това достатъчно болни и уплашени хора. И здравната каса моментално маха лимита, веригата си получава парите, парламентът гласува актуализация, а всички данъкоплатци плащат.

Ако някой иска де пресече кражбите, то следва да премахне възможността за тях, а не да им слага лимити, които да не спазва. Да, министър Москов говори и пише проекти за електронна борса за лекарства, за задължителни отстъпки, за здравна карта, която да не позволява всеки да може да се финансира от НЗОК, за още купища мерки. Нищо от това още не е факт. За разлика от факта, че настоящите жалки опити за ограничаване на преразходите се провалят.

Асоциацията на родителите на деца с епилепсия ще съди Министерството на здравеопазването

Асоциацията на родителите на деца с епилепсия ще съди Министерството на здравеопазването. Аргументът е, че липсата на животоспасяващия медикамент Ривотрил застрашава живота на пациенти, обяви пред Хоризонт Веска Събева, председател на пациентската организация. Още информация по тази тема от нашия репортер Гергана Хрисчева.Репортер: Лекарството Ривотрил се приема от около 100 000 пациенти у нас с различни психични заболявания, излезе от списъка на Здравната каса миналата година, защото фирмата не пожела да намали още цената му. Веска Събева съобщи.

Веска Събева: Това лекарство, както и за другите тежки заболявания, когато излизат от България, трябва да има служба, която да ги внася в страната и да гарантира тяхното разпространение в аптечната мрежа.

Репортер: Събева допълни, че след като държавата не гарантира достъп на пациентите до животоспасяващ медикамент, ще се стигне до съда.

Веска Събева: Това, че ще има нова форма, че ще има генерик, това не отменя задължението на държавата да се грижи за своите граждани. В момента работим по завеждане на дело срещу Министерство на здравеопазването. Ще поискаме и търсенето на персонална отговорност.

Репортер: Засега пациентите принудително са си намалили дозите от лекарството и си го доставят от съседните страни, като самата Събева е купила лекарството за петима епилептици в тежко състояние. Уверението на касата е, че до 30 април аптеките ще бъдат снабдени със заместителя, който е генерик, но не се знае дали ефектът за лечението ще бъде същият.

Веска Събева: За момента нямаме никаква представа, то го няма. Надяваме се, че като е същата молекула, няма да има проблеми. Трагичното е в това, че никой не мисли, че епилепсията е толкова тежко заболяване и никой не може да си играе с живота на хората.

Репортер: Спреният Ривотрил струваше около 2 лв. Новият ще е около 11 лв и също ще се поема от касата.

Бебе на седем дни беше бито от акушерка в частна болница в София

Бебе на седем дни беше бито то акушерка в частна болница в София. Момченцето е с черепно-мозъчна травма и кръвоизлив, но бе опасност за живота. Полицията е задържала акушерката Емилия Ковачева от болница СофияМед. Николай Христов обобщава информацията.


Репортер: Информацията постъпва в полицията в неделя, когато детето е откарано в болница Токуда в тежко състояние. Преди това екип в лечебното заведение където е родено в СофияМед установява рязко влошаване на неговото състояние. Четиридневното тогава дете е с кръвоизлив и черепна травма. Боряна Маринкова ръководител маркетинг и връзки с обществеността на болница Токуда.

Боряна Маринкова: Наш екип е повикан и преглежда новородено дете на четири дни в тежко състояние в нашето отделение по неонатология. Веднага започва диагностично уточняване, провеждат се необходимите изследвания, високоспециализирани консултации със специалисти и неврохирурзи. Въз основа, на което е поставена диагнозата. Тя е черепно-мозъчна травма, мозъчен кръвоизлив и мозъчен отток.

Репортер: Пристигналите на място полицаи започват разследване по случая. Разговаряно е с майката и бащата на детето, които са в шок от случилото се. Малко по-късно в първо РПУ е отведена акушерка от болница СофияМед . От МВР твърдят, че тече разследване затова дали бебето е изтървано или бито. Заместник министъра на здравеопазването доктор Бойко Пенков обясни, че върху детето е нанесен побой.

Д-р Бойко Пенков: По време на нощно дежурство една от акушерките, които се грижат в неонатологията, си е позволила да удари няколко пъти по главата новородено. Това се е разбрало сутринта в момента, в който редовната смяна постъпва на работа. Това ни предадоха от болницата. Действително е била с дългогодишен стаж, с безупречна репутация до момента.
По неофициална информация на Хоризонт детето вероятно е удряно с шише от биберон. Задържаната акушерка от СофияМед е от Самоков. Председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките Милка Василева посочи, че Етичната комисия ще се самосезира по случая.

Водещ: Прокуратурата ще поиска постоянен арест за акушерката Емилия Ковачева. Тя е обвинена в опит за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост, каза за "Хоризонт" говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Румяна Арнаудова: Около 2.00 часа на 18 април 2015 година акушерката Ковачева е започнала да нанася множество удари и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да го задуши като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинена тежка черепно-мозъчна травма. Сутринта на 18 април дежурният лекар е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. Видими следи от нараняванията не е имало. По-късно същия ден обаче е установено влошаване на здравословното състояние на детето, понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница "Токуда" и в момента там детето продължава да се лекува. Едва на 21 април лекарският екип от болница "Токуда" е сигнализирал за състоянието на детето в МВР. Незабавно е започнало разследване и към момента са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно медицински експертизи и разследването продължава.

Репортер: А ясни ли са какви са били мотивите на тази акушерка, защо се е случили?
Румяна Арнаудова: На този етап не са известни мотивите за това жестоко деяние.Промените в здравната система не се наричат реформа, а погром върху системата

Промените в здравната система, които предлага ресорният министър д-р Петър Москов, не се наричат реформа, а погром върху системата. Коментарът направи на публична лекция пред студенти основателят и първи управител на Здравната каса, както и бивш здравен министър д-р Илко Семерджиев. Според него когато в една здравна система ресорен министър стане тясноспециализиран лекар, това ограничава кръгозора му и става предпоставка за взимане на грешни политически решения, както и за лобизъм. Семерджиев изтъкна като основен проблем на родното здравеопазване броя на неосигурените, който от 2008 до 2014 са нараснали от 250 хил. до 2 млн. души. Това, което е демотивирало българите да плащат за здравно осигуряване според Семерджиев, е одържавяването на 1,4 млрд. лева от здравните ни вноски, дело на Симеон Дянков, финансов министър в първия кабинет Борисов. Още от Димитър Панев.


Репортер: Листи на чакащи пациенти, занижен достъп до здравни услуги и застрахователен лобизъм. Това ще последва, ако бъде приета реформата, която предлага настоящия здравен министър д-р Петър Москов, смята Семерджиев.

д-р Илко Семерджиев: Повечето от гражданите ще предпочетат, когато боледуват, да си плащат. Това означава намаляване на достъпа до здравеопазване, увеличаване на разходите за здравеопазването. Това е абсолютно противопоказно. Това не се нарича реформа, това се нарича погром върху системата. Това ще се случи в следващите години, ако бъдат приети новите текстове в закона за здравното осигуряване. Те са на второ четене вече, критиките са абсолютно не чути, последствията ще бъдат консумирани.

Репортер: Не е реформа, когато един здравен министър одържави надзорния съвет на Здравната каса и по този начин демотивира всички, които могат да взимат качествени решения, смята Семерджиев. Според него това, което наблюдаваме днес, е една инвазия на държавата в лечебното здравеопазване.

д-р Илко Семерджиев: Вчера беше представен във Висшия медицински съвет един проект за промяна на закона за лечебните заведения, където диспансерите се закриват и на практика се присъединяват към многопрофилните болници за активно лечение. Това ще доведе до изключително печални резултати. Когато специфични заболявания бъдат изоставени и присъединени към болници за активно лечение, специалното внимание към тези болни вече изчезва. И аз очаквам много отрицателна тенденция в тези заболявания.
Репортер: За последните 5 години броят на здравнонеосигурените се е покачил почти 10 пъти и основната причина за това, според основателя на здравната каса, е в одържавяването на 1,4 млрд. лв. от парите на институцията.

д-р Илко Семерджиев: Това са пари, събирани 10 години за здравеопазване, за да може да продължи здравната реформа в посока заместващо здравно осигуряване и да бъдат пуснати доброволните здравни фондове. Всъщност тогава е унищожена, парите за нея са иззети.
Репортер: Пари за здраве по думите на Семерджиев все още има, просто те не вършат работата, която очакваме, защото не се използват правилно. Изводът – според специалиста няма ужасяваща криза, а има ужасяващо държавно управление.

Когато в една здравна система ресорен министър стане лекар, това ограничава кръгозора му

Когато в една здравна система ресорен министър стане лекар, това ограничава кръгозора му и става предпоставка за взимане на грешни политически решения и лобизъм. Коментарът е на публична лекция пред студенти основателят и първи управител на здравната каса, както и бивш здравен министър, д-р Илко Семерджиев. Той изрази убеждение, че основен проблем на родното здравеопазване е броят на неосигирените лица, който от 2008 до 2014е нараснал от 250 хил. до 2 млн. души. Това, което е демотивирало българите да плащат за здравно осигуряване според Семерджиев, е одържавяването на 1,4 млрд. лева от здравните ни вноски, дело на Симеон Дянков, финансов министър в първия кабинет Борисов. Сега на пряката ни линия е Димитър Панев. От него ще научим повече. Здравей, Митко.Репортер: Здравейте, колеги. Занижено качество на лечение, листи на чакащи пациенти и застрахователен лобизъм – това ще последва, ако се приеме реформата, която предлага настоящият здравен министър д-р Петър Москов. Така д-р Илко Семерджиев коментира промените в Закона за здравното осигуряване, които предстои да бъдат приети, като според специалиста това не се нарича реформа, а погром. Не е реформа, когато здравен министър одържави Надзорния съвет на Здравната каса и по този начин демотивира всички, които могат да взимат качествени решения. Не е реформа, когато една свобода се отнеме и се унищожат 7 млн. мозъци за сметка на няколко политически глави, убеден е Илко Семерджиев. Според него това, което наблюдаваме днес е инвазия на държавата в лечебното здравеопазване, заради което резултатите не са добри. А пари за здраве по думите на Семерджиев имало. Просто те не вършат работата, която очакваме, защото не се използват правилно. Няма ужасяваща криза, а има ужасяващо държавно управление, твърди основателят на НЗОК. Пример за поредната недопустимост била новината за спиране на определени лекарства за диабетно болни, която бе оповестена преди ден. Това ще усложни проблемите на хората, страдащи от социално значимото заболяване и резултатът от така взетото решение ще е явен до няколко години, допълни д-р Илко Семерджиев.

7-дневно бебе е с тежки травми

7-дневно бебе е с тежки травми. Отговорна за нараняванията е акушерка в частно лечебно заведение. По време на нощно дежурство акушерка с дългогодишен стаж и с безупречна репутация е нанесла удари по главата на новороденото. Към момента не е ясно какво е отключило агресията в жената. От болница „Токуда", където към момента бебето е настанено, съобщиха за Дарик, че животът му е вън от опасност и вероятно ударите не са нанесли трайни увреждания. Още ще научим от колегата Димитър Панев. Добър вечер!Репортер: Инцидентът със седемдневното бебе случва през нощта в неделя срещу понеделник, по време на нощно дежурство в столичната болница „Софиямед". Една от акушерките, които се грижат за бебетата в Неонатологията си е позволила да удари няколко пъти по главата новороденото. Това се разбира едвана сутринта, когато редовната смяна постъпва на работа.
Уведомени са полиция и прокуратура, а днес акушерката е била разпитвана в полицията, посочи заместник здравният министър д-р Бойко Пенков. Той уточни, че е получил информацията от болницата. Бебето към момента се намира в реанимацията на болница „Токуда". Вече диша и не е на апаратна вентилация. Когато е било прието, обаче, състоянието му е било тежко. От „Токуда" съобщиха още, че новороденото е имало тежка черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и мозъчен кръвоизлив, причинени от нанесените му удари. Положителното е, че състоянието му се е подобрило и има голямо вероятност да не останат трайни увреждания. Това обаче ще стане ясно с категоричност, след като му бъде направен ядрено-магнитен резонанс. От думите на Бойко Пенков стана ясно още, че акушерката, нанесла ударите, е била с дългогодишен стаж и безупречна репутация. Не е ясно какво е отключило агресията в нея.

Според председателят на асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева най-тежкото наказание в този случай е отнемане на правата за упражняване на професията. Това обаче можело да се случи, след като акушерката бъде разпитана по-обстойно. Това, което още знаем по темата е, че вече са взети мерки по отстраняване от длъжност на въпросната жена. В коментар по случая Василева допълни, че се чувства потресена, тъй като чува са подобна постъпка от страна на акушерка за първи път. Това противоречи на човешкия и на професионалния морал, както и на философията на нашите професии, посочи още Василева и допълни, че подобно деяние е несъвместимо с живота. Димитър Панев, Дарик радио София.


Водещ: Във връзка с извършена вътрешна проверка, УМБАЛ „Софиямед" отстранява от длъжност свой служител за установени груби нарушения на служебните задължения, професионалната етика и морал. За да не се възпрепятства работата на компетентните органи, които са информирани своевременно, към момента „Софиямед" няма да дава допълнителна информация, се казва в съобщение на болницата. Лечебното заведение оказва пълно съдействие по случая.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница