Национални програми в областта наPdf просмотр
страница1/12
Дата08.07.2023
Размер247.93 Kb.
#118244
ТипПрограма
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
15-NP-Podkrepa-lichn.razvitieie-decata&uchenicite-02062023
Свързани:
Капризната котка-идеен вариант, D LLMSDOCS COURSES 16092 FILES 124714 ТЕСТ ПО ПОФКДГ - 08.09.2021 Г., Игра-Еко-рингове, Razpredelenie-za-smesena-grupa-1-2-grupa 5


Приложение № 15 към т. 1, буква „о“
1

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА
„ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦАТА И
УЧЕНИЦИТЕ“

1. НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПРОГРАМАТА

Заниманията в сферата на науките, технологиите, изкуствата и спорта развиват ключови компетентности, необходими не само в образователния процес, но и в живота.
За развиване на интересите и способностите на децата и учениците в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта е необходимо създаване на подходящи условия чрез оборудване и обзавеждане на съвременни кабинети за работа в различните направления в центровете за подкрепа за личностно развитие, в Националния дворец на децата и в специалните училища за ученици със сензорни увреждания.
За предоставяне на подкрепа за личностно развитие, съобразена с потребностите на децата и учениците, е предвидено и модернизиране на материалната база чрез обзавеждане и оборудване на специализирани кабинети в специалните училища за ученици със сензорни увреждания.
През последните години се прилагат устойчиви политики, насочени към превенция и интервенция на насилието и тормоза и за създаване на подкрепяща и сигурна училищна среда. Същевременно системното взаимодействие остава предизвикателство, доколкото прилагането му зависи от конкретната образователна институция. Превенцията на насилието и тормоза в училищата и създаването на сигурна училищна среда изисква прилагането на цялостен и системен подход, който може да се постигне като се ангажира и развива цялата училищна общност. Цялостната училищна програма за сигурна училищна среда и превенция на насилието и тормоза в училищата „Стъпки заедно“ се базира именно на такъв цялостен и системен училищен подход за работа и включване на всички участници в образователния процес: ученици, учители родители, представители на местната общност и други заинтересовани страни.
2. ЦЕЛИ И ОБХВАТ НА ПРОГРАМАТА

Националната програма е разработена в съответствие с приоритетна област 5.
„Ефективно включване, трайно приобщаване и образователна интеграция“ и с
Приоритетна област 4. „Сплотени училищни общности и системна работа с
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница