Намаляват солта в хляба и сиренетоДата08.05.2018
Размер340.55 Kb.Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
19.02.2017
Национални вестници

Намаляват солта в хляба и сиренето


Здравното министерство започва преговори с производителите
Стандарт  стр. 1  

Министерството на здравеопазването ще започне преговори с производители за намаляване на солта в хляба и млечните продукти. Това съобщи заместник здравният министър Галин Каменов. И подчерта, че това са част от мерките, които ведомството подготвя срещу нездравословния начин на живот на българите, който ни поставя на челно място по заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания. В България консумацията на сол, захар и мазнини е над препоръчителните дневни дози. Освен това 70% от хората не спортуват, почти 40% пушат, всеки четвърти българин употребява редовно алкохол. Всички тези рискови фактори допринасят за около 40% от смъртните случаи в страната, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи.


Такса “захар" за безалкохолните


Световният опит сочи, че при повишаване на цената има отлив от консумация
Стандарт  стр. 2  

Такса "захар" при продажбата на сладки безалкохолни напитки иска да въведе здравното министерство. Тя е част от пакета мерки, които ведомството подготвя срещу нездравословния начин на живот на българите, съобщи служебният зам. здравен министър Галин Каменов. При облагането с допълнителна такса на сладките безалкохолни напитки ще се ползват и предложения от проектозакона за данък върху вредните храни, предложен от екипа на бившия здравен министър Петър Москов. "Ще заложим на по-меки мерки, като единствено за безалкохолните сладки напитки се предвиждат такси", обясни още Каменов. Световният опит в тази сфера сочи, че при повишаване на цената на безалкохолните сладки напитки има отлив от консумацията им, което оказва благоприятно въздействие върху здравето на хората, отбеляза зам.-министърът. В България консумацията на сол, захар и мазнини е над препоръчителните дневни дози. Освен това 70% от хората не спортуват, почти 40% пушат, всеки четвърти българин употребява редовно алкохол. Всички тези рискови фактори допринасят за около 40% от смъртните случаи в страната, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от "Mediapool". Във връзка с тях Каменов обясни, че първата мярка на здравно министерство е да проведе разговори с производители на хляб и млечни продукти да влагат по-малко сол в тях. По думите му това няма да коства нищо като инвестиция на фирмите от бранша и затова ведомството разчита на успешни преговори. "Намалената консумация на сол с една трета може да спаси половин милион живота и да доведе до икономия на 100 милиарда долара от лечението в рамките на едно десетилетие. Това се доказва на практика във Великобритания, където след редукция на сумарната консумация на сол с 15% в редица храни между 2001 и 2011 г. е постигнато значително снижение на кръвното налягане сред населението и поне 10% по-малко смъртни случаи от сърдечна атака", посочи Каменов.

Освен срещу вредните храни министерството обмисля и по-сериозни мерки срещу тютюнопушенето. Работи се по подготовката на национална кампания срещу тютюнопушенето. За по-строг контрол обаче не достигат ресурси, стана ясно от думите на Галин Каменов и главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 25% от служителите на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) били на минимална работна заплата, а те осъществяват контролната дейност. Освен това средната възраст на инспекторите на РЗИ е 54 години.

Откраднаха инвалидната количка на 3-годишно дете


Стандарт  стр. 1, 3

Откраднаха инвалидната количка на 3-годишно дете в центъра на София. Специалният стол стоял във входа на блока, в който няма асансьор, от много време и никой не я пипал.

Количката е скъпа и е била предоставена на семейството от социалните служби, за да се чувства малкият Денис добре, тъй като има изкривяване на гръбначния стълб.

Кражбата бе извършена в четвъртък вечерта, но за нея се разбра едва вчера. Малкият Денис е роден с хидроцефалия и спина бифида. Може да се оправи, но му трябва дълга рехабилитация. Той е одобрен за подпомагане и от благотворителната инициатива на президента "Българската Коледа".

"Това ни дава шанс", казват родителите на момченцето. Оказва се обаче, че докато хора от цяла България опитват да помогнат на детето, все пак се е намерил човек, който да посегне на количката на Денис. А той не може без нея. Количката на 3-годишното дете стояла във входа на блока, в който няма асансьор, от много време и никой не я пипал. Инвалидният стол е скъп и е бил предоставен на семейството от социалните служби, за да се чувства детето добре, тъй като Денис има изкривяване на гръбначния стълб. "Човекът, който е взел количката, може би не знае за какво става въпрос. Много ни е трудно без нея", казва майката на момченцето. Семейството е уведомило полицията за кражбата.

Борисов: Щом искат да си правим ревизии, добре


Ваньо СТОИЛОВ

24 часа  стр. 3  

ГЕРБ ще въвежда система за електронни здравни досиета ом искат да си правим ревизии - добре. Юридическият кръг, кръгът НДСВ -още са ми в главата. Един милион души посрещнаха царя преди години, а сега НДСВ нямат нито един общински съветник. Защо днес няма партия НДСВ, след като има толкова голямо одобрение? Коя сила ги докара тях и ги върна? Кой върна всички тези хора през военните? Заиграват се с игра, която най я мога. Но аз все още вярвам, че съединението прави силата", това заяви в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той коментира ревизиите, които служебният кабинет назначи на неговото правителство, пред участничките в 5-ата национална политическа академия, организирана от "Жени - ГЕРБ" в курорта Старозагорски минерални бани. (Отговорът на Огнян Герджиков виж на 4-а стр.)

"Каква беше ревизията - защо държавната фирма "Автомагистрали" е ремонтирала "Тракия" и "Хемус", които бяха в отвратително състояние? Изведнъж казват, че имало забавени обществени поръчки. Преди месец обясняваха, че правителството в оставка не трябва да провежда обществени поръчки. Аплодирам ги, защото се оказа, че всички приказки за нарушения ги няма

Ние бяхме толерантни след управлението на Орешарски и предпочетохме да градим, а не да проявяваме реваншизъм и да продължаваме да рушим държавата. В последния месец има спад в икономиката на страната", допълни Борисов. Той обясни, че взетият при управлението му заем е непокътнат и стои във фискалния резерв, а всяка цифра в програмата на ГЕРБ е защитена - размер на минималната и средната заплата, повишението на пенсиите, бонусите за празниците.

"Една от опорните точки на нашите опоненти е, че ГЕРБ правят дълг -взехме тези пари, за да имаме буфер, защото след КТБ беше подготвена друга банка да падне. Ние стабилизирахме банковата система още първата година", обясни бившият министър-председател.

Според него е недопустимо и загиналата жена в тунела "Ечемишка" да се използва като опорна точка за атака срещу ГЕРБ.

"Сега взеха от единия тунел лампите и ги сложиха в другия и казаха, че това е работа за 5 г. Защо е тази атака срещу ГЕРБ? Защото те нямат какво да кажат - нямат едно нещо, което да посочат като нарушение. Удивен съм от нежеланието да се припомни какъв закон си приеха БСП, ДПС и НДСВ в края на управлението си - Закона за амнистията. Амнистия на кражбите на министрите и зам.-министрите. Това е най-срамният закон от времето на Народния съд", посочи още Борисов.

Преди това и зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи премиера Огянян

Герджиков като източник на фалшиви новини по повод ревизията на предишното правителство.

Бойко Борисов обясни, че не обвинява служебния премиер, защото знаел, че БСП го карат да действа по този начин. Не се радвал и когато хората освиркаха Герджиков, докато награждаваше Григор Димитров, "защото ние, българите, не можем да сме заедно и в радостта си".

"Това е тактиката на БСП - да излъжат хората, да вземат мандата и да докарат Орешарски. Да излъжат, че са спечелили президентските избори, и да докарат Герджиков. Нямам против, но да не лъжат за областните управители. След като спечелят изборите, да ги сменят всичките. Така е правилно", заяви той.

Бившият премиер прогнозира, че трудно ще се намери съгласие в следващия парламент, защото ГЕРБ не може да търпи агресията, с която се води предизборната кампания от страна на опонентите на партията.

"Със сила не могат да ни надделеят никога -кампанията, която водят, е агресивна и лъжлива", обясни Борисов. По думите му все пак водещата партия на предстоящите избори трябва да се опита да състави правителство. Но той предвижда кратък живот на бъдещия парламент, който само трябва да подготви нови избори по мажоритарната система, както поискаха 2,5 млн. души. В противен случай Борисов очаква протести.

И подчерта, че ГЕРБ е загубила от управлението в последните 2 г., но държавата е спечелила.

"Ако популизмът не бъде управляван, той може да завладее и преобърне цялата ценностна система", предупреди председателят на "Жени -ГЕРБ" Ирена Соколова.Лидерът Борисов говори и пред участниците в кръгла маса по проблемите на здравеопазването, организирана от партията му в Стара Загора. Там той представи програмата на ГЕРБ, според която за 24 месеца ще бъдат вложени 10 млн. лв. европейски пари, за да бъде изградена интегрирана здравна информационна система, която ще обхване цялата информация за пациентите, лекарите, лекарствата, болниците.

Ще се започне с електронни рецепти.

"Само с прозрачност ще премахнем пръстовия отпечатък. Сега не могат да ми обяснят дали губим, или печелим от него, защото сървърите на здравната каса не можели да поберат цялата информация. Москов казва едно, Семерджиев - съвсем друго. Ами да сменим сървърите. Направихме грешката да караме по най-малкото съпротивление, като само наливахме пари в здравеопазването без ефект. От 1 стигнахме до 3,5 млрд. лв. на година, а хората не усетиха промяна. Сега ще започнем от информационната система", обясни Борисов.

От срещите му в Стара Загора стана ясно, че още в петък е разписал кандидатдепутатските листи на ГЕРБ. Вместо обявения предварително бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова в Стара Загора ще води сегашният председател на общинския съвет Емил Христов.

"Петкова ще води в Търговище. Емил Христов е бивш ракетчик, подполковник от резерва с мисии в чужбина. След като имаме президент с изтребител, трябват и ракетчици, които да свалят изтребителя", каза Борисов с изричното уточнение, че се шегува.

Безплатни учебници до 12-и клас обещаха реформаторите


Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 4  

Учебниците от 1-и до 12-и клас да са безплатни, а финансирането на образованието да стане 4,5% от БВП. Това е предвидено в предизборната програма на Реформаторския блок, който се явява на изборите в коалиция с партията на Светльо Витков "Глас народен".

"Нашата политическа сила няма да влезе в пазара за наддаване на кухи обещания. Програмата ни е дясна, консервативна и в нея са заложени реални предложения", заяви говорителят на блока Петър Москов. В образованието да се въведе електронна система, която да алармира при риск от отпадане от училище, и да се увеличат заплатите на учителите, но спрямо постигнати резултати, предвиждат още от РБ.

Реформаторите залагат още на довършване на съдебната реформа и засилване на правомощията на президента при назначаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Запазване на сегашната данъчна система, плоския данък и противопоставяне на политики, които биха довели до повишаване данъците, също са в програмата на РБ.В здравеопазването ще бъдат продължени мерките за изграждане на национална здравноинформационна система, която включва електронна идентификация, направления и рецепти.

Бил Гейтс: Гответе се за пандемия


24 часа  стр. 7  

Бил Гейтс призова света да се подготви за глобална пандемия, предаде АФП. Необходимо е международната общност да осъзнае, че трябва да направи това бързо, подчерта основателят на "Майкрософт" на Мюнхенската конференция по сигурността. Той призова света да вземе заплахата от глобална пандемия толкова сериозно, колкото опасността от ядрена атака по време на студената война.

Американският милиардер призова държавите да инвестират в изследвания за разработване на технологии с капацитет за откриване на ваксини. Подготовката ще струва на света $ 3,4 млрд. годишно, а евентуалната пандемия ще нанесе щети за $ 570 млрд. годишно, подчерта Бил Гейтс.

Раздават 3000 значки за бременни


Труд  стр. 6  

3000 значки "Бебе на борда" се раздават в софийското метро като част от едноименната инициатива на Столичната община, АГ болница "Шейново" и "Метрополитен". Проектът има за цел да напомни на пътниците в метрото, че бременните жени са с предимство при намирането на места за сядане в препълнените вагони. Затова на всички станции на подземната железница се раздават значките с логото на инициативата и брошура с полезни съвети за жените, очакващи бебе. Според кмета на София Йорданка Фандъкова инициативата може да се разрасне.

Идеята дошла от Великобритания. "Случайно попаднахме на снимка, на която Кейт Мидълтън беше снимана със значка, на която пишеше "метро" и "бебе на борда", каза директорът на болница "Шейново" д-р Румен Велев.


Откраднаха инвалидна количка на 3-годишно


Телеграф  стр. 7  

Инвалидна количка на 3-годишното момче Денис е била открадната от входа на блока, в който живее в столичния квартал "Ботунец".

Тази количка е дадена на семейството от социалните, тъй като е изключително скъпа и е пригодена за самото дете, тъй като има изкривяване на гръбначния стълб, разказаха от Нова телевизия. Количката в продължение на година е стояла във входа на блока, тъй като в него няма асансьор, а тя е тежала много. Всички в квартала са знаели, че тя е на малкото момче. Макар и толкова малък, Денис е претърпял вече 16 операции, разказаха родителите му. От социалните са искали да го вземат, като са им обяснили, че те няма да могат да го гледат. Шините, които трябва да му се поставят, струват много скъпо. Майката и бащата отказват, тъй като са убедени, че ще се справят и че Денис ще оживее.

Момчето с измръзналите крачета вече тича и играе


Телеграф  стр. 7  

6-годишният Денислав Желязков, който преди месец беше приет в болница заради жестоко измръзване на крайниците, вече тича и играе.

Това разказа новата му приемна майка Наташа Цонева от Перник, където е настанено детето, за да бъде максимално близо до "Пирогов", съобщава бТВ. Новият настойник коментира, че няма опасност от ампутиране на пръстите на краката, както бяха казали лекарите преди месец, но поради голямото измръзване може да загуби част от палците и кутрето. Жената е избрана за приемна майка, тъй като вече имала опит с дете с проблем - с ампутирана ръчичка.

Самото момче в началото било притеснено, плачело, не умеело да се гушка, но вече започнало да се отпуска. Обичало да играе с колички и й казвало, че не иска да се връща при предишната си приемна майка. След края на лечението на Дени е предвидено той да бъде настанен в друго семейство на територията на Павликени, за да е по-близо до сестричката си и биологичните си родители, които са заявили желание да го посещават.


18.02.2017
Национални телевизии

Как вървят преговорите по новия Национален рамков договор


Новини в 08.00 часа

БНТ  Водеща: От седмица вървят официални преговори по новия Национален рамков договор /НРД/ за разлика от миналата година, когато договор така и не беше подписан. Сега изглежда много по-вероятно да се стигне до споразумение.

Водещ: Вече имаше среща между Лекарски съюз /БЛС/ и представители на НЗОК и новото ръководство на здравното министерство. Повече за хода на преговорите ще разберем сега от гостите ни в студиото, единият от които очакваме все още, но тук е Димитър Петров, главен подуправител на НЗОК, добро утро.

Д-р Димитър Петров: Добро утро.

Водещ: На какъв етап са преговорите до този момента?

Димитър Петров: На финален етап са преговорите...

Водеща: Заповядайте..

Водещ: Пристига и вторият, Венцислав Грозев, председател на Управителния съвет на БЛС. Но, по въпроса – как вървят преговорите до момента?

Д-р Димитър Петров: Преговорите вървят добре, очакваме, практически чакахме съгласуване на хората от нашия надзорен съвет на финансовата рамка, по текстовата част сме се договорили практически за всичко.

Водеща: Тоест, дайте някаква конкретика, за какво вече сте си стиснали ръцете?

Д-р Венцислав Грозев: На практика, тука е прав доктор Петров, за това, което каза, че в текстовата част благоприятна и двете страни действително постигнаха споразумение в това отношение и от предишната среща с надзора и вчерашната, която беше проведена. Остават разбира се финансовите проблеми и то предимно в болничната помощ. Там БЛС и вчера предложи схема, по която бихме могли да осъществим нещата по начин, по който смятаме ще внесат спокойствие и сигурност в системата на болничната помощ.

Водеща: Какъв е начинът, според вас?

Д-р Венцислав Грозев: Става дума за... около милиард 613 е изпълнението на болничната помощ за 2016 година и с едно леко завишение от 24-25 милиона, в които да можем да стартираме и ситуацията с клиничните пътеки, тяхното обезпечаване. В противен случай, ако това нещо не се случи, ще трябва да се договаряме, да видим какво... съборът ще реши, ще вземе като решение. На практика няма да бъдат променени цените в клиничните пътеки, едно. По предложение на НЗОК и нейният надзор, ние се съгласихме с увеличение на обемите, в което има логика, че трябва да се случи...

Водеща: А като казвате точно за клиничните пътеки, ще има ли нови дейности, как...те ще бъдат прецизирани, знаете, че това е един проблем, който с години се обсъжда?

Д-р Димитър Петров: Ние очаквахме по-разширен достъп на пациентите до лъчетерапевтично лечение. Знаете, че от една-две години, три даже, върви процес на преоборудване на болниците, той приключи, но реалното влизане в действие иска известен период от време, така че тази година очакваме това да влезе изцяло и нашият туризъм в Турция по този повод да спре. Друго искам да кажа, ние не бихме имали тези проблеми, с тези примерно 25-30 милиона, за които спорим, но просто НЗОК завари сегашното ръководство и надзорния съвет, практически 52 милиона неразплатени от миналата година. Касата излезе, че не е била без дефицит, тъй като има разсрочени плащания за тази година и сме ги платили миналия месец януари. Освен това имаме така наречената „надлимитна дейност”, която виси 19 милиона и половина...

Водеща: Тя нали щеше да бъде покрита?

Д-р Димитър Петров: В момента нямаме възможност преди първи април да я покрием, поради същите причини...

Водещ: Ще затрудни ли това преговорите?

Д-р Димитър Петров: Затруднява ги, защото това нещо, плюс едни неясни 52 милиона от 2015 година, те продължават да висят по някакъв начин и ние трябва да ги имаме предвид тези плащания. Другото, което е, резкият скок на лекарствата в онкология и домашно лечение през миналата година...

Водеща: Скок, какво имате предвид?

Д-р Димитър Петров: Лекарствата за онкология миналата година са се увеличили с 28 процента, в извънболничната помощ с 20. Тези достигнати нива по принцип е много трудно да бъдат намалени. Ще се опитаме да задържим този ръст, със серия от мерки. Тука не става въпрос за ограничаване на лечението напротив, ние показахме... в момента сме прословутата програма с хепатит сме я променили и тя ще бъде по медицински критерии и по този начин ще спестим средства, според мен.

Водещ: Господин Петров, дали ще се въведе този фиш, който трябва да се издава при изписване, освен епикриза, за да може и пациентите да са запознати с това, което се извършва като болнично лечение, и разбира се самата каса да контролира дейността?

Д-р Димитър Петров: Ще се въведе фиша, вероятно отлагателно, за да може болниците и касата да се подготвят период на определени болници...

Водещ: Кога ще се въведе?

Д-р Димитър Петров: Най-вероятно около 1 октомври окончателно.

Водещ: Съгласен ли е Лекарският съюз...

Д-р Димитър Петров: Юли вероятно ще го въведем тестово във 20-30 болници.

Д-р Венцислав Грозев: Сега, това, което е само по себе си като идея, въвеждането на този финансов документ, до голяма степен ще бъде достатъчно мотивационна и доказателствена ситуация, в която да се види, че действително средствата, отделяни за здравеопазване, особено по клинични пътеки, не са в реален размер. Трябва да ви кажем, че това, което ние направихме като наше проучване сред редица болници, и в момента болниците на не малко места знаят горе-долу колко е точният разход в цената на една клинична пътека, нейната съвкупност...

Водеща: Да, но вие знаете, че има доста кухи клинични пътеки...

Д-р Венцислав Грозев: Какво значи кухи клинични пътеки?

Водеща: Такива, които се хоспитализират хората за три дни, а те изобщо са си в къщи, правят се изследвания, които не са необходими..

Д-р Венцислав Грозев: Вие говорите за неетични хоспитализации, не за клинична пътека...

Водеща: А те не са малко, съгласете се.

Д-р Венцислав Грозев: Аз досега не съм видял цифра такава, каквато да ми покаже, че я няма...

Водеща: Точно заради това правим тези...

Водещ: Има ли здравната каса такава статистика? Може ли да ги проследи нещата?

Д-р Венцислав Грозев: Ние трябва да кажем един път завинаги, че това не е някаква сатрапска мярка, това е... по-скоро този финансов фиш служи като статистически документ, който в крайна сметка ще удостовери действително колко средства са необходими в системата на здравеопазване...

Водеща: И е нещо хубаво, което вие подкрепяте, така ли да разбирам?

Д-р Венцислав Грозев: До голяма степен, по начина, по който с тази разумност би могъл да влез, с отлагателния период, с доуточняване на точните параметри, които ще влязат с него, с неговото тестово изпитване, с пилотните проекти, които ще бъдат през отделни болници – това е разумно, разумно е. Той няма контролна функция...

Водеща: А пръстовият идентификатор като контролна функция ще отпадне, така ли?

Д-р Димитър Петров: Пръстовият идентификатор на този етап категорично няма да влиза в извънболничната помощ, болничната – ще изчакаме решението на ВАС. Ние много пъти обяснихме – в извънболничната помощ той не само не може да влезе, то е изключително опасно да влезе, защото ще предизвика пълен хаос в системата...

Водеща: Иска ми се мъничко..., извинявайте, че ви прекъсвам, но малко и с времето напредваме, повече неща да кажем. Доколкото разбирам се предвиждат и повече средства за извънболнична дейност, за какво точно – повече направления ще бъдат отпускани от личните лекари?

Д-р Венцислав Грозев: Вие знаете, че повече от две години БЛС твърди, че системата в извънболнична помощ трябва да се увеличи, ако мога да бъда образен, нейната значимост в системата на здравеопазването. По простата причина, че много дейности, които се извършват в болниците биха могли да бъдат извършени в извънболнична помощ, в никакъв случай с по-лошо качество. Това трябва да бъдат успокоени пациентите разбира се в това отношение. Колегите, които са в извънболничната помощ са достатъчно компетентни, отговорни и професионално подготвени, за да могат да извършват една такава дейност. Само с факта, който и при общопрактикуващите лекари и при специалистите в извънболнична помощ тези необходими средства, за да се изнесат тези дейности и да се осъществява все по-добре дейността ни в смисъла на диспансеризацията, профилактиката е изключително важно нещо, за да можем да предотвратим заболеваемост сред населението и неговата в последствие хоспитализация, лечение в болницата, са изключително важни неща. И тук вече имаме консенсус в това отношение...

Д-р Димитър Петров: Аз ще допълня, че този процес ще започне в хода на годината работа с оглед на това той генерално да започне през следващата година, защото много от процедурите, много от пътеките действително могат да се изнесат там. Но тъй като ние влизаме при факт приет бюджет, приети параметри, това не може да го направим сега. Всички приказки за толериране на извънболничната помощ, прехвърляне... на министър Москов се оказаха празни приказки. Защото ако това трябваше да се направи, то трябваше да се заложи в параметрите на държавния бюджет, тоест повече средства в първичната и в специализираната най-вече извънболнична помощ и медикодиагностичните изследвания. Бюджетът е приет, ние работим в тези параметри.

Водеща: В тази рамка в крайна сметка, но за всички е важно дали с направленията или по някакъв друг начин да има малко по-строг контрол, за да са доволни пациенти, лекари и всички ние в крайна сметка, данъкоплатци. Само с по едно изречение. Има шанс да се подпише този рамков договор тази година, така ли?

Д-р Венцислав Грозев: Вече постигнахме и споразумение с болничната помощ...

Водеща: Преговорите продължават?

Д-р Венцислав Грозев: Разбира се, продължават, надявам се гласът на разума да бъде чут...

Д-р Димитър Петров: Шансът е много по-голям отколкото миналата година.

Водеща: Това е важно. Благодаря ви, още веднъж за това участие в Новините на „По света и у нас”. Продължаваме разбира се да следим и тази тема.

Много вероятно е тази година да се подпише НРД


Новини в 12.00 часа

БНТ  

Много вероятно е тази година да се стигне до НРД, след като миналата година Касата и Лекарския съюз не се разбраха. В сутрешните новини на БНТ двете страни потвърдиха, че позициите им се сближават, но преговорите продължават. ще се върви към премахване на пръстовия идентификатор, а като нов тип контрол от октомври ще се въведе фиш, който ще се издава заедно с епикризата при изписване от болницата и в който ще са отразени всички приложени на пациента дейности.

Фишът, в който са описани всички разходи по лечението на даден пациент, ще бъде въведен от 1 октомври, за да може здравната каса и болниците да се подготвят по-добре. В началото новата мярка ще бъде тествана в 20-30 болници. Засега и от здравната каса, и от лекарския съюз определят мярката като разумна.

Д-р Венцислав Грозев, председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз: Въвеждането на този финансов документ до голяма степен ще... как да кажа, ще бъде достатъчна мотивационна и доказателствена ситуация, в която да се види, че действително средствата, отделяни за здравеопазване, особено по клинични пътеки, не са в реален размер.

Заради недостига на средства в болничната помощ от лекарския съюз искат тази година да бъдат отделени 25 млн. лв. повече за клинични пътеки, но по въпроса все още няма споразумение с касата.Д-р Димитър Петров, подуправител на Националната здравноосигурителна каса: Ние не бихме имали тези проблеми, примерно с около 25-30 млн., за които спорим, но просто националната каса завари, сегашното ръководство и надзорния съвет практически 52 млн. неразплатени от миналата година. Касата излезе, че не е била без дефицит.

Промяна в цените на клиничните пътеки няма да има, но ще бъдат увеличени обемите. Тази година се очаква и повече хора да имат достъп до лъчетерапия. От касата ще се опитат да задържат нивата на лекарствата, отпуснати за домашно лечение и на пациенти с онкологични заболявания. Това се налага, защото през миналата година те са се увеличили,съответно с 20 и 28 %.

Преговорите между БЛС и НЗОК за подписване на НРД продължават.

Технически изобретения в помощ на хората с увреждания


Новини в 19.00 часа

bTV  

Технически изобретения в помощ на хората с увреждания. На специално събитие през април отбори от дизайнери, инженери, изобретатели, хора със специални нужди ще търсят заедно решение на проблемите. Марина Евгениева разказва:

Състезанието се нарича ТОМ, съкратено от фразата тикунолям, което значи да поправиш света на иврит. Първото събитие е именно в Израел. ТОМ е имало в САЩ и Бразилия, предстоят в Австралия и Виетнам. Идеята е да се намират решения на конкретни проблеми, с които се сблъскват хората с увреждания, като тези, за които ни разказва Таня Димитрова. Тя е дете на глухи родители и от години работи с деца с увреден слух.

Таня Димитрова: Една от трудностите, която изпитват майките с увреден слух, глухите майки отглеждайки своите чуващи деца, всички, които сме майки знаем, как всеки кът на къщата ни чуваме едно непрекъснато „мамо”, „мамо”, мамо за играчка, мамо, защото съм гладен, мамо, защото искам да ме гушкаш. Изобщо мама, този важен човек, а пък си представете една глуха майка, която в този момент трябва да приготви храната и е сама в дома си.

Ако бъде избрана за участие казусът на Таня ще трябва да намери решение с помощта на изобретателите в ТОМ.Ива Гаджева, специалист по приобщаващ дизайн: Идеята е за 72 часа тези отбори от хората, които могат да помогнат за справяне с предизвикателството и човекът, който е задал предизвикателството, защото той най-добре знае от какво има нужда, да участват заедно в намиране на решението и нон стоп хората, които работят за него и с него да се допитват.

Кандидатури за участие в ТОМ ще се събират до 6 март.


Национални радиа

Интервю с Петър Москов, говорител на Реформаторски блок


Седмицата

Дарик радио  

Водещ: Петър Москов, говорител на Реформаторския блок, в Седмицата на Дарик радио. Здравейте, г-н Москов.

Петър Москов: Здравейте на вас и на вашите слушатели.

Водещ: Да започнем с това как вие подреждате депутатите си, как ги избирате? Освен Меглена Кунева, някои от лидерите на партиите в РБ ще отпаднат или от бившите министри да не бъдат в листите?

Петър Москов: По-скоро не. Но тук въпросът не е кой отпада, а кой е включен. И принципът, по който подреждаме листите си, е свързан наистина с доказани качества на хора и с основната философия на РБ – десницата да бъде консолидирана единна и да може да има реално участие в процесите, които да могат да променят държавата.

Водещ: Някои видяха в това, че Меглена Кунева се отказва едно решение, свързано с атаките срещу нея по повод на оперативната програма, която управлява. Впрочем и вие самият бяхте министър. През седмицата сте отново повод за атаки. Обмисляте ли да се оттегляте с цел да не провокирате отрицателен вот, недоволство на хората.

Петър Москов: И аз, и Кунева, и Николай Ненчев сме повод на атаки в последните две години, РБ е повод на атаки в последните две години. Скоро ваши колеги ми зададоха въпроса – защо атаките на това правителство, което за мен е, така, една лоша реминисценция на правителството на Любен Беров, служебното, служебното, което не служебното, а така …

Водещ:

Петър Москов: … експертното, което някак си нито ДПС, нито БСП припознаваха като свое, впоследствие се оказа, че е абсолютно тяхно и то постла идването на Жан Виденов на власт. За мен и целта на това правителство е такава. Но нека да кажа, точно защото атаките отвсякъде са съсредоточени върху РБ, върху действията на РБ в управлението, това доказва, това е лакмусът къде през тези две години са вършени реални стъпки по промяна на системата. Защото в момента статуквото отговаря на удара. Както се казва в поредицата - Империята отвръща на удара. Да кажем, че не е пресилено, че след реформаторите идват реставраторите и реставраторите идват там, където има промяна, където мафиотизираното общество, където непрозрачните отношения, където корупционните отношения са били водещи и са заменени стъпка по стъпка от прозрачност, принципи и ясна цел. А пък винаги след тази серия, знам, че следващата беше, че джедаите се завръщат, нали така, г-н Вълчев.

Водещ: Да. Въпросът обаче е, че сега цялата кампания може да мине в обяснения на бившите министри от РБ. Ето, тази седмица вие трябва да отговорите …

Петър Москов: Аз, ако забелязвате…

Водещ: … дали са ваксинирани 200 хил. деца или е щяло да бъдат ваксинирани 200 хил. деца с опасна ваксина.

Петър Москов: Ако забелязвате, аз не взимам отношение по тази истерия, която цари в момента от страна на новото ръководство на министерството и на служебното правителство, защото аз нямам разговор с тези хора. Аз имам разговор с БСП и ДПС, чийто тези слушах две години и чийто тези в момента пропагандира и служебното правителство. За тях промяната в системата – връщането на държавата на мястото й, поставянето на правила, спирането на източването на НЗОК, ясната институционална отговорност бяха проблем и те две години артикулираха този проблем. Скоро казах някъде пред ваши колеги – така действат едни специфични хора – да убедиш човек, че го грози нещо страшно, ще му се случи или пък вече му се е случило, е един от относително успешните начини да откраднеш на някого парите. На битово ниво така правят телефонните измамници. Убеждават ни, че нещо страшно ни се е случило или ще ни се случи и така по този начин ни крадат парите. На ниво управление в здравеопазването това вършиха БСП и ДПС две години – убеждаваха през цялото време обществото, че ако има прозрачен механизъм на договаряне на отстъпки на лекарствата, това изведнъж ще доведе до нещо много страшно за хората, че ако има яснота как може да се разраства болничната система в рамките на какви параметри, отговарящи на нуждите на хората, това ще доведе до нещо много страшно и т.н. Е, направихме всичките тези неща. В здравеопазването държавата се върна на мястото си, има институционална отговорност и има реални резултати. Защото когато някой се занимава с това, че две седмици не може само да изговори промените, които са направени за две години, това е реалният знак, че много нещо е свършено. А иначе да кажа, резултатът от тази дейност, от изсветляването на парите, от ясните, прозрачни взаимоотношения, от институциите, които започнаха да работят открито реално за хората, няма дефицит на направления през миналата година, за първи път. Вие и аз израснахме с разказа за това, че няма направления. Всеки един български гражданин, имащ нужда от лъчелечение и радиохирургия го получава на територията на страната с най-модерна апаратура абсолютно безплатно. Има над 60 нови лекарствени молекули модерни за последните две години без един лев дефицит на Касата. Много още мога да изброявам. Над 210 хил. души с диагноза високо кръвно налягане, есенциална хипертония за хората, които са по-навътре в темата вече могат да имат безплатно лечение за есенциална хипертония. Но това става, след като спреш източването, след като пресечеш корупционната схема. Затова е и воят. И аз затова не обръщам внимание на тези хора. Пак казвам, за мен няма начин това нещо да се върне. То може да се върне за месец, за два, за три …

Водещ: Е, как … Отпечатъкът ще отпадне.

Петър Москов: Ще има цена. Защо?

Водещ: Сегашният служебен здравен министър каза, че…

Петър Москов: Защо ще отпадне, г-н Вълчев?

Водещ: …в частта за доболничната помощ и аптеките, той обяви, че ще измени наредбата, така че изобщо да не започне да действа.

Петър Москов: А защо, г-н Вълчев?

Водещ: Даде дълги обяснения.

Петър Москов: А според вас, защо? Кой, бихте ли ми казали – на кого пречи? Безспорен, категоричен знак, че вие като пациенти сте там и давате съгласието си на вашата здравноосигурителна каса да плати. На кого пречи това?

Водещ: А идеята с фактура това да става, какво мислите?

Петър Москов: С фактура, която вие плащате ли, извинете? Не мога да разбера въобще за каква фактура става въпрос. Вие сте здравноосигурен и като здравноосигурен имате правото да бъдете лекуван без да доплащате за целия пакет, който е регламентиран за заплащане от Касата. Идентификацията означава, че вие сте и че вие потвърждавате това, че това лечение ви е проведено и касата ви трябва да плати. Кажете ми, моля, още веднъж, аз не разбирам – кой и на кого пречи този категоричен знак на пациента за присъствието му и за това, че той е съгласен с това да бъде платено на лекаря и на лечебното заведение? На лекаря ли пречи, на пациента ли пречи, или пък пречи на хората, които източваха през фиктивни хоспитализации Здравната каса? Това означава, че пари, които би трябвало да отидат за вашето и моето реално лечение, са отивали за фиктивни пациенти.

Водещ: Всъщност идеята на този разговор е вие наистина да говорите тук като политически говорител, не като бивш здравен министър. Но вижте как ще изглежда кампанията – непрекъснато ще се налага министрите на РБ да защитават своите действия.

Петър Москов: Естествено, и това е правилното. Защото ние не се запознаваме сега. За мен е малко странно, когато политически сили, които са от 20 г. на политическия небосклон в управление или в опозиция без значение, изведнъж излизат като нови и предлагат неща, които преди две години са казвали, че са лоши.

Водещ: Не, понеже имаше и друго решение – да …

Петър Москов: Та затова има последователна политика. Политиката в сферата на здравеопазването през последните две години беше свързана с възстановяване на държавността, със спиране източването на Касата, с ясни правила в интерес на пациента. Това не може да бъде заменено от деветдесетарския разказ за това, че всичко е търговия и че свободните пазарни отношения ще решат проблемите в здравеопазването. Просто, защото няма нито една европейска държава, в която е така. И второ, мисля, че българското общество изяде достатъчно това ядене. Пътят е такъв и аз мисля, че около тезите, които защитавахме и реализирахме тези две години има нещо като национален консенсус. Ако някой реши да го чупи, това означава, че иска да връща не прозрачността, иска да връща ежегодното източване на Касата. Защото извинете, нали преди две години във вашето студио вие ми казахте – какво ще направите, за да спрете източването на Касата, г-н Москов. Първото ми интервю с вас като министър. Е, ето аз сега мога да изляза и да дам отчет. Защото предизборната кампания е да кажеш – правил съм досега това и това и искам да продължа да го правя, защото резултатите са такива и такива. А вие и вашите слушатели ще решите дали да подкрепите такава политика. Тоест съвсем съм на терен, за да обясня какво е правено и защо то трябва да продължи да се случва.

Водещ: Защо не сте заедно с Нова република, с Да, България?

Петър Москов: Аз нямам отговор на този въпрос, г-н Вълчев. И той не е към мен.

Водещ: Радан Кънев казваше, че е съгласен да сте заедно, само че всички да направят като Меглена Кунева, включително и той – тези, които са били заедно с ГЕРБ, да не се кандидатират.

Петър Москов: Доколкото този разговор не е на нивото, на което българската десница, защото тук да отворя една скоба, българската десница, която търси съзнателно, постоянно ежедневно реформаторско усилие, тя е различна от ГЕРБ. ГЕРБ е голямата дясноцентристка политическа партия и всички го виждаме и сме съгласни с това. Но когато българската реформаторска десница влезе в разговора, който вие току-що цитирахте от страна на г-н Кънев, за мен това е унижение да участвам в такъв разговор, унижение и за избирателите на десницата. Десните хора са различни и те държат да запазят различията си. Само че различието не може да бъде основание за разцепление и за отслабване на силата на тезата ти. Защото ако твоята теза не е валидна в парламента, в мнозинството, в управлението на България, тогава твоята теза е теза на журналист. Не, че подценявам мнението на журналистите. Но от вашето мнение, г-н Вълчев, се формира обществено мнение. Общественото мнение може да промени нещо. Но лостовете на промяна, на борба с корупцията, на промяна на правосъдната, на здравната, на образователната система се случват, когато участваш, а не, когато избереш да коментираш. Българската десница трябва да бъде единна, трябва да търси дясноцентристко мнозинство в следващия парламент и трябва да търси активно участие в управлението, като отстоява целите си. Това, което РБ направи повече или по-малко успешно в различните сфери през последните две години. Стъпка напред е по-добре от коментар защо не може да направиш една стъпка.

Водещ: Трябва ли да се промени начина, по който се избират депутатите? Ще подкрепи ли РБ още в първите седмици на новия парламент различна избирателна система, изцяло мажоритарна избирателна система.

Петър Москов: РБ стои и винаги е стоял категорично зад принципа за пропорционална избирателна система със задължителна преференция без бонификации…

Водещ: А немската система, за която говорят другите партии, при която половината са мажоритарни, другата половина – пропорционални?

Петър Москов: Едва ли трябва да влизаме в детайли пред вашите слушатели за характеристиките на системата. Но ние многократни сме твърдели, ако искате да влезем в този разговор, мога и сега да кажа защо пропорционалната система със задължителна преференция, това означава, че ако ние с вас тримата, с вашия директор на предаване сме в една листа, за да бъде валиден моят избор, аз трябва да избера един от тези тримата задължително. Тоест казвам – кой е моят представител. Това до голяма степен елиминира, да кажем, партийните апаратни игри, че най-приятният на апарата е на първо място, най-неприятният – някъде назад. Вие избирате индивидуално и мажоритарно кой от листата на РБ, на Дарик радио или на някой друг, който се явява на изборите, е вашият представител. И това е …

Водещ: Значи, за да е ясно – РБ няма да подкрепи система, по която половината се избират мажоритарно, другата половина – пропорционално?

Петър Москов: Не, защото ние такава система, извинете, но инцидентно сме имали. Не останах с впечатление някой да е доволен от резултата.

Водещ: Основният опонент на РБ на тези избори?

Петър Москов: БСП и ДПС.

Водещ: А кой е основният съюзник след изборите?

Петър Москов: Основният съюзник след изборите трябва да бъде всяка една политическа партия от семейството на ЕНП.

Водещ: Впрочем очаквате ли нови избори тази година?

Петър Москов: Ако кажа, че очаквам нови избори, означава, че очаквам политическите партии да не свършат добре работата си и българските гласоподаватели така да формират вота си, че до доведат до невъзможност за формиране на определено мнозинство. Вижте, нещата са ясни. Когато човек след 18 г. взима решения, той ги взима на базата на реални възможности, към които той да тръгне. Избор между реална възможност и мечта е, как да кажа, то е красива утопия, приятно е за говорене, сигурно се харесва на много хора. Но това е нещо различно от начина, по който може да реализираш целите си. Възможностите пред България в следващия парламент са – или да има дясноцентристко мнозинство, за което задължителен елемент е РБ, или да има нещо около БСП. Аз категорично твърдя, че дясноцентристко мнозинство трябва да продължи започнатите стъпки и във фискалната политика, защото постиженията на коалиционното правителство по отношение на фискалната политика, на приходите от данъци, от акцизи, от мита е безспорен прецедент в историята на България. Трябва да продължи всичките добри неща, които се свършиха в енергетиката. За Бога, ние за първи път имаме диверсификация към Гърция и Румъния. Мечтата на дясна България от ‘89-а г. Е, това коалиционно управление го направи. Всички промени, които направихме в здравеопазването, това, че започна, има национален консенсус, гледам, че сега образованието се оформя като нещо, за което всички говорят. Но това управление повиши възнагражденията на учителите с 10% и това трябва да бъде постепенно и консистентно усилие. Всичко това трябва да продължи. Другото е свързано с това да приемем зова на г-жа Нинова, който гласи, че когато те дойдат, защото като че ли не са идвали досега. Аз затова казвам, че не бива да изглежда като че ли сега се запознаваме. Когато те дойдат, всички ще бъдат, поправете ме, ако греша, няма да има бедни и болни, г-н Вълчев, нали така каза г-жа Нинова на конгреса си. Още каза, че имало паралелна България, която те щели да ликвидират. Е, аз съм от тази паралелна България, която не приема начина, по който БСП управлява и не приемам да им дам възможност да се правят, че тази България не съществува. А за това десницата трябва да бъде представена в българския парламент.

Водещ: Кой е кандидатът за министър-председател на РБ? Когато хората гласуват, за кой премиер гласуват, пускайки бюлетината на РБ?

Петър Москов: РБ няма да участва, първо, в тази безподобна наистина гротескна история с наддаване на заплати, пенсии и всичко останало, за да станем симпатични на някой. Второ, РБ е политическа сила, която е свързана с рационално, с реално реализиране на цели, а не с мечти. Министър-председател се излъчва от най-голямата политическа партия, която спечели изборите. Така става по целия свят. Мога да ви звуча не като някои мои колеги, които заявяват, че ето сега ще вземат цялата власт и ще упражнят и няма да остане нито корупция, нито лоши, нито бедни, нито болни. РБ няма да бъде най-голямата политическа партия на тези избори. Не мисля, че пред РБ ще има възможността да излъчва министър-председател. Но ако се стигне до там, ние ще имаме готовност за такава кандидатура. В редиците на РБ има достатъчно и опитни, и смислени и преминали през много битки хора.

Водещ: Трите най-важни послания в по едно изречение в кампанията.

Петър Москов: Разум, родолюбие и развитие.

Водещ: А всъщност как ще изглежда тази кампания – с акцент в медиите, в социалните мрежи, срещи на живо. Концерти ще правите ли? Ще има ли певци, които ще пеят песни за РБ?

Петър Москов: Нека да кажем, че ние вече сключихме два, ако вчерашния ден не са разбрали вашите зрители, сключихме политическо споразумение за съвместно явяване между РБ и Глас народен. Там има много хора, които са отдадени …

Водещ: Те стават част от РБ? Глас народен става част от коалицията?

Петър Москов: Ставаме коалиция и се явяваме заедно. Там има много хора, които наистина са отдадени на изкуството. Голяма част от програмата на РБ и на общата ни коалиция с Глас народен в областта на културата е повлияна и от тезите на тези хора. И като говорим за обединение, г-н Вълчев, защото ваши колеги питаха – добре, а защо сте заедно с Глас народен. Как да обясня, защото с г-н Венци Мицов например младостта ни е минала по митингите на старото ОДС. И когато ме питате – защо сте разделени, отново ви казвам, че този отговор не е към мен. Разделението, различието не може да бъде причина за разделение. Когато различието води до разделение, това означава, че ти не говориш за различие, което трябва да обединиш в обща воля, а говориш за егоизъм.

Водещ: Ще оспорите ли изборите, ако не бъде осигурено машинно гласуване във всяка секция?

Петър Москов: Аз вярвам в заявлението и на ЦИК, и на правителството, че цялата законодателна база на изборния процес трябва да бъде спазена. Не бих искал да залагам отсега съмнения в обществото за законността на изборите.

Водещ: Ако няма машини във всяка секция…

Петър Москов: Ако няма машини, това ще бъде свързано с неизпълнение на закона.

Водещ: Тоест основание за …

Петър Москов: Тоест

Водещ: … атакуване на изборите.

Петър Москов: Не, не. Това единствено и само трябва да бъде основание да зададете въпроса на министър-председателя, на, за Бога, военния или вътрешния министър в това правителство отговаря за изборите, което също е прецедент в най-новата ни история.

Водещ: Военния.

Петър Москов: Военния. Ами, така е. Тоест военният министър трябва да осигури това нещо. И това правителство трябва да се занимава с реализиране на изборите по закон. А не с това да постила пътя на БСП към управлението като обяснява колко лошо било предишното управление.

Водещ: Ще проявя настойчивост, г-н Москов, да кажете за вас машините условие ли са тези избори да бъдат признати?

Петър Москов: За нас машинните избори, машинното гласуване е изключително важна стъпка. Защото за нас машинното гласуване представлява само по себе си образователен ценз. Вие знаете нашата теза, че по принцип в България трябва да има образователен ценз за гласуване. Защото моето и вашето задължение, на всеки един от вашите слушатели е да има средно образование, за което държавата е осигурила нужната инфраструктура, учители и финансиране. Ако ти не си изпълнил конституционното си задължение, няма никаква причина да имаш права. И това е една от големите теми, които модерната държава на XXI в. трябва да формулира, че права без задължения няма. Машинното гласуване е важно и то трябва да бъде въведено. Не мога да коментирам невъзможността на някой да изпълни закона.

Водещ: Ако той не бъде изпълнен, реформаторите ще …

Петър Москов: Ако той не бъде изпълнен, на тези хора трябва да се носи отговорност, а не да се поставя под съмнение вота на българите, разбирате ли.

Водещ: Тоест няма да атакувате? Досега всички, с които разговарях, това са разговори на запис, казват, че няма да атакуват заради липса на машини изборите. Казват – стига всичко да е наред с …

Петър Москов: Не бива, не бива…

Водещ: … хартиените бюлетини, няма да го направят.

Петър Москов: Не бива липсата на машини да бъде причина за атакуване на вота, стига да няма явни доказателства за това, че вотът е фалшифициран. Но това е, простете ми, ще вляза в спор с вас. Това е част от погрешното ни общо мислене, мое, ваше, от което трябва да излезем. Не можем да приемем априори, че едни хора, които са избрани за това да проведат изборния процес, няма да го направят по закон и да разсъждаваме върху лошите последствия от това. Трябва да ги принудим да го направят.

Водещ: Сега, някои задават по друг начин обаче въпроса, че вашето правителство до средата на миналата година, според дотогава действащия закон, е отговаряло за изборите, за машини се знае от доста по-отдавна, че няма заложени пари в бюджета, който пак се предлага от вашето правителство. Някак се размива отговорността.

Петър Москов: Ето това е проблемът. Колко пъти чухте мен да кажа нещо за някои то предшествениците в МЗ? Чухте ли ме веднъж да кажа една дума? Считам, че всеки е свършил това, което му е позволявал капацитета, политическото му разбиране или конюнктурата, в която е работил. В правителството, от коалиционното правителство на ГЕРБ и РБ, подкрепено от патриотите, вие две години не чувахте - а това е виновен някой друг преди нас, а чувахте решението, което ние даваме за този и този проблем е такова и такова. Сега отново се връщаме и затова можехте да търсите през тези две години персонална отговорност от мен, от г-жа Петкова, от г-н Горанов, от г-н Лукарски. Сега отговорността се размива. Тя не е на тези, тя отново е някъде назад, тя е анонимна. Искате ли още един акцент от това, което считам, че трябва да бъде променено, от това, което блока счита. Много говорим за правосъдна реформа, за реформа в съда и всичко останало. Ще ви припомня, не знам с колко време разполагаме, мога ли да ви кажа.

Водещ: Кажете.

Петър Москов: Спомняте ли си преди малко повече от година, когато ситуацията изискваше дори френският посланик да се намеси и да каже, че една съдийка е взела определено компрометирано решение спрямо една голяма френска компания в България. Дотук нищо чудно, така да кажем, случва се. Не се случва само в България. Но помните ли кой се оказа виновен за това нещо, г-н Вълчев? За това се оказа виновна електронната система за подбор на съдии. В едно общество, в което медии, журналисти и граждани се занимаваха може би две седмици, за да разберат пробита ли била електронната система от хакер или не, това не е общество с бъдеще. РБ стои за правосъдна реформа, свързана с ясна отговорност.

Водещ: Като говорите…

Петър Москов: Ако тази съдийка беше назначена пряко да води това дело от началника на съда, а началникът на съда беше персонално посочен от правосъдния министър, от ВСС или от председателя на Административния съд или конкретния съд, който разглежда като персонална отговорност за това защо си назначил тоз михльос там, тогава е ясна веригата на отговорността. И няма въпроси като вашия, които сами казват – отговорността е размита. Да, размита е. Докато се занимаваме с това кой е хакнал машината и затова един съдия е корумпиран, няма бъдеще.

Водещ: Като говорим за отговорност, как ще изглежда отговорността във вашия блок при резултат на изборите… Кой всъщност е лош резултат? При какъв резултат ще има оставки на лидери? Това е въпрос към всички политически партии. Кой е резултата, в който се целите и отвъд който Петър Москов няма вече да бъде говорител на РБ?

Петър Москов: Всеки един резултат под 5% на тези избори за РБ ще бъде лош резултат и неоползотворяване на възможността десницата да бъде представена в парламента. Аз мога да ви кажа числа в мечтите ми. Но говоря за реалности. И мисля, че РБ и към момента го е постигнала с допълнителното си развитие. С убедителна надявам се кампания ще го постигне.

Водещ: Девизът за тези избори на РБ?

Петър Москов: Общи усилия – общ успех, г-н Вълчев.

Водещ: Петър Москов, говорител на РБ в Седмицата на Дарик радио.
Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница