Нсорб бюджет 2013 ще бъде актуализиранстраница1/6
Дата23.11.2017
Размер0.92 Mb.
  1   2   3   4   5   6
02.07.2013

НСОРБ
Бюджет 2013 ще бъде актуализиран

zemianews.info, Вторник, 02 Юли 2013 09:00В момента дупката в хазната е между един и два милиарда лева, заяви министър-председателят Пламен Орешарски

Правителството ще предложи актуализация на бюджета, съобщи министър-председателят Пламен Орешарски вчера. Новината е изненадваща, тъй като само преди десетина дни финансовият министър Петър Чобанов каза, че не се планира актуализация на бюджета, а премиерът също не смяташе, че такава ще се наложи, коментира Медияпул. Ще разчитаме повече на доброволното плащане на данъци и на превантивните мерки, заяви финансовият министър Чобанов, който посочи какво ще предприеме държавата, за да събира повече приходи. Специалните мерки по отношение на бюджетните приходи са в две групи — интензивни проверки в идентифицираните рискови сектори — сроковете са постоянни и вече се прилагат. Ще се оптимизира и работата по ревизионната дейност в приходните агенции с основен акцент повишаване ефективността на процеса по възстановяване на ДДС от НАП. Ще има и поименен регистър във всяка териториална дирекция на НАП и обобщен регистър на ниво централно управление за невъзстановения ДДС, включващ и причините за това. Изразих вече тревоги относно приходите за тази година — рисковете са за около 1 млрд. лв., ситуацията е динамична и продължаваме с анализите, посочи Чобанов. Макрорамката на бюджета също дава основания за такова опасение, добави той. С работодателските организации се видях, но планираме с тях широк кръг срещи, утре ще се видя и със синдикатите, предстои среща с Националното сдружение на общините, с НПО и с академичните среди, продължи министърът. За намаляване на административната тежест за бизнеса е предвидено автоматично предоставяне на информация по електронен път на лицата за настъпили промени в данъчно-осигурителните сметки, отбеляза финансовият министър. Ще бъде намалена и документацията, изисквани от данъчните и митниците при извършване на проверки и ревизии. Ще бъдат въведени нови електронни услуги от двете приходни агенции с цел опростяване на процедурите по деклариране, издаване и връчване на документи и др., както и електронен обмен на информация. Ще има и достъп на държавните органи до информационните системи на НАП за удостоверяване на наличие на липса на публични задължения на физически и юридически лица, продължи министърът. Ще стартира и проект за унифициране на декларирането на задължителните осигурителни вноски — целта е то да се опрости, посочи Петър Чобанов. Според първите изчисления на министър Чобанов рискът за неизпълнение на приходите беше над 1 млрд. лв., а наследените от предишния кабинет разходи бяха с 830 млн. лв. повече от планираното. “Ако това не се овладее, бюджетният дефицит ще скочи до 2,4% при заложени 1,3%“, предупреди Чобанов в началото на миналия месец и посочи, че “резервът в бюджета от 330 млн. лв. вече е изразходван“.


Ахмед Башев, ДПС: Искаме мораториум, за да разгледаме всички случаи на незаконни постройки индивидуално

focus-radio.net / 02.07.2013 11:43 /ИнтервюАхмед Башев, народен представител от ПГ на ДПС, зам.-председател на Комисията по инвестиционно проектиране в 42-то НС, в интервю за Радио „Фокус”

Водещ: Г-н Башев, какъв ще бъде предметът на дейност на новосформираната Комисията по инвестиционно проектиране, досега не е имало аналогична комисия. Още повече, че имаше и много възражения свързани с идеята за създаване на Министерство на инвестиционното проектиране, което все още не е факт.

Ахмед Башев: Аз искам да кажа, че за нас и за мен лично тази комисия е нова, но при всички случаи тя ще има своето сериозно място в българския парламент, в управлението на държавата. Защото всичко, което се прави в нашата държава, особено проектите, които се реализират на територията на България по европейските програми, включват в себе си инвестиционно проектиране. При всички случаи трябва да се опитаме да помогнем на бенефициентите, на тези, които ще се възползват от програмите на ЕС, да се ориентират по-бързо и по-правилно в това как да се извърши дадена инвестиция, по какъв начин трябва да се реализира, как да се проектира. Защото в миналото правителство на Република България имаше министър, който отговаряше за европейските фондове. Сега такъв изрично назначен няма. Ние ще се опитаме да запълним тази празнота в парламента и точно с такава цел се създава комисията, за да реализираме нашите намерения, нашите идеи. Но искам да кажа, че самата организация по създаване на Министерство на инвестиционно проектиране все още е в ход. Все още се разделят функции между Министерството на регионалното развитие и новото министерство. При това положение и самата комисия днес, всъщност утре - на първото си заседание, ще се занимава главно с организационните въпроси, които трябва да се поставят на дневен ред - как ще функционира? Какво точно ще изпълнява? В зависимост от това какви са функциите на новото министерство и може би чак тогава ще можем да кажем по-конкретно и какво точно, в детайли как ще работи, с какво ще се занимава комисията.

Водещ: От опозицията имаше възражения, че се прави едно изкуствено разделяне на Министерството на регионалното развитие, което вместо да бъде в полза на инвеститорите, ще им попречи. Но това не е въпроса към вас. В програмата на Народното събрание за тази седмица е предвидено вашата комисия да разгледа Проекта за мораториум върху заповедите за премахване на незаконни строежи на територията на рибарските селища, изградени по Черноморското крайбрежие, нали така?

Ахмед Башев: Аз искам да кажа преди това, че досегашното Министерство на регионалното развитие беше едно мега министерство с много функции, с много задачи. И има нужда, поне това, което съм виждал през последните десетина години, когато съм бил кмет на община, има нужда от разтоварване на това министерство. Има нужда от прехвърляне на някои негови функции към други организации. В този случай се яви остра необходимост от създаването на новото министерство. Така че аз мисля, че не са прави в критиката си опозицията. Убеден съм, че новото министерство и комисията в парламента ще дадат нов тласък на много идеи за решаването на проблемите в държавата. Що се отнася до този мораториум, за който вие говорите, идеята беше и идеята е всъщност, да се наложи мораториум и върху незаконните селища по морето и в ромските квартали, където, разбира се, има много изключения от общите правила. Аз знам един проблем такъв, при който незаконни постройки има изградени върху общински терени. Общините нямат претенции към имоти, които са построени много добре, т.е. могат да бъдат узаконени, тъй като имат и удостоверение за търпимост. Въпреки това обаче, директорът на Националния институт е издал заповеди за тяхното събаряне. Т.е. има едно напълно разминаване между действията на ДНСК и действията на общините. Така че има неща, които могат да бъдат решени по един добър начин. В този смисъл ние ще искаме да се наложи мораториум, за да разгледаме индивидуално всички случаи, за да не слагаме под общ знаменател всички незаконни постройки. В това число, разбира се, и по морето. Не с идеята да се застрояват морски територии, а с идеята, там където е възможно и нямат никакви претенции и няма някакви сблъсъци, така да се каже, да се решат тези неща. Няма смисъл да се поставя под един знаменател и да рушим всичко, което е незаконно при положение, че има възможности някъде абсолютно безпроблемно да се узаконят някои постройки.

Водещ: Всъщност притеснения са дали ще се намери баланс и дали както се казва „покрай сухото няма да изгори и мокрото”?

Ахмед Башев: Ние това искаме да направим, ние не искаме да „горим мокрото”. Но искаме там, където може да се запази нещо, пак казвам, със съгласието и на собственици, със съгласието, ако щете и на съседи, там където безспорно няма проблеми, но е възникнала някаква незаконна постройка, тя може да бъде узаконена. Както по морето, така и по ромските квартали, според мен, разбира се. Това е мое лично мнение.

Водещ: Що се отнася обаче до мораториума върху заповедите за премахване на строежи на териториите на рибарските селища, доколкото разбирам от изразените мнения, включително и в нашия ефир от кметовете на Черноморски общини, тази идея напълно се подкрепя.

Ахмед Башев: Ние ще искаме да чуем мнението на всички заинтересовани страни – и на кметове на общини, и на собственици, и на тези, които са подали жалбите, и, разбира се, на директора на „Строителен контрол”, за да намерим общо решение. Никой не е тръгнал да решава проблемите през главата на една или друга институция. Много ми се иска при всяко вземане на решения да се чуят всички заинтересовани страни - и организации, които се занимават с определените дейности, и потърпевшите, и жалбоподателите, и тези, които са построили строежите - всички страни да бъдат чути. Това е идеята всъщност на този мораториум, а не целенасочено, без проверки, без да се чуят всички заинтересовани страни, да се издават заповеди за събаряне и с четене буквата на закона да се ликвидира някаква постройка. Не е редно така според мен.

Водещ: Както се казва вие сте врял и кипял в местната власт, като дългогодишен кмет, така че знаете колко ценен може да бъде опита на кметовете по отношение и на законодателните промени.

Ахмед Башев: Може би е професионално изкривяване, но много обичам да чувам и мнението на Националното сдружение на общините в Република България. Няма да престана да подкрепям техните идеи, това е една много сериозна организация. Това е всъщност местната власт в държавата. Така че аз съм привърженик, всеки да си каже мнението, за да можем да намерим най-правилното решение. И да няма решения от днес за утре и утре след нас някой пак да променя тези решения. Да има една устойчивост при вземането на решения, те да бъдат много ясни, много принципни, за да не се променят всеки ден и всяка година и при всяко правителство да има промени в една или друга сфера.

Водещ: Има ли обаче това желание за чуваемост, г-н Башев, по отношение на протестите, които продължават в страната? И конкретно в Благоевград, знаете там всяка сутрин излизат на протест граждани срещу новоназначения областен управител Муса Палев. Вие сте народен представител именно от Благоевградска област, какъв е вашият коментар?

Ахмед Башев: Вижте, мен са ме пратили 20 000 души в българския парламент да върша работа. Аз съм отишъл там, за да свърша нещо полезно за държавата. Защото съм оставил половината си мандат като кмет, за да дойда в София, така искаха моите избиратели – да свърша нещо полезно за държавата. И в този смисъл, аз смятам, че тези, които протестират дължат поне малко доверие към нас - новите депутати, новите хора, които са отишли там да вършат някаква работа. Не може на третия ден да протестират срещу мен и да ме наричат „мафиот” и „мръсник”, и не знам си какво и да ме замерят с домати, извинявам се за изразите в ефира. Аз съм отишъл там да работя. Както разбирате и Муса Палев е отишъл да работи. Нека се даде шанс на всички, които искат да свършат нещо полезно за държавата. Ако след 1-2-3 месеца не покажем някакви резултати, аз съм така устроен, че сам бих напуснал и парламента, и политиката. Но никои не ми дава шанс в момента да покажа тава, което съм правил 15 години, почти и да се опитам да помогна и на тези, които протестират. Уважавам, разбира се, техните протести. В голямата си част те са основателни, но има и много неща, които мен лично ме притесняват. Това говорене - омразно със страшно тежки епитети, така донякъде абсолютно безусловно протестиране и много често не знаят, за какво протестират – не го харесвам. Аз искам да се седне на масата на преговорите и да се каже: „Да, ние искаме, ние предлагаме това-това-това. Колко време ви е нужно да го реализирате?”, а не: „Оставка” и на втория ден протест, това не го разбирам. Едва ли някъде в Европа има нещо подобно.

Водещ: Очевидно пътят към диалога ще се окаже твърде труден, но да се надяваме все пак, че ще има такъв диалог. Благодаря ви, г-н Башев, за нас беше важно да чуем оценката ви, коментара ви и за работата на Народното събрание и за събитията с днешна дата.

Ахмед Башев: Благодаря ви и аз. /Росица АНГЕЛОВА
ОБЩИНИ

ФОКУС

Наблюдавано жилище ще бъде изградено в община Благоевград по програма „Живот в общността”

02 юли 2013 | 11:09 | Агенция "Фокус"

Благоевград. Обучение на екипи за организация и управление на проекти по процедура BG051PО001-5.2.13 „Живот в общността”, приоритетна ос 5 от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, се провежда в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Община Благоевград е подписала договор за изпълнение на проект, който сме нарекли „Подкрепа за самостоятелен живот. Очакваме след реализирането му в община Благоевград да има една нова социална услуга в общността – наблюдавано жилище, в което ще живеят младежи, които напускат дом за деца, лишени от родителска грижа, който съществува на територията на община Благоевград”, каза пред журналисти Мила Соколова, главен експерт „Социална политика”, община Благоевград – бенефициент по проекта. „Да запълним една ниша, една липсваща подкрепа за тези младежи, които се налага да напуснат дома и остават сами, недостатъчно подготвени да се срещнат с това, което ги очаква отвън и се надяваме с тази услуга да окажем необходимата им подкрепа, която в момента нямаме като подобна услуга на територията на общината”, каза още тя. Вярвам, че по този начин ще попълним цялата палитра от социални услуги, които съществуват на територията на Благоевград, посочи Соколова.

Наблюдаваното жилище като за начало ще има капацитет шест, но след като се създаде този модел на нова услуга в община Благоевград ще се търси възможност за нейното устойчиво развитие за напред и увеличаване на капацитета му, допълни тя. Проектът е на стойност малко над 60 000 лв. /Златина ДИМИТРОВА


Защитено жилище за хора с психични разстройства ще бъде изградено в община Сунгурларе по проект „Живот в общността”

02 юли 2013 | 11:17 | Агенция "Фокус"

Сунгурларе. Защитено жилище за хора с психични разстройства ще бъде изградено в община Сунгурларе по проект „Живот в общността”. Това каза Тодорка Павлева, ръководител на проект „Живот в общността” за община Сунгурларе, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Павлева взе участие в обучение на екипи за организация и управление на проекти по процедура BG051PО001-5.2.13 „Живот в общността”, приоритетна ос 5 от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, което се провежда днес в столицата. Стойността е 173 000 лв., което включва реализацията на проекта за 12 месеца предоставяне на услугата, обясни Павлева. Самият проект е с продължителност 15 месеца. „В нашата община наистина няма такъв тип услуги. Общината разполага с два социални дома, но наистина нямаме защитено жилище. В защитеното жилище ще бъдат настанени хора с психични разстройства, които ще бъдат изведени от един от домовете, който е дом за възрастни с деменция”, каза още тя. В защитеното жилище ще бъдат обслужвани 15 души, които ще бъдат настанени там. „Надявам се след приключване на проекта, това да стане делегирана държавна дейност, за да можем да продължим услугата и проектът да бъде устойчив”, каза още тя. Предвидено е да работят освен тримата души помощен персонал, са предвидени по проект да работят още 4 специалисти – психолози, социални работници, социален консултант и ръководител на самото защитено жилище. /Златина ДИМИТРОВА
Две дейности по проект „Живот в общността” ще бъдат реализирани в община Враца

02 юли 2013 | 11:31 | Агенция "Фокус"

Враца. Две дейности по проект „Живот в общността” ще бъдат реализирани в община Враца. Това каза Силвия Първановска, директор на дирекция „Здравеопазване и социални и младежки дейности” в община Враца, , предаде репортер на Агенция „Фокус”. Първановска взе участие в обучение на екипи за организация и управление на проекти по процедура BG051PО001-5.2.13 „Живот в общността”, приоритетна ос 5 от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, което се провежда в столицата. Ще бъдат устроени дневен център с капацитет 10 места и защитено жилище с капацитет 10 места. Предвидено е за двете услуги да работят 9 души, които да се дублират на двете услуги – специалисти, педагози, рехабилитатори, социални работници, а общият персонал е сведен до минимум – една или две бройки. Каза Първановска. „Дневният център е за възрастни хора с психични разстройства. Защитеното жилище също е за лица с психични разстройства”, каза още тя. Партньор на общината по проекта е ЦПЗ – единственото място за хора с подобни проблеми. „Лицата с психични разстройства, които чакат за настаняване в дирекция „Социално подпомагане” са много голям брой”, каза още тя. Общата сума на проекта е 199 632 лв. , а времето за изпълнение е 16 месеца, като след това трябва да бъде осигурена устойчивост на проекта. /Златина ДИМИТРОВА
Кметът на Благоевград Атанас Камбитов ще направи първа копка по изграждането на ВиК по бул. „Пейо Яворов“

02 юли 2013 | 12:26 | Агенция "Фокус"

Благоевград. Кметът Атанас Камбитов ще направи първа копка по изграждането на водопровод и канализация по бул. „Пейо Яворов“ в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на общината. Началото на строително-монтажните работи ще бъде дадено утре, от 10:00 часа. Мястото се намира на пътния възел пред магазин „Стилдом“. На церемонията са поканени да присъстват представители на местната власт, политици, експерти и общественици. Сред гостите ще бъде и ръководителят на управляващия орган по ОП „Околна среда“ Малина Крумова.

Изграждането на водопровод и канализация по булевард „Пейо Яворов“ е част от европейския проект „Реконструкция на ГПСОВ – Благоевград и изграждане на канализация и водопровод по бул. „Пейо Яворов”, гр. Благоевград”. Проектът се изпълнява в рамките на сключен договор за безвъзмездна финансова помощ между община Благоевград и Министерство на околната среда и водите. Той се финансира ОП „Околна среда”.

Общо предвидените инвестиционни разходи по проекта са в размер на 7 233 900.52 лева. От тях 5 296 951.32 лева са отпуснати по програмата. 1 324 237.83 лв. е национално съфинансиране. Средствата от бюджета на община Благоевград са в размер на 612 711.37 лева. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

Общата дължина на канализационната мрежа, предвидена за изграждане в рамките на настоящия проект е 4,100 км. От нея за битова канализация са 2,170 км, 1,930 км ще бъде изградената дъждовна канализационна мрежа, а водопроводната такава- 1,332 км.

Партньор на община Благоевград по изпълнението на проекта е „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград.
"Обреден комплекс“ - Бургас предлага нова услуга

02 юли 2013 | 14:00 | Агенция "Фокус"

Бургас. Нова услуга предлага „Обреден комплекс“ - Бургас, съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Тя е свързана с поддържане на чистотата и приличния вид на гробищните места. Това включва подрязване и почистване на дървета, храсти и избуяла тревна растителност, както и отстраняване на паднали листа и клони. "Обреден комплекс” ЕООД има грижата за реда и поддържането на главните и второстепенни алеи и парцелите на територията на Гробищен парк, без да има ангажимент към почистването на гробните места. Грижата за тяхната поддръжка е на близките на починалите. Новата услуга се предлага именно поради факта, че не всички хора имат възможност да полагат съответните грижи за изрядния вид на гробищното място – живеят в чужбина или в други градове на страната, поради физическа невъзможност и др. причини. Услугата може да бъде заявена в Административната сграда на Гробищен парк. Тя може да бъде еднократна или абонаментна за няколко месеца по необходимост и преценка на близките. След това гробното място ще бъде посетено от работник – озеленител на „Обреден комплекс” и според състоянието му ще се определят конкретните действия, които трябва да бъдат извършени – почистване, изрязване, запълване с пръст, зацветяване и др.
Великотърновски общински съветник поиска свикване на извънредно Общо събрание на „Пазари ВТ" ООД

02 юли 2013 | 17:09 | Агенция "Фокус"

Велико Търново. Свикване на извънредно Общо събрание на „Пазари ВТ” ООД поиска общинският съветник Румен Димитров, предаде репортер на Радио „Фокус"-Велико Търново. Димитров предлага промени в дружествения договор, съгласно които решенията за вземане на кредит, договорите за дарения и реклами и капиталовите разходи да се вземат с гласовете на две-трети, а не както досега с 50%. Румен Димитров настоява за промяна на визията на кооперативния пазар, като за такъв ремонт е необходима сума между 70 000 и 100 000 лева. „Трябва да се направи спешен ремонт и Велико Търново да има обновен кооперативен пазар, това ще е в плюс за търговци, производители и клиенти”, каза Румен Димитров. От създаването на дружеството до 2012 година, все още няма разпределение на печалбата за Община Велико Търново. Според Румен Димитров за този период са се натрупали около 1 млн. лева само за местната администрация. „Ако предложенията ми бъдат отхвърлени, ще поискам разваляне на договора, не може да е облагодетелствана само едната страна“, каза Румен Димитров. Той поиска и прозрачност при избора на нов директор на ФК „Етър“. „Няма да подкрепя кандидатури на личности, довели до краха на „Етър 1924“, Димитров. Той настоява бъдещият изпълнителен директор на общинския футболен клуб "Етър" във Велико Търново да бъде избран с публичен конкурс. „Ново начало се поставя с нови можещи и мислещи личности“, каза Румен Димитров. Предложенията ще бъдат внесени в деловодството на Общинския съвет днес.

/Теодора ХРИСТАКИЕВА


РАДИО ФОКУС

Ще представят проект "Европа – моето бъдеще, моят шанс за изява"

02.07.2013 08:38 / Бургас / Новини

Бургас. От 11.00 часа в Областна администрация ще бъдат представени целите и дейностите по проект "Европа – моето бъдеще, моят шанс за изява", който се изпълнява от Сдружение „УСМИВКА”, финансиран от Програма „Младежта в действие”. това съобщиха от бургаското сдружение. В проекта участват ученици от Професионална гимназия по механоелектроника и електротехника в Бургас и от СОУ „Христо Ботев” в Камено. Проектът предвижда провеждането на двудневен семинар, кръгла маса, борса на проекти и идеи. Ще бъдат създадени групи по интереси.
Инж. Атанас Атанасов: През тази година предстои да се реализира вторият воден цикъл на Смолян

02.07.2013 09:25 / Смолян / ИнтервюИнж. Атанас Атанасов – управител на ВиК-Смолян в интервю пред Радио "Фокус"

Фокус: Инж. Атанасов, какво е състоянието на ВиК сектора в Смолянска област? Колко струва водата в Смолян, и възможно ли е цената да бъде понижена?

Атанас Атанасов: Цената на водата в Смолян не е променяна от пет години насам. Последната актуализацията на цените на водата в Смолян е от 1 август 2008г., като няма друго ВиК дружество в страната, със цена от преди 5 години. Най-скъпата цена, която плащат смолянчани е за помпажно водоснабдяване с пречистване и с канал- общо 2, 27 ст. с ДДС. Има градове в България, където цената на водата е 3.00лв. без пречистване, като пример това са Хасково, Разград, Търговище, Добрич, Русе. В момента цената на водата в Смолян е една от евтините в страната. Цените са няколко – гравитачната цена е 76 ст., помпажната цена е 1, 26 ст., отвеждането на водата или т.нар. такса канал е 6 ст. и цената за пречистване е 57 ст., като цените са без ДДС.

Фокус: Как се формира цената на водата ?

Атанас Атанасов: Върху цената на водата, влияят няколко фактора-оперативните разходи на съответното дружество, към които спадат разходите за ел.енергия, горива, заплати, социални разходи, текущи ремонти, поддръжка на активите на дружеството. Друг фактор са инвестиционните разходи на дружеството – капиталови ремонти, поддръжката на активите, както и придобиването на нови активи, закупуването на нови и замяна на амортизираните активи. Друг фактор е стойността на поддържаните активи. Влияят още нивото на инфлацията и колко ефективно работи една компания. Всички тези данни се предоставят от ВиК-Смолян на органа, определящ цената, т.е. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която определя ценовите стойности на водата.

Фокус: Какви са моментните показатели на питейната вода в Смолян? В нормалните граници ли са тези показатели?

Атанас Атанасов: Жителите на Смолянска област пият една от най-качествената вода в България. Показателите за качеството на водата, която се подава за питейно-битови нужди се регулират от Наредба 9 от 2001г. и съгласно нея всяко ВиК разработва своя мониторингова програма, която има за цел контрол върху качеството на водата. Качеството на водата на територията обслужвана от ВиК-Смолян се следи от централната химико-бактериологична лаборатория. Питейната вода и в трите смолянски квартала се изследва от 16 пункта, съгласувани с РЗИ-Смолян. Честотата на пробонабиране е определена с мониторинговата програма и е съобразена с Наредба 9. Централната лаборатория на ВиК-Смолян разполага с данни, чрез които може да се проследи качеството на водата години назад. При всички извършени изследвания показателите на питейната вода в гр. Смолян са далеч под пределно допустимите концентрации нормирани от Наредбата. Не случайно има много населени места в региона, в които водата доставяна от ВиК до домовете на гражданите, се бутилира и продава на далеч по-високи цени. За да се гарантира микро-биологичната стабилност на водата се извършва и обеззаразяване. За град Смолян това се извършва автоматично с апарати, работещи с хлор-газ, които гарантират 24-часово обеззаразяване на водата. Когато падат валежи от дъжд, повече от нормалното, тогава се налага допълнителна обработка на водата. Това се прави, за да се избегне и най-малкия риск от влошаване на качеството.

Фокус: Може би сте запознат и с проблема със свлачищния процес в Смолян, в района на Рибката и Соколица. Неотдавна доц. Кирил Ангелов, който изследва свлачищните процеси в нашата община заяви, че в района на „Муньовско дере” в кв. „Каптажа” водата, която се изхвърляла през миналото лято, е била няколко литра на секунда, сега тече вода около 4-5 куб. в секунда. Знаете ли за това и ВиК-Смолян има ли отношение към този проблем?

Атанас Атанасов: Да, запознати сме с проблема, но специално към „Муньовско дере” ВиК няма отношение. Вярно е и това, че свалчищните процеси влияят негативно на нашата мрежа и единственото, което ние можем да направим, е да не провокираме с нашата дейност компроментираните райони.

Фокус: През тази година предстои ли подмяна на част от водопроводната и канализационна мрежа в Смолян и общината? Какви средства са предвидени за това и кога ще започне реконструкцията?

Атанас Атанасов: През тази година предстои да се реализира „Интегриран воден проект” за агломерация Смолян, или както е по-известен сред местните жители – Втори воден цикъл на Смолян. Стойността на строителството е 37 млн.лв. Предвижда се смяна на стари и изграждане на нови 33 километра канализационна мрежа и 20 км. водопроводна мрежа. В същото време ще се изгражда и третично стъпало на пречиствателната станция за отпадни води в Смолян. Това стъпало представлява съоръжение за почистване на водата от съдържание на фосфор. В момента е завършено проектирането и предстои обявяване на обществена поръчка за обявяване на изпълнител. Всичко това се движи от община Смолян, като ВиК-Смолян за разлика от Първия воден цикъл, сега е включена като асоцииран партньор.

Фокус: А по интегрирания воден проект на Смолян, ще се копаят ли веднъж вече асфалтирани улици, за да бъдат подменени под тях тръбите на ВиК?

Атанас Атанасов: Важен акцент във втория воден цикъл на Смолян е това, че веднъж вече асфалтирани улици по първия проект, няма да бъдат разкопавани наново. Всички трасета ще минават по нови улици. Вторият етап включва в по-голямата си час конструкция и изграждане на нови канализационни клонове. Водопроводи ще бъдат подменяни само там, където канализация и водопровод вървят заедно. Този проект включва основно реконструкцията на канализационната мрежа на Смолян.

Фокус: ВиК-Смолян получава ли сигнали от граждани за нарушения във водоподаването? Как реагирате в тези ситуации, къде се приемат сигналите, колко екипа отговарят за отстраняването им?

Атанас Атанасов: ВиК Смолян разчита на сигнали от страна на граждани, касаещи ВиК инфраструктурата и обслужването в региона. На територията на десетте смолянски общини ВиК има създадени 12 флотационни района с екипи за отстраняване на аварии. Един от най-сериозните проблеми пред ВиК – Смлян беше през миналия зимен сезон, когато на Пампорово поради спиране на тока в Мугла, нямаше водозахранване три денонощия в комплекса, който се захранва от водоизточници в Мугла. За да не се стига до такива екстремни ситуации, след този проблем, местното дружество възстанови стар водоизточник над село Стойките, който няма достатъчно дебити на вода, но би могъл да помогне при усложнена ситуация.

/Павлина ЧАВДАРОВА


Каталог: doc13 -> press
press -> Нсорб чиновници се оплакаха от бюрокрацията
press -> Нсорб кметовете на черноморски общини искат ясни правила за къмпингуването
press -> Нсорб министерството на културата е национален координационен орган в конкурса за избор на град за Европейска столица на културата
press -> Нсорб министър Десислава Терзиева: Работим, за да върнем държавата по пътя на икономическото развитие
doc13 -> Нсорб обсъждат приоритетите и финансовия ресурс по общинската мярка в новата прср


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница