Обществен дебат относно енергийната ефективност в България с участието на комисар Кони ХедегорДата01.02.2018
Размер46.74 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 27 май 2013 г.Обществен дебат относно енергийната ефективност в България с участието на комисар Кони Хедегор

Във вторник, 28 май 2013 г., европейският комисар по действията в областта на климата Кони Хедегор ще бъде домакин на обществен дебат в София, на който ще се обсъждат икономическите и екологичните ползи от създаването на енергийно ефективно, нисковъглеродно общество в България.

40 % от енергопотреблението и емисиите на парникови газове в Европа се дължат на сградите. Следователно това е един от секторите с най-голям потенциал за икономии на енергия. Повишаването на енергийната ефективност е един от най-евтините начини за намаляване на емисиите на парникови газове в Европа. Ако подобри енергийната си ефективност, България може да понижи значително своето потребление на енергия и свързаните с него разходи. Средностатистическото българско домакинство може да намали с до една трета количеството на енергията, която използва за отопление, само чрез поставяне на подходяща изолация. Монтирането на слънчеви панели може да намали годишната сметка за електроенергия с още 30 %.

Комисар Кони Хедегор и президентът Росен Плевнелиев ще обсъдят значението на енергийната ефективност за България, а представители на бизнеса и на финансови и екологични организации ще представят примери, как тя може да бъде постигната. Комисар Хедегор също така ще участва в обществен дебат заедно с министъра на околната среда и водите Юлиан Попов и Магдалена Малеева относно необходимите действия за повишаване на енергийната ефективност в България.

Кони Хедегор заяви: „Всеки един от нас може да допринесе за борбата с изменението на климата – правителства, промишлени сектори, градове, както и индивидуалните потребители. Знаете ли какво можете да направите? Купувайте местни стоки или продукти с ниска консумация на енергия, използвайте велосипед или избягвайте ненужното пилеене на енергия – устойчивият подход ще ни спести пари, време и емисии. Какво ви възпира да правите нещата, които очевидно са добра идея? Очаквам с нетърпение да обсъдя това с вас.“

На проявата ще бъдат представени няколко новаторски, щадящи климата решения от представители на бизнеса в България и извън нея, например как ИКЕА развива енергийно управление в рамките на своята верига на доставки, работата на Българския съвет за устойчиво развитие, насочена към устойчиво строителство, и напредъка на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект по отношение на ускоряването и засилването на въздействието на стандарта за сгради с близко до нулево потребление на енергия върху екологосъобразното икономическо развитие на България.

Това са само няколко от многото примери в Европа за интелигенти и новаторски решения и технологии, чрез които се понижава замърсяването с CO2 и се икономисва енергия, като по този начин се намалява зависимостта на България от вноса на нефт, газ и въглища от чужбина. Тези решения са гръбнакът на кампанията „Свят, който харесваш, с климат, който харесваш“, която представям в България,“ заяви Кони Хедегор. „Щадящите климата иновации водят до икономия на средства, подобряване на качеството на живот, повишаване на броя на квалифицираните работни места и икономически растеж“.

Контекст

За проявата

Сред лекторите освен комисар Кони Хедегор и президента Росен Плевнелиев са представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Комитета на регионите, ИКЕА, Българския съвет за устойчиво развитие и Центъра за енергийна ефективност.

Модератор на проявата ще е Сандрин Диксън-Деклев от Групата на принца на Уелс на корпоративните ръководители от ЕС по въпросите на изменението на климата.

Събитието ще се състои в Централния военен клуб в София от 10:00 до 12:00 часа. Подробна програма можете да намерите на адрес: www.world-you-like.eu/bulgaria.

Това събитие е част от поредица публични прояви в Източна и Южна Европа, чиято цел е европейските граждани да се включат в дебата за изменението на климата и да се насърчават личните действия за борба с него.

За кампанията „Свят, който харесваш“

Тази проява е част от общоевропейската информационна кампания на Комисията, наречена „Свят, който харесваш, с климат, който харесваш“. Тя има за цел с помощта на гражданското общество и частния бизнес да се насърчават творчески, икономически ефективни и конкурентоспособни решения за щадящ климата начин на живот.

Чрез иновации и промяна в поведението ЕС ще може да изпълни целта си за намаление на емисиите на парникови газове с 80 – 95 % до 2050 г. Според проучване по поръчка на Комисията ЕС може допълнително да намали емисиите си с 8 – 9 процента до 2020 г., или над три пъти повече от общите емисии на България на година, ако европейските домакинства променят навиците си в области като транспорт и отопление и започнат да се хранят здравословно.

От началото си през октомври 2012 г. кампанията е привлякла над 22 000 последователи в социалните мрежи и повече от 160 официални партньори, сред които са публични органи, неправителствени организации, академични институции и предприятия. Множество известни личности подкрепят кампанията – генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, актьорите Колин Фърт и Серхио Перис-Менчета, литовският певец Юргис Диджулис, португалският колоездач Кандидо Барбоза и др.

Сред официалните партньори в България са Министерството на околната среда и водите, „Горичка“ - образователна инициатива с акцент върху устойчивостта, фондация Credo Bonum, Cleantech Bulgaria, Асоциацията на производителите на екологична енергия и Българската фотоволтаична асоциация.

За успехите на кампанията

Целта на кампанията е да бъде платформа за демонстриране на новаторски, благоприятни за климата истории на успеха от целия ЕС.

Историята от България е за първата в страната соларна станция за зареждане на електрически автомобили. Станцията, която произвежда 25 kWh електрическа енергия на ден, може да зарежда четири електрическа автомобила и да осигурява допълнителна енергия на близките жилища и офиси.

До 14 юни граждани, предприятия и организации могат да качват на сайта на кампанията информация за своите нисковъглеродни проекти и да се включат в конкурса на „Свят, който харесваш“. През лятото посетителите на сайта ще могат да гласуват и да определят списък с най-творческите, конкурентоспособни и ефективни проекти. След това жури, председателствано от Кони Хедегор и Арнолд Шварценегер, ще избере трима победители, които ще могат да представят своите проекти на церемонията за връчване на наградите Sustainia в Копенхаген през октомври 2013 г. Проектът на националния победител от България ще бъде популяризиран чрез билбордове в София през есента на 2013 г.За повече информация посетете сайта на кампанията „Свят, който харесваш“ и социалните мрежи на следните адреси:

http://world-you-like.europa.eu


www.facebook.com/EUClimateAction


www.twitter.com/EUClimateAction (#worldulike)

За контакти:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Stephanie Rhomberg (+32 2 298 72 78)
Каталог: wp-content -> uploads -> file -> Press -> Novini -> 2013
2013 -> Прилепите в България
2013 -> Емисии на вредни вещества и качество на атмосферния въздух емисии на вредни вещества
Novini -> Програма „околна среда 2007- 2013 Г
2013 -> Интересни факти за прилепите
Novini -> Единствено Боливия се обяви против Споразумението от Канкун. Председателят на Конференцията Патрисия Еспиноза, министър на външните работи на Мексико, създаде прецедент в международните преговори по климата
Novini -> 1. „Канализация на с. Бориславци с псов”, Община Маджарово брой жители 400, отпуснати по договор с пудоос 872674 лв. „Изграждане на канализационна мрежа на с. Малък извор”
Novini -> Процедура bg161PO005/08 0/01/05 „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие в р българия”
Novini -> Мосв и мррб подготвят законодателни промени за решаване на въпроса със собствеността във ВиК сектора 26 February 2009


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница