Отчет за изпълнение на етап 1 „ Критерии за класификация на археологическите паметници и структурирано описание на част от тяхстраница1/15
Дата22.10.2018
Размер8.24 Mb.
ТипОтчет
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15Project CB005.1.22.166 “Development of common cultural tourism destination in the Strandzha (Yildiz)/ Sakar area based on archaeological and historical objects”


ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЕТАП 1

Критерии за класификация на археологическите паметниции

структурирано описание на част от тях”

Автори:

Даниела Агре – Експерт археолог

Деян Дичев – Помощник експерт археолог

СЪДЪРЖАНИЕ

Увод 4

Критерии за класификация 6

Описания на обекти от Мегалитната култура (1-та половина I хилядолетие пр. Хр.) 10

Тракийско скално светилище в м. „Бегликташ” 10

Долмен в м. „Киряк Стояновата къшла” край с. Белеврен 13

Долмен в м. „Цървъндакови къшли” край с. Белеврен 17

Долмен в м. Бакърен извор край с. Евренезово, община Малко Търново 21

Долмен в м. „Пещерите” край с. Голям Дервент, община Елхово 24

Долмен в м. „Бялата трева” край с. Българска поляна, община Тополовград 29

Долмен в м. „Нъчеви чаири” край с. Хлябово, община Тополовград 33

Долмен в м. „Мангъра” край с. Хлябово, община Тополовград 36

Описания на обекти от Тракийската култура (2-та половина I хилядолетие пр. Хр.) 41

Крепостта „Фармакида” 41

Гробница и цистов гроб в две могили в землището на с. Бродилово 45

Укрепен владетелски дом в м. Пастич, край с. Бродилово 49

Укрепен владетелски дом в м. Голата нива, край с. Синеморец 54

Описания на обекти от Античността и Късната античност 61

Крепостта „Порос” , п-ов Форос 61

Правоъгълна кула в м. Пода при стария мост 66

Ранновизантийска крепост Акра 69

Късноантичен град Хрисосотира 73

Крепостта Урдовиза край Китен 76

Крепостта при Ахтопол 83

Крепост „Калето” в землището на с. Сливарово 87

Тракийски архитектурно - археологически комплекс в м. „Мишкова нива”, край Малко Търново 91

Некропол с цистови гробове в м. Пропада край Малко Търново 95

Крепост „Голямото кале” край с. Младежко 99

Описания на обекти от Средновековната епоха 103

Крепостта „Малкото кале” до с. Равадиново 103

Крепост „Градището” край с. Българи 106

Раннохристиянски и средновековен манастирски комплекс край с. Воден 111

Късноантична крепост край с. Мелница 117

Приложение 1. Подписи към образи по реда на тяхното срещане в отчета 122Увод


През последните години крайграничните общини на територията на Странджа и Сакар участват в различни проекти за културния туризъм - чрез социализиране и популяризиране на културно-исторически паметници с идеята превръщането им в културно-исторически атракции. Това което прави впечатление, че до сега тези идеи и стъпки не са дали достатъчно добри резултати. Това, според нас, се дължи най-вече на факта, че всяка община разработва самостоятелни туристически продукти и маршрути, които са изолирани от една обща стратегия и концепция, включваща цялата територия на Странджа и Сакар. Световната и европейска практика, свързана с културния туризъм, ясно показва, че трябва да бъдат създадени по-мащабни туристически продукти, които да включват група от паметници, а не отделен паметник (разбира се ако той не е значим), около които да бъде създадена туристическа мрежа и обща стратегия за популяризирането им. В последно време това се доказа на територията на Странджа и Сакар, където бяха реставрирани отделни паметници, които въпреки атрактивността си останаха извън интересите на туроператорските фирми, а тези фирми са главния капацитет за организирания туризъм – от развития туризъм се очаква да генерира работни места свързани с туризма.

Добри примери в това отношение има в република Гърция и Република Турция, където са изградени обвързани туристически продукти, ангажиращи туристическия интерес за дълъг период от време. Тази ангажираност, от своя страна, дава възможност около тези туристически атракции да се развие по-мащабна туристическа индустрия - леглова база, ресторантьорство и други туристически услуги. Като примери могат да се посочат дестинации като: древна Фригия, древна Ликия, скалните градове в Кападокия и много други. Именно те се рекламират като цялости туристически продукти, които включват групи от тематично свързани туристически обекти.

За създаването на не по-малко атрактивни туристически продукти в района на Странджа и Сакар трябва да бъде създадена една обща стратегия за културен туризъм. Именно създаване на такава стратегия и представлява основна цел на проекта „CB005.1.22.166 “Development of common cultural tourism destination in the Strandzha (Yildiz)/ Sakar area based on archaeological and historical objects”

В основата на разработката на стратегията стои създаване на класификатор на археологически и исторически обекти, позволяващ те да бъдат подредени по научна перспектива и значимост. За да стане това е необходимо да бъдат разработени критерии за класификация – еднакви и за двете страни (българската и турската), базирани на обективни и проверяеми индикатори, включващи атрактивността на обекта; естеството на паметника, епохата, запазеността на обекта, близостта до инфраструктура, степента на проученост на обекта и др.

Настоящият документ представлява отчет за изпълнения на етап 1 от проекта и съдържа пълно описание на избраните критерии, заедно с обосновка за техния избор, както и структурирано описание на част от най-значимите археологически обекти съгласно избраните критерии. Описанията на обектите са разделени на четири групи, съгласно тяхната периодизация: Мегалитната култура, Тракийската култура, Античност и Средновековието.

Събирането и подготовка на материали за значими археологическите обекти, документирани в настоящия отчет, е извършено след обработка на съответната научна литература, съхранявана  в библиотека на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, както и на научно-популярна литература и архивни материали, съхранявани в Етнографско-археологически музей, гр. Елхово, Общински исторически музей, гр. Царево, Исторически музей, гр. Малко Търново,  Регионални исторически музей, гр. Ямбол и Общински исторически музей, гр. Средец.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница