Прес клипинг: „Здравеопазване” 07. 10. 2014 Две трети от лекарите са без специалностДата22.08.2017
Размер236.6 Kb.
Прес клипинг: „Здравеопазване”
07.10.2014


Две трети от лекарите са без специалност

Едва 70 души в цялата страна имат профил спешна медицина

Жулиета Недялкова
По закон в Спешната помощ трябва да работят 7113 души, като незаетите щатове са между 5 и 10%. Лекарите в линейките са 1146, като 2/3 от тях нямат никаква специалност. Това показва справка на здравното министерство, изготвена специално за "Преса". Повечето от докторите, които имат някакъв профил, са интернисти и педиатри. Едва 70 са тези, които са учили спешна медицина, а лекарите с две специалности са 43-ма.

Според концепцията за развитието на системата, написана от началника на Централната реанимация на "Пирогов" проф. Милан Миланов, мястото на лекарите не е в линейките. "Спешната медицина не лекува болестта, а симптомите. Задачата на хората в Бърза помощ е да овладеят дишането или кръвообращението и да закарат човека до болница максимално бързо", обясни за "Преса" проф. Миланов. Според него когато докторите слязат от линейките и започнат работа в спешните отделения, тогава ще се повиши както тяхната квалификация, така и мотивацията им.

"Тази година ми се наложи да чета лекции пред двама души", добави проф. Миланов.

Според проф. Стоян Тонев задължително трябва да се осигури безплатна квалификация на младите лекари, които искат да специализират спешна медицина. "България е малка страна и при добра организация всеки пациент трябва да бъде закаран в рамките на 30 минути до лечебно заведение, в което може да му се окаже висококвалифицирана помощ", подчерта проф. Тонев.


Социологът Андрей Райчев:

Борисов ще е принуден да изиграе ролята на обединител

Интервю на Мариела Балева за компромисите и могат ли политиците да ги направят

Мариела Балева
Как бихте определили случилото се на 5 октомври, г-н Райчев - не си ли направиха избирателите жестока шега с политиците на изборите?

- Хегел нарича това историческа ирония - сякаш историята се шегува. И той дава пример. Най-великият диктатор на всички времена Наполеон загива на най-малкия остров. Иронията при нас започна много отдавна. Ще цитирам Ивайло Дичев, който каза нещо много остроумно: иронията започна с факта, че една година протестират срещу Пеевски и Пеевски свали правителството. Поразителна ирония. Както и това, че Бойко Борисов с 98 депутати се мъчеше да не управлява и постигна своето - нови избори, но с много по-тежка задача. Всичко това е някакъв вид шега, която историята си прави, но е и истинско изпитание за политическата класа, която в момента доживява своите последни дни, ако не се справи със ситуацията.- След резултата от вота политиците са пред най-голямото си изпитание - да покажат решимост, държавническо мислене и мъжество, загърбвайки егото си. Това обаче не изглежда ли като фентъзи, имайки предвид случилото се през последните 25 години?

- Това фентъзи е една удивителна, почти шизофренна раздвоеност. Всичко се раздвои - лявото, дясното, дори центърът. Всички са някакви дублажи, което показва, че народът е пред решителен срив, дори бих казал пред вълна от злоба. В душата на хората е натрупана много от нея. Преди това, през 90-те, тя се канализираше към политическия противник - сините злобееха срещу червените и обратно. Сега обаче злобата е насочена изцяло към елита. И той е поставен пред изпитание. Ако не се справят, загиват.- Има ли право сега Борисов на избор?

- За разлика от предишния път Борисов няма право на избор, той не може да използва първата си възможност и да каже: "Излизам в опозиция." Това ще е смъртоносно за него. Затова е длъжен да реши трудната задача. Но тя е и лесна, само че изисква той за първи път да понесе неща, които могат да му струват партията и съответно президентското място.- Много надалеч гледате, г-н Райчев. Сега той не трябва ли да се съсредоточи върху най-неотложната задача - да състави правителство?

- Не бива да се забравя, че г-н Борисов е много дългосрочно мислещ човек. Въпреки илюзията, която създава, че импровизира. Главната задача в главата му е есента на 2016 г, когато ще са президентските избори. За него това ще е голямата битка, армагедонът. Той трябва да реши задачата така, че да бъде избран за държавен глава. Предполагам, че през изминалата нощ е премислил и осъзнал това - изпитанието пред него е огромно и ако не се справи със задачата да се изгради правителство, това ще е за негова сметка.- И какви са неговите възможности сега освен първата, която казахте - отказ от властта?

- Да се откаже от властта, е малко вероятно. Едната възможност бих я нарекъл торта от трохи. Тоест Борисов може да намери някакви съюзници и да направи някакво правителство. Тази торта от трохи е ужасно скъпа и може да завърши след два-три месеца с тежък провал. Реформаторите всъщност са пет партии, при това разделени на две големи части, на две породи хора. Кунева е една порода, а Костов е съвсем друга. Към Реформаторския блок може да се добави още една формация и това може да е само Патриотичният фронт. Само че проблемът е как патриотите ще приемат да са съюзници с Касим Дал, чиято партия е при реформаторите.- Да ви разбирам ли, че смятате такава тройна коалиция за малко вероятна?

- Тя е малко вероятна, защото ще бъде ужасно крехка. И при първия завой ще започнат с едни претенции и работата ще завърши със скандал. Затова стигаме до другата възможност, която бих нарекъл офертата на Местан. И тя е отдавна мислена. Лютви Местан показа за една година, че мисли надалеч, както в ДПС винаги са го показвали.- Как да разчитаме казаното от председателя на ДПС в изборната нощ - може би, че този път няма да имат апетити за участие в управлението?

- На пресконференцията ясно се видя, че от ДПС са готови и решени да направят пауза във властта. По две причини - вътрешна и външна. Първо, движението е прекалено дълго в управлението и прекалено много е сатанизирано. Той обаче иска и кадрова промяна в ДПС, около него има много барони - едно старо поколение, което трябва да си отиде. Тези причини карат Местан да вземе почивка във властта и да я продаде много скъпо политически.- Какво имате предвид - някакви облаги или друго?

- Не става дума за облаги. А за гаранции, че срещу тях няма да има преследване, няма да има метла в кметствата му. Между другото г-н Местан отдавна предлага това не персонално, а на този, който вземе властта. Иначе тази оферта на Местан изглежда така: ако се съберат гласовете за Борисов и тези за една малка партия плюс ДПС, ще се получи мнозинството.- Няма ли скрит капан в такава възможност?

- Капанът е, че това управление няма да тръгне с цветя и рози, то ще трябва да взема заеми, за да се справи с казуса КТБ; неизвестна е съдбата на

"Южен поток" реформата в болниците е задължителна. Това са все непопулярни мерки и който застане на кормилото, ще трябва да прибави след това и обвинението "ти всъщност се съюзи с турците". Затова смятам, че Бойко Борисов няма веднага да приеме тази оферта на Местан и максимално ще се опита да я отложи или модифицира. По няколко съображения, едно от които е погледът му към 2016 г, когато са изборите за президент.

- Доколко е възможен вариантът първите две партии да управляват, или т.нар. германски вариант, където леви и десни са заедно?

- Това е последният възможен вариант за Борисов - широка коалиция, голям жест, който никой досега не е правил у нас. Тоест да предложи на Михаил Миков да си стиснат ръцете първо под масата, после над масата. Това е най-доброто за България. Всъщност имаше подобен случай през 1990-1991 г., десет месеца управляваше правителството на Димитър Попов.- Да, но нали знаете, че това може много трудно да се обясни, най-вече на електората на тези партии.

- Проблемът е драматургичен, той не е политически. Политически това ще получи одобрението и на Европа, и на външните партньори, защото ще даде бърза стабилност. Но Борисов и Миков ще трябва да разясняват на своите защо правят така. Няма да е лесно. Това би накарало Борисов да направи и пресъздаде трета роля пред нас.- Каква е тя?

- Първата му роля беше "Борисов Отмъстителя" и той я изигра, когато бе извикан на власт. Трябваше да раздава справедливост, тогава имаше символични отмъщения и т.н. После той бавно и много разумно премина към другата си роля - "Борисов Строителя". Започна вместо да арестува, да открива магистрали. И малко прекали. Но третата му роля днес, която може да изиграе и да влезе в кожата й, е "Борисов Обединителя". Тя е и естествена преди президентски избори.- Ако играем на залози като във футбола, вие на коя от всички тези възможности залагате, г-н Райчев?

- Бих заложил на широката коалиция. Но не е ясно дали ръководството на БСП ще приеме. Но ако ме питате как ще постъпи Борисов, след един-два дни той ще излезе и ще каже - предлагам на всички партии. В това предлагане се съдържат и втората, и третата възможност, за които казах. В краен случай ще опрем до офертата на Местан. Борисов ще се стреми максимално да обедини втори и трети вариант. Дето се вика, каквото излезе. Не виждам друг изход за него. Разбира се, той е много харизматичен човек, може да му хрумне и още нещо, но не виждам нещо повече от това.- БСП претърпя най-голямата си загуба от 25 години. Какво се случи вляво?

- Според мен големият резултат след изборите не е толкова фрагментацията на парламента, а това, че БСП загуби монопола вляво. Тази ситуация е абсолютно нова. Сега тя реално е разцепена - не е само АБВ на Първанов с техните четири процента, което е все едно една четвърт от партията. Татяна Дончева може да бъде поздравена, защото нейният процент е лично събран от нея. И това са вече три парчета. Затова, ако Миков получи хипотетична оферта от Борисов, той ще трябва да се съобразява с това, че може да се окаже под атака от другите. В БСП живееха в успокоението, че Първанов и Дончева са сън. Че ще се събудят на 6 октомври и тях няма да ги има, но не е така. Не са сън.- Тоест казвате, че трябва нова формула за левицата?

- Ако БСП иска да продължи напред, Миков трябва да реши две уравнения не поотделно, а да ги слее в едно. Ако въображаемо бях на неговото място, бих викнал Първанов и Дончева на среща, на която да се изработи обща политика по отношение на по-широка коалиция. Тоест не бих решавал на парче нещата. Излиза, че докато Борисов решава едно уравнение, но с осем неизвестни, Миков ще решава две уравнения.- Резултатът за националистическите формации изненада ли беше?

- Успехът за тандема Валери Симеонов - Красимир Каракачанов е много голям. Самото им присъствие в кампанията не беше класическо националистическо. Те не говореха радикално, а сравнително умерено. Заслугата им е, че те направиха неистеричен национализъм. Първите им изявления след изборите потвърждават това. Казват, че трябва правителство на националното спасение.

И резултатът на "Атака" не е изненада. Г-н Сидеров е изключителен спринтьор и трябва да му се признае. Той страшно бързо се ориентира в една особеност на ситуацията и успя да вдигне 1-2%. А той си беше отишъл. Повишаването на цената на тока му позволи този изключително силен финален спринт.

- След цялата тази разнолика палитра от възможности ще трябват компромиси от страна на всички. Готови ли са нашите политици да ги направят в името на България?

- Когато се търси обединение около национални приоритети, се изискват жертви. А те никак не са лесни. Например политиците трябва да са единни по въпроса да вземем пи заем или не и колко голям да е той. Тук могат да станат големи кавги. Второ, "Южен поток". Тежък въпрос, който, слава Богу, не ни заварва в най-тежката си фаза, защото там лесно могат да се обединят около позицията на Европа. Трето, болниците. Непоносимата ситуация и опасността да затварят болниците. Въпросите са тежки. В крайна сметка те няма как да направят коалиция, без да се разберат по тези въпроси.

***

Андрей Райчев (роден 1955 г.) е завършил Софийския университет с научна степен доктор по социология. Бил е директор на Института за изследване на младежта (1988), а по-късно (1990) директор на Националния център за изучаване на общественото мнение. През 1991 г. става съосновател на "ББСС Галъп Интернешънъл".
Откриватели на мозъчен джипиес взеха Нобел за медицина

Невролозите от САЩ и Норвегия си поделят 8,8 милиона евро
Американският невролог Джон О'Кийф и колегите му от Норвегия Едвард и Мей-Брит Мозер получиха тазгодишната Нобелова награда за медицина за работата си върху мозъчната дейност, предаде АФП. Триото взема престижното отличие за откриването на т.нар. вътрешен джипиес, с помощта на който хората се ориентират в пространството, съобщи журито в Стокхолм. Учените успели да разберат как мозъкът създава карта на заобикалящата среда и ориентира човека в пространството.

"Откритията на О'Кийф, МейБрит и Едвард Мозер разрешиха въпрос, който мъчеше философи и учени от векове", обяви Нобеловият комитет.

Основоположник на изследванията е американският учен, който през 1971 г. открива особен тип нервни клетки, които създават картата на околната среда. Три десетилетия по-късно семейство Мозер установява съществуването и на т.нар. координатни неврони. Тяхната задача е да разбиват пространството на шестоъгълна решетка.

За първи път имаме свои лауреати в медицината", триумфално обяви норвежката телевизия НРК.

Отличията на името на шведския учен и изобретател на динамита Алфред Нобел (1833-1896) се връчват всяка година от 1901 г. Категориите са пет: физика, химия, медицина, литература и мир. През 1968 г. Шведската банка учредява и икономическа награда на името на Нобел, която се връчва заедно с останалите. Всеки от победителите получава златен медал, сертификат и сумата от 8 млн. шведски крони (8,8 млн. евро).

Днес се очаква да стане ясна наградата за физика, а утре - победителят в химията. В четвъртък ще бъде обявен литературният приз, а в петък и носителят на Нобел за мир. За следващия понеделник остава да бъде обявена и последната награда - за принос в икономическите науки.

Церемонията по връчването на отличията по традиция е на 10 декември - деня на кончината на Нобел в Стокхолм. Наградата за мир се дава в Осло според волята на нейния основател.Бизнесът е за бързи реформи
Съставяне на правителство, подкрепено с широко мнозинство, готово да направи болезнени реформи. Такива са очакванията и потребностите на бизнеса ден след предсрочните парламентарни избори.

"Бизнесът има потребност от формиране на стабилно, широко подкрепено мнозинство. Ние в момента се търкаляме надолу и този процес трябва да се спре. Единственият начин за това е провеждането на реформи, които няма да са популярни. Тези реформи не могат да се провеждат при общо противопоставяне било в парламента или на улицата", коментира пред "Труд" Васил Велев, председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал.

Той добави, че предприемачите очакват да видят програма за средносрочни реформи в порядъка на година и половина две. "А най-важното е да не се допускат нагласени обществени поръчки, да има повече пазар и конкуренция", каза още Велев.

"Искаме правителство, което да подпомага развитието на бизнеса, което да реши проблемите с енергетиката, със здравеопазването и образователната система. Ние сме за правителство за реформи, защото те закъсняват повече от 20 години. Нас не ни интересуват лицата, интересува ни политиката", заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

Команда към чиновниците:

Сдаваме властта до десет дни

Близнашки носи актуализация на бюджета и отчет за свършеното на президента и парламента
Васил Шушков
Сдаваме властта до десет дни. Такава депеша са получили вчера -ден след изборите за нов парламент - в повечето министерства, научи "Стандарт". За това време чиновниците трябва да приключат започнатата работа, дадена им от служебните министри.

По информация на "Стандарт" министър-председателят ще предостави изготвената от служебния кабинет актуализация на бюджета още в първите дни на новия парламент. Това бе и един от приоритетите на министрите, назначени от държавния глава. Близнашки ще представи и анализ на свършеното по тях пред президента Росен Плевнелиев. В сектор "Икономика" те трябваше да стартират процедурата за присъединяване на България в Единния банков механизъм, да осигурят прозрачност в сектор "Енергетика" и да проведат реформи в него. Служебният кабинет си бе поставил за цел да намали и безработицата и да приеме бързи мерки за "Спешна помощ". Във външната ни политика кабинетът "Близнашки" имаше за цел финализиране на диалога и сключване на Партньорското споразумение с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. и възстановяване на спрените еврофондове. Освен провеждането на честни избори министрите начело с премиера трябваше да проведат и обществено обсъждане за изборното законодателство. Именно пред президента те ще направят анализ кое са свършили и ако не са -защо. Очаква се служебният премиер да представи и отчет за свършеното пред Народното събрание.

"Не съм готов на подобен експеримент - да остана още няколко месеца на премиерския пост", заяви вчера Близнашки. "Служебното правителство ще продължи да функционира и ще изпълнява своя дълг, докато се излъчи следващото правителство, но това трябва да стане в едни сравнително кратки срокове в рамките на 2-3 седмици", подчерта той. По думите му проблемите, които са се натрупали, предполагат дългосрочни решения, каквито едно служебно правителство не може да вземе.ГЕРБ ще се опита да наложи Бойко Борисов за премиер

Стабилна коалиция може да има само с БСП или ДПС, но спечелилите изборите не желаят да се обвързват публично с тях

Галя Горанова
ГЕРБ ще се опита да състави правителство на малцинството начело с Бойко Борисов и с подкрепата на други партии в парламента. Това стана ясно няколко часа след приключване на изборите. За целта партията на Бойко Борисов кани на преговори всички партии и коалиции, прескочили бариерата за НС, след окончателното обявяване на изборните резултати. Разговорите ще се проведат по низходящ ред, като се почне от БСП.

Решението на ГЕРБ е тактически наказателен ход срещу несговорчивостта на Реформаторския блок, стана ясно от изявленията. "Нашето виждане беше да започнем преговори с РБ, но тяхното поведение по време на кампанията и техните условия кой да бъде следващият министър-председател са неприемливи за нас", обяви Румяна Бъчварова след заседание на Изпълнителната комисия. Според нея предложението на РБ за експертна фигура начело на бъдещ десноцентристки кабинет е на практика опит за възстановяване на модела "Орешарски" и на задкулисието в държавата. "Нелидерските формати са патологични", отбеляза съпартиецът й Томислав Дончев.

ГЕРБ разглежда два варианта за управление - в коалиция с друга, сродна идеологически формация, или самостоятелно, с подкрепата на останалите партии по основни приоритети. "Ще се опитаме да постигнем максимална подкрепа до 120 депутати за правителство на малцинството. Всичко под 110 депутати ще е рисковано", каза Бъчварова. Ако никой от двата варианта не се реализира, изходът ще са нови избори.

Въпреки че ще преговарят с БСП и ДПС, от ГЕРБ са категорични, че няма да правят коалиция с двете партии.

Проблемът е, че между партиите в парламента няма консенсус по дребни въпроси, какво остава да се намери воля за сериозни реформи.

"Няма да отстъпим от своите основни политически позиции за управление на страната", заяви Бъчварова, без да посочи конкретни приоритети, около които ще се водят преговорите. По най-неотложните проблеми - кризата в КТБ, актуализацията на бюджета и увеличението на цената на тока, от ГЕРБ не се ангажираха с конкретна позиция. Мнението им оставало непроменено, се разбра от обясненията на Бъчварова. До момента обаче партията не е представила ясен план за разрешаване на банковата криза. Колкото до актуализацията на бюджета, ГЕРБ подкрепя изготвеното от служебния кабинет предложение за нов държавен дълг до 4.5 млрд. лв. Подкрепя и поетапното покачване на цената на тока с до 50%. Другият ключов въпрос, по който трябва да се разберат партиите, е дали и как да продължи строителството на газопровода "Южен поток". Тук позициите на всички са сходни - "да" на проекта, но при спазване на европейските правила.

Като пример за приоритети, около които партиите могат да се обединят, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи санирането на панелките и закона за училищното образование.

Реформаторите отказаха да коментират намеренията на ГЕРБ. Според тяхното тълкуване заявката за правителство на малцинството не предполага коалиция. Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче бе категоричен, че не биха подкрепили правителство начело с Бойко Борисов.

От БСП коментираха, че ще участват в разговори, но от позицията на бъдеща опозиция, а не като подкрепящи управлението. Така че ГЕРБ трудно ще може да разчита на гласовете им.

ДПС обаче протегна ръка на ГЕРБ за формиране на съдържателно мнозинство около конкретни национални приоритети и "евроатлантически ценности". Двете партии имат съгласие по въпроса за актуализацията на бюджета. Партията на Местан ще настоява за отваряне на кредитните досиета на КТБ и пълна ревизия на банката. По този въпрос ГЕРБ няма категорична позиция. Двете партии нямат непримирими противоречия във възгледите си за икономическото развитие на страната, енергетиката, пенсионната реформа, образованието.

От Патриотичния фронт, спряган като потенциален партньор на ГЕРБ, заявиха, че приоритет на приоритетите им ще е недопускането на ДПС във властта. "Ако по този въпрос не се разберем, не може да има преговори", заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред "Сега". Патриотите се разминават с ГЕРБ по няколко съществени въпроса. Те са против увеличението на цената на тока и предлагат да се направи одит на енергийния сектор и да се "извадят големите крадци". Не одобряват и взимането на нови заеми, преди да се извърши ревизия в енергетиката. В здравеопазването ПФ настоява да падне монополът на здравната каса и "да има 140 здравни каси като в Германия", посочи Симеонов. Програмата на ГЕРБ не предвижда подобно нещо. Разминаване в позициите има и по отношение на социалната политика. ПФ е за насърчаване на 2-детния модел и спиране на помощите за всяко следващо дете като мярка срещу ромската злоупотреба с майчинство. ГЕРБ поощрява 3-детния модел. Препъникамък са и предложенията за промени в Изборния кодекс, предлагани от патриотите - да се забрани гласуването в страни извън ЕС, избирателите да получават право да гласуват след езиков тест, както и въвеждане на задължително гласуване. Приемането на тези условия ще лиши автоматично ГЕРБ от подкрепата на ДПС. В нощта на изборите Лютви Местан беше категоричен, че една евроатлантическа "ценностна" коалиция изключва участието на националисти във властта.

АБВ ще определи отношението си към мандатоносителя след обявяването на официалната му позиция, посочиха от партията. Но подчертаха, че различията им са повече от сходствата. От партията на Първанов предлагат да се сключи пакт с името "Партньорство за излизане от кризата" с основна точка в него - актуализация на бюджета. Първанов настоява и за анкетна комисия в НС, която да разнищи далаверите в енергийния сектор. АБВ е готова и с мерки за изход от кризата с КТБ.

Сътрудничеството с "Атака" се очертава повече от проблематично. Волен Сидеров сравни вчера българския политически пейзаж с улица в Амстердам, "където жени от витрините се предлагат". Според него има договор между ГЕРБ и ДПС. "ДПС, РБ и Патриотичният фронт ще подкрепят ГЕРБ, но няма да участват в коалиция. Виждам предвидимо управление. Може да се предвиди, че токът ще стане по-скъп, а животът - по-лош", коментира лидерът на "Атака".

Засега единственият, който охотно се предлага за партньор на ГЕРБ, е водачът на "България без цензура" Николай Бареков - до вчера смъртен враг на Борисов. "Готов съм да седна с всеки на една маса, стига това да стане пред медиите. Готов съм да преговарям с Борисов, Сидеров и Местан", посочи лидерът на ББЦ. ГЕРБ обаче не е определил отношението си към него и партията му.

Чисто аритметично, двупартийно правителство могат да съставят само ГЕРБ и ДПС, или ГЕРБ и БСП. Всички останали комбинации изискват участието на поне 3 партии.Хапче ще замести инжекциите
Хапче с микроигли на повърхността е най-иновативното предложение на учените от Масачузетския технологичен институт за прием на лекарства вместо инжекции.

Благодарение на новото хапче лекарствата, които към момента могат да се приемат единствено чрез инжекции, ще се приемат през устата. Хапчето е с покритие на чувствителен към киселинността материал, който се разтваря след попадане в червата.

Благодарение на него капсулата не се различава от стандартните таблетки и не дразни хранопровода. След поглъщането и разграждането на покритието му мускулите на стомашно-чревния тракт, които придвижват храната напред, притискат хапчето, принуждавайки го да освободи съдържанието си през микроиглите.

Новата технология дава надежда на милиони диабетици по света.


Факти за Нобеловите награди

Менделеев се разминава с отличието, Айнщайн го взима на косъм

Не повече от трима души могат да си я поделят, достойни учени не са имали шанса да я получат

В понеделник в шведската столица Стокхолм започна Нобеловата седмица, през която поледователно се обявяват носителите на наградите за физиология или медицина, за физика, химия и за мир.

Нобелистът или нобелистите в областта на икономиката ще станат известни следващия понеделник, а датата за обявяване на носителя на наградата за литература все още не е известна.

Вече се знаят имената на носителите за постижения в медицината. Тримата носители на наградата - Джон О'Кийф, Мей-Брит Мозер и Едвард Мозер, печелят наградата за откриването на клетки, които създават позиционираща система, или "вътрешен GPS", чрез който е възможно да се ориентираме в пространството.

Всъщност това е било и желанието на шведския химик и изобретател и откривател на динамита Алфред Нобел, който през 1896 г. патентова свето откритие "бездимен барут". Човекът, според когото "богат е не този, който има, а който дава", е искал наградите, носещи неговото име, да са именно за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за литературни постижения и за дейност в интерес на световния мир.

Нобеловите награди се присъждат от комисии, излъчвани от Шведската кралска академия на науките за физика и химия, от Каролинския медикохирургически институт в Стокхолм - за физиология и медицина, от Шведската академия по литература - за литература. Петчленен комитет, избран от норвежкия парламент пък присъжда наградата за укрепване на мира. През 1968 г. е учредена и Нобелова награда за икономически науки, финансирана от Шведската национална банка.

Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани, както е в случая с тазгодишната награда за медицина. Нобеловата награда се състои от златен медал, диплом и парична сума. От 2012 година заради финансовата криза паричната й равностойност е намалена с 20 процента - от десет, на осем милиона шведски крони.

Иначе солидната парична премия, която, заедно с невероятния престиж, от началото на 20-и век получават учени и общественици, идва от това, че Алфред Нобел дарява основната част от богатството си в завещание, което пише през 1895 г. в Париж. В него откривателят нарежда средствата да се инвестират в ценни книжа и с печалбите и лихвите да се учреди фонд. Всяка година от фонда да се връчват награди на хора, които с дейността си са допринесли най-много за добруването на човечеството. Сумата от фонда всяка година се разделя на 5 части за петте награди.

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе пет години след смъртта на Нобел - през 1901 година. Интересно е, че първите Нобелови награди са се равнявали на 30 заплати на университетски професор по онова време.

Церемониите в шведската и норвежката столици - Стокхолм и Осло, на които отличените получават наградите си, традиционно се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел.

Завещаните от Алфред Нобел награди се превръщат в най-високото отличие още в началото на миналия век, след като биват присъдени на едни от най-големите имена на науката като Пиер и Мария Кюри, Анри Бекерел, Вилхем Рьонтен, Иван Павлов. В бурно развиващия се ХХ век обаче Нобеловият комитет невинаги съумява да отличи най-достойните учени.

Парадоксален е примерът с откривателя на Периодичната система на химическите елементи, руския учен Менделеев. Въпреки че е номиниран през 1906 г. за наградата по химия, Шведската кралска академия възразява. Тази намеса се обяснява със силното влияние на шведския химик Сванте Арениус, нобелист по химия за 1903 г. за теорията на електролитната дисоциация, на която Менделеев е бил известен критик. Руският учен умира на следващата година и така не е между призьорите.

Куриозно е и присъждането на Нобеловата награда по физика на Алберт Айнщайн. Някои членове на комитета се отнасяли доста скептично към Общата теория на относителността.

Един от тях дори публично заявил, че като е завещавал наградите си, Алфред Нобел едва ли е имал предвид "спекулации като тази". Айнщайн все пак е имал по-голям шанс от Менделеев, отложеното през 1921 г. награждаване все пак се е състояло "разсрочено" през следващата година. Айнщайн получава Нобелова награда, но не за относителността, а за приноса си към теоретичната физика и откриването на закона за фотоелектричния ефект.

Големи спорове са предизвиквали и наградите по литература. Много често там се намесват и съображения от геополитически, а и открито политически характер, но това е и шансът на малките държави.

Делото на самия Нобел също не е застраховано от критики. Те са насочени главно към усъвършенстване на институцията, а и към факта, че такава основна наука като математиката не е включена в завещанието. Този пропуск е почти поправен. За да се поощрява напредъкът и в други научни дисциплини, Шведската кралска академия на науките учредява през 1980 година наградата "Крафурд". С нея ежегодно се удостояват изтъкнати учени от областта на математиката, астрономията, науките за земята и екологията.

Обект на критика е и въведеното през 1968 г. ограничение, според което една награда не може да се поделя между повече от трима души. В глобалния свят вече е много трудно да се посочат само трима учени, допринесли за едно откритие, а за физиката на високите енергии това е практически невъзможно. Различни са също мненията за начина, по който се излъчват нобелистите. Прието е номинациите, материалите, свързани с обсъждането, мотивите и изборът на лауреатите, да могат за се разгласяват едва след 50 години.

Ритуалът за издигането на кандидатурите и присъждането на Нобеловите награди пък е строго определен. Предложения се приемат най-късно до 1 февруари на дадената година. В продължение на няколко месеца се прави подбор на най-достойните. Имената на носителите на наградите се обявяват през първата седмица на октомври, а самото връчване на отличията става на 10 декември. По устав лауреатите трябва да изнесат в рамките на половин година в Стокхолм специална нобелова реч, в която на популярен език да разкажат за работата си, за която са получили най-висшата награда в съответната област.

Нобелови награди се дават само на живи учени; в устава не се предвижда връчването им посмъртно. Това е и причината, поради която без награда остават учени с фундаментални открития.
Тревога

Междувременно учени изразиха тревога от бавенето на Нобеловите награди. Според тях присъждането на нобелови награди десетилетия след конкретните научни открития може да обезсмисли връчването на приза. Аргументите са, че с годините учените пропускат да станат притежатели на наградата, пише АФП.

Подобен е случаят през 2011 г., когато Нобеловият комитет обяви, че половината от Нобеловата награда за медицина и физиология е присъдена на родения в Канада биолог Ралф Стейнман. Стана известно обаче, че Стейнман е починал три дни по-рано. Тогава Нобеловият комитет реши да направи изключение от собствените си правила, че не може да бъдат раздавани награди посмъртно.

Според физика от финландския университет Аалто - Санто Фортунато, ако тази практика продължава, ще има все повече подобни случаи. Заедно с други учени по-рано тази година той написа статия в списание "Нейчър", в която показаха как чакането се проточва все повече във времето. "Преди 1940 г. Нобеловите награди се даваха след повече от 20 години от извършването на конкретното откритие само в 11 на сто от случаите в областта на физиката, в 15% при химията и 24 процента при физиологията и медицината", обясняват учените. И допълват, че след 1985 г. чакането се е удължило и обхванало съответно 60, 52 и 45 на сто от наградите в споменатите области. Те направиха мрачното заключение, че ако тенденцията продължи, към края на сегашното столетие средната възраст на учените за получаване на награди ще е по-висока от очакваната продължителност на жизнения им път и повечето от тях може да са починали, когато вече са наред да получат Нобелова награда.
Скандална схема за източване на Здравната каса излезе на светло
Скандална схема за източване на Здравната каса излезе на светло. Пациенти получават здравни грижи без да са разбрали. На фона на финансовия колапс, пред който е изправена държавата, колко от парите за здраве потъват? Мария Савкова по темата.

Схемите за източване на Здравната каса са добре познати и работят от години. Точно затова от миналата година всеки здравноосигурен може да си извади уникален код, с който да провери какви услуги е ползвал от Здравна каса. Справката обаче показва, че интересът е слаб, а подадените сигнали за нарушение са много малко.Може ли човек да е прегледан, без да е разбрал? Един фрапиращ пример в следващия репортаж.

На 11 март Тодорка дава живот на момиченце в ямболската болница „Св. Панталеймон”. Но радостта трае само няколко часа. Жената е убедена, че новороденото дете умира заради небрежност. Месеци по-късно Тодорка си изважда уникален код от Здравната каса, за да провери какви прегледи е преминала. Това, което вижда, я шокира.

Тодорка Манчева: Датата на въпросния преглед, на който аз не съм била категорично, е 14 март 2014 г. В този ден беше погребението на първородното ми дете, което почина вследствие на гълтане на околоплодни води. Всъщност на негов гръб и на всичко, което направиха, се опитват да печелят и още и още.

Според справката на Касата обаче, в деня на погребението в 17:50, майката е била на рутинен преглед на послеродово проследяване при д-р Антоанета Антонова. Тя следи и бременността ?. Намираме лекарката в кабинета ?.Д-р Антоанета Антонова: Понеже бяха изчерпани часовете, на другия ден съм пуснала този преглед като час, без да зная, че тогава е било погребението.

Репортер: А имало ли е преглед или само си говорихте?

Д-р Антоанета Антонова: Преглед, като преглед на една родилка. Не съм я преглеждала на гинекологичния стол, ако питате това, но си говорихме за нейното състояние, за състоянието на детето.

Освен отчетения преглед, в справката има и заключение за състоянието на жената. Пише, че пациентката е в отлично здраве. Случайно или не, няколко дни по-късно Тодорка отново постъпва в болница с тежка следродова инфекция.Тодорка Манчева: За мен си е чисто източване на Здравната каса, защото се води преглед, който всъщност не е направен.

Подобни сигнали пристигат в Касата изключително рядко.Гергана Ненчовска: Това може би се дължи на страха на хората, че ако подадат последваща жалба срещу лекар, те ще трябва отново да потърсят неговата помощ.

Районната здравна каса в Ямбол проверява случая. Ако вината на д-р Антонова се докаже, я грози прекратяване на договора ? с Касата.Темата за източването на Здравната каса е още по-актуална в контекста на хроничния недостиг на пари за здраве. Както знаете, Касата поиска допълнителни 100 млн., за да гарантира здравните услуги до края на годината. За да ги получи обаче, е необходим работещ парламент. Ако рекордният брой избрани партии не успеят да излъчат правителство, е възможно да има и сътресения в сектора.


Трима учени си поделят нобеловата награда за медицина за 2014
Трима учени си поделят нобеловата награда за медицина за 2014 за откритието им на мозъчна GPS система. Отличени са американецът от британски произход Джон О'Кийф и норвежката двойка Мей-Брит и Едвард Мозер, съобщи нобеловият комитет. Учените са отличени за откритието си на клетки, образуващи система за геопозициониране в мозъка, посредством който мозъкът знае къде се намираме и ни посочва от едно място към друго. Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в стокхолмската концертна зала на 10 декември в деня на смъртта на основателя на нобеловата награда Алфред Нобел.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница