Съдът отмени наредбата, по която нзок избира кои болници да финансирастраница1/18
Дата19.10.2018
Размер0.6 Mb.
#91106
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
10.03.2017
Национални вестнициСъдът отмени наредбата, по която НЗОК избира кои болници да финансира


Ана Атанасова

Сега  стр. 5  

Пореден нормативен акт на здравното министерство, издаден по времето на министър Петър Москов, е отменен от Върховния административен съд. Тричленен състав на ВАС е отменил Наредбата за критериите и реда за избор на болници, с които НЗОК сключва договори, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. Тя е свързана с националната здравна карта, която стана задължителна през миналата година и указва как НЗОК да решава кои лечебни заведения да финансира и кои - не, в областите, където има излишък от болнични легла в дадени специалности.

Както и при редицата други отменени нормативни актове на МЗ, и тази наредба е спряна от съда заради липса на финансов анализ и реално обществено обсъждане. То формално е проведено - наредбата е публикувана и стояла на сайта на министерството, преди да бъде приета, но не е ясно има ли и кои становища са взети предвид. "Не може да се приеме за обсъждане съставянето на обобщаваща справка от дирекция НРОПЗ и МД към Министерството на здравеопазването, в която са описани съответните постъпилите възражения и становища и кои се приемат, съответно отхвърлят", посочват от съда. Освен това здравната каса е дала две различни становища и според съда не е ясно кое от тях е взето предвид.

От 2016 г. касата може да отказва договори на болници в региони, където има пренасищане на определени легла. Такива например са терапевтичните и хирургичните легла в София, Пловдив и Пазарджик. Според наредбата с приоритет за договор в тези райони са големи болници, които имат спешни отделения и приемат тежки случаи. Касата обаче има право да решава сама дали изцяло да откаже договори на по-малки лечебни заведения, или да сключи договори и с тях, но за по-малко легла. Затова и през м.г. НЗОК реши отново да финансира всички съществуващи болници, но да ореже леглата, които се финансират. После пък се оказа, че финансирането не е намалено спрямо броя на леглата, тъй като бюджетите на болниците бяха определени, преди те да сключат договорите си за по-малко легла. Идеята за тази година е същата - договори да има с всички.

Наредбата беше атакувана в съда от частни и общински болници и от Центъра за защита правата в здравеопазването. Решението на тричленния състав подлежи на обжалване пред петчленен.

Здравната каса сама ще купува онколекарствата


Целта е да се намалят цените на медикаментите

Янина Здравкова

Сега  стр. 5  

Здравната каса ще прави търгове за осигуряване на лекарствата в онкологията, съобщиха оттам. Промените са заложени в рамковия договор между НЗОК и лекарския съюз, който влиза в сила от 1 април.

В момента всяка болница купува сама нужните й медикаменти, а след това НЗОК ги плаща. Занапред процедурата ще се централизира и самата каса ще прави обществени поръчки. Целта е да се намалят и уеднаквят цените на медикаментите, тъй като в момента различните болници постигат различни цени на едни и същи препарати. Преди време се твърдеше, че има драстични разлики между различните лечебни заведения, макар че производителите обявяват, че това не е така. Анализ не е показван публично.

До 2012 г. медикаментите за рак се осигуряваха именно с централизиран търг в Министерството на здравеопазването и болници и пациенти постоянно се оплакваха от липси на определени лекарства. След като плащането на препаратите за онкологични заболявания мина към НЗОК, разходите по това перо скочиха драстично - от 174 млн. лв. през 2013 г. на 289 млн. лв. за миналата година. Появи се и проблемът с паралелния износ и изтеглянето от пазара на по-евтините препарати. Според подуправителя на НЗОК Димитър Петров с директното договаряне на доставките с дистрибуторите от страна на касата ще се реши и проблемът с износа, тъй като ще се работи с по-малко дистрибутори и ще е по-лесно касата да контролира доставките.

Идеята касата да прави обществени поръчки за лекарствата, които плаща, не е нова. Досега тя не е осъществявана и заради опасенията, че касата ще трябва да определя количества, които да договаря, т.е. може да се появи отново проблемът с недостатъчни доставки.

Не е ясно и каква ще е в такъв случай съдбата на електронната борса за лекарства в здравното министерство, която също трябваше да заработи тази година. Тя беше подготвена от предишния екип на МЗ, но и настоящият министър Илко Семерджиев обяви, че я одобрява по същество. Нейната цел също беше да се прави централно договаряне, с което да се постигнат по-ниски и еднакви цени.***


Сега  стр. 3  

Пациенти започнаха подписка в подкрепа на болницата в Русе. Реакцията им е провокирана от протеста в понеделник вечерта, на който група граждани обвиниха лечебното заведение и медиците в лошо отношение и лекарски грешки. Зад здравното заведение застават пациенти от целия регион, както и студентите от специалност "Обществено здраве" в Русенския университет. Напрежението около болницата тръгна от случай на 18-годишно момиче, починало от рак.На 2 г. детето трябва само да мие ръцете си


Или какви са стандартите за ранно развитие на здравното министерство

Ана Атанасова

Сега  стр. 15  

Децата на 1 година трябва да се закаляват с игри на открито, да се приучват да сядат на гърне, да опитват да повтарят срички и да правят първи крачки. Това са част от стандартите за ранно детско развитие, определени в проект за наредба на здравното министерство. По тези стандарти трябва да се отглеждат, възпитават, социализират и обучават децата от 10-месечна до тригодишна възраст в яслените групи в детските градини.

Стандартите "са описание на способности и очаквания възрастов период на появата им", пише в наредбата. Те не са задължителни и е нормално да се отчитат индивидуалните възможности на всяко дете. Написани са с помощта на водещи педагози и педиатри. По принцип с тях ще се проследяват постиженията на децата в яслите, но могат да служат като ориентир и за всеки родител.

Едно от нещата, които вълнуват най-много родителите, е кога и как да започнат да отучват детето от памперсите и да го насочат към гърнето. Според стандартите това трябва да започне още на 12-месечна възраст. На година и половина детето трябва да може да дава знак за физиологичните си нужди и от време на време да използва гърнето с чужда помощ. Регулирането на физиологичните нужди и ходенето на гърне без помощ следва да е на двегодишна възраст. По същото време трябва да започнат активните опити за спиране на памперсите. На 3-годишна възраст детето трябва да се е разделило окончателно с тях и само да ползва гърне или малка тоалетна. По отношение на хигиената на 1 година трябва да започне приучаването за повтаряне и имитиране - под формата на игра - на движенията за измиване на ръцете и лицето. Половин година по-късно е редно детето вече да опитва да си мие ръцете и лицето си с помощ, а също и да се съблича и събува. На 2 години то трябва да мие ръцете си само и да опитва да се разкопчава. От 3-годишните деца се очаква да проявяват самостоятелност при ежедневния тоалет, да мият сами зъбите си и сами да си духат носа.

На тази възраст детето трябва и да проявява интерес към някои битови дейности, да прибира дрешките си, книжки, играчки, отпадъци, прибори за хранене и др.

По отношение на безопасността на 1 г. децата трябва да знаят да избягват опасни предмети като горещи печки и ножове и да реагират на забрани. На 2 години трябва да знаят да държат ръката на възрастния при разходки. На 3 г. се очаква да разбират и спазват инструкции за безопасност.

Стабилното ходене е отредено чак за 2-годишна възраст. Преди това за 12-месечна възраст се смята за нормално детето да може да прави по няколко крачки с помощ, а 6 месеца по-късно вече да ходи, макар и нестабилно, и да качва стълби с помощ. На 3 години пък е редно детето да може да кара триколка, задвижвана с педали. При фините двигателни умения на 12 месеца трябва да е усвоено боравенето с шише и чаша. На година и половина детето трябва да ползва лъжичка, така че само да стига устата си с нея, да опитва да драска с молив и да къса хартия. На 2 години драскането трябва вече да се премести от стените и пода към лист хартия, към чиито очертания детето да може да се придържа. Тригодишните трябва да могат да се справят с елементарни конструкторни игри и пъзели, да нижат едни мъниста на конец и да могат да боравят с вилица и нож.

"В периода на ранното детство играта заема важно място както за физиологичното израстване, така и за нервно-психичното развитие. Към 12 месец от развитието играта на детето започва да наподобява действията на възрастните. В яслена възраст детето играе предимно самo. В тази възраст се наблюдават често негативни прояви спрямо различни дейности, хора и вещи. Това е т.нар. "период на детското упорство", пише в наредбата. Експертите напомнят и колко важно е закаляването на децата. То "променя дейността на нервната система и ендокринния апарат и повлиява всички физиологични процеси". "Системното прилагане на закалителни процедури увеличава физическата и умствена работоспособност, снижава риска от инфекциозни заболявания. В яслените групи най-общи закалителни процедури се провеждат с естествените фактори: въздух, вода и слънце. Закалителните процедури се провеждат организирано в процеса на занятията с физически упражнения и спорт. За по-добър ефект следва да се комбинират поне две закалителни процедури, като се включват и физически упражнения и игри в подходящо облекло на открито при хигиенни условия и спазване на здравословен хранителен режим", препоръчват експертите.

По отношение на познавателното развитие едногодишните е добре да могат да следят с очи движещ се предмет и да махат за довиждане.

На година и половина от тях се очаква да посочват познати предмети - например столчето или леглото си, да разглеждат картинки заедно с възрастен. На 2 години децата трябва да са в състояние да правят разлика между преструвка и реалност, да имитират възрастните, а на 3 години - да включват въображаеми обекти в играта и да правят разлика между одушевени и неодушевени предмети, т.е. между истинска котка и играчка котка.

"За да се удовлетвори потребността на децата от по-детайлно изучаване на обектите и за да се насърчава тяхната креативност, е важно да се упражняват в действия с играчки, които да могат да се сглобяват и разглобяват. Способността на децата да създават цяло от съставни елементи развива пространствените им умения, но това благоприятства и разбирането на количествени отношения и е основа за развитие и на математическите им умения", се напомня в наредбата.

За емоционалното и социално развитие на детето на 1 години се съди по това дали разбира, че името му се отнася само за него, дали различава близък от чужд човек, дали "разчита" погледа на родителя, т.е. дали дадена постъпка е правилна или не, дали се радва на похвали и да недоволства при забрани и дали лапа различни предмети, за да ги опознае. На година и половина е нормално децата да предпочитат ярки и движещи се играчки, да са предпазливи при нови предмети и ситуации, да искат да правят нещата сами и да разпознават вещите си. Двегодишното дете трябва да знае името си, да проявява загриженост към други деца, да играе с тях, но и да подбира приятелчетата си. На 3 г. детето трябва да знае и възрастта си, да показва с думи и жестове обичта съм родителите, да се съобразява с правилата за общуване и поведение.

***

ГОВОР

По отношение на говора стандартът за децата на 1 година е да могат да дават целувка и здрасти, да свързват лица и обекти с названията им, да казват мама, баба и тати и да повтарят срички. На 18 месеца уменията им трябва да са развити до носене или посочване на назован предмет, да ползват думата "мое". На 2 г. се очаква да могат да разбират инструкции, да ползват глаголи, наречия, частици, като активният речник достига до няколко десетки думи, да произнасят все повече от тях в стандартната им форма. На 3 г. детето трябва да употребява правилно някои обръщения, да има любими герои и приказки, да използва прости изречения и да опитва да произнася трудни звукове. То трябва да ползва 1200-1500 думи и да започне да задава въпросите какво и защо.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница